.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

19.07.2004



A činí tak způsobem podivným. Kdybych s ní měl pracovní pohovor já, asi bych se s ní 5 minut bavil. Pak bych poděkoval za návštěvu a nakonec poslal mail, do kterého bych napsal něco jako „litujeme, ale našli jsme vhodnějšího uchazeče”. Jak jsou vůbec lidé schopni uvažovat? Jaké myšlenkové pochody jim probíhají hlavou? Asi žádné.

Včera při obědě:
Obsazení: já a kamarádka, 27 let — studentka nějaké divné VŠ, nechápu jak někdo může v 27 letech ještě studovat školu a nic jiného nedělat. A mít prázdniny. Ne pracovní prázdniny, ale bohapustou flákárnu. Představy kamarádky o životě, vesmíru a vůbec jsou poněkud naivní, naprosto odlišné od mých. Kamarádka je prostě taková skleníková květinka.
Kamarádka (dále jen K): „Hele, já sháním nějakou práci, nevíš o něčem?”
(dále jen J): „No a co bys chtěla dělat, co umíš?”
K: „Já bych ráda dělala tu počítačovou grafiku. Ve škole jsme zkoušeli dělat něco ve Flashi, Tak jsem to zkoušela a asi by mě to bavilo.”
J: „A zkoušela jsi to už někde?”
K: „No zkoušela. V nějakym grafickym studiu. Ale už nevim jakym.”
Tak milá kamarádka shání práci a neví kde byla. To nám to pěkně začíná.
J: „Ty ani nevíš, kde jsi se byla ptát? A nepamatuješ si třeba něčí jméno?”
K: „Jo, pamatuju, ten člověk měl takový divný jméno. Jmenoval se Čtvrtkrál.”
Jméno jsem změnil, pochopitelně. Nicméně pravé příjmení toho člověka je v oboru velmi známé. A bylo mi také jasné, že se kamarádka byla na práci ptát v jedné z největších firem v oboru.
J: „Hele, nebyla to firma Největší Typografické Studio s.r.o. ?”
Jméno firmy jsem také změnil. Ale trefil jsem se.
J: „A jak jsi přišla na to, že tam chtějí někoho kdo umí ve Flashi?”
K: „No já nevim. Když jsou grafický studio...”
Pak se mě ta kamarádka zeptala, jestli se jí po nějakém místě nepoptám. Uhodla. V tomto oboru znám asi každého, kdo něco znamená, a dost lidí z oboru zná mě. A nemám důvod se kompromitovat tím, že budu doporučovat hodné a milé kamarádky, které jsou ale úplně mimo.

No a abych to shrnul. Celé mi to nejde do hlavy. Někdo shání zdroj příjmu, chce budovat kariéru, a ani si nezjistí, čím se firma, kam jde na pohovor, zabývá. A za týden už ani neví, kde byl(a).

Jsem trošku starší než ta kamarádka. Přesto bych si troufal zařadit se s ní do jedné generace. A protože toto není ani první a zřejmě poslední případ podobného uvažování, nezbývá mi, než konstatovat, že se ve své generaci nevyznám.

Znám však dost lidí přibližně mého věku, kteří jsou soudní a používají mozek ve chvílích, kdy je to záhodno. Všechna čest.

A pro ostatní kamarádky, které shání práci: tento příspěvek rozhodně není o vás. Opravdu.


Zadal White Dog, 19.07.2004 9:35:44, 9 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/989

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

:) - LJ (web)
(19.07.2004 10:41:26)

Tak vona něco zkoušela ve Flashi{big grin}...to je jako by řekla že něco zkoušela v Malování, na zkoušení je oboje asi tak stejně těžký{smile}. Úplně vidím jak někdo přijde třeba do Nexenu a že si něco zkoušel ve Flash a bavilo ho to{big grin}. Ve 27, hodně slušnej výkon, to zas jo...
    

Re: :) - HUB (web)
(19.07.2004 13:09:22)

Ale jsou i jiní {smile} [inzerce.ceskehry.cz/detail.php?siteid=270])
    

Re: :) - LJ (web)
(19.07.2004 15:05:19)

...to vůůbec nejde srovnávat, ta holka neumí určitě ani action script{smile} a tomu klukovi bude tak 16, to je trošku rozdíl;).
    

Re: :) - pan_kac (web)
(20.07.2004 02:28:55)

wow! koukam ze je nexen slavnej (((((-:
skoda ze kluci presli na neco jinyho, nemeli prachy na dokonceni vyvoje a skoncili ):
    


Re: :) - rony (web)
(22.07.2004 11:25:46)

a skúšala už šukať? o tom skús niečo napísať, bude to podobne zábavné...
    


No.. - Ebo.. (web)
(19.07.2004 12:15:10)

Některý lidi jsou prostě "mimo mísu" {big grin}
    


Ale... - černovláska (web)
(19.07.2004 21:41:11)

takovych lidi je vic a dokonce i pracuji a berou za to celkem slusny penize... staci se podivat na nase politiky {smile}
    


 - IP:194.228.129.108 (web)
(19.07.2004 22:49:12)

...lidi jsou tady plne firmy - rok skoleni v zahranicni firme, kde proplouvali(ve velke firme se to da) je naucil par kydu z prirucek a marketing-mluvu a hlavne jim dodal sebevedomi k tomu, aby si rekli o padesatku nastup. Tu dostanou, zase rok kamufluji na "managerske" pozici (v tech firmach, kde jsou presne definovane postupy se to fakt da!), prinos pro firmu nulovy a za rok jdou zase o dum dal - na stejnou nebo vyssi pozici, za stejne nebo vyssi prachy.
Dokazou vykladat jen o tom, co v te ktere firme delali za team buldingy a to je vse - nic jineho nevedi! Kdyz se zeptate, co by chteli v kariere dosahnout, chteji byt reditelem - to je jedno ceho a co by meli ridit, ale chce byt reditelem a mit hezke auto a asistentku!
    

Re: - ufi (web)
(19.07.2004 23:42:17)

jo, delal jsem ve velke firme a souhlasi to, tam se fakt blbec na rok v pohode schova. i na vic. tam nektery veci ukolovali nekdy i tri lidi, takze se ztratilo, kdyz jeden nahodou neco zapomnel predat podrizenym. ale je pak sranda kdyz odejdou lidi co za neho delali. neverici pohledy, jaktoze ten sikovny chlapik je najednou takovy trotl a panika v nekterych tvarich, na kterych je videt, ze se bojej stejnyho osudu, ze to na ne praskne, ze defakto nic nedelaj.
jo a co sem slysel od starych mazaku managoru, nejlepsi je asistentka neco mezi 40 - 50 lety, ta uz vas neuhani do postele, aby si vyjednala vetsi plat a manzelky pak prej taky nezarlej. toz to nasim trubcum prejme, at dostanou mladou potforu za asistentku a zavarej si peknou polizanici :o)
    
HotLinks
Zpět na článek