.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

06.01.2004



a já vážně uvažuji nad tím, že pár řemeslníků na to dno pošlu. Banda zvyjebaná!

Už jsem to tu řešil. Zmínil jsem instalatéra, co začal sekat omítku přímo do bot, které ležely u zdi, protože by mu huba upadla, kdyby řekl „Budu tu sekat, hoďte si ty boty jinam...”

Totiž: Náš byt stojí čtyři zimy (hnedle uvidíte, proč nepíšu roky). První zimu zamrzl přívod vody. Přišli tedy řemeslníci od té firmy, co vodu instalovali, řekli "Hm, je to špatně utěsněný" a začali sekat zeď — do těch bot. Nějak to utěsnili a odešli.

Napřesrok pro změnu zamrzl přívod vody. Přišli řemeslníci od té samé firmy, řekli "Hm, je to špatně utěsněný" a vysekali zeď na stejném místě. Tentokrát jsme si boty předem prozíravě schovali. Pak konstatovali, že tam byl děravej trám a tím že táhlo. Ucpali, utěsnili a odešli. ("Pro ty kýble se stavíme pozejtří..." — a leží nám ve sklepě dodnes.)

Další rok nám voda nezamrzla. Fíha. Skvělé, zlaté ručičky řemeslníků...

Dneska ráno mě vzbudila manželka se slovy „zamrzla nám voda”. Až přijdou řemeslníci (od té samé firmy), neřeknou tentokrát ani popel. Tentokrát budu mluvit já!

PS: Že bych místo zaplacení za opravu odvázal našeho dobrmana?


Zadal Arthur Dent, 06.01.2004 7:50:34, 21 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/688

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Přeji ti - chumlacek (web)

upřímně, hodně štěstí a pevný nervy. Dej vědět,jak to dopadlo.
    

Re: Přeji ti - Arthur Dent (web)

No jak by to dopadlo - zatím jsem si většinu věcí po řemeslnících musel dodělat sám. Skleněné výplně do dveří od skříně zasadit, předtím si nechat to sklo přiříznout (protože ho uřízli blbě), ještě mě čeká přivrtání rukojetí...
    


Nezkusenost :-) - Roj (web)

Arture, sorry, ale to je normalni. remesnici se zvou pouze v nejnutnejsim pripade. Vsechno si musis vzdycky udelat sam. Remesnici vsechno zk... muze se tady mluvit sproste? Snad jo. Nezalezi na cene, vzdycky to zku*vej. Musis nad nima stat nonstop. Kdyz pracoujou soucasne na vice mistech (mimoradny ukaz!), musis nad nima soucasne stat na vice mistech. Nebo nekdo z rodiny, kdo TOMU ROZUMI. Po takoveto zkusenosti zjistis, ze misto nonstop dozoru je levnejsi a lepsi si to udelat sam.
Dej si na vnejsi stranu ty zdi, co je ta trubka, polystyren, na to perlinku, nastrikej omitku. Zabere ti to 5 hodin cisteho casu komplet, ale s prestavkama na tvrdnuti. Ale nejde to udelat v zime.
    

Re: Nezkusenost :-) - Arthur Dent (web)

V případě komentování činnosti řemeslníků se mohou používat odpovídající výrazy, protože neznám opravdu jiná slova než zkurvit nebo zprasit. Tedy, pravda, měli jsme asi dvakrát štěstí na rozumného, šikovného, pracovitého a čistotného řemeslníka, ale jinak to jsou individua, produkující výše zmíněné.
    


. - Auggie (web)

"Že bych místo zaplacení za opravu odvázal našeho dobrmana?" {big grin})

To je hezká představa, ale bojím se, že někteří řemeslníci jsou i proti dobrmanům odolní.
    


 - IP:195.122.193.163 (web)

Právě dělám rekonstrukci bytu..... Významná odmlka a doplnění - celého bytu. Takovou lahůdku jsem ještě nezažil.
Jedna rada - Pokud má někdo pocit, že kamarád vám to za dobrou cenu udělá lépe než firma za standardní cenu, tak ... neudělá. Bude to stát za stejné h...o, nebo ještě lépe, za větší a smradlavější h...o.
Kdybych měl vlastní blog, udělal bych ze svých zážitků s rekonstrukcí seriál. Takhle to nacpu sem. Ne proto, abych machroval, anebo se vyplakával, ale proto, abych každého varoval, před "kamarádskou" výpomocí.

Původně jsme chtěli starý panelákový byt jen trochu uhladit. Nové tapety, sem tam něco přetřít a do obýváku postavit bar, aby se oddělila kuchyň. Nabídli se kamarádi(manželé), že nám pomůžou a postupně nás vmanévrovali do gigantické akce, se kterou jsem sice od počátku nesouhlasil, ale moje přítelkyně byla nadšená, takže jsem raději sklapnul. Akce zahrnovala přestavbu jádra, výměnu podlah za plovoucí, štukování a malování zdí, stavbu baru, dřevěné obložení a spoustu dodatečných prací... A všechno samozřejmě udělá Láďa(kamarád -eh.. exkamarád) Hurá na to. Támhleto se vyžene nahoru, tamto se slepí, tohle se namrská, no ... práce na tři, čtyři víkendy. Tak jsem s mladou jeli do Hornbachu a nakoupili materiál za 22 tisíc. Požádal jsem družstvo o povolení(formalitka) a chystal se stavět. Vyboural jsem polovinu jádra, pak přivezli materiál a v ten samý den jsem dostal i povolení od družstva. A zároveň i pěknou facku. Úpravy bytu se ve zmíněném rozsahu povolují, ovšem rekonstrukce jádra jen s povolením od stavebního úřadu. BUM! Ptal jsem se kamarádky, proč se o tom nezmínila, když je profesionální projektantka a asi by to měla vědět. Prý je to tak samozřejmá věc, že ji nenapadlo se zmínit. A tak jsem stavební práce odložil a začal schánět povolení. Trvalo dva měsíce, než jsem vyběhal potřebné záležitosti(projekt mi naštěstí udělala ta kamarádka zadarmo) a další dva měsíce to schvalovali. Celou tu dobu jsme bydleli v bytě plném materiálu a s polozbořeným jádrem. V listopadu jsme konečně začali stavět. Kamarád Láďa postavil část zdí, zasadil futra a zbytek jsem si musel dodělat sám, protože je malý a nedosáhne tak vysoko. Kamarád Láďa pozval kamaráda Jirku, aby mi za slušnou cenu udělal vodoinstalaci. Cena byla stejná, jako od regulérní firmy a práce docela ušla. Jen baterie na vaně je nakřivo a trochu se viklá. Kamarád Láďa mi narýsoval první řadu baru a zbytek jsem musel udělat sám, protože se mu do toho nechtělo. Kamarád Láďa začal dělat plovoucí podlahy v obýváku a zbytek jsem musel dodělat sám, protože se ze vším úžasně sral, támhle cigárko, támhle kafíčko, večer měl třicet kusů od každého a práce žádná. Kamarád Láďa začal dělat podlahy v koupelně, zjistil, že se mu drolí beton, a že ho to vlastně nebaví, tak šel domů. "Kdybys potřeboval poradit, tak zavolej.." Štukovat zdi ani nezačal. Tak jsem zavolal firmu, která za čtyři dny vyštukovala, vymalovala, nalakovala futra a topení, udělala podhledy v koupelně a na záchodě a zaplentovala odvětrání kuchyně. Jeden známý živnostník mi za normální cenu udělal dlaždice v koupelně a na záchodě a jiný zase elektriku. Podlahy v celém bytě si dodělávám sám, stejně, jako dřevěné obklady. Ještě zavolám tesaře na pár prací a snad to bude hotové.

Bohužel jsem pozdě zjistil, že kamarád Láďa je obyčejný hochštapler, takže zdi v jádře jsou křivé a s výstupky, což si užil obkladač, když musel ty zdi brousit. Podlaha v obýváku je na prd, protože je narvaná až ke zdi, ale správně má mít mezeru 1 - 1,5cm. Podlaha v koupelně a na záchodě se musela vysekat a předělat, protože ten blb dal pod ten beton pružný Mirelon, který se dává pod plovoucí podlahy kvůli vyrovnání nerovností a tlumení hluku. A z fyziky je zřejmé, že když došlápnu na pevnou podlahu, pod kterou je pružný molitan, tak se molitan prohne a beton nad ním popraská. Tím pádem popraská i spárovačka je to celé v p....i.

Omlouvám se za tento dlouhý příspěvek, ale v zásadě jsem chtěl říci pouze toto: Práce kamaráda stojí za prd téměř vždy. Můžete si to udělat sami a dobře, pokud máte "know-how", ale nejjistější je ta firma. Můžete na ně dohlédnout a navíc se ta práce dá alespoň reklamovat.
    

Re: - Jiri Krakora (web)

Pardon, ještě podpis.
    

Re: - Roj (web)

Krasne a ze zivota {smile}
Jen chci podotknout, ze jste mel asi stesti na firmy. Kdyz to firma zfusuje, da se to reklamovat, to je super. Prijede nekdo z firmy a zfusuje to jeste vic. Tak porad dokola, az vas to prestane bavit a najmete si jinou firmu, nebo si vyhrnete rukavy...
    

Re: - Jiri Krakora (web)

No ta první firma taky nebyla tak úžasná. Pokud těm řemeslníkům nestál jejich šéf za zadkem(jakože tam naštěstí stál dost často), tak na to docela solidně káleli. Poslední den jsem dokonce litoval, že jsem si ty futra nenalakoval sám. Ten živočich přišel o tři hodiny pozdě, přestože jsem avízoval, že musím jít brzo do práce, takže jsem samozřejmě přišel o tři hodiny pozdě. Futra zfušoval a ještě mi pokapal lakem nový koberec v pracovně a tu plovoucí podlahu v obýváku. Navíc ani nezbrousil původní lak.

Ale na druhou stranu ty dny předtím jsem byl docela spokojený. Například přišel šéf, řekl, že dali do štuku moc penetrace a museli předělat celý obývák. Anebo přišel šéf, řekl, že zkazili zaplentování stoupačky a museli to opravit za jeho dohledu. Anebo přišel šéf a podhledy v koupelně mi radši udělal sám. A udělal je dobře. Nakonec jsem řekl šéfovi, že potřebuju opravit pár šmouh na zdech, tak tam poslal člověka grátis, i když jsem si ty zdi zašpinil sám.
    

Re: - allora (web)

I já jsem pro pozvání firem. Jednak nesnáším fušery a aktivisty v jakékoliv podobě-když něčemu nerozumím, tak se do toho jednoduše ne-cpu. A je lepší kouknout na doporučení, věci, které dělali předtím a pak provedenou práci cvaknout, než volat jednoho "rádobykamaráda" za druhým a výsledný efekt jednak protahovat a jednak v globále po sečtení všech "nutných vedlejších výdajů" zaplatit dvakrát víc {smile}
    


Re: - braggart (web)

    

Re: - braggart (web)

Safra, jsem zmackl misto tabulatoru enter...

Pridam svou trosku do mlyna, ale opravdu jen trosku. Moje pudni nastavba by byla na roman... Jedinej, kdo odvedl dobrou praci byli sadrokartonari. A ti mi hlasi: "Sefe, tady kolem toho komina vam zatejka!" To byla rana, nova strecha, prvni dest a hned zateka. Na druhou stranu zaruka. Telefonat: "Pane Galba (jmeno uvadim umyslne, dela strechy v Brne {smile}, tece mi za kominem." "To neni mozny." "Vy si myslite, ze si vymyslim?" "No tak to samozrejme ne a co mam jako delat?" "Poslat sem nekoho, aby to spravil." "Tak ja tam nekoho poslu." Tri dny se nic nedelo, tak volam znovu: "Pane Galba, slibil jste, ze mi poslte nekoho na ten komin." "On ted nikdo nemel cas." "Tak si ho laskave najdete, ponevadz jste dostal zaplaceno za strechu, ktera nebude zatekat!" "Dobre, ja tam nekoho poslu" "A kdy prijede?" "Zitra?" "Dobre, zitra" Druhy den opravdu prijel nejaky clovek, ktery na te stavbe asi jednou byl. Po pruzkumu mi sdeli: "Mate ten komin moc nizkej (nevim, proc jsem ho nenechal zbourat...) tak tam nesel udelat ten plech do dostatecne vysky a ta voda pres nej preteka." "Ale urcute to jde udelat, aby tam nezatekalo, ne?" "Jo, tak ja jdu na to." Neco tam pul hodiny kutil a odesel. Za tyden prisel dest a mapy na zdi... Telefon: "Pane Galba, vy si ze me delate srandu? Me to za tim kominem porad zateka!" "To neni mozny." "Vy si myslite, ze si to vymyslim?!" "No to ne, ale to neni..." "Kdy to prijedete opravit?!" "Jak nekoho sezenu." "Zitra!!!" "Dobre, zitra." Druhy den. "Pane Galba, uz je pet hodin odpoledne, prijede nekdo spravit ten zatekajici komin?" "Dneska uz ne, zitra." "To jste rikal vcera taky, myslite, ze mam na praci porad jen cekat, jestli nekdo prijede?!" "Zitra urcite nekdo prijede." "Nezbyva mi, nez vam verit." Dalsi den opravdu prijeli dva chlapci a povidaji: "Dobry den, my jsme z firmy (jsem zapomnel nazev) a posila nas sam pan Galba, ze pry vam tu zateka za kominem." Tak jsem je zavedl na strechu, ukazal ten kriticky komin. Za chvili jeden z nich slezl dolu a s uzasem v ocich hlasi: "Podivejte se na to sefe, to snad neni mozny" Ja na to koukam, nic mi to nerika. "Takhle to tam bylo, tady je komin, tady soused." Uz to vidim... =:-O Taky neverim svym ocim. Ten plech byl vyspadovan na opacnou stranu! Ten, co to prisel poprve opravit si toho nevsiml a zaplacal to nejakym tmelem... Takze hosi udelali novy plech, se spravnym spadem a je pokoj. Alespon z me strany. Jim zrejme pan Galba za opravu jeho mizerne prace nezaplatil...

No, stejne je to dlouhy azaz, a to je tak dvacetina hruzostrasnych historek, co jsem u te pudni nastavby zazil...

    

Re: - pani Dentova (web)

Mluvis (pises) mi z duse. I my mame pudni vestavbu. I nam pri vetsim desti zateka. Nastesti ne do strechy (mozna i tam, ale zatim to neni videt). Nam pro zmenu napr. spatne osadili stresni okna, takze ruzne praskaj (nejvic v noci - neznam nic lepsiho, nez kdyz se nad hlavou ozve zvuk podobny vystrelu). Cekam, kdy se na nas okno v loznici vysype. Uz se na to byl podivat i servisni technik od Veluxu. Jeho zaver znel, ze to mame u stavebni firmy reklamovat a ze to musi komplet rozebrat (vcetne sadrokartonu) a znovu osadit. Kdo neco podobneho zazil, tak jiste pochopi, ze v tom nenecham nikoho se vrtat, dokud me k tomu okolnosti neprinuti. Po veskerych "kvalitnich" zasazich me pak ceka vikend kompletniho uklidu cele (v nasem pripade hodne velke) pudy. (Dana stavebni firma se zacala postupne rozpadat, takze jejich 5-leta zaruka je nam k nicemu.) Btw kdybych v dobach me prekladatelske ery prekladala v takoveto kvalite, tak bych si nevydelala ani na slanou vodu a jeste bych musela zaplatit neco ze svyho jako omluvu!
    

Re: - braggart (web)

Tak mi to nedalo, abych se nesveril se svymi stresnimi okny (kdyz uz jste je nakousla {smile} Prisel chlapik, ze jde osadit okna. Na prvni pohled vypadal jako parkinsonik, tik v oku a v rukou tres. Neodsuzoval jsem ho predem, treba ma pri praci ruku jistou a oko presne... Samozrejme jsem se zmylil. Uz od schodu na pudu bylo pouhym okem videt, ze okna vzdalena od sebe 25 cm nejsou soubezne. Pri blizsim pohledu to vypadalo primo hrozne... "Proc jsou ta okna nakrivo?" ptam se. "Aby pri desti voda kolem oken dobre obtekala." ... Zalapal jsem po dechu. "No pockejte, to snad obtece, ikdyz je to rovne, jak to vypadat, az se da kolem sadrokarton... Ne ja ty okna chci rovne, ikdyby to nemelo obtekat!" Chlapik vytahl hreby a zacal s okny sibovat. Za chvili mi oznamil, ze by to melo byt v poradku. Nevim, jak na to bez vodovahy prisel, ale bylo to krive od podivani, ikdyz mene nez poprve. "Bez vodovahy to asi tezko srovnate" povidam mu. "Kdyz ja vodovahu ani nemam" povida nestastne remeslnik. "Klid, pujcim vam svoji." rekl jsem a dosel do sklepa pro vodovahu. Dal jsem mu ji a pozoroval jeho rozpaky. Nevedel, kam vodovahu polozit, aby zjistil rovinu. Poradil jsem mu a asi na na dva dalsi pokusy okna sedi perfektne.

Fakt nelituju toho, ze jsem si vzal tri mesice neplacene dovolene a mohl u te stavby byt. To byl nejlepe usly vydelek meho zivota {smile} Ale rikam si, ze bych o tech stavebnich upravach mohl napsat serial do sveho blogu, ze? {wink}
    


Re: - Arthur Dent (web)

"Kdybych měl vlastní weblog..." - a proč ne? Na Bloguje je místa dost... {smile}

Už jsem chvilku přemýšlel, že bych z toho udělal extra příspěvek, jako "Čtenáři nám píší..." {smile}
    

Re: - Jiri Krakora (web)

Jenže já jsem strašně línej. Jednou jsem zkusil psát weblog a frekvence článků byla dost malá. Krom toho, blogů je už dost a hlavně těch zavedených, asi bych se cítil, jako ten plivanec v moři.
    

Re: - chumláček-obláček (web)

Ale můžu ti na rovinu napsat,že podobné zážitky bych si velice ráda přečetla.Artur má pravdu - místa tu má dost.Zauvažuj nad tím. Tvé zkušenosti by za to jistě stály. {smile}
    

Re: - Jiri Krakora (web)

OK, zkusim to, ale 966 registrovaných blogerů mne od toho dosti odrazuje.
    


Re: - Jiri Krakora (web)

Založil jsem si tedy nový weblog. Adresa je [lokutus.bloguje.cz/]

Nevím, zda to někdo bude číst, ale jako optimista si říkám, že i kdyby mě nikdo nečetl, je to pořád lepší, než drátem do oka.
    


Re: - Roj (web)

Kdyz mam chut na pivo, nemusim si hned stavet pivovar. Kdyz chci neco napsat, nemusim kvuli tomu ihned zakladat weblog {smile}

Podobne argumenty jsem pouzival i na "zeneni se" {smile}
    

Re: - NZNamy (web)

Aha! Tak proto se vždycky tak ženeš aspoň v autě! :o)))
    
HotLinks
Zpět na článek