.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

01.06.2004



Psal jsem nedávno o tom, že mi je jedno, že se rodí málo dětí. Alraune, Pixy a Tokugawa si naopak všímají, že se to v jejich okolí těhotnými ženami a miminy jen hemží. Myslím, že to je trochu jinak.

Vzpomínám na dobu, kdy jsem se rozhodoval, že si koupím psa. Náhle jsem nestačil zírat, co se kolem mě pohybuje štěňat, dospělých psů, různých ras i kříženců.

Když jsem začal dělat v oboru, ve kterém jsem dnes, nestačil jsem se divit, kolik je všude spřízněných i konkurenčních firem. Doslova na každém rohu.

Když jsem sháněl kolo, všude, na každém rohu, se vynořovaly obchody s bicykly, nebo minimálně se sportovními potřebami.

Hezky je to vidět třeba v pěkném filmu Otesánek. Manželé nemohou mít děti, ale v jedné scéně všude kolem sebe vidí kočárky, mimina, i těhotné ženy.

Všeho je kolem nás neuvěřitelné množství. Dětí, jízdních kol, pejsků, a vůbec čehokoliv, co může kohokoliv zajímat.

Kdyby měl lidský mozek všechny podněty analyzovat, nestačilo by ho tělo uživit. Už takhle si bere dost energie {smile} Zpracováváním smyslových vjemů třídíme okolní podněty na podstatné a nepodstatné. Takže je jasné, že pokud v našem okolí někdo čeká mimino, jsme v tomto směru pozornější.

Mnohokrát jsem si všiml následující situace:
Stál jsem s někým u silnice a bavil se o čemkoliv. Kolem za tu dobu projelo velké množství aut nejrůznějších značek, velikostí, barev. Ale auta jsme nevnímali. Dokud kolem neprojel třeba kabriolet Mercedes. Toho jsme si všimli okamžitě. Kdybychom měli každé auto, které kolem projede, třídit, asi bychom se nemohli bavit, a soustředili bychom se jen na škatulkování projíždějících vozů. Ale ve skutečnosti bylo naše vnímání nastaveno na situaci neobvyklé, zajímavé, sportovní nebo luxusní auto. To jsme zaregistrovali okamžitě.

Vnímání každého je nastavené určitým způsobem, a tak se může zdát, že v různých obdobích je kolem nás něčeho více, než je obvyklé. Ale asi to tak nebude...


Zadal White Dog, 01.06.2004 23:37:30, 9 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/912

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Jiný název pro totéž - Arthur Dent (web)
(02.06.2004 00:24:51)

Popisuješ jev, který má několik názvů: "Přání otcem myšlenky", "Když máš v ruce kladivo, je všechno hřebík" a jazykem psychologie "selektivní pozornost ovlivněná touhou".

Je to tak - když přemýšlím o stromech, tak je mé vědomí upnuté ke "stromu" a pokud nějaký zahlédnu, uvědomím si to spíš než když budu v tu chvíli myslet na něco jiného. Pokud myslím na něco jiného, uvědomím si že vidím strom pouze pokud bude pro mne nějak zajímavý...

Mozek je skvělá věc, co? {smile}
    

Re: Jiný název pro totéž - juneau (web)
(02.06.2004 00:48:21)

tusim, ze prave pusobeni omamnych latek tuto "selektivní pozornost ovlivněnou touhou" vypina. Mozek ovlivneny napr alkoholem nebo thc (...) prestava tridit vjemy na podstatne a nepodstatne (...) a predklada nam v plne parade vsechno, co vidime. Souvisi to s ... ale ne, to bych uz kecal, je to moooc davno, co jsem ten dokument videl. Kdovi, zda ho jeste netocil nejaky soudruh.

Kdyztak me opravte, ale jen jsem chtel zminit, co vsechno dokazeme taky s mozkem provest. Vyjma toho, ze ho sem tam pouzijeme.
    

Re: Jiný název pro totéž - Arthur Dent (web)
(02.06.2004 01:09:57)

Kdyby všechny "omamné látky" působily stejně, tak by jich nemuselo být tolik, ne? {smile}

Něco vypíná, něco naopak zapíná až k obsesi. Uživatelé budivých látek hovoří o tzv. záseku, tj. obsedantním "zaseknutí se" na jedné nepodstatné věci třeba na pět, osm hodin...
    

Re: Jiný název pro totéž - Trillian (web)
(02.06.2004 08:05:32)

no bodejť, zanalyzovat našimi schopnostmi pořádně třeba hymnu, to je záhul :o)))
    


Re: Jiný název pro totéž - Lokutus (web)
(02.06.2004 10:34:06)

Jo jo. Zásek na nějaké úplně nepodstatné věci v práci je opravdu problém. Navíc, když s tím problémem nemůžu hnout několik hodin. {smile}
    

Re: Jiný název pro totéž - Mystique* (web)
(02.06.2004 16:57:24)

Jo jo, tak jsem se takhle parkrat na necem "zasek" {smile} A nejlepsi je, kdyz se clovek zasekne a v tom zaseku si uvedomi, ze je zaseklej a zasekne se na tom zaseku {smile}
    


Re: Jiný název pro totéž - Roj (web)
(02.06.2004 08:50:41)

"selektivní pozornost ovlivněná touhou"?

A ja, proc je vsude tolik zenskejch!
Furt. Vsude...
    


 - Lokutus (web)
(02.06.2004 10:30:18)

Kéž by byla pravda, že když něco sháním, tak je toho všude kolem plno.
    

Re: - Lendys (web)
(02.06.2004 12:53:55)

přesně;) já mám opačnou zkušenost - něco mě zajímá, něco nutně potřebuji, sháním atd. a ono to něco nikde :P
    
HotLinks
Zpět na článek