.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

23.03.2004



Tato úvaha vznikla zhruba před měsícem. Teď jsem se k ní vrátil a poněkud ji přepracoval. Nikoli snad názor, ale formu. Přitvrdil jsem.

Někdo vydává řadu let příkazy k vraždám na území jiného státu. Přímým důsledkem jeho příkazů jsou tisíce mrtvých civilistů. Představitelé onoho státu rozhodnou o likvidaci dotyčného, nechají ho zabít a civilizovaný svět začne řvát, že na to neměli právo.

Jak to že ne? Kde je ten „vyšší princip mravní”, podle kterého vražda tyrana není zločinem? Ustoupil „hovadnému duchu univerzální korektnosti”, podle kterého takový mnohonásobný vrah musí být dopaden, musí s ním být jednáno v rukavičkách, musí být souzen, musí nad ním být vynesen „humánní trest” (čti: Nesmí být popraven) a zbytek svého života dožije nejspíš ve vězení, na kterýžto pobyt mu budou příbuzní jeho obětí přispívat z daní.

A další příklad, trošku bližší: Někdo si vykope na své zahradě jámu. V noci na tu zahradu vleze přes plot zloděj, do té díry spadne a poláme si hnáty. Majitel zahrady bude hnán k zodpovědnosti a bude zlodějíčkovi platit bolestné.

Nebo: Někdo vleze v naší nepřítomnosti k nám do bytu. Vystartuje na něj náš dobrman, pocuchá mu fasádu a já půjdu sedět za to, že můj pes někomu ublížil na zdraví.

Jak to? Logika mi říká, že pokud vlezu tam, kam lézt nesmím, musím čekat, že se mi tam stane něco nevítaného. A pokud se tak stane, nemůžu to dávat majiteli za vinu. Ale „právo” se asi neřídí logikou.


Netřeba sahat hned k věcem trestněprávním. Někdo se chová tak, jak se chovat nemá: Lže, podvádí, i přes upozornění v tom pokračuje. Není to sice přímo trestné, ale je to nepřijatelné. Pokud takového člověka nazvu veřejně lumpem, zvedne se hlas vždykorektních a kevšemspravedlivých, kteří mne utlučou argumenty, že „on sice je takový a makový, ale ty nemáš právo ho takto nazývat!” Kruciprdel, jak to že ne? On lže, podvádí a já ho nesmím nazvat lhářem a podvodníkem?

Duch korektnosti napadl totiž už jazyk a prosazuje, aby se místo „hluchý” říkalo „auditivně nedostatečný”, místo „zavraždili” vymyslel vazbu „v důsledku jejich činnosti došlo ke ztrátám na životech” a tak dále a tak podobně. Nelze už napsat, že je někdo lhář, píše se, že „jeho výroky jsou ne vždy podložené a odpovídající skutečnosti”. Mám ten dojem, že tenhle kretenismus vyjadřovacích schopností přichází z USA — nebo se mýlím? Vymýšlíme si ho sami a dobrovolně? Pak tedy pámbu s námi!

V pochopitelné snaze zabránit lynčování a podobným věcem naše společnost omezila sebe samu a přijala princip „korektnosti”. Ale korektnost je dobrá pro slušné lidi. Je vyjádřením „a priori slušnosti” i vůči těm, kteří slušní nejsou a brání, či měla by bránit, pomluvám a očerňování nevinných. Ovšem naprosto selhává ve chvíli, kdy se někdo rozhodne ji zneužívat. Dotyčný může totiž využít toho, že „slušnými” metodami proti němu nelze zasáhnout, a bude-li někdo chtít použít ty „neslušné”, bude ukřičen a označen za lumpa. Nehledě na to, že slušný člověk, který použije, byť v dobrém úmyslu, neslušné metody, si to většinou dlouho vyčítá, pochybuje, váhá... Na rozdíl od hajzlíků, kteří tyto výčitky a pochybnosti neznají.

Společnost, která se bojí nazvat zločin zločinem, která staví „občanská práva” nad „občanské povinnosti” a kde má kdejaký prevít větší publicitu a ochranu než jeho oběť, taková společnost je zhovadilá a zaslouží si rozklad a zmar. Taková společnost má paralyzovanou základní schopnost, nutnou pro přežití: Označit zlo. Důsledkem neschopnosti označit zlo je neschopnost rozpoznat zlo. Důsledkem neschopnosti rozpoznat zlo je podlehnutí zlu.

Je mi jedno co si o tom myslíte. Toto si o tom myslím já.


Zadal Arthur Dent, 23.03.2004 12:49:28, 26 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/811

Zpět na článek

HotLinks
Reakce na jiných stránkách (TrackBack)
Skrytá zahrada: Polemika s AD
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

A já s Tebou doslova souhlasím. - Tokugawa (web)
(23.03.2004 13:07:36)

    


 - allora (web)
(23.03.2004 13:41:04)

Mno...tve posledni vety bych mela nejradeji nastalo v sablone{wink}
    


Není co dodat, - MiM (web)
(23.03.2004 14:03:42)

máš pravdu...
    


Ne. - Mirun (web)
(23.03.2004 14:30:41)

Povaha činu nebo pachatele není závislá na termínech, popř. bohatosti slov, která je popisuje. Hajzl je přeci hajzlem i přesto, že ho budu nazývat "ten který se tak úplně nechová fér" a i jako s hajzlem s ním budu jednat. Je jen věcí zvyku, kdy tu novou formu přijmu. A ve chvíli kdy to udělám, jsem naopak ve výhodě, protože když všichni budou vědět, že "ten který se nechová fér" je hajzl, bude to označení mít stejný účel, ale není hanlivé a tudíž není ani žalovatelné.
Takže to není "hnát se zlu do náruče" ale naopak, je to "prevence proti zlu, které se snažít používat naše zbraně".
    

Re: Ne. - Arthur Dent (web)
(23.03.2004 15:20:39)

Obávám se že nikoli. Vlastností eufemismů je to, že zlehčují, "zkulanťňují" tvrdé výrazy.
Povaha činu se nemění, to máš pravdu. Ale mění se jeho vnímání. Podobně jako se mění vnímání mezi "čtvrt hodiny" a "patnáct minut" - to první působí subjektivně jako delší úsek - "jéžiš, ještě čtvrt HODINY", to druhé jako kratší - "jen patnáct MINUT".

"Hajzlovina" je opravdu tvrdé slovo. Když pro stejný skutek použiju slovo "nefér", posune se vnímání závažnosti toho skutku od "To se fakt nedělá" k "zas se toho tolik nestalo". A tak mohu pokračovat...
    


Brainwashing - Jiří Bureš (web)
(23.03.2004 14:31:09)

>Duch korektnosti napadl totiž už jazyk
Mimochodem nahrazování přesných výrazů výrazy nepřesnými, mlžícími a v závěru i výrazy s opačným smyslem je součástí vymývání mozků.

>Toto si o tom myslím já.
A nejsi rozhodně sám.
    


Souhlas - Mudd (web)
(23.03.2004 15:43:45)

Fascinoval mě nedávno někde komentář: Zatímco dříve byli za násilím Palestinci, dnes už jsou vinny obě strany.
    


naprostý souhlas - mira (web)
(23.03.2004 16:06:58)

    


 - kryska (web)
(23.03.2004 16:21:06)

Pro mě je nejvíc alarmující to, co jsi napsal o občanských právech a povinnostech. Po dlouhé době jsi první, kdo mluví i o povinnostech. Zdá se mi, že právě (občanské) povinnosti by měly být na prvním místě!
    


 - Lokutus (web)
(23.03.2004 17:46:56)

Zajímavější logika věci je však následující. V USA je běžné, že oběť loupeže, přepadení, nebo znásilnění, musí po rozhodnutí moudrého soudu platit zloději, nebo násilníkovi, který byl při činu touto obětí přímo, či nepřímo poškozen, nějaké odškodné. Soud v rámci zvrácené humanity odsoudí neviného člověka k tomu, aby platil, jako mourovatý šmejdovi, co ho přišel okrást, nebo znásilnit. Naproti tomu, pokud někdo někoho přistihne na svém pozemku a na místě ho zbaví života (ustřelí mu palici) je to jeho právo na sebeobranu spolu s právem na držení zbraně. Nic se mu nestane, ať to byl třeba jen sousedovic kluk, který si přišel natrhat hrušky.

Se stejnou logikou se přistupuje k jinému problému. Pokud někdo přejede psa, kterého tímto "pouze" poraní, musí platit ošetření, léčení, nebo následky, a to třeba až do konce života zmíněného psa. Naproti tomu, když ho přejede a ten pes při tom umře, zaplatí pouze cenu psa.

Z toho mi vyplývá jediné - zloděje odprásknout a psa pro jistotu přejet ještě na zpátečku.
    


mnoho - arsinoe (web)
(24.03.2004 11:05:02)

slov na toto tema jsme si rekli. Dobre napsano.
Myslis, ze se v tom nekdo pozna?
Vis, jak jsem rikala "dat do drzky a pak kricet v prvni rade v davu odsuzujicim nasili?{big grin}))
Cekam, kdopak jsem jeste zlo a pokrytectvi odsoudit prijde{big grin}))))
"Vis, rikat o nem, ze je zlodej jsi nemusel, ale rekl jsi to moc hezky..."{smile}
    


 - Vesničan (web)
(24.03.2004 12:27:30)

ASCS 2001:
KOREKTNÍ - dbající zásad n. jsoucí v duchu zásad poctivého, slušného vztahu mezi lidmi, správný, přesný, poctivý, (společensky) bezvadný, uhlazený, slušný, zdvořilý

Je nazýváno korektním to, co je pokrytecké. Jak pojmenování jednání, či věci, tak pojmenování etnika, či jiné, takzvaně odlišné, skupiny lidí. Označíme-li hovno jako výměšek nestravitelných zbytků pevné stravy, vždy se jedná o totéž.
    


 - pixy (web)
(24.03.2004 14:59:20)

> Společnost, ... která staví "občanská práva" nad "občanské povinnosti"...

... se nazývá levicová. A ty jsi bohužel - stejně jako já - pravicový liberál až na půdu. Větrné mlýny, pane, větrné mlýny...
    

Re: - Arthur Dent (web)
(24.03.2004 15:10:18)

Zrovna teď si pročítám zase dějiny starého Říma. Vrací se to, pane, vrací... Ale v té knize je tenhle hlas nazýván "řev luzy".

Až budu mít "literární", tak si střihnu jeden apokryf z té doby...
    

Re: - Vesničan (web)
(24.03.2004 16:16:14)

A já měl pocit, že toto srovnání napadá pouze mne, jedince osamělého v názoru a přirovnání. Asi čtu moc periodika a stránky, kde dochází k zásadním konfrontacím s mými názory a nikoliv k náznakům souladu.
    


Re: - pankreas (web)
(25.03.2004 11:15:26)

...ale? ja myslel, ze tzv. "levicovost" se vyznacuje nadrazenim "spolecnych" zajmu nad zajmy individua, na solidarite, na prerozdelovani, na jakesi dohode o sdilenych hodnotach... cili na nadrazeni tzv. povinnosti nad pravy?
    


uf :) - 21 (web)
(24.03.2004 19:23:59)

A že mohol by som to skrátiť i na tri písmená, ale mňa tá Hovadnost korektnosti ma núti písať inak. {smile}
Toto bola posledná narážka, sľubujem, už s tým fakt končím. {big grin}

Páčia sa mi rázne vety:
"Někdo vydává řadu let příkazy k vraždám na území jiného státu. Přímým důsledkem jeho příkazů jsou tisíce mrtvých civilistů."
Len sa neviem rozhodnúť na koho ich napasovať... Hoci z tých aktuálnych. Jásin či Šaron? Je viac mŕtvych civilistov v Izraeli, alebo v Palestíne? Viac civilných obetí pošlo v USA, v Rusku, vo Vietname, Čečensku, Afganistane, či trebárs v Abchádzku? Kde sa končí partizán a začína terorista? Premenujeme SNP? {smile}

Kto je obeť a kto ten vrah, ktorého treba nemilosrdne strestať? Som rád, že je nás málo takých, čo pochybujú a že mnohým je to jasné.

"Nehledě na to, že slušný člověk, který použije, byť v dobrém úmyslu, neslušné metody, si to většinou dlouho vyčítá, pochybuje, váhá... "
Dlho som sa rozhodoval vliezť do tej záhrady, vyčítal som si, že sa vkrádam do toho bytu - som inak slušný človek, len teraz nevidím iné východisko, (trebárs nemám čo jesť?)...

"hlas vždykorektních a kevšemspravedlivých, kteří mne utlučou argumenty, že "on sice je takový a makový, ale ty nemáš právo ho takto nazývat!"
A čo tak zmeniť interpunkciu a postaviť otázku: "Máš ty právo ho takto nazývat?" Trebárs luhára luhárom. Kto nikdy neklamal? Ja teda klamem častejšie než chcem.

Uf, vlastne sa mi ani neche rozoberať túto obludnú konštrukciu odstavec po odstavci... Nevidím ani zmysel, pravda, po takom paušálnom súhlase. {smile}
Dúfam, že aspoň priestor na zamyslenie sa zostal.

Verím, že v jednom sa zhodneme.
V prvom rade nech sú ĽUDSKÉ práva. Až potom sa, prosím, rozprávajme o občianskych záležitostiach. Nech je prvý človek, zdravie, a blabla...

PS: na slušnosť myslím nie je norma, ako povedzme na tie práva, takže sa zrejme dosť ťažko validuje {smile}
    

Re: uf :) - Arthur Dent (web)
(24.03.2004 19:38:07)

Potrefená husa se ozvala, že? Pokud se nemýlím, tak zrovna Ty, 21, jsi jedním z těch, které jsem nazval "vždykorektními", dost možná jsi i "stálenadvěcí".
Děkuji Ti, že jsi svým komentářem názorně ilustroval to o čem jsem psal.
    

Re: uf :) - Lendys (web)
(25.03.2004 23:35:02)

no já nevím, ale s 21 musím souhlasit v té otázce - raději se ptát - Máš právo ho tak nazývat?, ať už to zní jakkoliv korektně /korektnost zde má tuším velmi pejorativní nádech, co?{wink}/ Onen vyšší princip, o kerý se v článku opíráš, je toiž stejně pochybný i v případě, kdy někomu vytkneme - nemáš právo ho tak nazývat apod.
Jinak ale ne, že bych s textem nesouhlasila. Nazývejme věci pravými jmény, to je oč tu běží, ale posouzení nějakých vyšších principů, případně přírodních zákonů nechme na "poslední soud", ne že bych v něj nějak věřila, ale spíš jaksi - doufala {smile}
    


Re: uf :) - rony (web)
(24.03.2004 19:54:05)

myslim, ze tie tvoje otazky zodpovie veta: historiu pisu vitazi. zvysok su bezcenne zvasty.
    


 - Egi (web)
(25.03.2004 01:39:31)

Souhlas. Rikam to celou dobu. I verejne. Jenom jsem nenasel to tvoje pritvrdnuti :o)
    

Re: - Arthur Dent (web)
(25.03.2004 08:04:15)

Přitvrdil jsem ve vyjádření, původně bylo v té úvaze mnohem víc pochybností a "korektností..." {smile}
    


teda toto - vimzenicnevim (web)
(01.04.2004 16:08:41)

pěkná sbírka fašounů, tady ... jak na psovi...
průměrný věk tak 22 , i hope so
    

Re: teda toto - Arthur Dent (web)
(01.04.2004 16:22:35)

Přidej tak deset...
    


To mi připomíná, - PraPetra (web)
(09.05.2004 09:18:35)

jak jsem se přestala trápit s tím, že jsem tlustá. Začalo to tím, že jsem místo toho začala říkat, že jsem "plnoštíhlá - víc plno než štíhlá", pak jsem postoupila k "mám nějakou tu nadváhu", dále k "jsem prostorově výrazná" a skončila jsem u nynějšího "jsem horizontálně vychýlená". {wink}
    
HotLinks
Zpět na článek