.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

11.04.2004



Měl by každý, kdo něco píše, psát bez hrubých chyb? I když si píše poznámky pro sebe? Musí umět technik česky? A Jan Tleskač?

Začnu oklikou: Bydlíme vysoko a takový ten kecafón ke zvonku nám nefunguje, takže pošťačka jen cinkne na zvonek a než sejdu dolů (asi 60 sec.), už je v nedohlednu a ve schránce leží upozornění, že si mám dojít večer na poštu. Takováhle služba je nanic, ovšem nemůžu vinit jen pošťačky. Navíc haranti občas z nudy na zvonky zvoní (jeden čas jsme dokonce zvonek ignorovali, pokud k nám někdo šel na návštěvu, musel se ode dveří ohlásit mobilem).
Rozhodl jsem se, že si tedy pořídím takové bezdrátové kecátko dveře — byt. To přece není problém, že...

Je to problém! Nenašel jsem při nejlepší vůli to co hledám, tedy bazmek s dosahem tak 50 metrů skrz zdi. Zvolil jsem tedy „variantu brod”, tj. natažení kabelu a zabudování reproduktoru a mikrofonu. Dva reproduktory mám, dva mikrofony taky, chutí i časem oplývám, tak si to přeci postavím sám, netřeba za to dávat tisíce. A kde jinde nalézt rozumné návody, jak za co nejmíň peněz pořídit malý zesilovač k repráčkům atd. než na internetu...

A tak jsem se dostal na české bastlířské stránky. (Nevíte kdo jsou bastlíři? Inu, jsou to ti, jak sedí s pájkou v ruce a montují si doma všelijaká zařízení, například počítadlo včel.) Na nich jsem nalezl spoustu zajímavých informací a možná ještě víc pravopisných chyb.

Už jsem tu smutně vzdychal nad úrovní češtiny na osobních stránkách, ovšem některé bastl stránky jsou opravdu klenoty. Snad podle hesla „My jsme technicky orientovaní, nemusíme znát češtinu...” (Stejně jako jsem slyšel i „My jsme filologové, nám je matematika nanic!”)

Největší „hrubkařské” perly za dnešní den:

Po roztočení jednoho motorku se místo červené tečky na stěně zobrazí červená kružnice. Její průměr je závislí na nakloňení zrdcátka vůči rovině kolmé na osičku motorku. — stránky elweb.cz — Martin Olejár

Jelikož jsme ale elektrotechnici, tak si takovýto napětový násobič můžeme zkusit postavit i doma a to ze součástek, které máme běžně při ruce, jen bych ale chtěl připomenout, že i když nepracujem přímo pod sítovým napětím, pecka od takového to přístroje může být velmi nepříjemná, a může člověka a to i technika usmrtit. (...) Celý násobič se zkládá z několika kondíků a diod (...) Jestli máte násobič sestavený, tak ho na chvilinku připojte k síti, a po chvíli přívodní šňůru zas vytáhněte ze zásuvky, tímto procesem jste obvod nabily. — stránky Delta 4 — Martin Brož

Zdarec lidi!!!!!Ja se omlouvám, že sem nic nepřibývá, ale nemám vůbec čas.I přes to však připravuju novou rubryku BTS-kdo neví o co se jedná se to brzy dozví a ten kdo to vý..má štěstí!No prostě je to jedna vychytaná věc, kterou vám tady popíšu!!!A konečně se tady oběvý nějaký ty fotky. Tak zdar .... DVOŘKA! Nově je tu živý, rychlí, plně javascriptový CHAT — jedině na Elektronika-Dvořka — stránka Elektronika — Dvořka

Pozor — podobnými obraty a hrubkami je vždy zamořeno více stránek (někdy celý web), ne že by se autor na jedné stránce „upsal”. Často se také stává, že na jedné stránce je slovo napsáno správně, na jiné špatně. Viz např. „syréna” vs „siréna” na stránce Pandatronu.

Takové hrubky mi otráví a znechutí sebezajímavější informace nebo návody. Pokouším se nalézt omluvu, ale nenacházím...

Vím že spousta lidí zastává názor: „Vždyť to jsou jen amatérské stránky, žádná velká literatura, tak hrubky nikoho pálit nemusí”, ale já se k tomuto postoji nedokážu přimět. A co vy? Myslíte si, že správná gramatika (nemluvím o slohu ani o pravopisu přechodníků, ale hlavně o i/y, s/z apod.) má být vyhražena pouze pro „oficiální” písemnosti (knihy, noviny, časopisy a spol.) a v „soukromých” projevech ji není potřeba dodržovat?


PS — Nedá mi to a přeci jen některé stylistické perly přidám. Tyhle jsem našel na stránkách s názvem Mahdyho elektronika:

Vítejte na moji nové stránce, která se především zajímá elektronikou.
...jinak se ve výsledném ultrazvukovém působení objeví brum, který sníží odpuzení. (z popisu ultrazvukového odpuzovače breberek)


Zadal Arthur Dent, 11.04.2004 17:32:38, 39 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/827

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - Trillian (web)
(11.04.2004 18:00:49)

to máš těžké... jak vysvětlit, že pravopis zvládají děti s ukončenou docházkou do ZŠ?
jenže oni jsou bytosti nepřízemní, nebudou se přeci nechávat svazovat :o))
    

Re: - Arthur Dent (web)
(11.04.2004 18:02:22)

Vono to máš eště těžší... Z vlastního pozorování vím, že pravopis zvládá tak 60% dětí opouštějících ZŠ, 20% s ním má problémy a 20% se s pravopisem minulo...
    

Re: - Trillian (web)
(11.04.2004 18:15:04)

ale vezmi si to logicky, technického vzdělání se ti dostane prvotně až na střední... a tam se dělá přijímací zkouška -> nevím školu, kam by se nezkoušelo z češtiny...
a i kdyby šlo o technika-samouka, pak musí přečíst horu materiálů a to povětšinou v té "zastaralé" - psané - formě, tudíž ty pojmy viděli v gramaticky správném stavu (tedy, dá se to předpokládat)

takže, kde se vzali bastlýřy? :o)
    

Re: - Arthur Dent (web)
(11.04.2004 18:28:05)

Má teorie je prostá: Je to stejné jako s hudebním sluchem. Velké procento lidí slyší melodii, ale nedokáže ji reprodukovat, chybí jim totiž zpětná korekce. Když se pokouší přehrát melodii na hudebním nástroji, neuvědomí si, že se melodie liší od toho co slyší.

Stejně tak spousta lidí stokrát čte "takovýto", ale jsou schopni napsat "takový to" a nepřipadá jim to divné...
    

Re: - Trillian (web)
(11.04.2004 22:54:32)

dokud bude někoho udivovat "byste", bude nás udivovat "takový to" :o)
ad ten hudební sluch: nejlepší je, když někdo začne druhému opravovat melodii a to jeho "správně" je horší než to první :o))
    

Re: - Arthur Dent (web)
(11.04.2004 23:02:46)

Hledal jsem příklad, našel jsem:

"Nejvíce se však roboti prosadily tam kde jsou stížené nebo dokonce život ohrožující pracovní podmínky. Však tito roboti jsou jen kus hloupého železa. Protože potřebují mýt zapsaný každý pohyb v přesném detailu. Proto oni nejsou plnohodnotnými roboty."
    


Re: - JIBorg (web)
(12.04.2004 17:07:00)

JO, presne tak je to u me. U casto pouzivanych slov, se mi nektere tvary proste nelibi, tak se zamyslim jestli to mam opravdu dobre napsane. Ale kdyz je to slovo, ktere vidim jen obcas, nemam to v oku a netrkne me to, takze jej pak mam klidne s chybou. Ale kdyz me na to nekdo upozorni, vetsinou si to zapamatuji a potom to pisu spravne... A taky je pravda ze casto po sobe nectu co napisu, takze chyby ktere bych jinak nasel, mi uniknou, protoze ze zvyku je pisu spatne
    


Těžké učit orly lítat - Milfson (web)
(11.04.2004 18:35:24)

Já jsem na shodné téma psal již dříve ( [www.milfcz.com/article.php?story=20031030134412447] ) a je to boj s větrnými mlýny. Těžko přesvědčit někoho, že se má alespoň snažit. Viděl jsem spoustu webových prezentací, které byly dělány dokonce na zakázku a hned na titulní stránce hrubka. Nu což .... olupte! {wink}
    

Re: Těžké učit orly lítat - Lokutus (web)
(15.04.2004 10:43:49)

Jestli ono to s těmi webovými prezentacemi nebude i trochu jinak. Já jich pár také dělal na zakázku, ale o obsah jsem se nestaral. Ten si tam přes administraci připsal klient sám.
    


elektrikáři a jejich dialektrika - pavelm (web)
(11.04.2004 18:43:59)

No jo. Je vidět, že jste ještě nebyli tady [www.elektrikar.com/] {smile}
    

Re: elektrikáři a jejich dialektrika - Arthur Dent (web)
(11.04.2004 21:18:53)

{big grin} Nejblíž je "dielektrikum" nebo "dialektika". To první je alespoň z oboru...

A ona to je diakritika. Jojo, cizí termiti... Asi byly zrovna erekce na Slunci!
    


 - SuE (web)
(11.04.2004 18:47:05)

Možná je to smutné ale asi s tím nic nenaděláš. Proč by měl webové stránky mít jen ten, kdo ovládá gramatiku?
Zvlášť když je ta stránka technicky zaměřená a když ti, kterým je určena, jsou na tom asi s češtinou podobně {smile}. Možná jsem tolerantnější, protože jednoho takového mám doma - dyslektik, dysgrafik, dysortografik. Když vidím jeho sešity, ptávám se, jak to může přečíst .. prý nijak, pamatuje si to. Ale když ho vidím dělat výkresy, tak tiše zírám. A ty hrubky tam má pořád ...
    

Re: - Arthur Dent (web)
(11.04.2004 19:12:38)

Psát gramaticky správně je určitá "základní slušnost vůči jazyku", potažmo i vůči čtenářům.

Tvrdit, že "text nemusí být gramaticky správně, když jeho čtenáři často gramatiku neovládají" je IMHO demagogické. Souhlasím s tím, že stránky pro elektrotechniky se mohou hemžit el-tech slangem, ale měly by být gramaticky správně. Gramaticky správně by měl být i soukromý dopis (o obchodním nemluvě), gramaticky správně by měly být i poznámky na papírku, se kterým jde člověk na nákup.

Spíš mě zaráží to, že někdo napíše třeba "stránki", pak si to po sobě přečte, pak čte někde jinde "stránky" - a nezarazí ho to.

I když - někde jsem četl o tom, že počet dyslektiků vzrůstá. Možná za pár let si všelidové hlasování odhlasuje, že gramatika je nanic, protože ji nadpoloviční počet lidí stejně neovládá / nerozpozná / nedokáže reprodukovat.
    

Re: - SuE (web)
(11.04.2004 19:56:52)

Ale ano, text by měl být správně, ale není.. a často. A co s tím? psát autorovi, který si patrně není chyb vědom? Může to být samozřejmě i lenost, nedbalost. Jenže když na tu stránku lidi přicházejí za odbornými informacemi a najdou je tam, většinou se tím neobtěžují. A tak to tam zůstane.

Ještě horší je to ve forech. Buď tam neustále otravuješ, ať píší správně a většinou je z toho flame, nebo to tiše opravíš, když jsi moderátor, ale po čase to stejně vzdáš ... protože je to nekonečné, a když budeš trvat na správné češtině, zlikviduješ diskusi {sad}
    

Re: - Arthur Dent (web)
(11.04.2004 21:16:43)

Co s tím? Inu - nic. Těm lidem to nevysvětlím, protože (zejména ve fórech) padá univerzální argument: "Vykašli se na pravopis, důležitější je obsah!"

Na jednu stranu je to tak.

Na druhou stranu to vypovídá i o pisateli.

Navíc pravopisné chyby začínají být tolerovány i ve "veřejných" projevech - přesně podle výše zmíněného hesla - a každý, kdo na ně poukáže, je označen za hnidopicha.

Naprosto mě dorazil můj bývalý kolega, který takto psal a na výtky odpovídal: "No a? Já tu nejsem od toho, abych psal správně česky, já tu jsem od toho, abych programoval..." {smile}
    


Bastlení - Vesničan (web)
(11.04.2004 20:11:46)

Bastlíři jsou to ti, co sedí s pájkou v ruce a montují si doma všelijaká zařízení. A protože se o to chtějí podělit s okolím, začnou bastlit i češtinu a gramatiku. A jak si sbastlí tištěný spoj pro čtyři integrované obvody, stejným způsobem pak vytvoří větu a jako pravý vynálezce a bastlíř objevuje v jazyce nové postupy a tvoří nové zákonitosti.
    

Re: Bastlení - Arthur Dent (web)
(11.04.2004 21:06:13)

Ergo "bastlení jako přístup k hobby, k češtině, k životu a ke světu"? {smile}
    

Re: Bastlení - Vesničan (web)
(12.04.2004 13:03:16)

Jiří Schellinger kdysi zpíval v jedné písničce "...kutilům sláva...". A kutilství v gramatice se stalo, s rozmachem blogování, nejrozšířenějším hobby. A vzory pro kutily jsou rozličné zpravodajské servery. Dokonce automatické opravy v MS Wordu tvrdošíjně opravují "bychom" na "by jsme" a "byste" na "by jste". Před několika týdny jsme to probírali u Pixyho.
    


Re: Bastlení - Ota (web)
(13.04.2004 10:24:58)

Neexistuje náhodou v angličtině pro to bastlení takový všem povědomý, často jen úzce chápaný termín "hacking"? Bastlíř neboli hacker v tom nejobecnějším slova smyslu je tvor sympatický -- nápaditý, originální, soběstačný v přístupu k čemukoli. {smile}
    


No.. - Ebo (web)
(11.04.2004 23:08:52)

Jestli to nemají z těch "šlupek" z těch experimentů s násobiči a přístroji na 60V a výše .. hi .. stačí pár elektrošoků a pak už každý píše s "hrubkamy" .. {big grin}
    

Re: No.. - Arthur Dent (web)
(12.04.2004 02:00:40)

Náhodou... Takové elektrošoky jsou dodnes používanou terapií u depresí (to není trest, jak si laici myslí...) To je opravdu účinná a bezbolestná metoda, jak člověka rychle "dostat" z těžké ataky deprese alespoň do té doby, než začne účinkovat léková terapie (nevím jak rychle účinkují léky dnes, v době kdy jsem o tom četl, byly nejužívanější preparáty SSRI a ty účinkovaly až za několik dní).

Takže: Postavte si násobič, udělejte si na sobě dva, tři elektrokonvulzívní pokusy a budete mít radost ze života minimálně rok (hlavně proto, že vás to nezabilo!) {smile}
    

Re: No.. - Trillian (web)
(13.04.2004 14:00:54)

námět na milý dárek pro depresivní jedince? protože nejvíc potěší dárek, který sám vyrobíš! :o)
    


Pohľad z druhej strany, nielen Moravy - Piki (web)
(12.04.2004 13:36:12)

Pre nás, ktorí máme problém z gramatikov, je úplne samozrejmé v jednom texte napísať "syréna" a "siréna". Súčastne môžeme ovládať teóriu a napriek tomu sa občas nezadarí. Preto prosím o zhovievavosť. Ale práve preto, že si to uvedomujem, mám nainštalovaný nejaký korektor a text cezeň vždy preženiem. Vychytajú sa aspoň najhrubšie hrôzy. A aj keď som na tej druhej strane upozorňujem, že gramatika je nevyhnutná aj z obsahovej stránky: Ak je niekto "veľký"... je to fajn, ale byť "veľkí"... to je schyzofrénia ako hovado.
    

Re: Pohľad z druhej strany, nielen Moravy - Piki (web)
(12.04.2004 13:37:31)

Lepšie by bolo asi schizofrénia {wink}
    


Re: Pohľad z druhej strany, nielen Moravy - Arthur Dent (web)
(12.04.2004 16:26:27)

Otázka je: Čím to je? Nepozornost nebo "neschopnost to vidět"?

Pokud máte v jednom textu "siréna" a o tři řádky dál "syréna", tak mi z toho vyplývá následující:

1. Nečtete to po sobě (a to byste měli, zvlášť když se znáte...) {smile}
2. Čtete to tak, že to jen přelétnete pohledem a nepřemýšlíte nad tím (chyba, měli byste si dávat pozor, zvlášť když se znáte) {smile}
3. Čtete to, ale nedokážete tu informaci v hlavě udržet, takže si na řádku 5 nevzpomenete, že máte na řádku 2 stejné slovo, natož abyste si vzpomněli, jaké I/Y jste tam napsali... Jste proto schopni napsat souvětí, kde byde třikrát stejné slovo a "netrkne" vás to a jste schopni si přečíst větu a vzápětí ji popaměti napsat špatně...

Bod 3 popisuje, tuším, dyslektiky. V tom případě těžko soudit, zda to pisatel prostě odmávl ("Nemá cenu to kontrolovat, stejně jsem dyslektik"), nebo zda to poctivě kontroloval třikrát a i když dvě třetiny opravil, zbytek mu unikl...

Budu tedy naivně doufat, že všichni, kdo píšou takové hrůzy, patří do kategorie 3b (dyslektici, co se velmi snaží, a přesto se nezadaří...) {smile}
    

Re: Pohľad z druhej strany, nielen Moravy - Piki (web)
(14.04.2004 23:51:54)

Ide o bod 3C. Čítam to viackát,lebo to o sebe viem, informáciu udržím, pretože ide o obsah a je dôležité aby sa využívali aj synonimá, ale forma sa občas napriek veľkej snahe nezadarí. Dokonca aj pravidlá ovládam (z čias prípravy na prímačky na gymnázium) a keď sa sústredím, dokážem si správny tvar odvodiť podľa skloňovasieho vzoru či príslišnosti k vybraným slovám, ale tých výnimiek.... Fascinuje ma, že niekto(asi väčšina) dokáže podľa vzhľadu slova povedať, či je gramaticky správne. (už to nemá cenu po sebe ani kontrolovať, aj keď sa poznám, lebo je skoro polnoc {smile}
Mimochodom, máte jeden z najzaujímavejších (!obsah!) blogov na aký som na sieti narazil.
    


kdyby jenom technici... - Freya (web)
(12.04.2004 19:39:13)

Hrubky v psaném projevu kutilů jsou smutná věc. Jenomže já znám jednu profesorku (češtinářku!), která má kolem jména několik titulů, a píše daleko hůř. Pravopis jí ujede jenom někdy, ale stylistiku asi neviděla ani z vlaku. Samozřejmě, že nikdo ze studentů si nedovolí ji opravovat. A tahleta ježibaba mě má v hrsti, protože je to ředitelka školy, do které chodím. Depresivní {sad}
    


 - Mudd (web)
(13.04.2004 10:30:30)

Ta čeština je fakt šílená, nejvíc mě ale stejně potěšilo "může člověka, a to i technika, zabít"
    

Re: - Trillian (web)
(14.04.2004 12:30:11)

jojo, to už je síla, když to může zabít dokonce technika :o)
    


A kde je podobnost?! - Vesničan (web)
(13.04.2004 12:12:34)

Je zajímavostí, že vzápětí po absolvování tří měsíců autoškoly řekne každý, kdo ještě hledá v peněžence přihrádku na řidičák, že je dobrý řidič, že se schopen okamžitě a střelhbitě dojet kdykoli a kamkoli a řízení auta mu nedělá naprosto žádené problémy. A zákon o provozu na pozemních komunikacích zvládá prakticky zpaměti. Naproti tomu po třinácti (někdo i po více) letech navštěvování všemožných vzdělávacích ústavů, je ochoten přiznat, že je pitomec a česky prostě neumí. Je smutným zvykem, že za to se mu nikdo nesměje, zatímco když při couvání točí volantem opačně, než je třeba, sklidí posměch i od tupounů, kteří se třeba nenaučili ani na kole a vyjmenovaná slova považují za něco tak nepotřebného, jako znalost agrotechnických lhůt v rovníkové Africe. A to jsem úmyslně nezmínil shodu podmětu s přísudkem.
    


 - pixy (web)
(13.04.2004 14:39:10)

Po mnoha zkušenostech už si začínám být skoro jistý, že velkou většinu lidí je prostě čeština jenom "něco, co nemusí řešit" - na co taky, když jim stejně každej rozumí, i když "tolkujou na četu s kewl vychytafkama a nmusi si nmhat mzk" s tím, jak nějaké slovo píše někdo jiný, když si bohatě vystačí s tím, že vlastní hlavou vymyslí, jak ho nějak cool zapíšou oni sami.

Já si taky myslím, že nic nikoho neomlouvá - pokud někdo pýše jenom jakmu zobák narozd, nevý kam patří, čárky a nerosesná výno od vínosu, tak je to pro mě prostě neinteligentní křupan, co se za celý svůj život nedokázal naučit psát - i když je sebelepší elektrotechnik, muzikant, vynálezce nebo politik. Neomlouvá nic a hrubky v psaném projevu (vyjma prostých překlepů) mají větší vypovídací hodnotu, než si dotyční vůbec dokáží představit.
    


 - leonr (web)
(13.04.2004 19:44:59)

...ja na gramatyku totalne seru (nemam duvod proc ne).
U me je uplne normalni (netusim proc) napsat npr. "syréna" a par radku dal "siréna".
Kdyz po sobe ctu nejaky ten "text" tak to obcas opravim. Snazim se o shodu aspon v ramci odstavcu. Netusim (a ani me to nezajima) jestli to bude/je gramatycky spravne.

Btw kdyz vim ze nekomu na gramatyke zalezi (npr. ucitel a pod.) tak i/y pravidelne stridam nebo vsechna i nahradim za y.
A proc? Protoze muzu - a obcas me to fakt bavi {smile}
    

Predpokladam, ze ti ucitele jsou na Tve zakladni skole - yxen (web)
(14.04.2004 10:09:32)

no, tak si to chlapecku uzij...
    


To je cestina a la VUT a CVUT - Petr (web)
(15.04.2004 07:53:26)

To je stara znama vec, ze lidi z technickych oboru (uciliste i VS) na tom nejsou s cestinou nijak dobre. Vetsinou z ni maji ctyrky a prochazeji tak ci tak, ale stejne vystuduji VS a jsou z nich kINGove, kteri pak davaji storky o svych hodinach cestiny k lepsimu u piva.

Schvalne se nekdy podivejte do diplomek lidi z VUT Brno. Des, des, des...
    

Re: To je cestina a la VUT a CVUT - leonr (web)
(15.04.2004 12:10:58)

jj mate pravdu. Muzu vam zarucit ze moje diplomka nebude vijimkou.
    

Re: To je cestina a la VUT a CVUT - Arthur Dent (web)
(15.04.2004 14:53:17)

Po téhle odpovědi všichni, myslím, rádi věříme... {smile}
    

Re: To je cestina a la VUT a CVUT - Vesničan (web)
(15.04.2004 16:47:17)

A sakra. Já už to tu četl, ale už jsem asi tak zdegeneroval, že mi to ani nepřišlo.
    


 - Lokutus (web)
(15.04.2004 11:03:59)

Jestli oni ti lidé (nejen baslýři) nezavádějí nenápadně ten newspeak. Asi nějaká komunistická pátá kolona.

"...My slova ničíme - moře slov, stovky denně. Otesáváme jazyk až na kost. Jedenácté vydání nebude obsahovat ani jediné slovo, které by mohlo do roku 2050 zastarat..."

"...jediným cílem newspeaku je zúžit rozsah myšlení. Nakonec dosáhneme toho, že ideozločin bude doslova nemožný, protože nebudou prostředky, kterými by se dal vyjádřit..."
    


 - Quanti (web)
(17.06.2004 08:33:28)

nechtela jsem reagovat, bylo uz receno dost - dyslektiku je mi lito, lidi, kteri na jakoukoli kulturu projevu kaslou, je mi lito taky, ale jinak - zajimalo by me, jestli tak pristupuji napriklad i k zakonum (to se me netyka, to me nezajima) - oboje jsou normy, ktere nas obklopuji a jimz se nevyhneme. Docela rada si predstavuju podobne lidi, jak pisou motivacni dopis do zamestnani, ktere touzi ziskat, a chlamou se mu tam vsichni od sekretarky po reditele. Ale oni urcite vedi, co delaji {smile}
Zaujal me neci prispevek o reditelce - cestinarce, ktera pise priserne. Ani se nedivim, uprimne receno. Studuju bohemistiku, uz me jednou vyhodili - bylo to kvuli literature. Znam lidi v poslednim rocniku, kteri pisou tak, ze nedelaji mezery po carkach a teckach, a obcas vyrobi i nejake pravopisne hrubky. Je to smutne, ale je to tak... ;]
    
HotLinks
Zpět na článek