.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

07.05.2004



Do kamene tesat!

Věrní čtenáři vědí, že „manažer” z mých úst je téměř nadávkou. Teď mám tedy příležitost uvést svůj vztah k této sortě lidí na pravou míru.

Obdivuju dobré manažery. Lidi, kteří dovedou dobře vést velký podnik stejně jako schopné šéfy malých týmů. Vím, že já tyhle schopnosti nemám.

Stejně tak obdivuju dobré obchodníky. Jejich metody mi často lezou krkem, ale vím, že se navzájem potřebujeme — já něco dělám a potřebuju to prodat, oni umí prodávat a potřebují někoho, kdo jim dá něco na prodej. Já obchodní schopnosti nemám...

Tak nějak si představuju ideální svět: Já rád něco vytvářím a umím to, tak budu vytvářet. Obchodník nevytváří, ale umí to prodat, tak to prodává. A nad námi bude manažer, který nás bude umět řídit, bude umět mluvit se mnou i s obchodníkem tak, že si budeme všichni rozumět a dokáže často protikladné věci skloubit. Vždyť je to prosté.

Vrtalo mi hlavou, jak je možné, že jsem v zaměstnání často narazil na „manažery”, kteří „šéfovali” pomocí tabulek a výkazů, jejichž maily byly plné pro mne nesrozumitelných slov jako fokusovat, pozicovat, zprocesovat a kteří často jednali zhruba takto:

Já: Nemám žádné zakázky, je potřeba aby obchodníci víc prodávali vývoj.
Managor: No a jak byste to řešil?
Já: To přece není moje starost, to je vaše starost. Já nejsem obchodník ani to neřídím...
Managor: Vy jste alibista, vy si neuvědomujete že jsme na jedné lodi a že je to i vaše starost!

S takovými zkušenostmi je pak velmi snadné udělat rovnítko mezi „manažer” a „neschopný tlučhuba” (za což se všem schopným manažerům omlouám).

Před chvílí jsem na iDnes objevil článek Jak se stát dobrým manažerem. Kouknul jsem a nezbývá mi než přikývnout. Sice mě zaskočily věty jako že „dobrý manažer umí fasilitovat schůzku” (to se přiznám, to opravdu nevím co znamená), ale jinak s článkem souhlasím...

Cituji: To, že je někdo dobrý prodejce, finančník nebo IT specialista vůbec neznamená, že bude dobrý manažer.

To byl právě případ výše zmíněného pána. Prý býval výborný obchodník a velmi slušný znalec oboru, ve kterém obchodoval, ale pak z něho udělali manažera a bylo to neštěstí...

Cituji: Takoví manažeři (a výzkumy indikují, že je jich bohužel většina) sice v řízení lidí dosahují výsledků, ale jejich styl je plný zlozvyků, často spíše „dělají” než „řídí” a různých manažerských technik a dovedností využívají minimálně.

A v neposlední řadě: Podle našich zkušeností až 90% firem povyšuje své zaměstnance do manažerských pozic na základě úspěchů v jejich oboru.

Připomíná mi to dobu socialismu, kdy se ředitelem divadla stal soustružník, který sice řízení ani divadlu nerozuměl, ale byl to kovaný soudruh a plnil plán na 160%.

K nelichotivému obrazu „manažerů” přispěly i „manažerské nástavby”, které jsou častěji školou „pro papír” než „pro schopnosti”.

Takže na závěr: Držím palce schopným manažerům a slibuju, že je s podobnými nešťastníky už nebudu házet do jednoho pytle. {smile}


Zadal Arthur Dent, 07.05.2004 17:23:49, 7 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/870

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - Petr Olmer (web)
(07.05.2004 18:06:09)

"No a jak byste to řešil?" je náhodou velmi chytrá otázka, pokud je správně aplikována. Ale to by bylo na dlouho...
    

Re: - Arthur Dent (web)
(07.05.2004 18:13:33)

Možná je... Bohužel, tady v tom případě byla aplikována v nesprávný čas na nesprávném místě... A hlavně příliš často, takže to spíš vzbuzovalo dojem bezradnosti.
    


 - mikusss (web)
(07.05.2004 18:22:45)

Celkem s nazorem v clanku souhlasim, tez jsem dnes cetl IDNES. Faktem ale zustava, ze spousta firem (netvrdim, ze vsechny!) dnes radeji zamestna nekoho, kdo si rekne o mene penez, nez aby vzali hotoveho cloveka s odpovidajicim vzdelanim ci kvalitni praxi na manazerskou pozici.

At uz jsou drzgresle, nebo hraje roli strach, ze by dotycny musel (ci mohl casem diky provizim) mit vetsi plat nez oni sami (rozumej jeho nadrizeni), v kazdem pripade je to velka uzkoprsost.

A cim vice manazeru zamestnavaji, tim je to horsi, pac chteji usetrit. Nestava se to patrne u nadnarodnich spolecnosti, tam ale moc nevidim.

Jinak "jak byste to resil vy" opravdu nemusi byt spatna otazka, nicmene asi se pak neprojevim jako spravny nadrizeny, kdyz se nejprve podrizeneho ptam, jak by to resil, a to i pres fakt, ze jsme "na stejne lodi". Spise se tato otazka da polozit pri brainstormingu, nebo pri skupinove porade. Ale predne by ten sef mel dat vlastni navrhy, eventuelne "prikazy" a az potom byt naklonen nejakym navrhum stran obchodniku, vyvojaru a dalsich podrizenych... (tyka se zminenho pripadu, kdy "neni prace" {smile}

No je to tema na knihu, ne na clanek a spousta vybornych knih na toto tema jiz existuje. Idnes vzdy jen extrahuje rozlicne informace a taky vlastne nevim, co znamena "fasilitovat", nicmene google mi prozradil, ze pan Hajzler (autor clanku na Idnes) slova nejen umi pouzivat, ale take vytvaret {smile}

Rekl bych, ze fasilitovat = vést, ale je to jen teoreticky usudek a v takovem pripade by zminena veta nemela valny smysl{smile}.

Koukam jsem se nejak rozepsal...

Michal.
    

Re: - Arthur Dent (web)
(07.05.2004 18:30:56)

Jasně... Když bude sedět pět programátorů a budou se dohadovat, jestli to napíšou metodou A nebo B, tak je otázka "Jak bys to řešil?" na místě.

Ale tady byla docela nepatřičná. Pokud by byla patřičná, tak bych mohl na výtku "tady to chce zákazník jinak" říct: "A jak byste to naprogramoval?" Sakra, přeci "programovat" je moje starost a "sehnat práci" je jeho starost, ne? {smile}

Ono to spíš vypadalo, že si tu větu přečetli v nějaké příručce "Jak být úspěšným manažerem snadno a rychle" a aplikovali ji všude tam, kde neměli po ruce jinou a potřebovali odvést pozornost od něčeho, co byla jejich starost.
    


 - Lokutus (web)
(08.05.2004 00:00:04)

To chce vykomunikovat. {smile}

Znal jsem jednoho číšníka s výučním listem, který si v hospodě, kde pracoval padl do noty s jakýmsi majitelem jakési firmy. Dobře si rozuměli ve fotbale, jak si vzpomínám. No a ten majitel jakési firmy z toho číšníka udělal manažera ve své firmě. Díky fotbalu.
    

Re: - myshpa (web)
(08.05.2004 02:03:40)

No a proc ne ? {smile}

Ja zase znam hodne absolventu VSE (dnesnich manazeru), kteri kdyby sli delat cisniky, tak udelaji lip{wink}
    


Připomíná mi to jednoho bývalého kolegu - Sokolík (web)
(15.05.2004 01:19:26)

který byl sice šikovný, ale potřeboval pořád někoho, kdo za něj něco rozhodoval. Když jsme mu vysvětlovali, že to přece musí umět rozhodnout sám, tak reagoval slovy: "Kdybych to uměl rozhodnou sám, tak so na to pořídím firmu a nenechám se tady zaměstnat."

Krásná pravda...
    
HotLinks
Zpět na článek