.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

24.05.2004



K věštění, okultismu a magii mám trochu nedůvěru. Pokud vidím v sobotní příloze novin něco jako horoskop, jsem přímo přesvědčen, že se jedná o úplnou kravinu. Nerad bych však něco zavrhoval globálně...

Nevěnoval jsem se nikdy okultismu, astrologii, esoterice, magii a podobným naukám natolik, abych mohl říct, že je to všechno šmahem blbost. Pouze mám k podobným záležitostem nedůvěru.

Znám několik velmi vzdělaných lidí, kteří například astrologii studují. Přesto se mi to příliš nezdá. Stejně jako fenomén poslední doby — takzvané Reiki — tam jsem přesvědčen téměř jistě, že se jedná o pouhé tahání peněz z naivních adeptů této rádobynauky. Nehodlám to však dopodrobna rozebírat, neboť by se jednalo o diskusi na dlouhou dobu, a zřejmě bez efektu. každý má právo mít svoji pravdu, pochopitelně pokud tím neomezuje ostatní.

V časopise Computer 4. 10/2004 vyšel článeček věnovaný internetovým stránkám, na kterých se člověk o výše zmíněných oborech může dozvědět více. Autor sám na závěr píše: „... Bez magie by nebylo víry ve znamení, bez znamení by nebylo mýtů a bez mýtů by byla nuda”, čímž celý problém vtipně degraduje na úrověň zábavy.

Na závěr článku v Computeru je ukázka věštby — „jak zbohatnete”. Na tom je krásně vidět, že jde spíše o legraci a zábavu, než seriózní nauku:

Napište své křestní jméno, povolání, měsíc narození a své znamení zvěrokruhu. Sečtěte počet písmen všech slov a součet vydělte osmi. Podle zůstatku najdete věštbu. Příklad: Josef (5), soustružník (11), březen (6), ryby (4)
5 + 11 + 6 + 4 = 26
26/8 = 3, zůstatek 2
1 — zbohatne prací
2 — zbohatne spekulací
3 — zbohatne sňatkem
4 — zbohatne dědictvím
5 — zbohatne výhrou
6 — zbohatne zvláštní náhodou
7 — zbohatne hloupostí jiných
0 — nezbohatne vůbec
Výsledek: Josef zbohatne spekulací.


Nic divného? Pokud ta věštba platila, tak by to znamenalo, že 7 lidí z 8 zbohatne. Nehledě na to, že pokud by někomu vyšlo, že nezbohatne, tak by mu stačilo změnit zaměstnání.

Jako legrace a zábava to nemusí být špatné. Znám bohužel několik lidí, kteří podobným „naukám” propadli. Nezdá se mi, že by byli viditelně spokojenější nebo šťastnější, než dříve.

Ale přiznám se, že jedné metodě „věštění” věřím, jsem přesvědčen, že funguje, a její spolehlivost jsem si sám na sobě ověřil. Co to je za metodu, si nechám pro sebe {smile}


Zadal White Dog, 24.05.2004 0:38:22, 8 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/897

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Horoskopy - Karel (web)
(24.05.2004 01:03:29)

Ty horoskopy, to je opravdu neuvěřitelná kravina. Sám jsem asi 5 let psal cosi takového do jednoho týdeníku a inspiraci jsem většinou místo ve hvězdách hledal v sedmičce vína. Pravda je, že někdy jsem to dokázal vymyslet tak, že jsem se sám divil, jak to klape{big grin})
    


Horoskopy a horoskopy - pixy (web)
(24.05.2004 02:43:21)

Jsou horoskopy a horoskopy. Jako člověk, který strávil pár let v redakci novin se musím smát, když vidím někoho, jak bere vážně "horoskopy" v novinách a časopisech - vím, jak vznikají a ostatně jsem jich sám pár vymyslel, když nebyl čas a rubrika v době uzávěrky zela prázdnotou...

Na druhé straně - i jako pragmatik, pesimistický realista a ateista přesto musím potvrdit, že jsou věci kolem skutečné astrologie a horoskopů, které mě nepřestávají zarážet. Když nic jiného, tak třeba typické charakteristiky jednotlivých znamení nemůžou být nahodné. Znaky typické Panny splňuji téměř dokonale (přičemž znaky jiných znamení postrádám) - a už si sem tam skoro troufám tipovat znamení jiných lidí... Když je nějaký znak markantní, vychází trefa do znamení skoro stoprocentně. Což nemůžu považovat za náhodu...
    

Re: Horoskopy a horoskopy - Freya (web)
(24.05.2004 12:33:25)

Ani s těmi charakteristikami dle znamení bych si nebyla tak úplně jistá. Když totiž člověk od útlého mládí naráží na "svůj" astrologický popis, myslím, že se tomu časem chtě nechtě z valné části přizpůsobí. Jednak proto, že tomu třeba má tendenci věřit, a jednak kvůli tomu, co od něho očekává okolí...
    

Re: Horoskopy a horoskopy - PavelB (web)
(24.05.2004 13:54:53)

Mám takovou teorii, že ten "astroligický popis" nesedí ani tak kvůli postavení hvězd, ale spíš díky vlivu okolního prostředí na plod, novorozence, batole ...
Lidé, kteří se narodili v srpnu (byly počati v ..., vyrůstali během ...) by mohli mít stejný temperament ať byla Venuše, kde chtěla.
    


Re: Horoskopy a horoskopy - Roj (web)
(24.05.2004 18:28:40)

Ale ja jsem cetl typicke znaky sveho znameni poprve v dobe, kdy stareho psa novym kouskum nenaucis!
A nejen, ze se mi libilo, jak to sedi, ale dokonce to bylo takove, jake jsem CHTEL, aby to bylo!
Mam holt dobre znameni {smile}
    


K horoskopům - Arthur Dent (web)
(24.05.2004 14:09:30)

snad jen tolik: [www.pooh.cz/aktovka-x/a.asp?a=2008962&db]=
    


 - Lokutus (web)
(24.05.2004 16:48:29)

Já věřím pouze na černou kočku. Ta mi vždycky věstí minimálně dva špatné měsíce.
    


Hmm... - Woodstock (web)
(27.05.2004 19:32:45)

No, abych se taky přidal. Sice to není horoskop ani podle znamení, ale... Kamarádka se jen tak zabývá numerologií, má to jako koníčka. A jednoho krásného dne mi řekla, že už si mě "proklepla" podle čísílek. Tak jsem ji požádal, ať mi to vypracuje, dal jsem jí datum narození a své jméno a... nakonec jsem zůstal koukat s otevřenou pusou na to co mi mailem poslala. Je fakt, že z 1,5 strany textu A4 psanýho na počítači by se daly vybrat tři nebo čtyři větičky o kterých by se dalo spekulovat, jinak to bylo perfektní. A to prosím napsala i to co vědět nemůže.

A jako perličku - kolega (toho dotyčná numeroložka nezná a ani on ji) mě požádal o to samé. Nelenil jsem a dal jsem milé kamarádce jeho jméno a datum narození. A jak dopadl? Přestože o něm nic nevěděla, tak taky jen zůstal čumět na text, který vypracovala s otevřenou papulou a jen kroutil hlavou a říkal "to není možný jak je to přesný". Taky z celkem obsáhnýho textu vybral asi tři věty, který nesouhlasí, ale to je tak všechno.
    
HotLinks
Zpět na článek