.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

29.02.2004



"Co děláš? Čím se teď živíš? Aha, sedíš u počítače a taky telefonuješ a mluvíš s lidma. Tak to jsi inkoust." Slovo inkoust bylo vyřčeno s nepřeslechnutelným pohrdáním. Tak tohle mi řekl kamarád, kterého jsem zde už několikrát zmiňoval. Ta dobrá duše má dvě maturity (Nebo jen jednu? To je fuk.), studoval asi rok vysokou školu a nyní se živí jako nejposlednější pomocný dělník v nejmenované mladoboleslavské automobilce.

Nemám nic proti dělníkům, dokonce ani proti těm nejposlednějším a nejpomocnějším. Někdo musí dělat i nevděčnou a těžkou práci, aspoň do doby, než se rozšíří roboti, kteří jim jejich činnost přeberou. Jestli k tomu někdy dojde.

Proč je ale mezi těmito lidmi tak rozšířená představa, že kdo nemá mozoly, kdo se v práci neumaže a nezapotí, hovno dělá?

Je to závist? Nepochopení?

Vždyť i tu nejposlednější blbost, vyrobenou v jakékoliv fabrice, musí někdo prodat, aby byly peníze na plat právě toho posledního dělníka. I ten plat toho dělníka musí někdo spočítat.

Přitom právě těmto upoceným a umazaným dělníkům se nejvíce líbí následující vtip:
Kdo se zapotí u polévky, je zdravý. Kdo se zapotí u sexu, je starý. Kdo se zapotí u práce, je blbý.

Málokdo z těchto dělňasů ví, že i já jsem si zkusil, co to je živit se rukama, a nestydím se za to. Pak jsem si ale řekl, že když už mám nějaké vzdělání, umím nějaké jazyky a jsem schopen jakési komunikace s lidmi, tak by byla škoda, kdybych svůj produktivní život promrhal u krumpáče.

Někde jsem se dočetl, že během občanské války v Rusku (1917 — 1921) se stávalo, že hlídky bolševiků kontrolovaly občany. Podívali se jim na ruce, a kdo neměl mozoly, tak měl smůlu. Nenávist vůči lidem, kteří nepracovali manuálně, byla obrovská. V té době bylo riskantní třeba i nosit brýle. Protože kdo neměl mozoly, nebo měl zkažený zrak, musel být nutně příživníkem.

Ale dojem, že pracující člověk musí dělat rukama, není a nebyl rozšířený jen mezi bolševiky...

V sobotu jsem navštívil moji babičku. Je o šedesát let a jeden den starší než já, takže je ještě ze staré školy. Podívala se mi na ruce a zeptala se: „A pracuješ někde? Jak koukám na tvoje ruce, tak nemakáš.”


Zadal White Dog, 29.02.2004 22:17:06, 19 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/782

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - Arthur Dent (web)
(29.02.2004 22:21:59)

[blog.maly.cz/pnc439.html]
    


Cerveni kmeri - rony (web)
(29.02.2004 22:46:52)

Cerveni kmeri popravovali ludi v okuliaroch. Uplne vazne.

Nechcem vyvolavat prilisne rozpory {wink} ale ako to dopadlo, ked sa ista vrstva dostala do veducich uloh strany a statu uz vieme. Skusajme radsej nieco osvedcene a my si budeme vysoko vazit manualnu pracu ako aj pracu intelektu si dufam bude vazit aj kazdy manualne pracujuci.
    


poceni - Jirka Ch (web)
(29.02.2004 23:08:26)

Me z toho vyslo ze jsem starej {smile}
Jinak tyhle postoje znam a pravdepodobne prameni z nedostatku tolerance a omezenosti, at uz je to omezenost jakakoliv.
    

Re: poceni - Arthur Dent (web)
(29.02.2004 23:22:40)

"Pane doktore, jednou se u toho potím a podruhý mi zas je zima..."

"A neděláte to nějak často???"

"Ne, dělám to jednou v létě a jednou v zimě..."
    


 - Markoff (web)
(29.02.2004 23:24:12)

to bude asi tym, ze dotycni ludia produkuju cosi hmatatelne,

ja som svoj nazor sformuloval uz davnejsie v "ode na elektrinu", kedy som konstatoval ze kazda praca ktora je zavisla na elektrine je irelevantna, kedze to co nema ekvivalent bez pouzitia elektriny je praca zbytocna, neuzitocna bez ktore by sa dalo prezit...

sam som jednym z tych ludi, ktori robia absolutne zbytocnu a nepodstatnu pracu a po rokoch jej vykonavania si mozu povedat, ze absolutne nic nedokazali a stale su na rovnakom mieste, narozdiel od toho pekara co vyprodukoval tisice chlebov, ktore zasytili ludi...
    


Přesně... - Joker (web)
(01.03.2004 00:37:15)

Jojo, přesně tohle komančové nepochopili, že člověk co pracuje "hlavou" může být i stejně (i více) užitečný než člověk co pracuje "rukama".
Btw. náhodou jsem kdysi v oné automobilce chvilku toho posledního dělníka dělal{wink}
    

Re: Přesně... - moussa (web)
(03.03.2004 10:30:53)

To ale není pravda, komančové tohle chápali úplně přesně, ale moc dobře věděli, že od toho posledního dělníka, když mu budou mazat med kolem huby se nemusej ničeho bát, dělník bude bouchat celej den ve fabrice, ráno musí brzo vstávat, tak půjde brzo spát a když dostane chléb a hry (pivo), tak se nebude bouřit a nebude dělat problémy, navíc to dokrmili tím, že mu říkali jsi pracovitej chudák co musí živit ty inkousty co nemakaj, dělnická třída a prolétaři, ale nebylo to z nepochopení naopak.
    


Hmm - gino (web)
(01.03.2004 08:30:19)

A já dělám v jedné společnosti uplně posledního dělníka a nevadí mi to, protože si své práce vážím a vím, že jí jen tak někdo dělat nemůže. Bohužel naše společnost zaměstnává i spoustu kancelářských pracovníků všeho druhu, kteří ale doopravdy nic nedělají {smile} Vzhledem k tomu, že mám mezi nima pár přátel, tak to vím {big grin} Ale kdepak, já jim nezávidím - protože oni na sebe nejsou po práci tak hrdí, jako třeba já. Vím, že jejich práci může dělat každej jinej, kterej na ní studoval, nebo ji prostě umí. Však kolik je v zemi účetních, zásobovačů, různých kontrolorů kvality, vedoucích čehokoli.. {smile} Ovšem samozřejmě - mám spoustu starších kolegů, kteří se na to koukají jinak a pusu mají plnou nadávek a podobně {smile}
    


 - Lokutus (web)
(01.03.2004 10:35:30)

Jak bylo správně řečeno v posledním odstavci, je to stará škola. Není to zase tak dlouho, aby to spousta lidí nepamatovala a tato "pravda" se předává dál. Čím užší má člověk v životě rozhled, tím je kritičtější ke všem odlišnostem od svého standardu. A netýká se to jen té práce, ale i menšin, sexuálních orientací atd. Člověk, jehož život se omezuje na vstávání o páté, práce do čtyř odpoledne "u pásu", večerní pivečko s kamarády v hospodě, kteří mají stejný názor na život, občasný sex s manželkou a zase vstávání o páté, přičemž veškerá jeho informovanost se omezuje maximálně na zpravodajství tv Nova a obrázkový komix Blesk, nemůže mít objektivní pohled na život. Takový člověk dokáže šmahem odsoudit cokoliv, co se mu trochu nepozdává. Odsoudí lidi, kteří nemají mozoly, protože pracují hlavou, aniž by si uvědomil, že té práce rukama s rozvojem technologií ubývá a bude ubývat a kdo bude chtít v budoucnu pracovat, musí se naučit pracovat hlavou. Odsoudí homosexuály, aniž by se třeba zamyslel, co to znamená být homosexuál. Sousedovic kluka s vadou řeči šmahem označí za debila a pana Vonáska od naproti jako šmejda, protože má psa a ten určitě dělá ty hromádky před domem. Nic ho nezajímá, že pan Vonásek poctivě nosí pytlíky a navíc má ratlíka, kdežto výtvor před domem našeho hrdiny muselo stvořit něco podobného koni.
V dobách, kdy obyčejní lidé tvrdě pracovali a šlechta si užívala se rozmohla ta pravda o mozolech. Kdo neměl mozoly, nic nedělal. Informovanost byla malá, tudíž nikdo z obyčejných lidí nevěděl, že existují i lidé, kteří pracují hlavou. Mimochodem, něco podobného jsem nedávno viděl v jednom filmu s Eddiem Murphym. Myslím, že se to jmenovalo Záměna a bylo to o té sázce dvou milionářů, kteří se dohodli, že vezmou chudáka z ulice, dají mu postavení, luxusní bydlení, skvělou práci a naopak, z člověka, který tohle všechno celý život měl, udělají toho chudáka. Ta scéna je, když ten někdejší milionář s Harvardským diplomem žebrá u šlapky, aby ho vzala k sobě, že si skutečně nevymýšlí, a že je skutečně bohatý a hned jak se dostane ke svým penězům, tak jí zaplatí. Ta šlapka(Jamie Lee Curtis) si prohlídne jeho ruku a řekne, že má asi pravdu, protože ta ruka je tak hladká, že asi nikdy nepracoval.
    


Odkud pak pochází hanlivý název "solviny" - Paranoicus Maximus (web)
(01.03.2004 11:37:24)

pro všechny, kdo se při práci zamažou? Od koho jiného než od netolerantních "dělňasů"; kancelářské kádry mají přece k manuální dřině úctu a respekt ...
    

Re: Odkud pak pochází hanlivý název "solviny" - Vesničan (web)
(01.03.2004 13:07:18)

...a pracně vypočítávají "lopatám" mzdu.
    


Jiný příklad - Vesničan (web)
(01.03.2004 13:33:11)

A jaký je pohled na lidi, pracující doma? A to ze všech stran. Pracovat, nebo chodit do práce, to přeci znamená ráno vstát, odploužit se na nějaké pracoviště, na píchačkách zaznamenat příchod, pak vykonávat jakoukoli činnost (nebo ji aspoň předstírat), půl hodiny na oběd a když padla, tak si zase odpíchnout odchod a po fajruntě říkat "to zase byla dneska hoňka, co všechno si ten šéf nenanvymejšlí!" .
Pohled na ty, co pracují doma s termínovanými úkoly (nemyslím sestavování panďuláků do Kindervajec), co jsou zaplaceni za skutečně vykonanou práci a ne za odsezené hodiny, je z kancelářských i dělnických pozic ještě nepříznivější. Vždyť se fláká doma! A leckdy je zajímavý i pohled partnera, který na pracoviště dochází. Snaží se zadávat úkoly spojené s chodem domácnosti se stejným pohledem na "domácího povaleče".
Možná v tom hraje určitou úlohu i jistá závist toho, že tzv. domácí pracovník "si může vstávat kdy chce, jde si spát kdy chce..." a není mu diktován způsob oblékání (klidně pracuje v pyžamu a telefonuje s šéfem, jakoby měl na krku dvě kravaty) a pracovní dobu a rytmus si určuje sám, bez pomoci nejnovějších amerických výzkumů na poli pracovní výkonnosti.
    


2 Vesničan - staré mazák (web)
(01.03.2004 16:15:17)

"...co jsou zaplaceni za skutečně vykonanou práci..."
a co pohled lidí co teda tak strašně dřou doma na lidi co si svině chodí JEN TAK do práce nic nedělat že?
myslím že tohle téma je dopředu zabity protože každej to vidí z té své strany.
    

Re: 2 Vesničan - Vesničan (web)
(01.03.2004 16:33:47)

Já na to nekoukám z žádné strany. Já říkám, že "domácí pracovník" nemůže fakturovat to, co neudělal a za toho "sediče v kanclu" to halt musí udělat někdo jiný ve vedlejším kanclu. A nejvíc rozumů vypuštějí právě ti sediči. Kdo dře, nemá čas se zabývat hloupostmi. Tak se chop výkazů...
    

Re: 2 Vesničan - staré mazák (web)
(01.03.2004 17:01:42)

ha ha
možná mobilu nebo faxu

sediči v soukromé firmě? to bych chtěl vidět. termín musí stihnout zaměstnanec stejně jako kdokoli další a pokud je práce hotová tak si prostě může šoupat papučema pod stolem protože nikdy neví kdy přijde období že se v práci nestihne ani vysrat nebo nažrat.
fakturování pouze skutečně odvedené práce? co takhle nevyfakturování skutečně odvedené práce ;-/
    

Re: 2 Vesničan - Vesničan (web)
(01.03.2004 17:17:56)

Častější je nezaplacení vyfakturované a skutečně odvedené práce.
    


Re: 2 Vesničan - Vesničan (web)
(01.03.2004 17:22:39)

Mimochodem, těch sedičů v soukromých firmách jsem potkal habakuk. A nejzajínavější na tom bylo, že nikdo nikdy nepoznal, že neudělali za korunu práce. Ale uměli to prodat tak, jakoby firma s nimi stála a padala. A to jsou zázraci!
    

Re: 2 Vesničan - s_m (web)
(01.03.2004 23:01:22)

šmejdi a flákači se najdou všude. ať tam nebo tam. pěkně to napsala maja: "...ať už hlavičkou nebo ručičkama, tak je jen a jen poctivá nebo nepoctivá práce" !!!

    


Práce fyzická vs. psychická - TheONLY (web)
(01.03.2004 20:36:28)

TheONLY na podobné téma napsal kdysi dávno článek, i když ne tak povedený:
[www.bloguje.cz/blogy/theonly/1944_item.php]
    
HotLinks
Zpět na článek