.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

19.08.2003



Tento příspěvek nemá za cíl napadat Moraváky, pražáky, vidláky, maloměšťáky ani nikoho dalšího. Prostě jsem si jen všiml zajímavého úkazu.
Tím úkazem je jakási averze všech mimopražských k těm zlým arogantním pražákům.
Každý ví, že
a) Pražáci jsou nejhorší řidiči
b) Pražáci jsou arogantní frajeři
c) Pražáci si myslí, že všichni ostatní jsou vidláci
d) Praha žije ze zbytku naší krásné země. Parazituje na pracovitosti Moraváků, Slezanů, Jihočechů, Východočechů a podobně.
e)...až z) — každý mimopražský si jistě doplní sám.
Všechny tyto body mají společné to, že neplatí. Je to divné zevšeobecnění, podobá se to trochu principu kolektivní viny nebo rasismu. Občas mi to připadá, že obyvatelé Prahy jsou v pořádku, ale jinde mají jakési komplexy malosti.
Ovšem někdy mohou být tyto komplexy užitečné. Například při pořádání kulturních a sportovních akcí. Sám jsem se s tím setkal.
Příklad: v Praze se pořádá nějaká významná akce celorepublikového, nebo lépe evropského významu. Pak se nabídnou pořadatelé z Brna s tím, že by tu akci zvládli také. Odsouhlasí se, že pokud nabídnou srovnatelné podmínky, je akce jejich. Nakonec pořadatelství dostanou.
A nyní se projeví kladný vliv Pražského komplexu.
- když v Praze na akci dali 200000,- Kč, to my v Brně seženeme 300000,-
- když se v Praze konala akce v hezkém prostředí, u nás se bude konat v ještě hezčím!
- když v Praze měli účastníci ty a ty výhody, u nás budou mít ještě větší výhody a slevy!
a tak dále. Výsledkem bývá naprosto skvělá akce, v Brně, na krásném místě (například okolí přehrady), za výborných podmínek pro zúčastněné, za zájmu regionálních médií.
Ta akce byla opravdu skvělá, letos se opět chystám.
Nebýt toho, že Brňáci mají (podle mého názoru) Pražský komplex, nic takového by se u nich neuskutečnilo.
Takže výborně! Co mi trochu vadí — že se pak obyvatelé Brna kasají, jak to těm pražákům nandali.
A negativní stránky tohoto komplexu — například stupidní reklamy.
A občas se stane, že od nespokojeného zákazníka (v tomto případě z Ostravy) přijde mail, který začíná takto..."Vazeny prazaku, je videt ze..."
Oslovení má v tomto případě značně negativní odstín. Pikantní na tom je, že kolega, který tuto zprávu dostal, není z Prahy.
Nemám rád dělení podle místa bydliště. Připadá mi to hloupé. Vezměte si příklad z jednoho pistolníka z dob divokého západu. Ptali se ho, kolik zastřelil Indiánů, Mexičanů, černochů. On odpověděl: „Zastřelil jsem jich mnoho, ale nedělil jsem je na Indiány, černochy, Mexičany a podobně. Pro mě to byl vždy v prvé řadě ČLOVĚK!”.
A na závěr bych měl dvě připomínky.
Za prvé: omlouvám se všem obyvatelům Brna, Ostravy, Moravy a jakýchkoliv jiných regionů, pokud tento příspěvek špatně pochopili. V každé části naši zemičky mám mnoho přátel a nikdy by mě ani nenapadlo je zesměšňovat nebo urážet kvůli místu jejich bydliště.
Za druhé: nejsem z Prahy. Bydlím v jednom příšerném, děsném okresním maloměstě. V takovém, kde všichni na „ty líný pražáky” také nadávají.






Zadal White Dog, 19.08.2003 15:23:29, 39 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/370

Zpět na článek

HotLinks
Reakce na jiných stránkách (TrackBack)
Prevazne Neskodny...: Cesta na oběd
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Existuje přesně opačný komplex - Arthur Dent (web)

Nazval bych ho Já jsem z Prahy a kdo je víc?

Projevuje se tvrzením, že mimo Prahu žijou jen
a) křupani
b) vidláci
c) burani
d) primitivové

že mimo Prahu neexistuje
e) kultura
f) byznys


a vůbec - že v Praze se žije a cokoliv mimo Prahu ("venkov") je hluboko pod její úrovní.
    

Re: Existuje přesně opačný komplex - White dog (web)

Souhlas! Ale nemyslím si, že by tímto komplexem trpěli všichni obyvatelé Prahy. Možná jich ani není většina.
Ač nejsem z Prahy, sám jsem tímto trochu postižený. Myslím si, že "byznys" (prosím chápat v kladném slova smyslu, jako obchod, podnikání, služby) mimo Prahu živoří. Ale zároveň mi jakýsi vnitřní hlas říká, že asi nemám pravdu.
    


Re: Existuje přesně opačný komplex - Radek

Jestli to můžu, jako "kovaný" Pražák doplnit (bydlím tu od narození a nikdy jsem nebydlel jinde), tak ještě "mimo Prahu neexistuje doprava". Nevím, jestli máte jiné zkušenosti, ale člověk zhýčkaný metrem a relativně fungující MHD není zvyklý na to, že poslední autobus jede tak v devět večer a pak až ráno. Takže, když člověk chce do kina, musí autem. Když chce do "kulturního podniku" nízké cenové skupiny, musí se domluvit s kamarády a někdo nemůže pít, aby odvezl ostatní. Atd. Je mi nicméně jasné, že ve velkoměstě je víc lidí, takže se ty pozdně večerní nebo noční autobusy celkem zaplní, kdežto jinde se to nevyplatí.
    

Re: Existuje přesně opačný komplex - Richard Holas (web)

Aha. Buď nemáš pravdu, nebo je Brno taky velkoměsto {smile} Doprava tu jezdí celou noc.
    


Ještě k té reklamě. - Radek

Byla špatná. Byla totiž, podle mně, marketingově špatná. V Brně jsou patrioti, pijí Starobrno, tam není problém. Problém je ve faktu, že třeba v Praze moc lidí Starobrno nepije. Po téhle reklamě jich ovšem bude ještě méně, když jsou to ti cajzli. Takže to zacílení reklamy jsem opravdu nepochopil. Jedině že by to bylo namířeno na někoho jiného, kdo také nadává na Pražáky.

Mimo to, po téhle reklamě jsem si uvědomil, jak je hantec plný germanismů. To skutečně už ani není čeština. Nemám dojem, že je to něco, na co by Brňáci měli být hrdí.
    

Re: Ještě k té reklamě. - White dog (web)

asi tak... Než aby v reklamě řekli něco jako "hele, pražáci, i my umíme udělat dobré pivo, nechcete ho zkusit ochutnat?" tak řekli "vy hovada, tohle je super chlast jen pro nás, vy jděte do p....e!"
    

Re: Ještě k té reklamě. - Richard Holas (web)

Jednak by museli říct "Hele Pražáci, i my umíme udělat dobré pivo jako v Plzni (Budějovicích...), nechcete..."

Za druhé tím by vlastně řekli to, co v podstatě říkávali v reklamách na slovenské pivo "Všichni vědí, že se to nedá chlastat, ale snažíme se být jako vy (=lepší), tak ochutnejte..."

Jsem brněnský patriot a nezávisle na tom mě štve pragocentrismus. Spousta Pražáků, které znám, jsou dementi, ale taky jich znám spoustu skvělých. Jenže víc vidět jsou ti, kteří místo pozdravu říkají "Vyndejte si slámu z bot, přijela vrchnost..." {sad} A pak se to zobecní...
    

Přesně tak. - Sirius

A platí to oboustranně. Jednou jsem byla na táboře v pokoji s holkou z jednoho městečka v Podkrkonoší, co se neustále navážela do Pražáků a mluvila o nich (potažmo mně...) s takovým despektem, jako by šlo o vrahy nebo ještě něco horšího. Nedalo se to vydržet, a to jsem poměrně mírná povaha. Stala se mou noční můrou, ale proto si ještě nebudu myslet, že takoví jsou všichni, kdo bydlí jinde než v Praze! Znám pořád víc těch, co jsou úplně v pohodě, a nebudu si na mimopražských vybíjet vztek jenom proto, že "normálnost" je míň vidět.
    


Jsem Pražka... a patriot :) - Alraune (web)

a myslím, že jediný problém Pražáků je, že to své hledají všude. Otevřenou hospodu, světlo v noci, mexickou restauraci, minerálku Evian... A upřímně řečeno, také najdou všude tam, kde jsou podniky určené turistům ze zahraničí. Ale nehledají to jako výraz opovržení, ale prostě jako věc, na kterou jsou zvyklí.
Nevím, kde pramení pocit, že v Praze je všechno lepší. Každopádně je to pocit, který není vlastní pražákům, ale těm ostatním {smile}
Našinec ví, že tu spousta věcí stojí za vyliž kapsu, ale doma je doma {big grin}
    

Re: Jsem Pražka... a patriot :) - Arthur Dent (web)

Alraune, promiň, nemáš pravdu... Nejde o to, že by hledali "to své" všude...

Jde o to, že někteří si myslí (čert ví kde se to v nich bere), že protože jinde není světlo v noci, tak že tam žijou pitomci, co jsou sto let za opicemi.

V Budějovicích máme jak otevřené hospody, tak světlo v noci (pokud myslíš pouliční osvětlení), mexických restaurací několik, minerálku Evian asi taky (nevím, nepiju), a přesto jsem se setkal s tím, že mi jistý Pražák v diskusi řekl: "Co ty víš o filmech... Tam v tý vaší prdeli vo DVD nemáte ani páru!" - a myslel to vážně, protože já jsem přeci z města, kde jsou jen dvě půjčovny DVD a jen tři hypermarkety...

Jasně, blbce potkáš všude, ale tímhle uvažováním se vyznačují v převážné většině blbci z Prahy.

Snad jsem to popsal dostatečně...
    

Re: Jsem Pražka... a patriot :) - White dog (web)

Ono to platí i obráceně. Kolikrát už jsem se setkal s názory typu "ty jsi z Prahy, ty víš prd co je to tvrdá (poctivá, náročná) práce. Nebo "hele, to je zajíc (kos, outloň váhavý), ty jsi z Prahy tak to nemůžeš vědět, protože tam přírodu nemáte!
    

Re: Jsem Pražka... a patriot :) - Alraune (web)

Pravda, a přitom byli před povodněmi ve Stromovce ledňáčci {big grin} Jsou to všechno stereotypy. Pražák je úředník a nafoukanec, Ostravák horník, vesničan vidlák. {smile}
    


Re: Jsem Pražka... a patriot :) - Alraune (web)

a z tohohle jsi usoudil, že Praha pohrdá Budějkami? {smile} Ten člověk musel být primárně idiot, ne primárně pražák {big grin}
    


Blbci - Sirius

On je občas problém v hustotě obyvatelstva - v Praze je holt těch blbců víc pohromadě...
    

Re: Blbci - jozzzin (web)
(21.06.2004 21:31:48)

jsem stejnýho názoru, já jezdim 4 metrama denně a z těch několika tisíc lidí, který potkám, mi připadaj tak dva normalni a zbytek úplný hovada, který do sebe navzájem vrážej a nic z toho nemaj(už máme mezi kamarádama nadávku:ČLOVĚK Z METRA) Kdyz projedu pulku republiky, tak % "normalu" bude naprosto stejny (Jen co je vlastne ten normal???)
    


Kdo je pražák??? - Comanche.cz

Během jízdy autem jsem na Radiožurnálu zaznamenal informaci, že pouze 40% lidí pracujících v Praze v ní vychodilo školy a tudíž je možné je považovat za pražáky.

Možná mýtus "zlý pražák" vznikl právě na základě chování těch 60% lidí co v Praze pracují, ale pochází odjinud.

Vlastní zkušenost:
Jelikož jsem v místě svého bydliště práci nenašel a nebavilo mě čekat až si mě najde, tak jsem vyrazil do Prahy jí najít. Podařilo se a já se občas zajedu služebním vozidlem podívat na rodiče a spol. Vozidlo má samozřejmě pražskou SPZ.
Nedávno jsem si uvědomil, jak jezdím na místní poměry strašně agresivně. Když vidím mezeru, tak se tam prostě nacpu, protože když to v Praze neudělám, tak se taková příležitost nabídne až za cca 20 minut.
Několikrát když jsem odjížděl z křižovatky, tak se ozývalo kvílení gum a troubení a já nechápal proč, protože jsem se tam s rezervou vešel.
Mám pocit že jsem jen utvrdil pár lidí v tom, že lidi v Praze jsou arogantní blbci, co řídí jak šílenci.
    


(ne)škodné názory - johnny (web)

Shledávám název vašeho weblogu velmi paradoxní vzhledem k názorům, které tady publikujete. K těm bodům v článku : a) tohle se tvrdí kdykoliv o jakémkoliv řidiči (nedávno na jednom blogu o karvinských řidičích) b) napůl souhlasím c) souhlasím (relativně vzato to tak bohužel vlastně je) d) souhlasím (protože to tak je)
Nevím kde White Dogu žiješ, mě "Pražáci" (nevím proč píšeš malé p) ukázali co jsou zač jen <a href="http://saturn.aktualne.cz/index.php?clanek=103">párkrát</a>. Daleko víc si za těmi body stojím, protože vidím, co jejich rozhodování dělá lidem a městům tady v okolí. Bohužel nevím kde bydlíš ty, třeba je to u vás jiné.
To co popisuješ s tou soutěží je myslím normální. Když se pořádají olympijské hry, taky se vždycky snaží být lepší a lepší.
    

Re: (ne)škodné názory - Arthur Dent (web)

Weblog je neškodný. Či snad si myslíte, že se někoho dotknul?
    

Re: (ne)škodné názory - White dog (web)

PŘEVÁŽNĚ neškodný! Zdůrazňuji slovo "převážně". Ale také nechápu, čím je příspěvek škodlivý. Možná tím, že jsem udělal pravopisnou chybu (Pražáci s malym p).
    


Re: (ne)škodné názory - White dog (web)

Bydlím asi 50 km. od Prahy.
Ještě k mému příspěvku: byl jsem v Brně (před 7 lety) a kamarád mi ukazoval památky. Viděli jsme také hrad Špilberk. A kamarád říkal, že se na něm (na tom hradu) měla dělat nějaká rekonstrukce, ale Pražáci na to nedali peníze. Tak jsem mu řekl něco jako "To se tady říká často, že zlí Pražáci na to a nebo něco jiného nedali peníze?" a on sám uznal, že to od něho bylo trochu mimo.
    


 - Lendys

jenom poznámka: ad "Všechny tyto body mají společné to, že neplatí. Je to divné zevšeobecnění, podobá se to trochu principu kolektivní viny nebo rasismu. Občas mi to připadá, že obyvatelé Prahy jsou v pořádku, ale jinde mají jakési komplexy malosti."

Jak tu padlo platí to i opačně a nejen z vlastní zkušenosti mohu s čistým svědomím říct, že takovéto zevšeobecňující teze se nevynořily jen tak z čista jasna, ale počátek někde mají, stejně jako je rámcový pohled, že každý cikán je zloděj atd.{sad} Proč asi se to říká, je takové povědomí? Z vakua těžko:-P
    

Re: to jsou věci - White dog (web)

Právě to "každý cikán je zloděj" jsem chtěl použít jako klasický příklad předsudku. A předsudky jsou, jak známo, škodlivé.
    


Kovany prazak - David (web)

Jsem take kovany Prazak a velky patriot. Prizvuk pry tak hrozny nemam a delsi dobu mimo Phu jsem pobyval snad jen o prazdninach u babicky na 12 tis. meste.

S tim, jestli nekdo ma prazsky komplex jednim nebo druhym smerem, ale problem nemam. Starobrno jsem sice nikdy nepil, ale ta reklama se mi libila a nijak se me nedotkla. Ze jsem cajzl vim uz davno a neurazi me te, spis se tomu zasmeju, ze nekde maji potrebu vymyslet zvlastni nadavky pro lidi z jinych konkretnich lokalit. Ale "my cesi" bysme si o skopcacich mohli vypravet, ze...

Kamarad mi vypravel, jak jednou jel s tatou na dovolenou po moravskych sklipcich a cele dva tydny stale dokola slyseli vetu: "Vy jste si v Praze udelali revoluci a ucet poslali na Moravu." {smile}
    


moraváci v praze - maja (web)

Na Moravě je přesvědčení, že "pražáci" jsou cizopasi a sprosťáci, dost rozšířené, bohužel. Loni v době povodní mi jedná známá z Brna řekla, "dobře jim tak, Pražákům, to si zaslouží". Samozřejmě jsem ji obvinila z šovinismu až fašismu. Já sama jsem z toho nejzapadlejšího zapadákova na Moravě, studovala jsem střídavě v Brně a v zahraničí a teď jsem už pár let v Praze (kvůli hokně). Mám ráda všechny místa a nemám ráda stereotypní dělení. Stejně je to v Praze samá náplava a ti nejagresivnější řidiči a arogantní machři jsou ve skutečnosti zakomplexovaní vidláci, kteří se chytli v hlavním městě. Opravdičtí, původní Pražáci sedí ve svých obecních bytech, jezdí ve škodárně 120, o víkendu jedou na chatičku a v podstatě nic jiného neřeší.
    


Zkusenost - HUB (web)

Cituju z mého webu:

"Docela jsem si tam pokecal s dvema prazackama. To bylo same "HELE" a taky se priznaly ze kdyz mluvi tak zpivaji {smile} Vzdycky kdyz jedna z nich rekla hele tak jsem taky rekl hele a ihned zapomnela co vlastne chtela {big grin}) az kdyz napotreti nerekla hele tak tak jsem ji nechal domluvit a vypadlo z ni "v kolik odsud vypadneme?". Na diskotece byla take k dostani voda. Ale byla nechutna. Byl s ni citit chlor ale to vazne nekecam. Jo a byla zdarma{wink}"

http://martin-h.webpark.cz/blog/4949tema.html

Jako největší nadávku posledních 14 dní jsem používal slovo "Pražáku!"{wink}
    


Jojojojo - Pavel (web)

Nevim kde se to vzalo. Neznam nikoho ze sveho okoli, kdo by nejak pohrdal zbytkem republiky. A na koho se v te Praze nejvice nadava? Na politiky... a kolik z nich jsou prazaci? {smile}

Tedy vynechme me, ktery vse jineho krome Prahy oznacuje jako vesnici {smile} kdyz se kamaradka vratila z Bruselu, moje prvni otazka byla: "Jak jsi se mela na te vesnici?". Ale jiste vsichni chapete, ze to myslim ze srandy {smile}

Ted jsem cetl (a psal jsem o tom na blogu), ze prazaci jsou teplousove, protoze pouzivaji vonavky. Nejak tak mam pocit, ze tento nazor krasne shrnuje vsechny ty antipragisticke postoje.

Ja je nikomu upirat rozhodne nechci {smile}
    


Ze života - saybye (web)

Jednou jsem jel vlakem , proti mně seděli dva hošani tak kolem 17-19 let. Podle hovoru bylo jasné, že jsou oba z Prahy a že byli o víkendu na nějaké akcičce u kamarádu v Tachově.

v jednu chvíli zmlkli a jen tak mlčeli (viz Atrhurův novější článek) :o). Pak se jeden z nich hluboce nadechl a s výdechem spíš jen tak k sobě poznamenal:"Uff, tak na Smíchači na dvěstětřiapadesátku a hurá zpátky do civilizace..."

V současné době trávím většinu času v Praze, v Tachově jsem chodil na Gympl, takže jsem se ohromě bavil. No vlastně nebavil, nasral mě!!!
    


    


Vivat Ostrava - Lukáš Mižoch (web)

Jako rozený Ostravák samozřejmě Prahu nemám rád. {smile} Hlavní důvody:

a) Pražské úřady se ke zbytku země chovají vysloveně macešsky. To je bohužel pravda. V Praze se v jednom kuse něco opravuje a zvelebuje. Nám nejsou schopni dát peníze na dálnici D47 nebo ji postavit.

b) Pražští řidiči, kapitola sama pro sebe. Neříkám, že Ostraváci jsou svatouškové, ale např. dnes mi při přecházení tříproudé silnice dal v prvním pruhu řidič přednost, v druhém nic nejelo, ale ve třetím mě samozřejmě málem přejel pražák.

c) Známá bolístka nejenom Ostravy. Většina významných institucí sídlí v Praze, až na některé výjimky (ÚS, NS...). Stačí jeden terorista s atomovkou v Praze a je po řízení země. {smile}
    


Trochu oklikou... - orA

Ted si trochu zafilosufuji:
Todle je stary problem, spojeny se snahou cloveka nekam patrit a zaroven si zaskatulkovat ty ostatni a podle archetypu jim pak prisuzuji vlastnosti. Tonto clanek mohl byt stejne tak o fotbalovych klubech, narodnostech, pohlavi, urcitych spolecenskych vrstvach, atp...
Ja osobne pochazim ze stejne diry jako White Dog a lidi nedelim na prazaky, moravaky atp. Delim je na ty
a) s kteryma bych sel na K2,
b) kteri mi jsou sympaticti
c) s kteryma bych nesel vubec nikam
d) kteri mi jsou ukradeni
e) ktere neznam {wink} .

Je ale pravda, ze se v urcitych situacich neudrzim a ony "archetypy" me ovladnou: kdyz vidim rozvernou partu cik.. romu (skinhedu, ...), tak prejdu na druhy chodnik, kdyz mi hodi nejake auto mysku a nahodou pha znacku tak treba mu nadavam do prazaku... {wink}
    


cítím se v praze špatně ;) - AdaMM (web)

nevím, proč tomu tak je, ale praha mi neuvěřitelně leze na nervy. mám tam spoustu kamarádů a řada věcí je tam úžasných a super - logicky bude víc dobrých klubů ve městě, kde je o tolik víc lidí. ovšem nemyslím si, že by šlo tolik o "pražský komplex". jde naprosto jednoduše o "komplex hlavního města". setkáte se s tím v polsku (rivalita kraków - warszawa), německu (kde všichni nadávají na berlín), rakousku (vídeň jako stát ve státě) a asi i všude jinde, snad kromě švýcarska{wink}

proč tomu tak je? některé příčiny jsou objektivní, jiné už méně. faktem je, že při relativně centralizovaném výkonu státní moci a struktuře ekonomiky, tak jak ji známe, je v hlavním městě soustředěna větší část politické a finanční moci, než by odpovídalo na čistý přepočet obyvatel. centrum má (obecně platná věc) snahu držet si peníze pro sebe - skuhrání ostraváků, že k nim ta blbá dálnice nikdy nedojde, není tak úplně od věci. zbytek republiky je pak pochopitelně "nasrané", když třeba zahraniční turisté kladou rovnítko mezi čr a praha. máme tady přes deset památek unesco... máme krásné hory, spousty zajímavých míst. nejen chmatácké taxikáře, kapesní zloděje a předražené rádobykultovní hospody{wink})) taky je mi občas smutno, když se předpokládá, že student univerzity karlovy je automaticky lepší než absolvent univerzity mimopražské - tradice je sice pěkná věc, ale když jsem se bavil se spolužáky, co odešli do prahy, např. o situaci s počítači, připadlo mi, že se přestěhovali někam do kazachstánu (a teď nevím, jestli nekřivdím kazachstánu) - prostě děs a bída, a my v brně jsme si užívali naši nabušenou nonstop internetovou halu {big grin} na mez. vztazích jsem viděl, jak naše katedra a přidružený mez. politologický ústav chrlí publikace a o tři roky později vyjde kniha v praze, která je shrnutím anglických textů, které jsme měli dávno k dispozici online - prý protože "u nás" nic takového není. v praze asi ne{wink} a pak někdo přijde, a úplně vážně o brnu prohlásí "první vesnice s mekáčem na návsi". věřte, zamrzí to {smile}
    


Jen poznámky. - Dominik Adler (web)

Z textu: a), b), c), je bohužel mnohými Pražany živený fakt. d) je nesmysl.<br>
Mám pocit, že naopak Pražané mají pocit, že je všichni nemají rádi. Já Prahu nazývám Prahou, leč několikrát jsem na vlastní uši slyšel nazývat Moravu Balkánem.<br>
Když jedu po dálnici D1 rychlostí, která o dvacet až třicet km/h překračuje rychlost povolenou, jakou si myslíte, že má (v 90 %) značku auto, které se na mě nalepí v této rychlosti na dva metry (!) a bliká dálkovými světly...?<br><br>
Nehodlám přispívat do této nesmyslné diskuze, ale souhlasím spíše s prvními komentáři, a to, že je to spíše naopak: Pražáci mají problém. My v Brně jsme v pohodě.
    


Zajímavé je, - Jiri Krakora

že nejlépe znají pražáky ti mimopražští. Pražák je vždy namyšlený tvor, podle kterého je každý mimopražský člověk sedlák, nebo buran. Já jsem z Prahy a neznám nikoho, kdo by takhle smýšlel. Naopak. Kdykoliv jedu mimo Prahu, tak mi tam dávají sežrat, co jsem za pražského šmejda a chovají se ke mně dost povýšeně, aniž by měli sembemenší důvod. Chovám se k nim totiž stejně, jako k těm pražákům, totiž normálně.
A pak malá pikantnost. Kdokoliv z Moravy, napište prosím, co jste cítili při loňských povodních v Praze. Nejde téměř o nic, jen mi jeden moravák v diskuzi na Volny.cz napsal, že nám ty povodně všichni moraváci v zásadě přáli, protože nám to konečně srazilo hřebínek. Tak by mne zajímalo, zda měl pravdu.
    

Re: Zajímavé je, - Arthur Dent (web)

To byl Moravák až v druhé řadě. V první řadě to byl vůl jak anděl...

Ale napíšu vám jinou věc. Jsem z Budějic a loni o povodních tu voda kulminovala o dva dny dřív než v Praze. A já v televizi neviděl skoro nic z toho, co se děje u nás. Jen nějaké informace o tom, že voda v Jižních Čechách vrcholí a že Praha blablabla... Tedy asi 30% informací z "místa činu" a 70% blábolů o tom, jak se Praha připravuje. V Praze v té době šlo, s prominutím, zatím o hovno!

Ale to není vina Pražáků. To je vina televize!
    

solidarita - AdaMM (web)

myslím si, že arthur má naprostou pravdu. já bych řekl, že lidé na moravě byli velice solidární - zejména pak ti, kterých se dotkla povodeň v roce 97. se skupinou kamarádů z brna jsme pomáhali hned na začátku v krumlově a o něco pozdějí pak v liběchově.

přát někomu povodeň je hovadnost.
    


Re: Zajímavé je, - Lendys

Co člověk to jiná zkušenost. Jen mě zaujalo to, že ses ještě nesetkal s žádným Pražákem, co si o Moravácích mislí, že jsou burani a vesani. Mně to doslova řekla spolužačka takto: "víš, nezlob se, ale pro mě jsou prostě Moraváci vesani, ty ale néééé:-P"tak co si pak myslet, že?{smile}
    

Re: Zajímavé je, - David (web)

Ze je to pipina a krava v jednom, co jinyho :-///
    


Moje zkusenosti: - Ondrej (web)
(15.03.2004 23:20:03)

Na Moravu jezdim tak na 7 vikendu do roka. Hlavni rozdil mezi Prahou a Moravou mi dosel vzdy v restauracich (nemluvim o zadnych putykach). V praze se najite i po desate vecer. Nestane se, ze vas cisnik ignoruje, prestoze jste se s nim u vchodu pozdravili, nedostanete pivo POKOJOVE teploty.
Jedna perlicka z Brna: onehda jsme tam prespavali v jednom hotelu (diky vystavam se platilo 700,- za noc). Na televizorech byla cedulka - koukejte se jen na zpravy CT, neplatime koncesionarske poplatky. Jako vrchol pobytu byla snidane: plesnivy syr a oschly pomeranc mirne nasral.
Mozna mam jenom smulu, nechtel bych vsechny moravske restaurace hazet do jednoho pytle, byl jsem i v dobrych s prijemnou obsluhou...
    
HotLinks
Zpět na článek