.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

13.03.2004



Všiml jsem si zajímavé a nepochopitelné věci. Lidé mi věří. Ale co s tím?

Ta důvěra lidí je zřejmě daná mými obchodními návyky, které jsem získával více než 10 let. Ale přesto...

Někdo shání počítač. Tak se obrátí na mě. Nevybavuji se, že bych toho člověka kdykoliv viděl. Připravím mu nějakou nabídku a řeknu, že budu chtít zálohu třeba 15000. Dotyčný zálohu přinese, já ji převezmu a vysvětlím, že nemám žádný doklad o tom, že jsem peníze přijal. Prý nevadí... Nestalo se mi to jednou. Stalo se mi to pokaždé, když jsem něco dražšího prodával. Teď nepíšu o mém zaměstnání, ale o mých soukromých kšeftících (o kterých můj šéf ví a toleruje je, i když svému zaměstnavateli trošičku konkuruji).

Ale i v práci se to projevuje. Moji zákazníci (firmy typu grafická studia, reklamnch agentury, vydavatelství) se mnou nepodepisují žádné papíry, když si od nich cokoliv odnáším (třeba za účelem reklamace nebo výměny). Pokud něco podepsat chci (jako že jsem já něco převzal) tak nezřídka odpovídají „přece si budeme věřit”. No nevím, jestli bych sám sobě v případě například notebooku za 50000 věřil {smile}

To byly dva příklady z mnoha. Lidé mi věří i v mnoha jiných situacích — tedy pokud jde o peníze. A já to nechápu.

Já bych sám sobě nesvěřil nic. Ani korunu.

Nevypadám příliš důvěryhodně. Rozhodně pravidelně nenosím oblek ani kravatu, boty mám často sportovní a košile se střídají s tričkem. Určitě nejsem ten typ obchodníka v dokonale padnoucím obleku. Spíše jsem typem podivné existence ve starším svetru.

Můj sestřih také nepatří mezi důvěryhodné. Charisma jsem také dvakrát nepobral {smile}

Co ty lidi nutí věřit mi?

Věřte nebo ne, ale není to snadné. Je to tak trochu pokušení. Já totiž důvěru lidí zatím nezklamal. Kdybych ale jednou polevil ve svých zásadách, mohl bych přijít k pěkným penězům.

Mimochodem: nechcete někdo koupit třeba počítač. Stačí mi záloha 20000 předem. A bez dokladu, budeme si přece věřit.






Zadal White Dog, 13.03.2004 23:00:04, 7 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/795

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Vojaci a dalsi fanatici - JIBorg (web)
(13.03.2004 23:42:38)

Mozna to berou tak ze se ztotoznujes s nejakou skupinou fanatiku jako jsou Nackove nebo Vojaci. A obe skupiny maji hole hlavy a zaroven ale i velky smysl pro kazen a moralku(oficialne samozrejme, v realu to byva jinak, ale to kazdy nevi). Tak si mysli ze jsi tim automaticky taky takovy skautik {smile} a nic spatneho bys v zivote neudelal. No nebo Te proste povest predchazi a vsichni Te chvali, takze pak Ti automaticky duveruji
    


Důvěra - Sokolík (web)
(14.03.2004 09:58:28)

Já vždycky všem vysvětluji, že podpis na papíře znamená soudní při na hodně dlouho.

Ale v případě, že mě podrazíš, není problém si najít kde bydlíš a hodit ti večer cihlu do oken. Minimálně ti bude dlouho zima, možná tou cihlou zasáhnu ještě třeba tvůj domáci počítač a každopádně budeš muset zařídit zasklení toho okna. A to je v noci dost problém a rozhodně to není zadarmo.
Chápu, že to není velká částka, ale když něco takového udělám 10x?

Asi mi to nedokážeš, takže jediná tvá obrana je najít můj byt a hodit cihlu do okna mě. Co mě naštve. Máš auto? Čtyři proříznutý kola jsou na naštvání. Proseklá kapota na infarkt. Já mám taky auto...

Nebude jednodužší se chovat korektně? A když tohle každý pochopí, tak nevídím důvod k nedůvěře.

Podepsaný papír je spích k tomu, aby po čtrnácti dnech jeden neměl pocit, že ti dal 30.000,- a ty zase, žes dostal 10.000,-. Přecijen člověk je tvor omylný.

Teď mám ale jiný problém. Jak dostat 35.000,- z člověka, který nemá vůbec nic. (Tedy ani byt, ani auto, ani peníze. Snad možná nějakou práci, ale to je nestálé.) Poradíte?
    

Re: Důvěra - Lokutus (web)
(15.03.2004 15:28:19)

Má zlaté zuby? Nějaké zdravé orgány? Anebo manželku, svolnou ke všemu? Možností je mnoho. {smile}
    

Re: Důvěra - Sokolík (web)
(23.03.2004 14:36:08)

Zuby má zlomené a lepené sekundovým lepidlem, protože na zubaře nemá. Je mu přes třicet, ale co vím, tak nemá ani přítelkyni - žádná s ním nevydržela přes měsíc. Možností moc není. {sad} Jestli si chceš vydělat, nabízím půlku 50%.
    


 - Mrtvý Kluk (web)
(14.03.2004 16:41:51)

Ve společnosti, kde mají psané smlouvy hodnotu včerejších novin natrhaných na proužky pověšené v kabince na veřejném záchodku, nezbývá, než věřit v ústní domluvu.
    


 - Lokutus (web)
(15.03.2004 15:30:09)

A co počítač bez zálohy, na splátky a bez smlouvy? Přeci si budeme věřit, ne? {smile}
    


Prečo si sami nedôverujeme? - Piki (web)
(15.03.2004 21:48:58)

Raz testovali slušnosť taxikárov v New Yorku. Sadol si k nim cudzinec. Chcel sa odviesť na miesto, ktoré bolo za rohom. Napriek očakávaniam väčšina taxikárov vystúpila a odprevadila cudzinca pešo. Nič za to nechceli a ešte poznamenali, že si má dávať pozor, lebo by ho mohol niekto iný okradnúť. Pointa? Ľudia sú vo svojej podstate dobrí, ale nechcú si to navzájom pripustiť. Ani ty.
P.S. To bolo o taxikároch v NY nie v Prahe.
P.P.S Ani ja!
    
HotLinks
Zpět na článek