.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

23.10.2003



Stručný popis a charakteristika moderního zevlounství jakožto činnosti tvůrčí a ctihodné.

Jistě jste si někdy všimli lidí dívajících se celé hodiny z okna, hloučků před obchody, skupinek lidí na veřejných prostranstvích, kteří zdánlivě nedělali nic. A možná jste si i řekli „to se to těm lidem krásně zevluje, chtěl(a) bych být jako oni!”

Je důležité si uvědomit, že na vaší případné cestě k dokonalému zevlounství vás čeká mnoho překážek, cesta je trnitá, žádná procházka růžovým sadem. Ale pokud vytrváte, čeká vás velká odměna — brány zevlounství nejsou uzavřeny nikomu dostatečně snaživému.

Nejprve je třeba zevlouna a zevlounství charakterizovat.

Tedy v prvé řadě — zevlování je vysoce dynamickou a aktivní činností. Kdo se spokojí s pouhým okouněním, lelkováním, flákáním se nebo bloumáním, zůstane stát v půli cesty.

Správný zevloun se snaží vždy zevlovat naplno, není dobré tuto činnost odbývat, dělat jen tak na půl, prostě šidit.

Zevlouni se dělí do dvou kategorií. V první jsou zevlouni sólisté. Zevlují sami, nikdo je v jejich činnosti nepodporuje. A bohužel ani oni si neosvojili to správné kolektivní jednání a nepomáhají ostatním zevlounům.
Zevloun sólista se pozná podle toho, že buď velmi dlouho kouká z okna, popochází po ulici, podívá se tam a zase jinam, zjistí jestli na ulici nezaparkovalo nějaké nové auto, kdo vchází do jakého vchodu a kdo odtamtud vychází. K tomu je doporučené pokuřovat levnou cigaretu a v ruce držet lahev od piva. Zevloun sólista je stále ve střehu. Každou novou situaci v jeho rajónu je třeba pečlivě zanalyzovat a vyhodnotit. A zásadně z ničeho nevyvozovat žádné závěry.

Jak jistě uznáte, činnost je to zajímavá, ale pocitu naplnění můžete dosáhnout pouze tehdy, stanete-li se zevlounem kolektivním.

Protože zevloun kolektivní je vrcholnou vývojovou formou. Zevlouni kolektivní se vyskytují v takzvaných hloučcích. Většinou to bývají muži, ale je velmi žádoucí, aby se v takovém kolektivu vyskytovaly jedna nebo dvě zevlounky. Pak to má teprve šmrnc.
V hloučcích panuje přísná hierarchie. V čele stojí vrchní zevloun. Postává u zdi, pokuřuje, popíjí lahváče a poslouchá ostatní. Pokud však promluví, všichni ostatní spoluzevlouni ztichnou a poslouchají.
Pak následuje několik zevlounů obyčejných. Tito tlachají a žvaní, občas i brebentí a plkají. Pochopitelně pokuřují startky a popíjejí lahváče. Někteří z nich mají i odznak čestného zevlouna — žlutý plastový hřebínek v zadní kapse u kalhot.
Dalšími v hierarchii jsou zevlounky. Tyto dámy dělají společnost a jsou dobré k tomu, že se před nimi ostatní zevlouni snaží alespoň trochu chovat jako lidé.
A posledními v pomyslné hodnostní pyramidě jsou zevlouní otroci. Většinou tedy stačí jeden. Takovýto otrok chodí ostatním pro pivo a cigarety, občas i pro panáka, a přikyvuje vrchnímu zevlounovi.
A abych nezapomněl — většinou má některý ze zevlounů psa.

A jak vlastní kolektivní zevlování probíhá?

Zevlouni se postupně sejdou na určeném místě, na kterém se schází vždy. Doba je určena podle toho, jestli jde o zevlouny ranní, odpolední, večerní nebo noční.
Každopádně se sejdou postupně — zásadně nechodí po skupinkách.
Lokalitu, kde se zevlouni schází, je třeba vybrat pečlivě. Prvně tam musí být dostatek občerstvení — tedy alkoholu. A samozřejmě cigaret. Dobré také je, když na dané místo příliš neprší a neprofukuje tam.
Kolektivní zevlouni se neschází v hospodě — ta je určená hospodským povalečům. Pravověrný zevl by se k tomu nikdy nesnížil. Jejich doménou jsou veřejná prostranství. Místa před vchodem do koloniálu, do hypermarketu, nádražní haly, podloubí na náměstích, výstupy z metra.

Když se hlouček sejde, začne se debatovat na daná témata. Například co kdo kde kdy o kom řekl, ekonomická situace v Eurozóně, historie dobývání severovýchodní Angoly během občanské války, nové pohledy na historii vesmíru, jaké bude počasí a podobně. Jeden zevloun mluví, druhý mu skáče do řeči a říká, že někde jinde o tom říkali něco jiného, a ostatní přikyvují a říkají „jasně, vole”. Občas něco pronese vrchní zevloun a ostatní říkají „no jasně, je to tak, do prdele”.
Když skončí debata na jedno téma, zevlouní otrok skočí pro další občerstvení a několik dalších zevlounů obyčejných se na chvíli vzdálí na průzkum terénu. Když se vrátí, ostatní se jich zeptají „co je novýho” a oni odpoví „ale nic vole, cos čekal”.
Zevlounky mezitím pronesou něco jako „to je ale kurva zima” nebo „to je ale pitomý horko”.
A tak tráví určitou dobu ve své lokalitě a příjemně jim plyne den.

Věk zevlounů bývá o něco vyšší než u zbytku populace. Bývá to tak, že zevlouni sólisté bývají mladší, pak většinou konvertují k zevlounům kolektivním a na stará kolena odpadají zase mezi sólisty.

Je také třeba překonat některé mýty. Třeba že všichni zevlouni jsou bezdomovci. Není to pravda, ve skutečnosti většina zevlounů někde bydlí a na shromaždiště chodí proto že se nudí.
Nebo že jsou všichni zevlouni špinaví smradlaví otrhanci. Ve skutečnosti bývá jejich oblečení obnošené, ale nikoliv úplně hrozné.
Problém je v tom, že se bezdomovci snaží fušovat skutečným a poctivým zevlounům do práce.

Mějme zevlouny rádi. Oni si ostatních moc nevšímají. A tím, že pijí alkohol a kouří, přispívají do státní kasy nemalými částkami v podobě spotřebních daní.

S pozdravem zevlounství zdar!







Zadal White Dog, 23.10.2003 18:06:42, 16 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/533

Zpět na článek

HotLinks
Reakce na jiných stránkách (TrackBack)
Prevazne Neskodny...: Klub důchodců v Normě
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

    


 - didactylos (web)

takže zevlouni se věnují na veřejném prostranství stejné činnosti jako blogerská komunita na netu?
    

Re: - Mirun (web)

Nikoliv, blogeři jsou na to příliš aktivní. Takhle se chovají čtenáři blogů, kteří zevlují od jednoho zdroje k druhému a všude trousí své rádobychytré komentáře, které po sobě zbytek dne čtou a radují se, jak to zase někomu natřeli.
    

Re: - didactylos (web)

Omlouvám se, trefa! :o)
    


Re: - didactylos (web)

Mirun mne správně setřel, ale přesto moje otázka byla míněna částečně vážně a ráda bych na ni znala vaši odpověď. Myslím si, že styčné body jsou, "uzavřenost" komunity, hierarchizace, vzájemné čtení a komentování, cyklení a přelévání témat, "závislost" a čas činností strávený viz anketa na každý.bloguje.
    

Re: - Mirun (web)

Zevlování je styl života, kdežto blogování je jen úchylka. Komunita není uzavřená, dokonce si myslím, že se ani nejedná o komunitu, i když asi snahy jsou. Jak už jsem psal u Edy, blogeři si čtou jen a jen svoje články, zásadně né cizí, protože by ostatním dělali traffic a vytvářeli hierarchii danou čteností {big grin} Jo a ještě bych podotkl, že většina blogerů spí až 10minut denně, ti línější vykonávají svou potřebu a když jim někdo přinese k počítači housku, tak i jedí. Z toho je snad jasné, že o žádné závislosti nemůže být ani řeč. Doufám, že tě moje odpověď náležitě vyčerpala {big grin}
    


u nás... - hranek (web)

...v bohnicích máme nejen zevlouny, ale i zevláky. a teď otázka za mnoho bodů - jaký je mezi nimi rozdíl? (((:
    


něco mi tam chybí - mudd (web)

a sice "zevloun okenní". Obvykle zenskeho pohlavi a pokrocileho veku. Situaci na ulici peclive monitoruje a sdelene poznatky pak ventiluje na domovnich schuzich, v cekarne u doktora, pripadne na session u jineho zevlouna okenniho pod jeho pozorovacim stanovistem, nejcasteji cestou na nakup nebo k doktorovi.
Zajimave je, ze informaci zasadne nesdeluje tem, kterych se tykaji, takze naprosto nema smysl otazka "Pani Novakova, nevite kdo to u mne byl predevcirem?"
    

Re: něco mi tam chybí - White dog (web)

Dobrý postřeh. Ale myslím si, že se jedná spíše o docela obyčejnou "drbnu" popř. "klepnu".
Zevloun okenní ale existuje, a vždy se jedná o sólistu.
Jednoho takového jsme měli přes ulici (v práci), vydržel zevlovat i několik hodin v kuse. Bohužel jednoho strašlivého dne přijeli exekutoři a avie a nebohého zevlouna odstranili.
    


Trochu jsem se přiživil... - Tokugawa (web)

...ale na komentář se mi to zdálo poněkud dlouhé {smile}

http://blog.zbroj.info/2003-10.html#240943
    


čekači - mudd (web)

Aby nedošlo k záměně zevlounů s čekači, trošku jsem se rozepsal o čekačích: http://mudd.wz.cz/2003-10.html#240936
    

Re: čekači - White dog (web)

Díky za zajímavou úvahu o čekačích. Dokonce jsem sám nic takového napsat nechtěl, takže jsi mě ani nepředběhl s nápadem ( http://blog.maly.cz/pnc505.html&aut=2 ).
    


Zevloun katastroficky - Jiri Krakora

Pridal bych takovou charakteristiku po zkusenostech pri lonskych povodnich, kdy byly prazske mosty a nabrezi doslova obsypany zevlouny tohoto typu. Tito zevlouni mohou byt zmineni solisti, nebo i kolektivni. Jediny rozdil mezi temito zevlouny a zevlouny popsanymi v clanku je ten, ze katastroficky zevloun se rekrutuje i z rad nezevlounske spolecnosti. Coz jen dokazuje, ze gen zevlounstvi skutecne existuje a ma ho temer kazdy clovek. Jen u nekterych lidi je potreba nejaky silny spoustec tohoto genu, jako treba prirodni katastrofa, nebo cizi nestesti.
    


tak to teda ne! - adam

s touto charakteristikou zevlovani naprosto nesouhlasim. ackoliv jsem student vs, nekourim, lahvace na ulici nepiju a vypadam pomerne slusne a upravene, venuji se zevlingu intenzivne a dukladne.
pri opravdovem, profesionalnim zevlingu rozhodne neni hlavni naplni konverzace. ta by jen rozptylovala soutredeni ucastniku. zevlovani se proste neda odflaknout a kdo ho chce delat naplno, nesmi se rozptylovat zadnymi vedlejsimi cinnostmi.
zevlingu se clovek nevenuje z nudy, ale pro poteseni. neni nad to si nekde venku ze tepleho letniho dne s kamarady zazevlovat. nemusite delat nic, jen byt spolu, zevlovat a obcas okomentovat okolni deni.
zkuste si schvalne nekdy jit ven a pekne uvolnene si zazevlovat. ne ted, v mrazu, je to preci jen prevazne letni sport.
    


A nedá mi to.... - Mirek

Bydlím na sídlišti. Zevlounů je tu spousta. Jedna rodinka v létě prakticky "bydlí" na balkoně (což je v přízemí - naproti našemu vchodu). Když jsem občas v poledne doma (a práce schopné obyvatelstvo by mělo být v práci) i poté to tu žije ...
... ale jakmile se něco stane (krádež např kola, "něco se" rozbije, atp.), tak nikdo nic neví, nikdo tu momentálně nebyl...
    
HotLinks
Zpět na článek