.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

14.04.2004



Marie Součková odvolána, reforma opět v nedohlednu...

Dnes prezident jmenoval nového ministra zdravotnictví. Jeho prvním krokem (toho ministra, ne prezidenta) bude zformování týmu odborníků, s nimiž stanoví pořadí priorit.

A než tým zformuje a priority budou stanoveny, tak bude pár měsíců do voleb a k žádným radikálním krokům nedojde, protože nad reformou převáží snaha udržet se u moci. Takže budou další dva roky zabité...

Marii Součkové jsem nemohl přijít na jméno, kdykoli jsem ji viděl, a hlavně slyšel, zvedal se mi tlak. Ale její odvolání mi od V.I. Špidly připadá jako pouhý populistický krok: Lid se bouří, předhodím mu tedy neoblíbenou ministryni.

Jen nevím, jestli je na tom zdravotnictví tak, že si ještě pár let počká na ministra, který vydrží alespoň ty čtyři roky a něco opravdu udělá...

Připsáno později:

Kdyby bylo zdravotnictví normální podnik a ministerstvo fungovalo jako jeho vedení, tak se ředitel (=ministr) vybírá z několika kandidátů na základě jejich koncepcí či jak se tomu říká. Každý, kdo by chtěl být ministrem, by musel předložit svou podrobnou koncepci, kde by bylo jasně napsáno, kam chce zdravotnictví směřovat, co chce udělat, proč to chce udělat, jak to chce udělat a kde na to chce vzít peníze. (Odpověď „Zdroje tu jsou...” by zájemce automaticky diskvalifikovala.)

Do dalších voleb jsou přinejhorším dva roky. Ať strany vyhlásí výběrové řízení na ministra, každý uchazeč bude mít rok na sběr dat, přípravu své vize, stanovení priorit a výběr poradců, rok se o tom může diskutovat a po volbách bude ministrem ten, jehož návrh byl přijatelný jak pro zástupce zdravotníků, tak pro politiky. A bylo by jedno, jestli je to levičák, pravičák, liberál nebo konzervativec, doktor, úředník nebo manažer z průmyslového podniku: Jednou se všichni na jeho koncepci shodli, tak by ho podporovali po celou dobu jeho působení. Žádné odvolávání podle toho, jak se Rath nebo premiér vyspí!

Ale to by muselo být ministerstvo (jakékoliv) opravdu instituce, nikoli trafika za politické zásluhy!


Zadal Arthur Dent, 14.04.2004 13:06:59, 11 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/830

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Chyba - Filip Rožánek (web)
(14.04.2004 13:40:55)

Myslím, že mezi "pár" a "let" ti vypadlo "desítek". {smile}
    

Re: Chyba - Arthur Dent (web)
(14.04.2004 14:08:03)

A víš že jsem to tam chtěl dát do závorky? {smile}
    


 - johnny (web)
(14.04.2004 15:39:20)

Já myslím, že právě vyhazování lidí z vysokých pozic by se mělo stát samozřejmostí, pokud v jejich oborech nefunguje. Mnohem větší samozřejmostí by ale mělo být, že ti lidé odstoupí sami.
    

Re: - Arthur Dent (web)
(14.04.2004 15:52:54)

To bezpochyby. Ovšem zrovna zdravotnictví potřebuje docela hlubokou a systémovou reorganizaci. A co se děje?

Nastoupí ministr. Než se rozkouká, má na krku stávku doktorů. Slíbí tedy doktorům vyšší platy, pak slíbí vyšší platy sestrám, pak slíbí ještě něco pojišťovnám, a než si stihne cokoli rozmyslet, je odvolán, protože zdravotnictví nefunguje.

Nastoupí druhý ministr, který dostane na krk nefunkční zdravotnictví. Než se rozkouká, má na krku stávku lékařů, kteří chtějí vyšší platy, které jim slíbil jeho předchůdce. Pak sestry. No a než se stačí rozmyslet co dál a než stačí prosadit cokoli, je odvolán.

Nastoupí třetí ministr... Nemusím snad psát, jak to s ním dopadne.

Proto až doteď každý ministr spíš jen pytlíkoval drobnosti a do opravdu zásadních věcí se nepouštěl, někdo proto, že to nestihl (to byli ti ze začátku volebního období), někdo proto, že "už to nemělo cenu" (ti z konce období)
    


Další chyba - NZNamy (web)
(15.04.2004 14:53:47)

je v tom (zvlášť právě ve zdravotnictví), že si každý poslanec (a často i tzv. odborník, tj. člověk z oboru, který není až takový odborník jako někteří jedinci, kteří na ten titul mají právo) myslí, že to zná dobře a že do toho může kecat - při takové pluralitě se neprosadí nikdy nic!

Abych nezapomněl - zásadním problémem je mimo jiné i to, že jakýkoli pokus o zlepšení situace je ve zdravotnictví politicky NEPOPULÁRNÍ - ať už se to týká ČEHOKOLI! (Např. máme nadbytek nemocnic, které se díky tomu neuživí, ale zkuste některou zrušit! Proti budou dotčení občané i komunální politici, plus politici vlastní strany, protože se tím přichází o voliče - ergo - návrh nemůže projít!)
Nehovořím už o tom, že se plýtvá neuvěřitelným způsobem i na straně léků (98% návštěv u lékaře končí předepsáním léků - nelze se divit, že už se prostě musely nechat zavést doplatky, protože to nemá kdo doplácet - tedy kromě koncového uživatele)!

Základní průser ovšem vznikl už po sametové revoluci, kdy vlády vedené p. Klausem provedly amerikanizaci zdravotnictví (to už je oficiální termín) a rozbily fungují síť poliklinik, OÚNZ, KÚNZ a dalších - od nás se ještě za socialismu dost inspirovala třeba Velká Británie, která má podobný systém, jako jsme měli my (nyní samozřejmě s různými pokusy o vylepšování).
Bohužel zůstalo u hybridu, takže namísto plánovaného veřejného zdravotního pojištění (ač se tak jmenuje) máme zdravotní daň a soukromé zdravotní pojištění se omezilo na nadstandardy.
No mohl bych se tu rozepisovat ještě hodně dlouho, ale nechci vám zkazit zbytky optimismu. :o)
    

Re: Další chyba - Arthur Dent (web)
(15.04.2004 15:20:49)

Ech, to bych nejdřív musel nějaké zbytky optimismu mít... {smile}

Právě proto mě napadlo to s tím "výběrovým řízením na ministra", ovšem obávám se, že by to krachlo, protože:

1. I kdyby se nakrásně všichni shodli, že nechají dotyčného pracovat a že ho budou podporovat, není to žádná jistota. A protože kroky budou nepopulární jak pro odboráře, tak pro politiky (a i pro "dělný lid"), tak se vždycky najde šťoura, který řekne "PRYČ S NÍM!" a námitku, že se zavázal ho podporovat, smete pod stůl mávnutím ruky.

2. Strany by nejdřív musely zahodit "falešnou pejchu" a přiznat si, že ve svém nejvyšším kádru mají především věrné politiky, kteří (možná) rozumí politickým čachrům, ale ne vedení podniku, jakým státní zdravotnictví je.

3. Musel by někdo překonat zvyk, že ministr zdravotnictví má být MUDr, že ministr zemědělství má být povolán od pluhu a ministr dopravy musí mít doma modely vláčků a přijmout názor, že ministr je vlastně totéž co manažer...

Stále si myslím, že Marie Součková byla v období voleb Špidlínovou pravou (vlastně levou) rukou a že pak za to Vladimír Premiérovič řekl: "Součková je MUDr, tak bude ministryně zdravotnictví, Buzková má dceru ve školním věku, pude do školství, Gross má hezký maskáče, pude na vnitro..." atd.
    

Re: Další chyba - Vesničan (web)
(15.04.2004 17:09:13)

Trošku se vrhnu mimo mísu. Když jsme u toho Grosse, vnitro není jenom policie. Všude a vždy, když se mluví o Grossovi, vytahuje se policie, průšvihy policajtů, všichni Kryštofové atd. Ale pod ministerstvo vnitra patří také státní správa, jejíž nová struktura je vlastně hrůza hrůzoucí. Včetně rozdělení kompetencí a majetků. S komickým výsledkem, kdy existuje správní celek "okres", který vlastně není správním celkem, ale územním označením, nebo jak to je... Prase aby se v tom vyznalo. A v tom, co přešlo z majetku okresního úřadu na Kraj, co na pověřené obce prvního až třetího stupně... Já to vidím jako větší problém, než ožralého policajta na služebně.

K tématu zdravotnictví se nevyjadřuji. Mám pocit, že o tom mám větší přehled, než ostatní diskutující, hlavně v otázkách smluvních, otázce financování, regulačních mechanismů, účtování následných vyšetření a péčí atd., atd. Asi bych velmi rychle zabrousil do finančních oblastí a právnických otázek, jimž by nikdo bez znalosti problematiky nerozumněl.
    

Re: Další chyba - Arthur Dent (web)
(15.04.2004 18:58:00)

Já vím... Já byl ve veřejné správě rok zaměstnán...

Jo a nebyl náhodou Gross ten, co se s někým vsadil, že do roka a do dne, Lomikare, úředníků ubyde?

A i když absolutní čísla hovoří o opaku, BabyGross tvrdí, že pokud je úředníků o 5000 víc, tak jich vlastně ubylo!

A se zdravotnictvím: Ono nejde až tak o zdravotnictví, to jen že odvolali Koblihu. Totéž lze říct o školství, dopravě, kultuře atd.
    

Re: Další chyba - Ebo (web)
(15.04.2004 21:20:30)

No.. já dělám v kultuře, a můžu říct, že se mají doktoři a vysoké školy + soudci ze všech státních zaměstnanců nejlépe.. To jak nám přidělují peníze..to už je silný kafe.. už pomalu nemáme ani na provoz natož na výplaty.. nejhorší je, že už není kde šetřit.. (vlastně je :-/ .. zavřít celej podnik a propustit lidi, ale pak ať to lidem vysvětlí)
    

Re: Další chyba - Vesničan (web)
(16.04.2004 12:46:34)

Doktoři nejsou jenom ve státní sféře. Téměř 100% v první linii je privátní. A k tomu je třeba připočítat i nemocnice, jejich zřizovatelem je, například, město. A do těch chtěla Součková zasahovat. Například rušit dětská oddělení. K tomu mám takové přirovnání: "Ministr Urban rozhodl, že Autoškoda Mladá Boleslav zavře lakovnu." Je to píčovina!? Ano. A tak se snažila Maruška řídit zdravotnictví ve státě. V první řadě je potřeba zamávat s farmaceutickou a následně s pojišťovnickou lobby! Bez toho se nikdo na tom ministerstvu nikam nehne!
    


Re: Další chyba - Vesničan (web)
(16.04.2004 12:38:52)

Vsadili se s Tlustým a teď oba tvrdí, že vyhráli.
    
HotLinks
Zpět na článek