.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

04.04.2004



Včera jsem si udělal menší výlet na kole. Zajímavé, jaké myšlenky člověka napadnou, když má v nohách 30 kilometrů a dalších 30 ho ještě čeká. Takže mám dva naprosto nesouvisející postřehy. Jeden se týká definice pojmu „drobnější předmět” a druhý se týká národního sportu našich venkovských stařenek — tedy pálení suché trávy.

V městečku Kouřim na náměstí mě upoutala cedule na jednom domě. Bylo na ní: „Zámečnictví, kovovýroba, opravy drobnějších předmětů”.
Jakpak asi poznají drobnější předmět? Když tam přivezu na opravu třeba míchačku, to asi už bude větší předmět.
Ale když jim třeba přivezu na opravu hodinky nebo mobil, to už je u mě předmět drobnější.
A vůbec definice pojmu „drobnější”. Tak nějak cítím, že přídavné jméno „drobný” značí něco malého. Ale pojem „drobnější” už si skoro vynucuje další slovíčko — „než”. Tedy pokud je něco drobnější, tak se to musí nejprve porovnat.
Mají snad v té provozovně nějaké měřidlo, pode kterého určují, jaký předmět je drobnější?
Trochu mě znervózňují takové ty nejasné pojmy. Kromě drobnější předmět je to ještě třeba větší množství než malé, nepřiměřená obrana, bezdůvodně pomalá jízda a další.
Takže — až se dostanu k poškozenému MP3 přehrávači — což je jistě dostatečně drobný předmět — tak jim ho do Kouřimi donesu k opravě. A jestli mi to odmítnou opravit, tak to poženu vejš! Kvůli klamání zákazníka.

Po cestě do Kouřimi a zpět jsem viděl úplné ohňové orgie. Co pět kilometrů stála u příkopu babka s hráběmi a pálila trávu. Za Kouřimí směrem na Klášterní Skalici dokonce stál na polní cestě obstarožní Favorit (nevím, jestli jsem vhodně zvolil link {smile} ), u něho pantáta, paňmáma, dvě děti a tři psi. Lidští jedinci rodinky nosili vše hořlavé na obří hranici, kde to všechno pálili. Ten oheň plál tak blízko silnice, že mě téměř ožehl. Do toho po vozovce běhali a štěkali psí členové smečky, prostě bezohlednost na entou.

Co si myslíte o pálení suché trávy?
Někdo je proti — zahyne spousta drobnějších (a sakra! zase ten pojem drobnější) živočichů, kouří se z toho, obtěžuje to cyklisty jako jsem já a občas oheň dokonce zahubí i pálícího dědečka nebo babku.
Ale v některých oblastech se pravidelně požáry suchého porostu vyskytují a daným lokalitám to dělá dobře. Myslím třeba stepní oblasti v Americe, Austrálii a v dalších podobných oblastech.
Spadáme my do stepní oblasti? Asi ne.

Pokud ale u silnice stojí pupkatý strejda, který vyvezl rodinku do přírody kvůli pálení, tak mi to opravdu vadí.

Příště týden chystám další výlety na kole. Už teď se těším, jaká další dobrodružství na nich zažiju!


Zadal White Dog, 04.04.2004 17:09:48, 31 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/822

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - Markoff (web)
(04.04.2004 17:31:19)

...aneb Maly filozofuje o tom co je drobnejsi... (btw. teraz som si uvedomil, ze kolegyna z kancla je tiez Mala {wink})
    

Re: - White dog (web)
(04.04.2004 17:35:04)

Zklamu tě (nebo jsem tě nepochopil): v tomto případě nefilosofuje Malý.
    

Re: - Markoff (web)
(04.04.2004 18:28:33)

viem, autora som uz ani nepozeral ked predosle dva dnesne prispevky pisal AD, preco si nezalozi WD vlastny weblog?
    

Re: - Arthur Dent (web)
(04.04.2004 18:40:43)

Zeptej se WD, ale dost možná proto, že se mu tu líbí, že nás to dohromady baví a že by bez něj byly tyhle stránky poloviční...
    


Re: - Arthur Dent (web)
(04.04.2004 17:42:21)

Malý je Dent... White Dog není Malý... Tento příspěvek psal White Dog.
    


Re: - rony (web)
(04.04.2004 21:20:17)

ako si predstavite Markoffa?

frlacik, pevne stisnute pery, diabolsky pohlad, spikujuci mozgove bunky.

aj na kopu zlata v jeho izbe povie, ze je strasne tazka a zavadzia.
    


 - lední brtník (web)
(04.04.2004 17:42:14)

jako pionýři jsme se učili že pálení trávy je špatné, od té doby vím že nám tím škodí reakcionáři, černoprdelníci a komunisti
    


 - Lokutus (web)
(04.04.2004 17:53:48)

Co se týče pálení trávy, nabízím dotaz:
Co s tou nespálenou trávou? Necháme jí hnít? Králíků na těch vesnicích tolik není(asi) a vozit tu trávu někam, kde si ji vezmou, to asi není moc dobrý nápad. Já sice nemám chalupu a navíc jsem měšťák, takže o trávě vím veliké kulové, na druhou stranu však, kdybych chalupu měl, tak bych trávu také pálil, protože bych neměl ani šajna, co s ní. A určitě bych ji nenechával přerůstat v prales, či hnít na louce kvůli drobnějším zvířátkům, anebo bych ji nerval do popelnice.

S čím nesouhlasím je pálení ostatních neekologických drobnějších předmětů. Spousty vesničanů pálí vše, co jim padne pod ruku. Do kamen vrazí předměty na jedno použítí od papíru až po plast. PET flaška? Do kamen s ní. Na dotaz proč, když je z toho smrad a neekologické spaliny, se dozvíme, že "kvůli té trošce se to přeci nezblázní". Ovšem ta "troška" se pálí téměř v každé chalupě v každé vesnici, takže tvrdit, že "jedu za našima na chalupu kvůli čerstvému vzduchu" začíná být poněkud odvážné. Občas, když je dobré světlo, lze pozorovat nad každou vesnicí příkrov podivného smogu a člověk s kvalitním čichem cítí permanentní zápach směsi spálené gumy, plastů a chemických neřádů.
    

Re: - Lokutus (web)
(04.04.2004 17:58:17)

Teď mi došlo, že byla možná řeč o "vypalování trávy", ve smyslu zapálení travnaté plochy, za účelem likvidace nekvalitní trávy, anebo přípravy na vytvoření orné půdy. V tomto případě jsem také proti vypalování.
Já původně myslel posekání trávy a její následné spálení.
    

Re: - Arthur Dent (web)
(04.04.2004 18:01:17)

Jde o tzv. vypalování mezí...
    


Re: - Vesničan (web)
(05.04.2004 10:27:14)

Máš pravdu. O trávě víš velké kulové. A ani tě neomlouvá, že jsi měšťák. Zelená tráva, čerstvě posečená, prostě nehoří, kdybysis to kulové do trenclí udělal!
    

Re: - Lokutus (web)
(05.04.2004 17:01:42)

Jenže já nemluvil o pálení zelené, čerstvé trávy. Tráva se poseče, nechá uschnout a pak spálí, to ví přeci každý Emil z vesnice.
    

Re: - Vesničan (web)
(06.04.2004 18:56:19)

Je vidět, že nejsi Emil. Pokosená a usušená tráva se jmenuje seno!
    


 - dgx (web)
(04.04.2004 19:13:45)

Víte, že kdysi měl Městský úřad v Kouřimi internetové stránky na adrese www.kourim-mu.cz ? Kde jsou ty časy....
    

Re: - Arthur Dent (web)
(06.04.2004 01:30:04)

Asi už mu nekouří... {smile}
    


Drobnější předměty - Arthur Dent (web)
(04.04.2004 21:12:27)

Obecně si myslím, že drobné předměty můžeme definovat asi takto: V průměrné dílně vytáhneme šuplík, z něj vyjmeme kladivo, kleště, pilku, hasák, zkrátka všechno co má rukojeť, a to co zbyde, to jsou drobné předměty.

Drobnější předměty nejsou předměty menší než drobné, naopak mohou být i o kousek větší, ale ne zas tak, aby byly normální velikosti. Drobnější zde vyjadřuje, že jsou menší než je normální velikost, nebo dokonce přímo drobné. Přičemž míra "normální velikosti" je příčinou mnoha hádek, sporů a dokonce i rozvodů od stolu a lože.

Takže pro někoho je drobným předmětem třeba knoflík, pro jiného hodinky a movil, pro někoho může být drobnost třeba televize.

Ovšem pozor, předměty nejdrobnější jsou naopak ti prckové nejprťavější mezi předměty drobnými, jejichž velikost lze označit slovem "úplná titěrnost".

Takže posloupnost velikostí je IMHO předměty drobnější - předměty drobné - předměty nejdrobnější.

Viz třeba "Byla to taková drobnější žena" znamená, že byla relativně normální, ale přeci jen byla o trochu drobnější než je obvyklé. Kdybys řekl "byla to drobná žena", tak je to něco jiného... {smile}
    

Re: Drobnější předměty - Lokutus (web)
(05.04.2004 19:25:41)

Leckdy se při definici drobnějšího předmětu jedná pouze o dysfunkci zraku zvanou krátkozrakost. To třeba, když maminka hladí po hlavičce dvoumetrákového habána a říká mu: "Ty můj drobečku."
    


 - JM (web)
(05.04.2004 06:34:08)

Myslím, že "pod pálením trávy" si každý jak je vidno představuje něco jiného, vypalování je zapálení "pangejtu" na jedné straně a udržování ohně přes jeden až dva mostky, podle toho jaký je počet králíků ve vesnici a tudíž i zájem o ní (trávu), ovšem shrabání již zmíněného pangejtu k mostku (pevný přejezd ze silnice na pole, tam stejně nic neroste) a následné spálení suché trávy a event. i věcí,které "uvedomělí" projíždějící naházeli za zimu z okének svých miláčků je trochu něco jiného, ovšem za podmínky, že je u toho někdo alespoň trochu mobilní (né babka, kterou tam ráno "mladí" dopraví s tím, že si jí k večeru (pokud neshoří) odvezou zpět domů) a pálení trávy čerstvě posekané? to bych docela ráda viděla, kdo by u toho dobrovolě brečel, protože to čoudí jako ďas, raději brečet u cibule na guláš. Krásný týden všem. m.
    

Re: - Roj (web)
(07.04.2004 16:21:20)

Ja si pod pojmem "paleni travy" prectavuju jeste neco uplne jineho, co tady nikdo nezminil, srabi! {smile}
Jeste je trochu brzo, ale seminka je vhodne mit jiz zajistena, brzo se budou davat klicit!
A vune palene travy.... to mi evokuje podzim, zimu, jaro... a v lete vetsinou uz neni co hulit {smile}
    


 - gino (web)
(05.04.2004 19:20:07)

Boha jeho. Vážně by ti to stálo za to dovézt jim mobil, nebo MP3 přehrávač (když je ti tuším jasné, že o tom řeč na jejich tabuli nebyla) jenom proto, abys jim ukázal jak jsou to "tupý vesničani"? To snad ne.
    

Re: - Arthur Dent (web)
(05.04.2004 20:54:23)

Tak schválně: Co je to v literatuře "hyperbola"?
    

Re: - gino (web)
(06.04.2004 00:37:55)

Vzdavám to. Nejsem holt tak chytrej bloger. Pžiznávám, že mám mnohem stupidnější starosti než vy všichni dohromady. Chjo {big grin}
    

Re: - Arthur Dent (web)
(06.04.2004 01:27:23)

Tomu se říká ironie, že? No a hyperbola je zase nadsázka.

Je zvláštní, že v naprosté většině věta "mám mnohem přízemnější starosti", jejíž variantu jsi použil, má jiný význam, a to "víte pendrek o skutečným životě a vaše problémy jsou umělý!"

Neboj, Gino, až budeme psát o problému, poznáš to. Tohleto o čem psal WDog není problém, to je zamyšlení, psané v nadsázce... Nikdo, předpokládám ani WDog sám, nebere vážně (i když po tvé reakci možná ano) tu myšlenku, že by s CD přehrávačem jel do "opravny drobnějších předmětů". Netřeba se tedy nad tím pohoršovat v komentářích, netřeba to hned převádět na "vaše starosti bych chtěl mít..."

Je to, Gino, jenom hra. White Dog našel někde kuriozní výraz a upozornil na to nadsazenou formou, aby ilustroval absurditu toho výrazu... Ber to, prosím, tak.
    

Re: - Vesničan (web)
(06.04.2004 19:03:48)

Absurdní nápisy se opravdu nacházejí na všech vesnicích. Ještě mi pořád nikdo neodpověděl na dotaz, komu je určen příkaz, vyskytující se na tabulkách na našem hřbitově v hojném počtu. A výzva zní: UDRŽUJTE POŘÁDEK KOLEM SVÝCH HROBŮ.
    

Re: - gino (web)
(07.04.2004 06:20:06)

Jo tak {big grin} Ono to vypadá, jako bys to fakt řešil {smile} No, k zasmání to vážně je {big grin}
    


Re: - moussa (web)
(09.04.2004 13:44:57)

proč absurdní, vždyť ty mrtvoly maj stejně houby co napráci, určitě se tam celý dny nuděj, tak ať udržujou!
    


Re: - Arthur Dent (web)
(09.04.2004 14:19:43)

Prosté: Majiteli hrobů jsou živí lidé. Hrob není majetkem nebožtíka, alébrž toho, kdo to místo zaplatil, většinou pozůstalého... {smile}
    


Re: - gino (web)
(07.04.2004 06:21:55)

Okay Arty... mě jen přišlo, že ho trápí taková hloupost. Když to napsal s nadsázkou, pak je to okay, super. V tom případě se omlouvám.
    


 - Tokugawa (web)
(06.04.2004 11:20:53)

Miluju vůni hořící trávy. Evokuje mi to podzim, takže jestli mi to někdo zakáže, půjdu do odboje a budu pálit ilegálně!
    


Je to proste, - Egi (web)
(08.04.2004 00:10:44)

    

Re: Je to proste, - Egi (web)
(08.04.2004 00:13:21)

Kuwa, ten Enter tady :o))
Chtel jsem rict, ze je to "Elementary, dear Watson", na pomerovani drobnejsich predmetu maji v dilne nejaky velky predmet, treba onu michacku.
V nejhorsim ti nic nebrani privezt si michacku vlastni. Dojdes treba s mixerem, pan opravar zacne drzkovat, ze je to moc velke. Chytnes ho za monterky, ulisne pravis: "Mistre, na slovicko", vytahnes ho pred dilnu, kde mas michacku. Ukazes na michacku, ukazes na mixer. A pak at ti tvrdi, ze mixer neni drobnejsi :o))
    
HotLinks
Zpět na článek