.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

16.02.2004



Nechtějte po mně, abych se nutil do bolestného tónu a psal srdceryvné zápisky. To ani náhodou. Jen zavzpomínám na člověka, který mě bavil skoro celý život, ač nebyl „bavičem”.

Kdysi jsem sledoval nějaký tlachací pořad, snad Prima Jízdu, kde byl Miloslav Šimek jako host a odpovídal na otázky. Ovšem jeho odpovědi způsobily chvění obrazu, protože se smáli nejen moderátoři, ale i kameraman a smíchy cukal kamerou... Miloslav Šimek přitom nevyprávěl veselé historky z divadla ani ze zájezdů s Šípem a Náhlovským, nedělal „he he he”, nekřičel, nemluvil sprostě, nevykládal vtipy, nekomolil, „jenom” vtipně odpovídal. Jak je vidět, to „jenom” patří do hodně velkých uvozovek, protože to umí asi opravdu málokdo. Na televizní obrazovce snad už nikdo.

Poprvé jsem dvojici Š+G slyšel někdy v pěti, šesti letech v Návštěvním dnu. Zanedlouho jsem znal nazpaměť celé povídky a pamatuju si je dodnes, i když je to čtvrt století. (Pravda, čas od času si paměť rád občerstvuji...) Smál jsem se i scénkám s Luďkem Sobotou a Petrem Nárožným. Smál jsem se i scénkám s Jiřím Krampolem, ale už to nebylo to ono...

Posledních několik let, už ve dvojici se Zuzanou Bubílkovou, dělal Miloslav Šimek politickou satiru, ke které stále tíhnul, už od Pupáka a možná ještě dřív. I když není satira můj oblíbený šálek pressa, přesto jsem se na Politické harašení (a předtím S politiky netančím) s chutí podíval a s chutí jsem se zasmál, protože, a to je smutné, v televizi nebyl lepší zábavný pořad takového druhu pro mou cílovou skupinu.

A jeho inteligentní humor mi bude chybět.

Dnes ráno zemřel Miloslav Šimek na leukemii ve věku nedožitých 64 let. Před dvaatřiceti lety zemřel na tutéž nemoc Jiří Grossmann.


Zadal Arthur Dent, 16.02.2004 12:00:22, 32 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/755

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Ach jo :o( - Tokugawa (web)
(16.02.2004 12:12:23)

    


 - dgx (web)
(16.02.2004 12:34:40)

Je to velká škoda velkého člověka. Jen doufám, že věty: "Nechci slevu zadarmo", "Seděl jsem sám v přeplněném kupé" nebo "...zašlápl medicinball hluboko do parket" budou tak tešit i další generace.
    

souhlas... memento... - MIrek (web)
(17.02.2004 09:57:51)

Slovní spojení a hříčky Š+G jsou nepřekonatelné. Málokdo si dovedl tak pohrát s češtinou jako ti dva...
PS: okřídlené "hoď sem jiskru, sokolíku" jsem nedávno slyšel ze skupinky 16náctiletých "sídlišťáků" {wink}


    


Trošku jiný úhel pohledu - Jerry (web)
(16.02.2004 12:38:27)

Nedá mi to:
Též jsem znával zpaměti povídky Š+G, ovšem další sestavy mě už příliš neuchvátily. Z pořadů s Bubílkovou jsem viděl pouze část jednoho dílu kdysi, když jsem se náhodou dostal do přítomnosti zapnuté televize a tehdy na mě jejich humor působil značně prvoplánově. Pokud Arthur píše, že "v televizi nebyl lepší zábavný pořad takového druhu pro mou cílovou skupinu.", vychází mi z toho, že buďto jsem viděl špatný díl, nebo byli Šimek s Bubílkovou jednookými mezi slepými. A pokud platí druhá možnost, jsem nucen po přečtení komentářů k [www.novinky.cz/02/57/74.html] zkonstatovat, že Nova silně deformuje vkus...{sad}
Nicméně - povídky a nahrávky Š+G mě provázely dětstvím a dospíváním, škoda autorů. Obou.
    

Re: Trošku jiný úhel pohledu - Arthur Dent (web)
(16.02.2004 12:58:34)

Jerry, jednooký mezi slepými... Já si opravdu nevybavuji, že bych vídal v posledních letech pravidelně vysílaný zábavný pořad, který by utáhli (autorsky i výstupem) dva lidé (spíš jeden) a kde by nebyl humor dělán komickými převleky, vyprávěním historek a sprostými slovy.

Byla to prvoplánová satira, nebyl to "čistý humor" - ale i ta satira byla míň podbízivá a nevkusná než všechny ty Dobroty a Gogošou. To je na tom to smutný.

Ve stručnosti - od dob Š+G klesala úroveň humoru Miloslava Šimka stále níž, přesto i po pětatřiceti letech byl stále na špičce. Nevím, jestli mám být smutný víc z toho, že zemřel Šimek nebo z toho, že (kromě Cimrmanů) takový humor už nikdo nedokáže.
    

Re: Trošku jiný úhel pohledu - Jerry (web)
(16.02.2004 13:43:15)

Řekl bych, že naše názory se v žádném případě nevylučují. Naopak, pod poslední větu bych se klidně podepsal. No, možná s výhradou, že Cimrmani jsou dle mých kritérií fakt dobří, a to stále.
    

Re: Trošku jiný úhel pohledu - Arthur Dent (web)
(16.02.2004 13:50:58)

No... třeba Blaník mi připadal jako vysloveně slabší porevoluční kousek... Ale jinak jsou stále dobří.

BTW, vzpomněl jsem si taky třeba na Nekudu, to byl taky humor, který mě "bral"...
    

Re: Trošku jiný úhel pohledu - Jerry (web)
(16.02.2004 13:59:49)

Nekuda, joj, to byly češtinské perly! Škoda, že jsem ho znal "jenom" ze Sešlostí...
    


Re: Trošku jiný úhel pohledu - Jerry (web)
(16.02.2004 14:18:55)

Ještě doplním - když jsem výše napsal to slovo "naopak", zarazil jsem se, neboť jsem si vzpomněl právě na Nekudův rozbor používání slova naopak v češtině...{smile}
    

Re: Trošku jiný úhel pohledu - Arthur Dent (web)
(16.02.2004 14:23:21)

Používám všechny možné i nemožné způsoby, abych nalezl nějaké záznamy vystoupení L.N., záznamy Sešlostí... a nic {sad} Kromě následujícího odkazu nic.

[www.rozhlas.cz/vyroci/portal/_zprava/8216]
    


 - pixy (web)
(16.02.2004 13:50:44)

Já jsem Šimka vždycky vnímal jako "toho druhého" vedle Grossmana - toho, jehož humor je trošku přízemnější, méně vzletný. Potřeboval prostě vedle sebe vždycky někoho "moudřejšího", pak to byla paráda... S Grossmanem se doplňovali naprosto ideálně (ostatně si myslím, že bez něj by se nikdy Šimek do popředí nedostal); se Sobotou už to bylo slabší (protože agresivnější - Sobota JE inteligentní, ale přitom byl nekultivovovaný a hraně "křupanský", kdežto Šimek byl podobně "křupanský" [nic ve zlém] od přírody, takže se nedoplňovali, ale jen vzájemně posouvali dost jiným směrem). S Krampolem (nedejbože s Klukovou) to bylo ještě horší, protože tomu už chyběla i ta Sobotova inteligence, takže výsledek byl ještě přízemnější a čistě prvoplánový. A nakonec Bubílková - ta zase přinesla do dvojice ne-li trochu rozumu, tak aspoň něco té chybějící "noblesy", takže výsledek byl přece jen zase trošku kultivovanější než předchozí dueta. Ale pohříchu byl tentokrát (na rozdíl od Š+G) tím mozkem a tahounem Šimek, což byla vždycky ta horší varianta...

Prostě Š+G byla unikátní, nenahraditelná autorská dvojice a jen kvůli ní jsem Miloslava Šimka hluboce respektoval a byl ochoten (aspoň jakž takž) přijímat až do současnosti. I když si nemyslím, že tím velikánem z oné dvojice byl právě on, jisté je, že byl její nezbytnou součástí a to se taky cení.

A když nic jiného, tak nemůžu pominout, že tvorba Š+G byla jedním z kulturních základů, na nichž jsem vyrostl. Vedle forbín W+H (nic jiného jsem z Osvobozeného stejně dlouho neznal) to byly právě Návštěvní dny a Povídky, které jsem si pořád dokola sypal do hlavy už od mala - dodneška ze mě řada dialogů i celých povídek vypadne, i když mě vzbudíte o půlnoci ("V životě lidském nachází se několik pěkných momentů. Překonání strachu z polednice, zápis do školy, vyloučení ze školy a od třinácti let pak pravidlené mejdany, kde se utuží kolektiv a pubertální představy nabydou konkrétních forem. Ani já jsem neunikl tomuto koloběhu..." Pořád to umím celé, slovo od slova...) Dokonce ani “původní" Semafor mě moc neovlivnil (tedy ano, ale jen hudebně - ostatně k Suchému mám podobný vztah jako k Šimkovi, vždycky byl můj oblíbenec spíš Šlitr a Suchý je pro mě bez něj již cosi méně zaznamenáníhodného). A nakonec to byli ještě Cimrmani - ale ti přišli až v/po pubertě...

Proto pro mě - přese všechno, co bych mohl Miloslavu Šimkovi vytýkat - odešel autor, který ovlivnil celý můj život velmi podstatným způsobem. A to už je co říct. Proto hluboce smekám.

A namísto minuty ticha si jdu pustit nějaký Návštěvní den. Takový člověk si i v nejvyšší úctě smutek nezaslouží.
    

Re: - Arthur Dent (web)
(16.02.2004 14:18:52)

Naše generace má zkrátka podobné kulturní kořeny: "Jenom blbec jako byl Zoubele v bouřce utíká.", "příchozí Vejda vejda...", "Misis Šebesťáková lajks tu spík ingliš. Big Džon!", "Zahrádka mého strýce je větší než klobouk mé tetičky" a "Nejhorší ze všeho jsou trpaslíci." {smile}

Chtělo by se mi napsat, že netuším, koho budou mít dnešní -náctiletí, ale to bych už asi moc mentoroval. Já tedy vlastně tuším... {sad}
    

Re: - Jerry (web)
(16.02.2004 15:05:02)

To je opravdu spíš mentorování. Když si vezmete, že S+Š, Š+G, o V+W a W+H nemluvě, také tvořili pro úplně jinou generaci (pokud se nepletu, jsme plus mínus stejně staří), že třeba Grossman zemřel tři roky před mým narozením... Z jmenovaných byli našimi současníky pouze ti Cimrmani. Ostatně i v současnosti působí např. různé divadelní spolky - a čím jiným byli na začátku Cimrmani - jejichž díla stojí za to, a které jen dosud nestihly neproniknout do médií.
A není to jen divadlo, vždyť si vezměte, jak často se cituje mezi příznivci scifi Stopařův průvodce. Nebo mezi vodáky (alespoň opět co se mé generace týče) Zdeněk Šmíd. Nebál bych se, kolik lidí takhle skepticky asi kroutilo hlavou nad námi...{wink}
    

Re: - Arthur Dent (web)
(16.02.2004 15:29:09)

Je tam jeden drobný, droboučký rozdíl - my se narodili a dospívali za socialismu, který měl na humor jeden pozitivní vliv: Nutil k náznakům, k "víceplánovému" humoru atd. a tím nutil konzumenty k přemýšlení.

Dneska ale není potřeba nic "jinotajnit", může se všechno a naplno, tak s chutí do toho...

Takže to je to co mi chybí.

Jinak - nesouhlasím moc s tím, že by třeba Š+G tvořili pro určitou generaci... Baví se u nich moji rodiče a bavím se i já, stejně jako Horníček bavil už moje prarodiče.

A můj povzdech spíš směřoval k tomu, že dnes nikoho takového vidět není.

Jo a - já se narodil rok a kousek po smrti Jiřího Grossmanna.
    

Re: - Jerry (web)
(16.02.2004 15:36:15)

Plus - mínus...{wink}
Já tím chtěl říct, že pokud nás oslovovaly osoby, které tvořili dřív, než jsme přišli na svět, může tomu tak být i u současné generace.

A k tomu socialismu - myslíte, že na západ od našich hranic jsou schopni pochopit jen humor, u kterého není nutno přemýšlet? Tam přece socialismus neměli.
    

Re: - Arthur Dent (web)
(16.02.2004 16:53:48)

Ano, s tím opět souhlasím. Jen bohužel, jak říkám, nevidím nikoho, kdo by v této době zaplnil místo po výše jmenovaných nebo kdo by tvořil podobně svébytný humor.

Třeba Miroslav Donutil je báječný vypravěč, umí skvěle pointovat historky a podle mého názoru, ať se rouhám nebo ne, zaplnil místo na obrazovce po Vladimíru Menšíkovi. Ale vypravěč Horníčkovského typu, klaun jako Felix Holzmann atd. zkrátka vidět nejsou.

S tím humorem a socialismem - ne, takto doslova jsem to rozhodně nemyslel. Spíš jsem to myslel tak, že není "společenská nutnost", aby takový humor vznikal. Samosebou takový humor je, ale je hůř prodejný než prvoplánová "řachanda", proto se těžko dostává do televize (která je, ať se nám to líbí nebo ne, zdrojem zábavy a informací pro 90% obyvatelstva), zůstává lokální záležitostí a skoro nikdo o něm neví.
    

Re: - Jerry (web)
(16.02.2004 17:17:17)

Čímž jsme se opět dostali ke konstatování, které jsem tu nadhodil na začátku, totiž že Nova deformuje vkus. {sad}
Podle mě lidi jsou, jenom se prostě nedostanou na obrazovky. Ostatně - kolik znáte například slušných současných kapel, které v našich rádiích vůbec neuslyšíte, nanejvýš tak v miniaturních lokálních? Řekl bych, že situace je tady srovnatelná. Bohužel.
Ale původně jsem reagoval na ten povzdech nad současnou mládeží - a stále si myslím, že to není tak strašné, jak se to může jevit nám. Nejsme totiž první, kdo se takhle ohlíží {wink}
Tím bych tento thread, pokud by to nevadilo, uzavřel.
    

Re: - Arthur Dent (web)
(16.02.2004 18:01:55)

Souhlas. Souhlas. Souhlas. Mládeži to nevyčítám, chraň Pámbu, možná ji spíš trochu lituju. Ale ona má zase jiné možnosti...

A - souhlas. Uzavíráme thread, s dovolením jsem si vzal poslední slovo. {smile}
    


Re: - Jerry (web)
(16.02.2004 15:39:35)

Ještě jednu věc - ono nikoho takového vidět není, ovšem v televizi. Pokud člověk zvedne zadek a zajde třeba do divadla nebo na koncert, dostane se i ke kvalitním věcem. Chce to jen se odpoutat od hlavního proudu.
    

Re: - pixy (web)
(16.02.2004 16:09:18)

Tak tak... V ledničce ho neuvidíš. A v televizi teprv ne.
    

Re: - Arthur Dent (web)
(16.02.2004 16:29:07)

Nojo, ale Šimka, Grossmanna, Horníčka atd. jsem v televizi vídal... No, doufejme, že tam uvidím i kvalitní "humoristy".

Ale asi to bude jako s rockovou hudbou... :-/
    

Re: - Jerry (web)
(16.02.2004 16:34:01)

Jak často? Jak často byla vysílaná Sešlost? Jak často byly Hovory H? Ty přece začaly být znovu vysílány až po převratu. Jak často bylo na obrazovce vidět Cimrmany? Pokud si pamatuju, pravidelně se objevovaly pořady typu Televarieté, Možná přijde i kouzelník, Abeceda atd, ale jmenovaní byli vidět spíš zřídka, navíc často z archivních záznamů. Akorát teď, při zpětném pohledu, se nám to koncentruje.
    

Re: - Arthur Dent (web)
(16.02.2004 16:42:16)

To je samosebou taky pravda. Lidská paměť ten průměr vytěsňuje a zůstávají jen "mimoprůměrní".

Ale když to srovnám s dneškem - je dnes vidět v TV alespoň někdo? Nebo se jen špatně dívám? Je dnes vidět nějaká "humoristická" osobnost, která by dokázala bavit vlastním slovem, nikoli převlekem, pitvořením, napodobováním? Určitě nějaká je, určitě někde ano... Ale do TV asi nepronikne... {sad}
    

Re: - Jerry (web)
(16.02.2004 17:01:50)

Nevím, televizi, jak jsem na tomto blogu již několikrát psal, nevlastním a netoužím po ní, tudíž o současné skladbě televizního panoptika nemám přehled.
    


Re: - Vesničan (web)
(16.02.2004 17:13:45)

Těžkou ironií osudu vysílá Nova dle programového plánu v sobotu 21.2. poslední Politické harašení.
    


Re: - Roj (web)
(17.02.2004 02:07:13)

Co treba Eben, Trojan, Machacek?
    

Re: - Arthur Dent (web)
(17.02.2004 02:23:42)

Marek Eben je, pravda, člověk s kultivovaným projevem a stejně kultivovaným humorem, ovšem obávám se, že ho nelze zařadit mezi "humoristy", "komiky", "klauny", ale spíš mezi "moderátory nadané humorem a espritem".

U pánů Trojana a Macháčka si nejsem jist, že bych kdy viděl nějaké jejich humorné vystoupení, pořad, kde by byli sami za sebe a dokázali bavit. Ale nevylučuji, že jsem se špatně díval.
    


Re: - Vesničan (web)
(16.02.2004 14:19:22)

Já si myslím, že k tomu není co dodat. Vzhledem k tomu, že náležím ke generaci, "která pamatuje" a vnímala úmrtí jak J.Šlitra, tak J.Grossmana, jako odchod těch tahounů a mozků dvojic, musím přiznat, ač nerad, že jinak bych tento nekrolog nenapsal.
P.s. Zaregistrovali jste v sobotu vzpomínkový večer u příležitosti nedožitých osmdesátin J.Šlitra, a to na Nově?! První kultivovaná estráda na této stanici. Bez pitvoření, legračních převleků, vulgarity... Snad jen pojetí dialogů, v provedení Ťulda a Gondík mě trochu tahalo za uši, ale jestliže s tím pan Suchý takto souhlasil...
Že by program pod vedením Pavla Zuny začal nabírat jiný směr?!
    

Re: - pixy (web)
(16.02.2004 16:12:14)

Tak to je škoda. Já to apriori zavrhl, protože na estrády na Nově opravdu NEMŮŽU koukat a prostě jsem se toho bál... Ale jedna vlaštovka jaro nedělá a nadále si asi raději nechám ujít podobnou výjimku než riskovat, že natrefím na "standard"...
    

Re: - Arthur Dent (web)
(16.02.2004 16:56:08)

Pixy, pamatuješ, že TV Nova ve svých začátcích dávala třeba seriál "Divadlo Raye Bradburyho"???

Někde u první Esmeraldy se to ale zlomilo....{wink}
    

Re: - pixy (web)
(17.02.2004 00:25:59)

Nejen TO se zlomilo... Ano, někdy tam jsem Novu přestal snášet. Já jsem možná divný, ale když vidím ty trapčící lidi před kamerou dělající voly nejen ze mě ale i ze sebe ve všech myslitelných žánrech, tak se stydím za všechny dohromady a to se prostě nedá vydržet... :/
    


Re: prakticky můj žitotopis - lední brtník (web)
(17.02.2004 01:11:50)

tak jsem koukal kdo to píše - pixi, smekám.
napsals to skvěle, asi si koupím tvoji knihu
    
HotLinks
Zpět na článek