.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

25.07.2003



Pozor! V následujícím textu se vyskutuje zhusta slovo hustý. Což je fakt hustý!

Ve slovníku mládeže se tohle spojení začalo vyskytovat před pár lety. Věci, které jsme dřív označovali slovy jako boží, nářez, síla, labůžo, úlet, klabý (© Petr Labuta), velký, nátěr, soda, maso a dalšími, jsou dnes prostě hustý. I běžné označení lidí jako bylo třeba kolík nebo člen ustoupilo hustýmu týpkovi. Vypadá to, že se čeština simplifikuje a vyjadřování všech možných emočních odstínů zavrhla. A to je docela hustý!

Jako potvrzení svého hořekování vybírám namátkou z toho, co mi vyhodilo Jyxo:

  • chlazení je hustý
  • ty vole to je hustý, proč ty auta tak blbě jezděj?
  • jsem to měla (maturitu) za čtyři jedničky. To je hustý co?
  • Bude Ezone párty hustá?
  • No tak to je fakt hustý jak to druháci rozjížděj na stránce sexty
  • jste lesbičky DYŤ TO JE HUSTÝ
  • No tak to je hustý,ale víš jak to je lezeš dostaneš ..... ty krááso .. no tak to je hustý.
  • Jo tak tohle jsou fakt HUSTÝ stránky... (asi tyhle)


Co výrok to perla. Upozorňuji, že nikde není slovo hustý použito ve svém obvyklém smyslu, tj. buď „velmi viskózní” (například těsto) nebo „velmi těžký na malý objem”, popř. „mnoho objektů na malé ploše”. Snad jen jako kuriozitu dodám výrok matematika, který praví, že množina A je hustá v X. Což je ovšem hustý, protože tomu nerozumím.

Cokoliv, kdokoliv, jakákoliv situace, jakýkoliv stav může být označen slovem hustý. Svalovec, který se prodírá davem a odhazuje lidi vlevo vpravo je hustej, stejně tak i přišlápnutý úředníček pomrkávající za tlustými hustými brýlemi.

A ještě ocituju z rozhovoru s frikulínem, co jezdí na kole nějakým free způsobem:
Svoji hustotu určuješ jen tím jak jezdíš a máš to zmáklý. Na začátku naší scény to bylo hustý to znamená že věci jako twister, freecoasteer byly scifi. (...) všichni čuměli jak svině co je to za mega výchit. (...) Závody za hranicema sou hustý. (...) abys nalákal tyhle lidi musíš dát velký price a celej závod se hne do giga biznisu (...) Vždycky když přídu z nějakou zmaštěností tak se tlemim, že to není možný abych to dal a pak to prochytám a je to doma. Tak to je hustý!

A Hustler je taky hustej!

Ale teď mě omluvte... Musím běžet, budu to mít asi řídký!


Zadal Arthur Dent, 25.07.2003 13:00:11, 15 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/339

Zpět na článek

HotLinks
Reakce na jiných stránkách (TrackBack)
Prevazne Neskodny...: Tak to je v pohodě...
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Hmm... - David (web)

...jo to je vostrej diktát {big grin}
    


 - Jiri Krakora

Slova, jako nářez, síla, labůžo, úlet, klabý, velký, nátěr, soda, maso, jsou fakt hustě trapný. {smile}
    

Re: - Arthur Dent (web)

Každé je ale jinak zabarvené... Pestrost je to, oč tu běží, nikoliv trapnost. Hustý je asi nejtrapnější... {smile}
    

Re: - Jiří Krákora

Ale no tak, pane Dente. kolik vám je? Mně je 27 let a ještě si pamatuji na slova, jako nátěr, soda apod. A taky si pamatuji, jak byla podle nás tehdy trapná slova, jako řízek, profík apod. A když nám někdo starší řekl, že mluvíme podivně, tak jsme se mu vysmáli. Holt je zase jiná doba, jiná mládež a jiná mluva. Prostě to akceptuji a rozhodně nebudu naříkat formou babiček a dědečků: "To je dneska mládež.... To za našich mladých let...."
    

Re: - Arthur Dent (web)

Jsem jen o tři roky starší.
Ale gró celého toho příspěvku leží jinde... Nejde mi o to, co je trapné a co ne. Jde mi o to, že se všechna tato slova nahrazují jedním jediným!

Jak psala Mysh v komentáři k jinému příspěvku o nadávkách - když to takhle půjde dál, za chvíli nám zbydou jen dvě nadávky - fuck a shut up!
    

Re: - Jiri Krakora

Možná má ta simplifikace hovorové mluvy mládeže nějaký důvod. Doba je mnohem složitější, než za našich mladých let {big grin} a oni toho mají více jinde. Více učení ve škole, více možností zábavy, více zkušeností v životě. Tak si prostě zjednodušili alespoň tu hovorovou mluvu. V juesej mají také jen tři základní slova, která se v různých hovorových frázích obměňují. Anebo to má jiný důvod, ale nemyslím si, že by to pro ně mělo nějaké následky do budoucna.
    

Re: - Arthur Dent (web)

Pro ně ne, pro češtinu určitě.
    


Arture, dotaz - Alraune (web)

Odkuď že to jsi? {smile}
    

Re: Arture, dotaz - Arthur Dent (web)

Takle wichitaně se teťka mluví fakt fšude, dyk je to fpoho, ne? Si si myslela, že je to only něgde? Tsss, to si asi fakt ded...

(A teď vážně: Původem jsem od Nymburka, ale takhle se díky Internetu a časopisům pro mladé mluví asi všude...)
    


Dobrej článek - Marek (web)

Nebo "hustej"? {wink} Podíval jsem se na rozhovor s frikulínem; čeština, kterou tam používají, je tak "hustá", že to asi vytisknu a ukážu to svým americkým studentům češtiny, aby viděli, jak se v Česku *doopravdy* mluví. {smile}
    

Re: Dobrej článek - migon (web)

Tak nevim, ale takhle se podle me normalne nemluvi ani nepise. Mluvi tak par ulitlejch blaznu.
Nebo jsem uz asi moc starej (24) a nepohybuju se v kruzich kde se takhle mluvi.
Klidne slova jako husty, cool apod. pouziju, neopakuju to ale 100x dokola a fraze jako "tak ty jsi teda fakt *trendy*" bych z huby nevypustil ani za pytel svestek (kyz je teda svestka ceske slovo) "T R E N D Y" je totiz fakt *hustej* hnus.
"hustej hnus" je to spravne pouzite??? {big grin}
    

Re: Dobrej článek - White dog (web)

Místo "hustej hnus" bych doporučoval "hustej šit" {smile}
    


 - Jerry (bez trojky) (web)

Hmm, před pár lety jsme pro účastníky tehdejších pravidelných jamů u jednoho kamaráda vydali (jako cvičební pomůcku pro ty, kteří dané songy neznají) CD s výběrem nejoblíbenějších písní nazvané "Na hustém jamu I." Bylo to takové "free" a "cool", možná i "in". {wink}
Jen nevím, jestli skupinu lidí ve věkovém rozmězí 20-40 let označit slovem "mládež".
    


Dnes jsem byl - Martin Žantovský (web)

s kolegou v terénu. Jedeme po silnici a každou chvílu vidíme zhušťovací bod triangulační sítě. Kolega vykřikuje: "Hele, zhušťovák! Tady taky! A další! Ty vole, tady jich je!" Vzpomenuv si na Arthurův blog, vyslovil jsem verdikt: "Jo, je to tady pěkně HUSTÝ..." (-;
    
HotLinks
Zpět na článek