.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

03.05.2004



Nejdřív zprávy a pak další pitomec s telefonem! Pozor, článek obsahuje vulgární slovo...

Ministr Škromach vrátil místopředsedovi vlády materiál o zdravotně postižených. Že je prý příliš rozsáhlý. Zdendovi se to asi nechce číst... No tak sakra za co je placenej? Já měl zato, že čtení podobných zpráv patří k pracovní náplni ministra! Asi ne...

Příště to zkusím jako on: „Nemohl jsem nainstalovat a rozchodit software XY, protože návod měl asi 40 stran a to já číst nebudu!”

V Praze za poslední tři dny havarovalo páté policejní auto; střetlo se s jiným osobním autem. No, stane se... Jenže naši milí policajti mi připadají jako nějaká tajná organizace, protože odmítli sdělit, kdo nehodu zavinil a zda byli „civilisti” zraněni. Takhle se nechová policie civilizovaného státu! Oni jsou placeni z daní a mají pravomoci, které jim svěřili občané. Jejich „privilegia” nejsou odnikud shůry, ale byla jim propůjčena námi všemi. Zatím to vypadá spíš tak, že si myslí, že jsou jakýsi druh nadlidí, kteří mohou ostatní trestat a sami jsou beztrestní. Ale to bych se zase jen rozčiloval...

No a jen jsem se posadil, tak mi zvonil telefon a na displeji bylo číslo 777 138 684 (píšu ho naplno, nakonec uvidíte proč). Zvedl jsem a ohlásil jsem se slovem, vyhraženým pro telefonáty z neznámého čísla: „NO?” Na druhé straně bylo ticho a pak tam nějaká holka začala blekotat: „Vaše číslo ... to ... Dobrý tooo... večer vaše číslo bylo náhodně vybráno z internetu a vy... já bych vám teda...”

"Nashledanou a už mi nevolejte," povídám a telefon pokládám. Ani ne za deset vteřin volá znovu.

"NOOOO?!" pronesl jsem hlasem utržené laviny. Na druhém konci kdosi několikrát polknul a stejný hlásek pokračoval: „Já bych vám to teda dopověděla... Byl jste vybrán... teda vaše číslo bylo náhodně vylosováno z internetu a ... do slosování a vyhrál jste a pojedete...”

"Kulový hovno!" zařval jsem a pokračoval: „Tohle číslo okamžitě zapomeneš, jinak já to tvoje předám Policii ČR, ta už ti ty srandy zarazí.”

Nepředám ho policii, důvody viz výše. Nechám ho tu ležet, však on si ho nějaký direct marketingový vyhledávač kontaktů najde!

Jo, prej moje číslo našli na internetu! Drek našli, náhodně to zkusili a doufali, že se ozve pitoma, kterej na tohle skočí: „Byl jste vylosován a vyhrál jste zájezd, stačí když si koupíte...”

Chvilku jsem zalitoval, že jsem si nepočkal na celou tu pohádku, ale na druhou stranu — ta dívčina strašlivě blekotala, poslouchat jí bylo utrpení. Takovou oběť zase přinést nechci.


Zadal Arthur Dent, 03.05.2004 20:19:38, 18 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/859

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Taky dnes - VV (web)
(03.05.2004 20:33:09)

Návštěva u lékaře - dětského specialisty. Sestra vyřizuje telefon, něco v tom smyslu, že volající nemůže a že ho tedy přeobjedná. Pan doktor to komentoval: "Pacienti nás neživí! Jestli sem chodit nechtějí, tak nemusí. Nejsme žádné socialistické zdravotnictví."
    

Re: Taky dnes - Arthur Dent (web)
(03.05.2004 20:43:40)

A kdo ho tedy živí? {smile} Nejvyšší čas podívat se po jiném specialistovi. {big grin}
    


Re: Taky dnes - Arthur Dent (web)
(03.05.2004 20:46:29)

Není nad to, když má někdo svou práci rád... {smile}
    

Re: Taky dnes - Vesničan (web)
(04.05.2004 09:32:24)

Ale on má, svým způsobem, pravdu. Bohužel. Protože předpokládám, že "specialistou" je míněn obvodní pediatr, je třeba si uvědomit, že je tato odbornost placena tzv. kombinovanou kapitačně-výkonovou platbou, stejně jako obvodní lékaři pro dospělé. To znamená, že gró finančních prostředků, které tato zdravotnická zařízení dostávají od zdravotních pojišťoven, je určováno počtem "karet" v registraci. Výkonová složka je limitována a jedná se o platby za přesně stanovené výkony: prevence, očkování ad. Takže pro tato zařízení by byl nejideálnější stav, kdyby nikdo nemarodil a "pacienti z kartotéky" chodili jenom na prevence a očkování.
I když je výrok výše uvedeného lékaře, abych tak řekl, poněkud nešťastný, je smutně pravdivý. On si totiž přijde "na své" ať dře jako kůň, nebo si válí ... (doplň cokoli). Narozdíl od skutečného specialisty, tedy chirurga, internisty, gynekologa, kardiologa, venerologa, psychiatra atd., atd. Samozřejmě mluvím o soukromých ordinacích a ne o nemocničních ambulancích.
    

Re: Taky dnes - White Dog (web)
(04.05.2004 10:43:46)

Asi to tak bude. Jeden můj bývalý spolužák dělá distribuci léků a do prostředí lékařů a ordinací vidí velmi dobře. Když jsem mu říkal, že jsem u lékaře nebyl 8 let, tak mi vysvětlil, že jsem pro mého obvoďáka ideálním "pacientem". Že za mě stejně nějaké peníze dostává, ale protože ho neobtěžuji svými návštěvami, tak se mnou nemá žádnou práci.
Nejsem však kompetentní posoudit, jestli je to tak dobře nebo špatně. Pokud by dostával peníze jen za opravdu uskutečněná vyšetření nebo léčbu, tak by mohl třeba vyvíjet na pacienty jistý nátlak, aby k doktorovi chodili. A já k doktorovi (kromě zubaře) rozhodně chodit nehodlám.
    

Re: Taky dnes - Vesničan (web)
(04.05.2004 11:04:07)

Nátlak by vyvíjet mohl, ale bylo by mu to houby platné. Pojišťovny si sakra hlídají každou korunu, kterou musejí zdravotnickému zařízení vyplatit. K tomu existuje jistý soubor regulačních opatření, který prostě pojišťovně nedovolí zaplatit víc než pojišťovna chce. A ta opatření si stanovují pojišťovny samy. Takře specialista, kdyby se přetrhl a ordinoval 26 hodin denně, ošetřil 200 pacientů denně, nedostane víc, než má stanoveno tzv. předběžnou výší úhrady. Pak ještě existuje konečná výše úhrady a kvartální vyúčtování. K tomu všemu je možné zavést dohadovací řízení. Ale výsledný rozdíl je pak minimální. Mezi ragulační opatření patří např. lékové omezení, výše následné péče, průměrná výše péče na jedno rodné číslo atd., atd. Co tedy udělá specialista navíc, dělá zadarmo a dotuje vlastním přístrojovým vybavením a materiálem. A v mnohých případech nedostává zaplacenu až 1/5 vykonané práce.
A u "obvoďáků", nebo "děckařů" je to stejné. Prostě víc, než je pojišťovna ochotna jim dát, nedostanou. Ale mají, narozdíl od specialistů, jistotu kapitace.
    

Re: Taky dnes - Vesničan (web)
(04.05.2004 11:13:29)

Ještě abych to upřesnil a nevnesl zmatek. Kapitace obsahuje souhrn výkonů, které lékař v rámci kapitační platby provede (přijde-li tedy pacient do ordinace) a provedení těchto výkonů žádným jiným způsobem nevykazuje, ani neúčtuje. A zdravotnické zařízení ná na kapitaci nárok ať pacient v tom měsíci do ordinace přijde, nebo nepřijde. Ale nejsou to žádné horentní sumy. Stačí si to vyhledat na stránkách VZP.
    

Re: Taky dnes - Arthur Dent (web)
(04.05.2004 11:50:55)

Kapitace? Jen tak, čistě lingvisticky: Má to něco společného s dekapitací (useknutím hlavy)? Že by byla kapitace "platba za hlavu"?
    

Re: Taky dnes - Vesničan (web)
(04.05.2004 12:14:06)

Jo, kapitace je platba za hlavu. Tedy za rodné číslo v registru. K dekapitaci dojde ve zdravotnickém zařízení, z něhož přejde pacient k jinému obvodnímu lékaři. U něho dojde pak inkapitaci. U zpětného návratu pak můžeme hovořit o rekapitaci. V podstatě jde tedy o hlavovou platbu, s možností odhlavení, vhlavení (resp. přihlavení, či nahlavení), poř. zpěthlavení. To vše však omezeno danými časovými intervaly.
    

Re: Taky dnes - Arthur Dent (web)
(04.05.2004 12:43:50)

"K dekapitaci dojde ve zdravotnickém zařízení" - a komu tu hlavu useknou? {smile}
    

Re: Taky dnes - Vesničan (web)
(04.05.2004 18:52:37)

Nikdo, hlava odejde sama. Do pryč.
    


 - Lokutus (web)
(04.05.2004 00:06:05)

Na to jsem před léty jednou skočil. Vyhrál jsem zájezd na ... užnevímkam. Nakonec to vyšlo na 24 tisíc, a když jsem zaplatil 10 tisíc, tak mi to z jistých důvodů začalo být podezřelé a přestal jsem platit. Nikdo se nikdy neozval a tu firmu jsem už nikdy nenašel.
    

Re: - Roj (web)
(04.05.2004 00:39:51)

PRESNE!!! Rovnych 10 litranku jsem jim, ja idiot, vyplazl! Ale je to uz davno {smile}
    

Re: - Arthur Dent (web)
(04.05.2004 01:52:15)

No a že jste ty prachy rači neposlali mně? Taky byste z toho nic neměli, ale mně by stačilo jen osm. {smile}
    


 - HUB (web)
(04.05.2004 08:18:57)

Vymláceni policajti - to mi něco říká... nedávno bourali policajti v sousední vísce. Do zatáčky vletěli tak stovkou a vyletěli z nít velmi zajímavým obloukem kdy auto udělali totálně nepojízdným, zničili jednu popelnici, keříky. Prej v tom byl alkohol ale PSST!
    


Tak jsem tam volal - bukaJ (web)
(08.05.2004 22:45:31)

Tak jsem tam právě zavolal - no co, je to Oskar, čerpám z volných minut, které nikdy stejně nevyčerpám.

Volal jsem se skrytým číslem. Říkal jsem si, bude pomalu jedenáct večer, bude asi rozespalá, tak jí řeknu jenom "HU" a budu poslouchat {smile}, ale ona to zvedla a povídá:
- No ahoj! [to mě překvapilo, tak jsem zvolil jinou variantu]
- Ahoj miláčku.
- No ahoj, co potřebuješ?
- HU!
- Prosím? [ticho...]
[v tom někdo vstoupil do obýváku, tak jsem to položil, škoda, určitě je tak natvrdlá, že by se jí dalo cokoliv nakukat].
    

Re: Tak jsem tam volal - NZNamy (web)
(11.05.2004 11:16:44)

Tak to mě docela překvapuje, protože bych čekal, že dívčina volala z nějakého Callcentra, kde prováděla tzv. directmarketingovou akci... Ale těžko by tam seděla do 11 do večera, že. (GSM brána je už klasická záležitost - ale většinou se nedá dovolat nazpět.)
Hm, tak to tedy zírám!
    

Re: Tak jsem tam volal - Arthur Dent (web)
(11.05.2004 11:48:38)

Moje teorie: Někdo siříkal: Hele, zkusíme to, a přemluvil svou patnáctiletou dceru, aby vytáčela náhodný čísla... Jenže je blbej, tak jí nechal vytáčet čísla ze soukromého telefonu...
    
HotLinks
Zpět na článek