.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

23.04.2004



Včera jsem se potkal se starým známým. Něco jako spolužák (chodil do vedlejší třídy), úspěšný podnikatel (z téměř ničeho vybudoval prosperující firmu, která zaměstnává několik desítek lidí) a člen jisté nejmenované politické strany. Prohlásil, že půjde k volbám do Evropského parlamentu a bude volit Železného. Trochu mě to překvapilo, a tak začal vysvětlovat. Byla to demagogie, nebo racionální úvaha? Posuďte sami.

Nejprve jsem já prohlásil, že k volbám do Evropského parlamentu nepůjdu, protože tuto instituci považuji za nesmysl. Ze stejného důvodu nechodím ani k volbám do Senátu. Na to celkem rozumně odpověděl, že i on tyto instituce považuje za nesmyslné, ale pokud lidé nebudou chodit k volbám, tak se do těchto odpočíváren pro politiky dostanou socialisté a podobní bolševici, a bude to ještě větší průšvih.

Tak jsem nechal kamaráda mluvit. Myslím, že je to dobrý podnět k zamyšlení.

Trochu odbočil k tomu Železnému. Kdekdo ho považuje za zmetka, který nás všechny okradl celkem o deset miliard korun. Tedy každého jednotlivce asi o deset tisíc. Chtěl bych se jen zeptat, kdy mu byla prokázána vina? Celé to nezpůsobil nějaký Železný (kterého dost nesnáším pro jeho arogantní chování), ale bývalý parlament a Rada pro televizní a rozhlasové vysílání. Bohužel.

Dále k našim ostatním politikům: buď jde o mladé nadějné kádry typu Grosse, Langera nebo bývalého ministra Březiny, kteří žijí od mládí politikou a jsou totálně odtrženi od reálného života. Nebo jde o staré kariéristy, kterým je jedno, co slíbí, hlavně když budou zvoleni.

Železný má za sebou celkem bohatou a úspěšnou kariéru — byl to vynikající popularizátor vědy (vzpomínáte na Okna vesmíru dokořán?) a cílevědomý a pracovitý člověk. Jistě — umí jít i přes mrtvoly (obrazně řečeno), ale to v politice kdekdo. Není to člověk odtržený od života, ředitele televize Nova dělal někdy od roku 1993, a to za sebou měl už dost zkušeností „řadového” občana.

Že se nenechal zlomit od amerických investorů a nepodlehl tlaku politckých objednávek? Jenom dobře! Takový člověk sebou nenechá zametat a bude jednat podle vlastního rozumu.

Že je neskutečně bohatý? Výborně! Bude nepodplatitelný, ten tu funkci nemá kvůli výdělku. Možná kvůli imunitě, kdo ví, ale to je jen spekulace, ani nevím, jaká imunita se na europoslance vztahuje. Všiměte si někdy, kolik sedí v našem parlamentu zmetků, kteří se svého mandátu nevzdají, přestože jsou naprosto neschopní, jsou to alkoholici, podvodníci a podobně. Ti to dělají jen pro peníze a je to na nich vidět.

Kromě toho v případě Železného jde o člověka, který je zvyklý za svou věc bojovat, který necouvne před nátlakem.

Tak co myslíte? Zblbnul mě bývalý spolužák svou demagogií, nebo měl aspoň v něčem pravdu?


Zadal White Dog, 23.04.2004 23:53:54, 13 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/844

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - chuck.m (web)
(24.04.2004 09:18:00)

K volbám by se mělo chodit, protože jinak se nesmyslné instituce budou stávat ještě nesmyslnějšími. A tandem Železný-Bobošíková? Oba jsou to cílevědomí a schopní lidé, tak proč to s nimi nezkusit? Na třetí pozici kandidátky je tuším ředitelka ZOO Dvůr Králové n/L, o které se dá říct to samé, narozdíl třeba od socdemáckých 'trafikantů'..
    

Re: - Lendys (web)
(25.04.2004 13:38:41)

musím souhlasit, k volbám nejspíš půjdu, ještě nevím, koho budu volit, ale pokud jde o onu demagogii v článku, tak v lecčems má recht
    


 - braggart (web)
(24.04.2004 11:05:36)

Mě se na Železném nelíbí jedna věc a totiž jeho slavný převod majetku na právníka Rozehnala a další "přátele". Nějak jsem nepochopil, pokud je bezúhonný, proč se svého majetku zbavil...
    


 - Mudd (web)
(26.04.2004 10:17:55)

Já celkem nepopírám, že je mimořádně schopný. Méně už bych souhlasil s tím, že bohatý člověk je nepodplatitelný. Netvrdím, že porušil nějaký zákon, ale podle všeho se dokázal velmi schopně pohybovat těsně na hraně.
Pokud bych ho ale měl volit, musel bych si především odpovědět na otázku, co mi to přinese. Zajímám ho? Zajímáme ho my? Znamená to, že je šikovný do kšeftu automaticky i to, že bude odpovědným politikem? Nevím, nevím, ...
    

Re: - White Dog (web)
(26.04.2004 10:31:34)

Ale jistě, s tvým komentářem souhlasím. Ale což takhle položit otázky ještě jinak: Zajímám vůbec nějaké jiné kandidáty do toho parlamentu? Zajímáme je my? Kdo bude spíše náchylný ke korupci - Železný, který je pod neuvěřitelnou kontrolou médií a každý jen čeká ne jeho škobrtnutí, nebo nějaký neznámý karierista z nějaké politické strany?
Nechci Železnému dělat advokáta, celý příspěvek je jen taková úvaha k zamyšlení, ne agitace.
    

Re: - Mudd (web)
(26.04.2004 12:33:43)

Ja jsem taky ten prispevek nechapal jako agitaci, spis jako zamysleni nad tim, jestli je vyhodou zvolit znamou bohatou osobnost.
Vím, že třeba do Fischera se take vkladaly velke nadeje. Stejne tak do (verim ze) cestneho Karaska.
Ja bych spis sazel na jasne profilovane tymy (mafie? {wink} nez na nezavislost.
    


Re: - Arthur Dent (web)
(26.04.2004 10:40:18)

Pokud bych měl KOHOKOLIV zvolit, zeptám se, co mi to přinese. A zeptám se co pro mne dotyčný bude nejen chtít udělat, ale především co bude moci udělat.

Obávám se, že žádný z těchto "poslanců" nebude moci udělat naprosto nic a jejich hlas bude kapka v moři...
    

To je dobrý námět na depresi ;-) - Mudd (web)
(26.04.2004 12:44:25)

Na druhé straně záleží na konstelaci. Věděl bych v našem parlamentu o jedné ministraně... Ba co víc, věděl bych o jednom poslanci ...
    


Pohádka o 10 Mega - Phil (web)
(26.04.2004 11:17:54)

Byl jednou jeden boháč (Lauder), kterému v jednom království (Česká republika) slíbili, že ho ochrání před místními lapky. Boháče však přepadl lupič (Železný) a sebral mu peníze. Boháč donutil království, aby mu škodu nahradilo. Znamená to, že lupič je nevinný?

To bylo hodně zjednodušené, ale fakt je, že náhradu 10 milard korun jsme platili za chybu státu, která neochránila investici v souladu s mezinárodními smlouvami. Neochránila ji před důsledky jednání pana Železného. Takže úvahy o tom, že za škodu může stát, jsou zcestné. Ten za ní pouze ručil a musel jí zaplatit.
    

Re: Pohádka o 10 Mega - Arthur Dent (web)
(26.04.2004 12:11:26)

Můj názor je podobný. To že něco je možné udělat ještě neznamená, že se to může dělat. Ale to bych se zase dostal k těm "nepopulárním" pojmům jako morálka apod.

Můj pohled je tento: Železný udělal něco, co "mohl" podle zákona, ovšem co se zkrátka nedělá. A ČR zaplatila peníze za to, že dovolila, aby k tomu došlo.

Takže otázka je prostá: Věřil Železný tomu, že jedná správně nebo věděl, že dělá něco, co se nemá? Pokud odpověď zní: Ano, VŽ nemohl tušit, že dělá něco co se dělat nemá (ne nesmí, ale nemá), tak pak je vskutku nevinný. Sice pošetilec, ale nevinný.
    

Re: Pohádka o 10 Mega - Phil (web)
(26.04.2004 17:53:28)

Vzhledem k různým okolnostem počínání pana Železného (uklízení majetku, zneprůhledňování struktury firmy, akce falešná "lichtenštejnská směnka", atd.), považuji variantu "pošetilec Železný" za krajně nepravděpodobnou). Neudělal něco, co by mu umožňovaly naše zákony, nýbrž něco, v čem mu stát neuměl (nechtěl) zabránit. A to je rozdíl.
    

Re: Pohádka o 10 Mega - Arthur Dent (web)
(26.04.2004 19:05:56)

Já si taky myslím, že ne, že VŽ velmi dobře věděl, že se pohybuje za hranicí určité "kulantnosti", ovšem taky věděl, že mu to projde a že po něm nic chtít nebudou - tak to prostě udělal.
    

Re: Pohádka o 10 Mega - Roj (web)
(27.04.2004 16:39:20)

Nejvic se mi libila veta o tom, ze Zelezny odolaval politickym tlakum {smile}
V posteli?
    
HotLinks
Zpět na článek