.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

11.06.2004



Šokující odhalení ohledně palačinek, pravdomluvnosti a lživosti známého publicisty Filipa Rožánka, a jak by o mém nákupu a pojídání palačinky mohla referovat různá média...

Nejprve fakta:
Ve středu 9. června 2004, přibližně v 16:15 hodin jsem se ocitl u obchodního domu Tesco, který se rozkládá v Praze mezi Národní třídou, Charvátovou ulicí a Spálenou ulicí — přesná lokalizace bude velmi důležitá.
Zde je mimo jiné umístěn stánek, ve kterém jedna paní dělá palačinky.
Jednu palačinku jsem si objdenal. Podle mě byla dobrá. Cena tohoto pokrmu byla 20,- korun.
O tomto stánku jsem se dozvěděl díky dnes již slavnému článku o Vietnamštině
Dovolím si ocitovat: Nejlepší palačinky na světě dělá mimochodem šikovná paní ve stánku na Národní třídě u Tesca. Má spoustu náplní a posypů, a tak skvělé těsto, že mi přijde škoda, že za takovou baštu chce jenom 20 korun. Nehledě na to, že to není žádná mrňavá placka, ale palačinka jak má být. A když je ještě horká a s meruňkovým pyré, tak je to sedmé nebe?


A nyní se vše pokusím uvést na pravou míru. Doufám, že přimhouříte oko nad stylem, kterým vše hodnotím.

Část první — Filip Rožánek nelhal!!!
Palačinky byly skvělé, stály 20 korun, opravdu je možnost vybrat si z mnoha náplní a posypů. Palačinka byla velká až obrovská.

Část druhá — Filip Rožánek podivně spekuluje!!!
Proč si pan Rožánek myslí, že se jedná o nejlepší palačinky na světě? Ochutnal snad všechny? Jak může být jistý, že někde jinde nedělají palačinky ještě lepší? Podle čeho to lze měřit? Existuje Základní chuťový palačinkový etalon, podle kterého se kvalita této pochutiny měří? Příliš mnoho otázek...

Část třetí — Filip Rožánek lže!!!
Šok! Pokud se budete řídit popisem Filipa Rožánka, stánek s palačinkami nikdy nenajdete! Nenacházi se totiž na Národní třídě, ale za Tescem spíše ve Spálené ulici. Filipe, takhle tedy ne, co etický kodex, pravdomluvnost, objektivita...?

A jak by o stánku s palačinkami, o palačinkých samotných a o dalších okolnostech referovala média různého zaměření? Takhle:

Seriózní noviny:
Poblíž obchodního domu Tesco v centru Prahy, u samotného výstupu ze stanice metra Národní třída, se nachází stánek s palačinkami. Náš spolupracovník otestoval produkt, který je zde k dostání. Doporučujeme, pokrm je chutný a cena 20 Kč se nám zdá být přiměřená.

Bulvární noviny
Cos to jedl, WhiteDogu? Podařilo se nám zjistit, že naprosto neznámý člověk, který si na webu nechává říkat WhiteDog, si ve středu mezi 16:13 a 16:14 koupil palačinku s jahodovou marmeládou!!! Vše zaplatil, nechal si zabalit do ubrousku, a pak si klidně odkráčel směrem k Václavskému náměstí, jako by se nic nedělo!!! Jako by to vše nestačilo, pojídal klidně palačinku za chůze. WhiteDogu, máš pro to vysvětlení, nebo se jedná o další z řady tvých nevysvětlitelných skandálů? O dalším vývoji Palačinkového případu budeme samozřejmě informovat.

Ekonomicky zaměřené noviny
V jedné z nejdražších lokalit v Praze je lokalizován stánek s palačinkami. Palačinka je k dostání za 20,- Kč. Cenu palačinky určují následující faktory: cena vstupních surovin, cena pronájmu lukrativního prodejního místa, vstupní náklady za pořízení stánku a vybavení a odměna personálu. V tomto kontextu je cena 20 Kč solidní, rozhodně ne přemrštěná. Za průměrný plat je možné si pořídit 800 palačinek, zatímco v červnu 1989 to bylo pouze 600 palačinek (při přepočtu platů a cen palačinek). Z toho lze usoudit, že dle takzvaného palačinkového indexu šla u nás životní úroveň o 25% nahoru, což je jasný důkaz úspěchu reformy.

Nábožensky zaměřené noviny
Palačinky, které jsou k dostání u Tesca v centru Prahy jsou vítaným občerstvením na tomto světě, kde neznáš dne ani hodiny. Mějme však stále na paměti, díky Komu můžeme tento pokrm pojídat a vzdejme hold Jemu, který nám dá vychutnat si toto dílo lidských rukou. Mějme všek na paměti, že hřích nestřídmosti (či jak se říká obžerství) je nám neustále hrozbou.

Bolševicky zaměřené noviny
V samém centru Prahy, které si již rozdělily bezohledné kapitalistické korporace, jako třeba cizácká firma Tesco, se nachází malý, skromný stánek s palačinkami. Milá paní zde v potu tváře připravuje pokrm pro naše pracující, i pro ty, kteří tyjí z jejich mozolů. A proto se musíme ptát: za kolik byly palačinky dříve a za kolik jsou nyní? Může si obyčejný dělník či rolník dovolit takový luxus? A co paní, která palačinky smaží? Kolik peněz jí dávají její vykořisťovatelé, a kolik z nadhodnoty si strkají bezpracně do své kapsy? Hleďme však směle vstříc světlým zítřkům — přijde doba, kdy budou palačinky pro všechny!

Filosoficky zaměřené noviny
Palačinky u Tesca? Jeste si tím jistí? Jsou to opravdu palačinky, nebo jde o straré známé amolety? Je palačinka to, co vnímáme svými smysly, nebo se jedná o pouhou iluzi? Amoleta, nebo Palačinka, vždyť je to jedno. Pokud přijmeme fakt, že se u Tesca v centru Prahy prodávají palačinky, musíme se nutně zeptat po definici centra, Prahy i Tesca. Z toho vychází, že je velmi diskutabilní, jestli vůbec nějaké palačinky existují.

Antiglobalistické noviny
Lidé v centru Prahy se spokojeně ládují palačinkami, a vůbec netuší minimálně dvě věci: 1) jedná se o pokrm původem z Francie, který u nás nemá tradici. 2) Energie obsažená v jedné palačince by nasytila 3 lidi v rozvojových zemích na jeden den. A navíc se prodávají u Tesca, jednoho ze symbolů globalizace. Jen si cpěte palačinky do chřtánu, vy, kteří zastáváte názor, že „po nás potopa”. Uvidíme, jestli vám za to budoucí generace poděkují.

Zdravotní příloha novin
Jíst příležitostně palačinky nemusí být nutně na škodu. Je nutné si uvědomit, že energetická hodnota palačinky není zrovna malá. Také cukr, který se v palačinkách vyskytuje, zdraví neprospívá. Pokud chcete konzumovat palačinky, rozhodně se nejdříve poraďte se svým lékařem!

Hradní noviny
Tak už ne amolety. Palačinky pronikly ze stolů našich vládců mezi prostý lid, a to je dobře. Od nepaměti bylo zvykem, že vrchnost jedla palačinky s kokosem a pyré, a lid v podhradí si smažil amolety s marmeládou. To, že i palačinky pronikly k lidem, je jasným důkazem sbližování, neboli konvergence, politicko-ekonomických trendů směrem ke střední třídě. Tomuto trendu, který nastolily nadstranické osobnosti v čele s naším prezidentem, lze jen zatleskat.

Kriminalistické noviny
Palačinky. Zdánlivě neškodný produkt, tolik oblíbený i mezi naší mládeží. Napadlo však někoho zeptat se, co se pod tím pojmem může skrývat za úskalí? Je dokázáno, že produkce palačinek za sebou skrývá obrovské množství tresté činnosti.
Předně cukr. Ten je do jisté míry návykový, čehož využívá cukromafie ke svým obrovským ziskům.
Stánky, ve kterých se palačinky smaží, jsou hlavním místem praní špinavých peněz. Nebo jste snad někdy na palačinku obdrželi daňový doklad?
Lidé, kteří smaží palačinky, jsou často ilegální přistěhovalci, nebo lidé, kteří pracují načerno.
Říkáme tedy — palačinky ano, ale s mírou. Je nutná mnohem větší míra kontroly.

Tak, to je zatím vše. Jestli mě ještě nějaký pohled na palačinkový problém napadne, tak ho zveřejním.

Aktualizace: pokud vás napadne další novinový pohled na Palačinkový problém, pošlete to mailem a já to možná zveřejním {smile}


Zadal White Dog, 11.06.2004 13:43:50, 14 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/934

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Nádhera :-) - Filip Rožánek (web)
(11.06.2004 13:53:59)

Chybí jen marketingové noviny:

"V samé blízkosti nejstarší tuzemské pobočky gigantického britského obchodního řetězce Tesco se bez jakékoliv indoorové i outdoorové propagace nachází stánek s palačinkami. Ačkoliv provozovatel produkt nekomunikuje v printových ani elektronických médiích, nemá mediální agenturu a nedisponuje žádnými POS materiály, jeho příjmy ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, stejně jako kvalita prezentovaných výrobků, rapidně vzrostly."
    

Re: Nádhera :-) - pankreas (web)
(11.06.2004 15:48:40)

Jaktoze nemaji POS. Maji. Treba ten seznam s nabidkou{smile}
    

Re: Nádhera :-) - Filip Rožánek (web)
(11.06.2004 16:42:26)

No ale není trendy pro tento rok a vymyká se katalogové nabídce!
    


Tenhle článek výjimečně - crw (web)
(11.06.2004 15:26:59)

nebudu doporučovat kolegům v kanceláři k přečtení. Oni totiž pořád nepochopili rozdíl mezi AMOLETOU a OMELETOU... 8-))))) Vše marné, a to už je snad rok... 8-)
    


 - wake (web)
(11.06.2004 16:58:38)

root.cz:
V <a href="[www.praha.cz>Praze</a>];, pred <a href="[www.tesco.cz>Teskem</a>]; na <a href="[www.narodni.trida.net>Narodni] Tride</a> prodavaji <a href="[opensource.org]">Opensourcove</a> <a href="[www.palacinka.com]">palacinky</a> za cenu media. (Upozornil <a href="mailto:wurxi@wurxiswot.net">Wurxi</a>) [Johanka]
    


 - Bohaslav Podˇobaný (web)
(11.06.2004 17:08:53)

Tady nemame palatschinky. Smut!!!
Zlata Praha.
Ach jo.
    


 - Ota (web)
(11.06.2004 20:23:10)

časopis ABC:
Vystřihovánku palačinek naleznete na straně IV přílohy.
    


 - pixy (web)
(11.06.2004 23:40:20)

Mateřídouška:

Děti, vezměte v neděli maminku na procházku a poproste ji, ať vás vezme metrem na Národní třídu. Tam potkáte kouzelnou babičku a když budete moc hodné, maminka vám u ní koupí tůze dobrou palačinku. Pá pá!
    


 - pixy (web)
(11.06.2004 23:44:31)

Mimochodem, když tam píšeš o tom francouzském původu, tak mě napadl jeden zásadní dotaz. Jsou to PALAČINKY (vejce, mléko, mouka - nemůžu), nebo opravdu francouzské CR?PES (voda, pohanka - můžu)??? Ví to někdo?
    

Re: - Rob (web)
(13.06.2004 02:31:12)

Nemyslím, že to co mají v tomhle konkrétním stánku jsou palačinky z pohankové mouky... ale v Anděl city, či jak se ta skleněná věc na Smíchově jmenuje, je ve třetím patře palačinkárna, kde bych tipoval na originální recepturu... přinejmenším galettes tam chutnají, jako by z pohanky byly.
    


dobrý tip - Alfons (web)
(12.06.2004 16:56:36)

Je to velmi vhodný tip pro nezaměstnané a bezdomovce. Ti nemají co dělat, takže si můžou zaběhnout pro palačinku. Výrobní cena extra super palačinky je asi 1Kč. Když je někdo tak praštěneý že to kupuje je jeho věc.
    

Re: dobrý tip - Rob (web)
(13.06.2004 02:35:43)

Jistě. Pokud neuvažuješ nájem stánku a plat osoby, která ty palačinky dělá a prodává, spotřebu energie a podobně, tak možná.
Mně z toho vychází cena tak akorát. Jinak nechápu, co se snažíš říct.
    

Re: dobrý tip - Arthur Dent (web)
(13.06.2004 12:16:30)

Klid, to je zkrátka Alfons. Už ten začátek jeho komentáře, že to je pro nezaměstnané a bezdomovce, kteří na to mají čas, je těžce mimo... Ale on už je takový.
    


Rony a Bravo - White Dog (web)
(15.06.2004 13:13:07)

Vymazal jsem Ronyho komentář - pohled na palačinkovou záležitost jako dotaz včasopise Bravo - a zveřejním ho v samostatném příspěvku.
    
HotLinks
Zpět na článek