.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

26.05.2004



Tak jsem se dočetl, že se u nás rodí strašně málo dětí. Píšou o tom všude možně. Mám na to velmi svérázný názor.

Ten názor zní: no a co?. Mě je fakt úplně jedno, že na jednu ženu u nás připadá „jen” 1,17 dítěte.

Omlouvám se všem patriotům, ale já v tom opravdu žádnou katastrofu nevidím. Jinde na světě se rodí dětí více než dost.

A ať mi nikdo nepovídá, že to je kvůli neblahým ekonomickým a sociálním podmínkám. Všude ve světě platí, a platilo, že čím horší materiální zabezpečení, tím více se rodí dětí. Takže nějaké přídavky na děti za to nemůžou {smile}


Zadal White Dog, 26.05.2004 0:06:32, 30 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/902

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Víš co je na tom ten problém? - Arthur Dent (web)
(26.05.2004 00:37:37)

To, že máme důchody placené ze státního rozpočtu. Už teď připadají na jednoho příjemce starobního důchodu pouze dva (možná míň) pracujících. A teď si vem:

Mladí lidé začínají pracovat čím dál později, průměr je řekněme 20 let, trend je stoupající, za pár let to bude třeba 22 let.

Do důchodu se odchází plusmínus v 60 letech. Pokud tuto hranici chce někdo zvednout, zdvihne se řev...

Průměrný věk se blíží osmdesátce. Trend je stoupající.

Důchody se valorizují.

Mladých nepřibývá, starých neubývá. Pokud se trend nezmění, tak za pár (desítek) let populace zestárne - a kdo bude na budoucí důchodce vydělávat? Nikdo nedá třeba 70% svého platu na důchody...

Jediné řešení, které jako budoucí důchodce vidím, je spořit si na vlastní důchod a nespoléhat na to, že mě "naše děti" uživí.

A vzhledem k historickým zkušenostem, které tato země má, je celkem oprávněná obava, že o ty úspory, které si v raném produktivním věku našetříš, přijdeš - bude měnová reforma, milionářská daň nebo jiná forma plošného ožebračení lidu.
    

Re: Víš co je na tom ten problém? - Arthur Dent (web)
(26.05.2004 00:40:12)

Jo a ta pravá mela nastane ve chvíli, kdy si Češi uvědomí, že buď budou mít děti, nebo budou muset přijímat přistěhovalce ze zemí, kde "se dětí rodí dost". A to bude teprve ta pravá katastrofa pro českou národní hrdost, to spousta pepiků a mařen přes srdce nepřenese... {smile}
    

Re: Víš co je na tom ten problém? - loar (web)
(26.05.2004 09:36:22)

Jo jo, kdysi jsem četla, kolik přistěhovalců musí přijít do Evropy, aby se jakž takž udržel demografický vývoj. Už si nevzpomínám kolik, ale bylo to neuvěřitelné číslo. Když si představím, co teď někteří dělají kvůli pár tisícům lidí, tak to bude opravdu katastrofa... :o)
    

Re: Víš co je na tom ten problém? - Ota (web)
(26.05.2004 10:20:27)

Trošku škodolibě se na to těším... V tomhle směru by Češi měli dostat pěknou ťafku, aby se konečně chytli se za svůj xenofobní nos.
    


Re: Víš co je na tom ten problém? - Lokutus (web)
(26.05.2004 19:29:13)

V Rumunsku se stala přírodní katastrofa, při které zemřelo 50 tisíc rumunů. EU, OSN, USA dodaly humanitární pomoc - potraviny, deky, stany, lékaře a záchranáře. ČR dodala 50 tisíc nových rumunů.
    


Re: Víš co je na tom ten problém? - nerudnej neruda (web)
(26.05.2004 01:39:32)

Ja uz davno prestal pocitat ze od tohodle statu neco uvidim (v duchodu).

Jen me stve ze musim v produktivnim veku makat vsechny ty nerudny komunisticky nefachcenky a sralbotky, co tuhle republiku dovedli tam kam dovedli.
    

Re: Víš co je na tom ten problém? - nerudnej neruda (web)
(26.05.2004 01:45:20)

Btw, kdyz o tom tak premyslim ... ma dneska jeste vubec nekdo uctu ke stari?

Ja at premyslim jak premyslim, onu tu vsude proklamovanou "moudrost stari" nikde nevidim.

Spis jen zášť, pocit ublizenosti, senilitu, smrad (v tramvajich po desti, to by jeden pad), nerudnost, volice cssd a komunistu ...

Kde se v tehle samovolne se pocuravajicich kreaturach bere to presvedceni, ze kvuli slibum 2 stovek k duchodu muzou ovlivnovat budoucnost tyhle zeme? Mladych lidi kteri delaji od nevidim do nevidim, aby jim vydelali na duchod a vylety do cekarny k doktorovi a nasledne do lekarny?

Nejak to tady nechapu. Zavru tu flasku vina a pudu spat {smile}

    

Re: Víš co je na tom ten problém? - loar (web)
(26.05.2004 09:39:53)

A ještě si přisadím... Mladých lidí, kteří makaj a šéf se jich přijde zeptat, jestli jim může zkrátit úvazek, aby mohl nechat v práci 83 letého kmeta, který má pocit, že pracuje (ehm...zdržuje všechny okolo). Ani nevíš, jak ráda bych některé lidi viděla v důchodu (i když na ně holt budu vydělávat...) {big grin}
    


Re: Víš co je na tom ten problém? - Vlk (web)
(26.05.2004 16:24:44)

Nechci být šťoura, ale spoření na účet ti nemusí nic přinést - pokud v tu dobu nebude kdo věci vyrábět, peníze (číslo na elektronickém účtu) budou mít nulovou hodnotu - jediné řešení je prodloužení odchodu do důchodu.
To bylo příčinou právě těch měnových reforem - lidi věřili, že peníze mají nějakou hodnotu sami o sobě - nikoliv, mají pouze takovou hodnotu, jakou jim přidělíme nějakou dohodou a pokud dohoda nefunguje - je jí třeba změnit - provézt měnovou reformu.
Ale jinak i já se chovám stylem "Vymíráme? Tak vymírejme a klidně s úsměvem."
    

Re: Víš co je na tom ten problém? - Arthur Dent (web)
(26.05.2004 17:45:09)

To je taky pravda. Vidíš tedy nějakou rozumnou alternativu, která by byla schopna zajistit nějak člověka na dobu, kdy už nebude moct pracovat?

Oddálení odchodu do důchodu je samosebou nutné, ale je tu jedno ALE - nezapomeň, že prodloužení lidského života není v přímém poměru s prodloužením "aktivní" doby, tedy doby, kdy je člověk dostatečně výkonný (fyzicky i psychicky) na to, aby se svou prací uživil. Ať děláš co děláš, v pětašedesáti už zkrátka málokdo může opravdu naplno pracovat. Zato může dobře dalších 15 let žít - s nemocemi stáří, které umíme medikamentózně upravit tak, aby nebyly smrtelné...
    


 - JM (web)
(26.05.2004 06:25:42)

Nerudnýmu nerudovi přeji těch flašek před spaním co nejvíce, aby buď zblbnul co nejdříve, nebo aby se upil a nedožil toho, že by se z něj stala ona již zmiňovaná kreatura a vůbec největší tragédie by byla, kdyby "vyráběl" něco takového, jako je on.
    


No nevím.. - Ebo.. (web)
(26.05.2004 08:19:11)

Ale když nemám prachy na to abych uživil sebe, natož děcka, tak se do jejich vytváření rozhodně pouštět nebudu.. To co se děje v zemích 3tího světa je to, že oni už nemají ani na žrádlo a už vůbec na kondomy.. a k tomu se navíc neumí ovládat.. hi
    


 - lovermann (web)
(26.05.2004 09:48:24)

Ta doba, kdy na důchody nebude dost, bude jen přechodná. Potom už bude zas málo důchodců. Co se týče cizinců, tak "velké přistěhování" onych udělá z Českého národu takovou nějakou etnickou menšinu a bude to. Podle mého, problém starnutí populaci je problémem celé evropy, takže i ČR může počkat na to, až EU vymyslí nějaké řešení. Jinak, teď jsou podmínky pro přistěhovalce stejně velmi přísné. 10 let za trvalý pobyt -- to je snad nejvíc v celé evropě a to nemluvě o tom, že ČR není až tak bohatá země.
    

Re: - Arthur Dent (web)
(26.05.2004 12:50:38)

Mno, EU v téhle oblasti "něco" vymýšlí minimálně od 70. let (ještě jako EHS), kdy bylo jasné, že tenhle důchodový systém krachne... Takže to máme - asi tak třicet let. Bude stačit ještě jednou třicet?
    


 - =M= (web)
(26.05.2004 12:31:01)

Fakt se rodí 1,17 dítěte? A to 0,17, te je jako jenom ruka nebo třeba oko a žaludek, nebo jak to je? Jestli to vážně tak, tak to ty matky lituju.

Ale teď už konečně keci: V sedumdesátejch se rodilo strašně moc dětí. To jsou dnešní matky a tátové. Připadá mi jen přirozený, že neroděj moc potomků. Vždyť by jich bylo zbytečně moc.

A s těma důchodama -- jestli někdo věříte, že zbohatnete na letadle, tak vás upřímně lituju.
    

Re: - Arthur Dent (web)
(26.05.2004 12:44:48)

"V sedumdesátejch se rodilo strašně moc dětí. To jsou dnešní matky a tátové. Připadá mi jen přirozený, že neroděj moc potomků."

To je právě to divný, ne? Právě proto, že jich je hodně by se mělo podle zákona velkých čísel rodit víc dětí, přinejhorším stále stejně...

"A s těma důchodama -- jestli někdo věříte, že zbohatnete na letadle, tak vás upřímně lituju."

??? Zbohatnout? Ale nikoli. Pouze jde o to zajistit si slušný stáří... Zbohatnout musíme teď, ale tak, aby se o tom stát nedozvěděl, jinak by nám to ukradl a rozdal dnešním důchodcům... Opravdu těžko můžeš vydělat na čtyři lidi: Na sebe, na svoje stáří, na jednoho důchodce a na jednoho státního úředníka...
    


A víš že už o tom začínám pochybovat - pixy (web)
(26.05.2004 16:23:21)

Poslední dobou, jak se nám blíží termín porodu, začínám o těch údajích o nízké porodnosti pochybovat - kurzy, cvičení a plavání pro těhulky jsou docela nacvaknutý, v kladenské porodnici je poslední dobou přeplněno, až se začínáme bát, že ten vyhlídnutý nadstandardní pokoj nakonec nebude volný... A o maminy s kočárky na ulicích přímo zakopávám... Tak nevím...
    

Re: A víš že už o tom začínám pochybovat - Arthur Dent (web)
(26.05.2004 17:32:37)

Možná je to trend posledních dvou let a viděl bych tu přímou souvislost mezi porodností a vládou ČSSD. Jak známo - zvýšení životní úrovně znamená pokles porodnosti a obráceně... {smile}
    


Re: A víš že už o tom začínám pochybovat - Alraune (web)
(26.05.2004 23:01:25)

No, možná si toho člověk jen víc všímá, ale mám stejný pocit. Tady na Praze 7 je to samá těhotná ženská, až je mi trapné být taky těhotná. Vypadá to jako zachtivost {big grin}))

Podle mého prostě teď začíná hořet ženským narozeným v 70 letech koudel a rozhoupávají se k nějakým dětem.
    

Re: A víš že už o tom začínám pochybovat - Arthur Dent (web)
(26.05.2004 23:08:25)

Jinými slovy "Třicítkám tikají biologický pendlovky čím dál tím hlasitěji..."{wink}
    

Re: A víš že už o tom začínám pochybovat - NZNamy (web)
(03.06.2004 17:03:58)

Přesně tak! :o)
To je ten hlavní důvod, proč porodů přece jen trochu přibylo.
    


Re: A víš že už o tom začínám pochybovat - Tokugawa (web)
(27.05.2004 07:19:37)

Jsem na tom stejně jako Pixy. Všichni naši kamarádi (ročník 1972 a blízké okolí) začali rodit (včetně nás) téměř současně. Byli jsme kdysi silný ročník.
    

Re: A víš že už o tom začínám pochybovat - Arthur Dent (web)
(27.05.2004 07:26:58)

Jak to, že v mém okolí roděj jen kamarádky? {smile}
    


No jasně - Lokutus (web)
(26.05.2004 19:22:38)

To bylo pořád řečí, jak nám hrozí přelidnění a teď jim zase vadí, že se počet lidí zmenšuje. Ještě přesvědčit číňany a je to v suchu. {smile}
    


Prý málo peněz... - Fragille (web)
(26.05.2004 22:28:43)

Prý mají málo peněz, nemůžou si dovolit děti. Žvásty, nic než žvásty. Jejich rodiče a prarodiče neměli ani zdaleka tolik co oni, a děti měli, jak to? Prostě nechtějí. Ale to je dobře, já taky nechci, aby měli děti.
    

Re: Prý málo peněz... - Arthur Dent (web)
(26.05.2004 22:32:31)

Vždyť to píšu - čím se mají lidi líp, tím míň mají dětí...
    

Re: Prý málo peněz... - White dog (web)
(26.05.2004 22:34:24)

Nikdo nečtete pozorně příspěvekm který komentujete! {smile} Přečtěte si prosím ještě jednou poslední odstavec.
    

Re: Prý málo peněz... - Arthur Dent (web)
(26.05.2004 22:46:55)

Asakra! Já čet teď už jen komentář, který jsem komentoval! {smile}
    


No co... - Erix (web)
(27.05.2004 04:37:26)

...pro zvyseni porodnosti se da udelat jedna vec. Na tyden se da dovolena vsem pracovnikum v elektrarnach {smile}
    

Re: No co... - braggart (web)
(28.05.2004 15:14:39)

Radeji na 14 dni, aby se lepe zachytily plodne dny{wink}
    
HotLinks
Zpět na článek