.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

14.11.2003



Manželka shání zaměstnání. Odepisuje na inzeráty. A to co jí odpovídají, to mi míchá žlučí...

Moje žena má vysokou školu, obor angličtina — němčina. Několik let dělala překladatelku a tlumočnici, pracovala pro Phillips, má razítko soudního překladatele, má osvědčení NBÚ pro práci s tajnými dokumenty, má dva roky praxe s řízením kolektivu asi šedesáti ženských v cestovní agentuře. Její profesní životopis je na tři stránky A4 — i s referencemi toho, co všechno překládala. Samosebou má i řidičák, umí pracovat s MS Office atd. Podle všeho by měla být pro zaměstnavatele velmi perspektivní. Ale asi není.

Už asi tři měsíce hledá zaměstnání. Takže odepisuje už i na inzeráty typu: „Pojišťovna hledá metodika životního pojištění, požadavky: SŠ, VŠ — ŘP sk. B, uživatel PC” a dostává odpovědi jako „na základě došlých životopisů jste nebyla vybrána pro užší kolo výběrového řízení”. Vrchol byla jedna personální agentura, co hledala "manažera pobočky — min. SŠ vzdělání s maturitou, 2 roky praxe, už. znalost MS Office, ŘP B, umění zvládat stresové situace..." a když jim manželka poslala své CV, tak odpověděli, že nesplňuje požadavky. Nesplňuje požadavky! Jaké sakrakruciprdel požadavky tedy mají, když je se svými znalostmi a praxí nesplňuje? A proč je tedy nenapsali do toho inzerátu? A to na základě CV zjistili, že nesplňuje, takže se ani nenamáhali pozvat ji na pohovor?

Můžete mi někdo prozradit, čím člověk s vyšším vzděláním než je požadováno, s delší praxí než je požadováno, s nadstandardním jazykovým vybavením atd. NESPLŇUJE POŽADAVKY? Nebo lépe — vysvětlí to někdo mojí ženě? Řekl jsem jí, že nesplňuje požadavky proto, že je převyšuje. Chtějí středoškoláka a ona má vejšku! {smile}

Ale taknějak podvědomě cítím, že je to hlavně tím, že firmy ve skutečnosti nechtějí nikoho se samostatným myšlením a s vysokou školou. Firmy chtějí především mladé lidi po střední škole, které si mohou přiohnout podle svých představ, kterým mohou dát malý plat (protože „nemají praxi”) a kteří jim nebudou do ničeho remcat (a když ano, dají se snadno setřít).

A to pomíjím ty případy, které se ani neobtěžují odpovědět, ani nenapíšou „díky, ale nemáme zájem!” Opravdu mi pak připadá, že hledají někoho na místo, které už je předem obsazené a inzerát podávají proto, aby to nevypadalo blbě.

Kapitola sama pro sebe jsou personální agentury, kde si často dvacetiletá holka, co má za sebou půl roku au-pair v Londýně, dokazuje svou převahu...



P.S. To zas budou ohlasy, jak jenom do všeho rejpám a kdesi cosi. Ale nezlobte se, tohle mě fakt štve! A nejen proto, že to mám doma z první ruky!

P.P.S. pro Markoffa: Manželce je 28 let, bezdětná.

Pro případné zájemce jsem vystavil i její CV — (ve formátu PDF)


Zadal Arthur Dent, 14.11.2003 20:13:25, 59 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/585

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - Markoff.tk (web)

nepises kolko ma manzelka rokov, nepises kolko ma deti - to su dva dost podstatne faktory pri zamestnavani, pravdu mozes mat aj ohladne prevysovania poziadaviek, toho sa firmy tiez mozu IMO bat, ze taky clovek bude mat premrstene naroky a pod. kazdopadne pokial jej odpisu moze byt rada, ze spomenute firmy v sebe nasli aspon tolko slusnosti ze vobec odpisali, je spusta takych ktore sa neunuvaju dat ani vediet...

btw. preco chce byt manzelka zamestnankynou u niekoho a nie svojou panou?
    

Re: - Arthur Dent

Už jsem to doplnil: 28 let, bezdětná (a děti ani nechystáme). Manželka má ŽL a samosebou překládá, nesedí jen doma s rukama v klíně, jenže práce není tolik a navíc jako zaměstnanec máš určité výhody - alespoň dokud bude vládnout Špidla!

S těmi nároky - ani s ní nemluvili, to už jako rovnou vědí, že bude mít přehnané nároky? Hmmm...

A "být rád že aspoň napsali" - no, možná kdyby napsali: "nesplňujete naše požadavky na znalost Zákoníku práce" nebo "nemáte certifikát ten a ten...", tak člověk ví. Ale když napíšou "nesplňujete požadavky" a přitom je člověk splňuje, to akorát nasere!
    

Re: - didactylos (web)

myslím, že příliš vysoká kvalifikace je jedním z důvodů odmítání. Ale myslím si, že je to hlavně tím, že je jí 28 let, je vdaná a bezdětná. Diskriminace žen na pracovním trhu je u nás bohužel stále a určitě mají strach, že děti bude mít a budou s ní mít následně potíže. Nikomu nevysvětlíš, že je to jinak, protože to ani nebudou chtít zkusit. Držím pěsti, ale moc nadějně to nevidím.
    


má pravdu - Trillian (web)

pokud převyšuje jejich nároky, mohou se oprávněně bát, že nevyhovuje požadavkům... vysokoškolák se logicky "nudí" při práci určené pro středoškoláka... má to i psychologický faktor... copak by si nepřipadala podceněná, kdyby dělala se svými schopnostmi podřadnou práci?
a pravdou je, že by jí bylo dobře jako své vlastní paní... může se třeba pustit do finančního poradenství, nebo dělat tlumočnici, překladatelku... vlastně cokoli :o) ona umí asi všechno :o)) (míněno jako poklona)
    

Re: má pravdu - Arthur Dent

Psychologický faktor: To je snad její věc, jestli si bude připadat, že dělá "podřadnou práci" - když "nadřadná práce" v regionu zkrátka není, tak co dělat?

A s tou "vlastní paní" - viz odpověď pro Markoffa
    

Není to jen její věc - agent

To, jak se bude cítit, není jen její věc. Logicky prostě bude časem hledat kvůli pocitu lepší místo, postavení, apod.., takže se dá předpokládat, že zaučení vyjde časem naprázdno, a stejně se bude muset na to místo shánět jiná síla.
    


Re: má pravdu - kluk

Trill, ale ono je to celkem opodstatněný. Mně v jednom zaměstnání představili kolegyni, na který něco nebylo v pořádku -- měl jsem pocit, že ze svý práce není dvakrát odvázaná. Pak z ní jednou vypadlo, že má dvě vysoký školy: "Ale proboha, hlavně to nikomu neřikej, jsem ráda, že mám místo."

Mýmu staršímu bratrovi, který pracuje pro stát, opakovaně jeho představený psal na přihlášku na vejšku: "nedoporučuje se k přijetí" -- on totiž neměl ani bakaláře, a tak ho každej mladej s titulem může vyšoupnout z křesla.
    


 - Lukyn.cz (web)

S článkem naprosto souhlasím. Takhle nějak bych si postěžoval taky. Tohle je ovšem jedna věc. Druhá věc, neméně závažnější, budou pohovory. Některé pohovory v dnešní době jsou fakt hustý.{wink} Člověka někdy láká z toho pohovoru odejít ještě dřív, než se dozví, jestli ho vybrali. To, co po člověku chtěj a na co všechno se ho ptaj, je někdy strašný. Až to hraničí s drzostí. Mám dvě takové zkušenosti a něco jsem slyšel od známých.
Držim manželce palce!
    


Re: Lukyn - pani Dentova

Tu chut odejit znam velmi dobre. Uz jsem alergicka na to, jak maji zejmena personalni agentury plnou hubu sve profesionality (na ktere ja si mimochodem docela zakladam). To se mam co drzet, abych zachovala dekorum a nepraskla jim dverma, jeste nez se dostanou do pulky pohovoru.
Jinak diky vsem za podporu!
    

Re: Lukyn - myshpa

kazdy sef je blbec ... rikal murphy nebo kdo

sem sam sobe blbcem uz par let a nemenil bych {big grin}

clovek si prijde prinejmensim na stejny penize jako nekde v praci, po nejaky dobe i na lepsi, ale ten klid je k nezaplaceni

od spidlovcu (potazmo naseho statu) az pujdeme do duchodu stejne nic nedostanem, takze fakt nevidim jedinej duvod proc si prochazet temito kolecky (ledaze by chtela jit pani dentova na materskou {smile}
    


Re: Lukyn - Filip Rožánek (web)

Dovedu si to zive predstavit. Uchazel jsem se asi pred rokem o misto v jedne graficke agenture. Soucasti pohovoru byla treba otazka, jak daleko to je z Harare do Parize. Opacil jsem, ze to skutecne netusim, protoze se nehlasim na misto stewarda, ale na zlom casopisu. Reakce pracovnika personalni agentury mi vyrazila dech: Ale vzdyt vy mate na maturitnim vysvedceni dvojku ze zemepisu!

Co dojizdeni, byla by mozna nejaka varianta a jaka by byla prijatelna?
    


 - myshpa

ve kterem meste shanite praci?

(zena se pta {smile}
    

Re: - Arthur

České Budějovice a okolí...
    

Re: - kluk

...a nehledá třeba nějaká pražská nebo brněnská firma někoho externě? Někdy se tyhle informace nedostávají ven, ale stačí zavolat personalistovi a zeptat se.
    

Re: - pani Dentova

Diky i Tobe za podporu.
Chtelo by to nekoho, jako nabizi ta reklama na "osobniho financniho poradce". Mam pocit, ze at komunikuju s personalistama, jak chci, vysledek je stejnej. Prava nevi, co dela leva. Kdybych ja delala personalni slozku me prace v byvalem zamestnani tak jako oni, tak jsme to mohli zabalit uz davno.
    


Ne/byt svou vlastni pani - pani Dentova

Jak Arthur pise, tak jsem se opet vratila k prekladum a chtela byt svou pani. Pred 2 lety, kdy jsem prekladani odsunula na vedlejsi kolej, jsem mela prace az nad hlavu. A ted najednou zjistuju, ze ji je sotva pulka (firmy zadavajici drive vetsi zakazky si zamestnaly nejakeho prekladatele, protoze je to vyjde levnejc), a to mi nestaci. Jsem holt ambiciozni.
A co hovori pro to nebyt svou pani? Prekladatele, ale i jine OSVC, velmi dobre znaji, ze vetsinou nemaji volne vikendy, pracuji po nocich a treba posezeni se znamym u kafe si mohou domluvit az na posledni chvili, protoze jinak prijde zakonite nejaka pracovni rychlovka (a pokud zacnete vic odmitat, tak prece nejste jedini, i kdyz ta kvalita stoji nekdy za to).
    


Zásadní chyba... - pixy

... Arthure & paní Dentová. Zásadní chyba.

Pasivní hledání zaměstnání (tj. obcházení nabídek a odpovídání na inzeráty) je *nejméně* efektivní způsob hledání práce (nemluvím o lejmrech, co čekají, co jim nabídne Úřad nezaměstnanosti).

Pokud můžu mluvit ze svých zkušeností, a to jak člověka, co už práci hledal (resp. co si práci *vybíral*), tak člověka, co si vybíral budoucí podřízené, a dokonce i člověka, co už něco málo ví o personalistice - aktivní hledání je nejen efektivní, ale dokonce vysoce upřednostňované kvalitními zaměstnavateli.

Dobrý zaměstnavatel totiž typicky nejdřív zadá svůj požadavek personální agentuře, která projde své databáze a z nich vybere nejvhodnější kandidáty. Když to selže, projde nově podané nabídky uchazečů, a když selže i tam, pak teprve probírají uchazeče, co se ozvou na inzerát. Jsou samozřejmě firmy, co začínají rovnou třetím krokem, ale ty by paní Dentovou měly zajímat až jako poslední...

Proto nejlepší, co může udělat (a co by rozhodně měla udělat), je připravit si pár strukturovaných CV a obejít největší personální agentury v okolí, případně jim své CV a požadavky poslat - a současně s tím se zaregistrovat ve významných online agenturách (jobs.cz, zamestnani.cz ad.)

Dokud bude hledat práci jen pasivně, má málo šancí a jen na "odpadová" místa. Aktivní přístup je nejen efektivnější, ale taky se cení. A bez něj se často ani nedostane k těm nejzajímavějším konkurzům - než se dostane na "inzerátčiky", je místo obvykle dávno obsazené.

P.S.: Někdy je až problém se toho zbavit - mojí ženě (taky 28 let) chodí čas od času zajímavé nabídky i po dvou letech na novém místě (celkem slušném, našla jí ho jedna personální agentura)...
    

Re: Zásadní chyba... - Arthur Dent

Pixy, já to neuvedl, myslel jsem, že je to jasné samo sebou:

1. Personální agentury samosebou strukturovaný CV už dávno mají.
2. Samosebou jsou obeslané firmy, kde je nějaká šance, že by mohlo být místo...
3. Na Jobs i zamestnani uz zaregistrovana je...
    


Re: Zásadní chyba... - Arthur Dent (web)

A ještě jsi zapomněl na jeden trik: Zeptat se známých, co někde dělají, jestli tam někoho nehledají. {smile}

Mně se tohle osvědčilo několikrát. "Hele, nepotřebujete programátora?" - "Jo, člověče, do výpočetky někoho hledaj..." {big grin})
    

Re: Zásadní chyba... - didactylos (web)

Přes známé je to dokonce, myslím, nejschůdnější, protože je to osobní reference. Je mi líto, že v Budějovicích nemám žádné kontakty. Ale třeba se najde někdo z čtenářů, kdo je bude mít {smile}
    


Re: Zásadní chyba... - pani Dentova (web)

Ja si doposud taky praci vybirala a mela jsem velke stesti na hodne dobre nabidky (v ramci jiznich Cech). Jinak vsechny vyse uvedene kroky jsem podnikla hned v zacatku (nejsem holka zahalejici) - obvolala jsem zname, zaregistrovala se ve firemnich databazich moznych zamestnavatelu atd. Ale z jednani vetsiny personalnich agentur, se kterymi jsem prisla do styku, mam pocit, ze se vlastne doprosuju. A jedna perlicka na zaver popirajici vyse uvedeny postup personalnich agentur: Asi pred pul rokem, kdy jsem jeste praci neshanela, jsem reagovala na jednu pozici nabizenou jednou mistni personalni agenturou. Ta pozice uz byla obsazena, ale byla jsem zarazana do databaze. Pak jsem s touto agenturou jednala jeste jednou, hledali cloveka do vlastnich rad, ale bylo mi receno, ze je skoda mych "vysokych kvalit", znalosti a zkusenosti a ze mam "pockat" na lukrativnejsiho zamestnavatele. Asi 14 dni na to zacali hledat cloveka na pozici, kterou jsem delala a pro kterou mam i ostatni predpoklady. Tak jsem se osobne pripomnela, jako ze jsem zaregistrovala jejich poptavku atd. A slecna mi rekla:" No vidite, to by byla prace pro Vas. Tak my si Vas v ty nasi databazi dohledame..." Takze zatim nemam pocit, ze by moje CV (nabizim ho i v NJ a AJ) bylo v techto databazich co platne. A uz jsem slysela i vetu: "To jste si nechala nekde prelozit, ne?"
    


Dvě věci - Jiří Krákora

1. ...kterým mohou dát malý plat...
2. ...Manželce je 28 let, bezdětná...

To hovoří za vše.
    

Re: Dvě věci - Arthur Dent (web)

Pokud někdo nemá ve dvaceti osmi děti, znamená to, že do třiceti nutně otěhotní? Co je to za zasranou logiku?!
    

Re: Dvě věci - Jiří Krákora

Nemusí nutně otěhotnět, ale je veliká pravděpodobnost, že otěhotní. Tím větší, čím blíže je bezdětná žena blíž třicítce. Na jednu stranu zaměstnavatele chápu, také bych nechtěl přijmout ženu, která mi za půl roku skočí do jináče a já jí budu muset tři roky držet flek. Ale na druhou stranu, dá se to řešit smlouvou na dobu určitou, takže nevidím jediný důvod, proč potenciální matku nezaměstnat. Ovšem když k tomu připočteme i neochotu platit více, tak je to jasné. Vaše žena má prostě moc velkou kvalifikaci a praxi, tudíž se dá předpokládat, že zná svou cenu. A to jim vadí.
    

Re: Dvě věci - Arthur Dent (web)

Moje žena zná svou cenu. Předchozím zaměstnavatelům to nejen nevadilo, ale snad i "imponovalo". Ovšem situace je taková:

- Volná místa za tuto cenu nejsou, nebo o nich nevíme.
- Když je manželka ochotná jít "pod svou cenu", tak ji nechtějí.
    

Re: Dvě věci - Jiří Krákora

Moje přítelkyně nemohla letos sehnat práci, přestože je čerstvá absolventka Obchodní akademie s minimální praxí a neměla žádné nároky. Můj otec nedokázal sehnat práci po padesátce, protože byl starý. Vaše žena nemůže sehnat práci, protože je potenciální matka, navíc s vyšší kvalifikací, než je požadována. A moje matka zatím dostala každou práci, o kterou se ucházela. Nemá sice ani maturitu, neumí s počítačema, umí jen anglicky, ale zato má pořádně prořízlou pusu a u pohovoru každého ukecala. Můj kamarád dostal práci manažera s nástupním platem 30 tisíc. Nemá maturitu, je vyučený kuchař, jazyk neumí žádný, PC taky ne. Ale je fanoušek fotbalu a piva a jeho šéf, s kterým se potkal v hospodě, taky. Nikdo mi nevysvětlí, podle jakého vzorce se v této zemi přijímají zaměstnanci. Řekl bych, že je potřeba být mladý, čerstvý absolovent s pětiletou praxí, po dvou dětech, bez nároků na výši platu a bez zkušeností. Být asertivní, ale zároveň nebýt moc sebevědomý, umět mluvit, ale mluvit málo a správně. Být psycholog, znát perfektně záliby svého budoucího zaměstnavatele.... Jinak člověk asi nemá moc šancí.
    


Research :-) - Martin Kopta

Arture, nevím, co má udělat tvoje žena. Na totéž se mě ptá kamarád, který se rozhodl, že sekne s koncertováním a půjde někam pracovat (obchodka, bankovní akademie, angličtina, ruština, chorvatština, zkušenosti z diplomatického prostředí, junior dealer v bance, manager kapely, 25 let). Nejsem schopnej mu vysvětlit, proč ho nikde nechtějí. A nejsem to schopnej vysvětlit kamarádovi, kterej deset let dělá testera software a rediguje sci-fi, ani svýmu bráchovi, kterej umí naprogramovat označovače jízdenek, aby po zasunutí jízdenky spustil na chatě topení a živí se obsluhou kopírky.

Ale já to dělám tak, že se snažím zjistit co nejvíc informací o firmě, o jejích lidech, produktech a konkurenci a přemýšlím, co jim mohu nabídnout, a jak mezi ně zapadnu. Podle toho pak upravím vystupování (je dobrý najít někoho, kdo tam pracuje/pracoval a očíhnout si ho) a životopis (jedna stránka je maximum, pokud ti není padesát a nejsi nositel Nobelovy ceny). Zatím to vždycky vyšlo, doufám, že to tak půjde i dál.

A hodně štěstí paní Dentové při hledání práce. Prý je v Praze už 4% nezaměstnanost.
    

Re: Research :-) - Arthur Dent

Takže otázka se pomalu přesouvá zpět od "Proč mně nechtějí?" k "Tak koho vlastně chtějí?" {big grin})
    


Známe, známe - conBLOGOvi (web)

Vážená paní "Dentová", ahoj Arture

Plně chápeme Vaše pocity. Byli jsme před 2 roky v úplně stejné situaci jen s tím malým rozdílem, že jsme byli 4 roky na MD. Požadavky zaměstnavatelů jsme vzorně plnili (VŠ, praxe, PC, ŘP, AJ, publikační činnost atd.). Postupovali jsme podle všech "dobrých" rad personálních agentur a taky všech rad našich "předpisatelů". Samozřejmě se stejným výsledkem jako Vy. Většina oslovených firem se ani nenamáhala odpovědět.
S hledáním zaměstnání je to jako s hledáním partnera - záleží na štěstí. Někdy čím víc se snažíte, tím je to horší (neberte to jako věštbu {smile}.
Nabídka zaměstnání nakonec přišla ze strany, odkud jsme to vůbec nečekali. Hlavně nepropadejte beznaději.

Pár poznámek na závěr:
* Do toho, jestli někdo má/nemá děti je každému zaměstnavateli prd.
* Kdo bude HR managerům vydělávat na důchod, když dělají vše pro to, aby žádné děti nebyli?
* Všichni pláčou, jak všude chybí odborníci...
* Chápejte, že je nejprve třeba někam upíchnout rodinu a známé {smile}
* Tragikomické je sledovat, jak bazilišci (politici, zaměstnavatelé, HR agentury a spol.) z předchozích 4 bodů pokrytecky radí/skuhrají/plácají se po ramenou.
    

Re: Známe, známe - kluk

Drazí conBlogovi. Nedávno si mi stěžovala známá: "U nás se výběrový řízení vypisuje jen na naprosto podružný pozice, jak vkládání dat do databáze a podobně. Když ale hledají manažera projektu, nejdřív se zeptaj stávajících zaměstnanců, a ti vždycky mají nějakého toho syna, synovce, tetu, švagrovou nebo manželku, kterým by se líbilo změnit zaměstnání."

Takže myslím, že jediná rozumná věc, co se dá udělat -- napište na vánoční pohledy svým příbuzným a kamarádům, že paní Dentová by ráda pracovala u nich ve firmě, ať se zeptaj na volný místo.
    

Re: Známe, známe - didactylos (web)

možná lepší než vánoční pohledy by byly novoročenky (ovšem doufám, že to hledání nebude tak dlouho trvat), ty se totiž posílají i bývalým spolupracovníkům, pracovním kontaktům, bývalým dobrým zákazníkům apod.
    


Pracuju v personální agentuře... - zuz

...něco málo přes rok. Co jsem slyšela o práci ostatních personálek, mám silný pocit, že se přístupem k uchazečům dost lišíme, žádný zkoušení ze zeměpisu a podobný degradující a ponižující chování. Ale to je vedlejší {smile} Pár poznatků, jak funguje výběr lidí na pozice (u nás - Praha, malá personální agentura s cca 8mi zaměstnanci):

- ano, konzultant i pouze na základě životopisu pozná, jestli jsem pro firmu vhodný kandidát/ka. Tudíž mě ani nepozve na pohovor.

- ano, často se stává, že uchazeč s vyšší kvalifikací než jakou požaduje klient (firma) je odmítnut, i když o místo stojí a vážně to má své opodstatnění. My se takovým uchazečům zpravidla snažíme nabídnout odpovídající místo.

- registrovaný uchazeč v databázi = nic moc šance. V DB jsou desítky tisíc uchazečů, tzn. konzultant na mě musí v DB narazit, i tak netuší, jestli ještě vůbec práci hledám, a hlavně, jestli bych měla o konkrétní místo zájem.

- nejjistější postup: procházet si nabídku aktuálně volných pozic personální agentury. Reagovat přímo na konkrétní pozici. Poslat životopis + stručný průvodní dopis - uvést referenční číslo nebo název pozice, uvést taky, kolik chci nástupní plat, kdy mohu nastoupit.

- rozhoduje to, co si naporoučí klient. Bohužel je pravda, že skrytá diskriminace funguje ("chceme chlapa mezi 30 - 40 lety), což se prostě do inzerátu neuvede, že. No hnus, dá se proti tomu trochu zabojovat a občas se zadaří, ale víceméně se toho konzultanti drží.. Nejdůležitější je vzdělání + praxe + jak se osobnostně na danou pozici a do dané firmy hodí..

- personální společnost nenajde práci každýmu (i když má třeba 3 vejšky a umí 10 jazyků). Jde o to, že každá personálka se specializuje na určité obory, třeba strojírenství, právo, farmaceutika a marketing. A tam pro takového člověka vážně není uplatnění (resp. byla by ho tam škoda). Proto možná taky stojí za to předem se zeptat, jestli je agentura na něco zaměřená a jaké mám šance.

Ad paní Dentová: Co chce dělat?? To jsem nikde nevyčetla. V pojišťovně? V cestovní agentuře? Překladatelku/tlumočnici v nějaké firmě? Také veledůležitá věc. Není to jen o tom "umím to a to, najděte mi práci." Mnohem lépe zní "chci dělat tohle, protože jsem to vystudovala, mám v tom oboru praxi a baví mě to."

Snad se brzy zadaří, ono to teď vůbec s hledáním práce není žádnej med, kór mimo Prahu, asi. Doufám, že moje postřehy třeba někomu k něčemu budou.
    

Re: Pracuju v personální agentuře... - White dog (web)

Velmi dobrý postřeh!
Ano, položit si otázku "CO CHCI VLASTNĚ DĚLAT". Tedy ne "umím to a to, něco nabídněte" ale "chci dělat v oboru XY a umím tohle."
Nejhorší a podle mého názoru úplně debilní je požadavek "beru jakoukoliv práci za tolik a tolik peněz".
Což se pochopitelně paní Dentové netýká, trochu ji znám a vím že má svoji úroveň. Naštěstí.
    


Re: Pracuju v personální agentuře... - pani Dentova

Souhlasim s vyse uvedenym. Rozhodne nejsem clovek, ktery od personalni agentury ocekava, ze mu najde praci. Jak uz jsem zminovala, prochazim jejich nabidky a na ty reaguji. Samozrejme mam predstavu o tom, co bych chtela delat, ale otazkou je, jestli je i poptavka.
Rada bych delala neco podobneho, jako v predchozim zamestnani. Mela jsem na starost cca 40 zamestnancu, kterym jsem na zaklade pozadavku vedeni musela zorganizovat praci tak, aby na ni mohlo navazat prodejni "oddeleni" a bylo vydelano na provoz, vsechny vyplaty apod. Samozrejme jsem nesla za ne i vysledky celeho oddeleni hlavni odpovednost. Prace se mi libila proto, ze nebyla jednotvarna, mohla jsem predvest sve organizacni a komunikacni schopnosti, samostatnost a flexibilitu, vyuzila jsem jazykovych znalosti a chtela jsem ziskat prokazatelne zkusenosti s rizenim vetsiho kolektivu vcetne personalistiky.
Diky 6 rokum aktivniho prekladani mam zkusenosti z ruznych oboru - chtela jsem se napriklad venovat managementu jakosti nebo logistice v nejake vetsi zahranicni spolecnosti, ale (jak jsem zjistila) bohuzel jsem limitovana netechnickym VS vzdelanim a "predstavovali jsme si pro tuto pozici muze". Mam rada nove pracovni vyzvy, kde muzu ukazat, co ve mne je.

A jeden dulezity poznatek na zaver: oba mi zahranicni zamestnavatele nikdy neresili, jestli uz mam vek na materstvi, protoze vedeli, ze tu praci chci delat, at uz kvuli profesnimu rozvoji nebo i kvuli penezum. Na zapad od nasich hranic je prece normalni, ze si chce vystudovana VS vybudovat urcitou pracovni pozici, zafinancovat napr. vlastni bydleni, cestovat atd.
    

Re: Pracuju v personální agentuře... - kluk

Tak mě napadá, že tenhle blog má docela slušnou návštěvnost. Co dát někam přes spoty připomenutí, že paní Dentová, by ráda dělala v tom a tom oboru a má proto takovou kvalifikaci?
    

Re: Známe, známe - pani Dentova

Zacinam pomalu uvazovat o tom, ze dam (Arthur da) do clanku odkaz na muj profesni zivotopis. Treba bych i nekomu padla do oka.
    

Re: Známe, známe - didactylos (web)

Ano, myslím, že to je nejlepší cesta. Dejte odkaz na CV do článku, prosím.
    

Re: Známe, známe - Arthur Dent

Už je tam...
    

Hm hm... - Nonsense

Kukám cože to mam vlastně vůbec za švagruš {wink}
btw-je nutný psát do CV stav??? zaměstnavatelum do toho preci muze bejt nic,no ne? pokud ovsem nechtej diskriminovat...
Možná i věk by šel nahradit ročnikem narozeni-přecijen by to tak nebilo do očí {wink}
    

Re: Hm hm... - zuz

Jasně, že se stav do CV psát nemusí. Vlastně co se týče osobních údajů, nemusí člověk napsat nic, co nechce, a není (rozhodně by to nemělo být) na závadu. Soudě podle životopisů lidí ze zahraničí, kteří tu hledají práci, se v ostatních zemích často neuvádí ani ten věk, a je to imho správný, nikdo nemůže říct ani popel a případný diskriminaci to předchází. Věk se dá přece taky snadno odvodit z roku ukončení SŠ, co je komu do toho, jestli jsem se narodila v úterý nebo v březnu {smile}
    

Re: Hm hm... - Arthur Dent

Správně. Co je komu do toho... IMHO můj potencionální zaměstnavatel potřebuje znát mé jméno, mé vzdělání, mou praxi, mé odborné znalosti a moje reference, ve vybraných případech třeba i to, zda mám ŘP. Nic víc!

A už jste viděla dotazníky některých personálních agentur či firem? Nejen že chtějí vědět datum narození, ale třeba i rodné číslo, národnost, osoby ve společné domácnosti, číslo řidičského průkazu atd., přičemž jevně ignorují zákon 101. Už jsem tu o tom psal. (Příklad? Libra, Fides Populi...) A pozor - to nejsou vstupní dotazníky, to jsou "dotazníky pro uchazeče" - tedy na základě údajů v nich si firmy teprve vybírají, koho pozvou!

Mně nabídla Libra sama od sebe celkem zajímavé místo. Když jsem viděl ten dotazník (na požádání zašlu), s díky jsem odmítl.

Předpokládám, že logika je taková: Chceš práci? Vyplň! Nevyplníš? Nemáš nárok!
    

Re: Hm hm... - zuz

Takhle nehorázný dotazník jsem ještě neviděla, asi bych zareagovala stejně. Prosím o poslání, uvažuju, že na toto téma napíšu diplomku... Thx {smile}
    

Re: Hm hm... - Arthur Dent

http://home.libra.cz/filedownload.asp?name=personal_form.pdf

Je to stejný jaký používají asi i ostatní firmy holdingu AAC - já s tím mám zkušenost z CAD Studia.

(Jinak - o práci jsem psal zde: http://blog.maly.cz/pnc480.html )
    


ještě k CV - zuz

Mno jo, no, bohužel i lidé s takovými znalostmi a potenciálem nenajdou dneska práci hnedle :-/
To CVčko by ale šlo trochu upravit směrem do většího přehledna {smile} Hele, já nejsem žádná personalistka ani odbornice, ale přeci jen mi projdou rukama těch životopisů stovky, takže si dovolim pár tipů:

- uvést i SŠ a způsob ukončení
- u zaměstnání uvést měsíc/rok nástupu a ukončení (tady rok nestačí),
uvádět
* zaměstnavatele
** pozici
*** náplň práce (kvůli přehlednosti)
- hlavně sestupně od současnosti k minulosti
- jazyky stylem
AJ výborně
NJ výborně
RJ pasivně
a ne jen do závorky za ukončení VŠ
- Reference: tam se uvádí kontakt na zaměstnavatele, který může na vyžádání poskytnout případnému budoucímu zaměstnavateli informace o uchazeči. Takhle ani není moc jasné, co pro koho paní Dentová dělala a s ohledem na takové množství firem a podniků a whatever by mohla působit dojmem "fluktuanta", což by mohlo ve finále spíš ublížit než pomoci...

Eh, no já už končim {smile} Neberte to pls jako kritiku, ale fakt je někdy dobrý vědět, "co ti zaměstnavatelé vlastně chtějí" a podle toho jim trochu vyjít vstříc a svoje znalosti šikovně nabídnout a prodat {smile}
    

Re: ještě k CV - pani Dentova

Diky za radu, neco prevezmu.
Akorat nechapu, proc bych mela byt za fluktuanta, kdyz jsem za 6 let mela dva zamestnavatele? Ty reference jsou tam psany jako prekladatelsky (OSVC), aby si mohl kazdy udelat obrazek o tom, co vsechno umim (rozhodne nema takovy zaber kazdy prekladatel).
    

Re: ještě k CV - uli (web)

Nechci kritizovat, ale pokud jde o překládání, tak mi v publikovaném CV chybí konkrétní údaje - "překlady všeho druhu" dělá dnes kdekdo. Nezaškodí detailnější specifikace oborů, výčet používaného softwaru a CAT (např. Trados), výčet druhů zpracovávaných dokumentů (doc, HTML, PDF), apod. Zkusila paní D. kontaktovat překladatelské agentury? Je to cesta napůl - člověk je na vlastní noze, ale spolupracuje s více firmami. V oboru překládání už ale dnes na plný úvazek zaměstnají málokde, většinu práce dělají OSVČ, jsou totiž ochotni pracovat po večerech a přes víkendy, což paní D. evidentně není.
Problémem možná bude i málo praktické a konkrétní vzdělání - absolventů jazykových oborů je poměrně dost, chtělo by to nějakou specializaci, rekvalifikační kurz apod.
Pokud bude paní D. trvat na zamestnaneckém poměru, může přece vždycky jít učit, nebo zkrátit svoje CV a ucházet se o práci na úřadě.
    


Re: ještě k CV - Nonsense

Jo jo, přesně tak sme se to učili ve škole (jedna z minima užitečných věcí odnesených z VOŠ)
A btw-jak tak koukám, možná už vim, proč se pani D. těžko kdo ozve-v životopise chybi jakejkoliv kontakt! {wink} Přecijen se nedá počítat s tim, že CV vydrží pohromadě s průvodním dopisem.
    

Re: ještě k CV - Nonsense

(pokud ho teda pan D., s ohledem k soukromi sve drahé 3/4, ze zveřejněnýho dokumentu nevymaz)
    

Re: ještě k CV - Arthur Dent

To je ten důvod. Pokud se tady někdo chce ozvat, ať nechá kontakt v komentářích nebo ať napíše, mail tu uvedený je.
Ale nejsem takovej naiva, abych někam vystavil životopis s komplet adresou a mailem a telefonem. Vím, jaký kreténi se na internetu taky pohybují... (V originále samosebou kontakt je.)
    


Re: Pracuju v personální agentuře... - MA (web)

Mno ja bych od nejake agentury zrovna cekal, ze ji reknu co umim a ona najde neco vhodneho. Oni maj mit prehled, co se kde da pouzit a jaka vlastne existuji ruzna zamestnani.
Co sem ale personalni agentury zkousel, tak nejsou schopni ani mit prehled co ktera profese znamena (a cloveka nekam zkousej poslat jenom proto, ze se nazev pozice jmenuje podobne, byt je to o necem jinem).
Zjisteni, jakou praci mohu se svou kvalifikaci a znalostmi delat, je pro mne nejvetsi priadana hodnota.
    


Manželka nesplňuje požadavky... - loar

neboť je překvalifikovaná. ViZ případ jedné Známé, Ing. chemie a ekonomie, která Získala práci až po Zatajení obou vysokých škol... {sad}(
    


Par zkusenosti - mudd (web)

Co se tyce personalek, mam stejne ci horsi zkusenosti. Zejmena v IT oboru se konzultanti obvykle moc nechytali ani co do naplne prace.
Ja jsem si udelal stranky s moznosti stazeni zivotopisu a udelal strucny zaznam s odkazem na ne na serveru jobs.cz. Ten zaznam v jobs.cz jsem vzdycky po par dnech aktualizoval (pridani/ubrani tecky stacilo), aby to byl vzdy cerstvy zaznam a radil se na zacatek.
Schvalne jsem se tam ted koukal, jestli najdu nekoho, kdo se jemnuje "Mala" v Jihoceskem kraji s aktivni anglictinou a nemcinou. Desitky jinych jmen, "Mala" zadna.
Taky je dobre, to uz tu padlo, hledat konkretni pozici, napsat ji tam (pokud mozno i do nazvu zivotopisu, aby se nejmenoval "zivotopis"), tj. trochu ten zaznam optimalizovat pro vyhledavani.
Jinak drzim palce.
    

Re: Par zkusenosti - Arthur Dent

Hele, na Jobs se nemuzu uz nekolik dni prihlasit... Zadavam vsechno horem dolem a vzdycky kdyz dam Prihlasit, vratim se zpatky na uvod, kde mne to po kliku presmeruje na dalsi prihlaseni a znovu furt dokola... {sad}((
    

Re: Par zkusenosti - mudd (web)

to je zvlastni, ted jsem to zkusil a funguje to normalne. Pokud se da tedy za normalni povazovat to jejich vytvareni uzivatelskeho jmena.
Mame oba na mysli muj.jobs.cz ?
Neni problem nekde ve filtrech u tveho prohlizece? Probiha tam dost divoke presmerovavani mezi domenami....
    

Re: Par zkusenosti - Arthur Dent

Aha. Tak to bude ten problém...

Zkoušel jsem to Mozillou i IE, jenže mezi nimi a internetem ještě sedí firewall, kde se filtrují reklamy a spol., takže pokud tam opravdu dělají nějaké takové prasárny, tak smůla... {sad}

Zkusím to na chvíli vypnout - ale pokud to je opravdu tím, tak má důvěra v ně klesá a klesá a je to asi tak, jak píše Mirun (http://www.pooh.cz/aktovka-x/a.asp?a=2007473&db=)
    

Re: Par zkusenosti - mudd (web)

Smula {sad} Ale mne si pres to napriklad zamestnavatel nasel {wink}
    

Re: Par zkusenosti - Arthur Dent

Uz jsem se tam dostal {smile} Ale byl to porod {smile}
    


 - Bivoj (web)

U nás na firmě sháněli novou sekretářku. Přišla spousta nabídek, některé z nich byly typu "tři jazyky plynně, dva roku na anglické škole, certifikát z účetnictví a ekonomie...". Ty šly hned do koše. Ptal jsem se proč a řekli mi tohle:

* taková slečna bere místo sekretářky jenom jako dočasnou práci a brzy zmizí
* bude chtít velký plat
* poznala lepší a bude kritizovat naše "malé poměry"
* nebude se cítit dostatečně vytížená, práce ji nebude uspokojovat a bude se po čase snažit řídit firmu. I když na to třeba má, na to ji nepřijímáme.

A já zase z praxe programátora vím, že vždy je lepší vzít dva průměrné lidi za menší plat než jednoho naprosto geniálního za plat vysoký.
    

Re: - Arthur Dent (web)

To je samosebou pravda, o tom žádná. Ale co si pak mají ti naprosto geniální (jak píšeš) počít? {smile}
    
HotLinks
Zpět na článek