.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

01.03.2004



Dal jsem na doporučení jednoho nejmenovaného skladníka postřehů a navštívil zubaře. Měl jsem tedy možnost porovnat chování a profesionalitu relativně mladého stomatologa v kontrastu s několika zubařkami, které mi spravovaly zuby dříve.

Dříve: Zubařka, asi 50ti letá. Ordinace v budově polikliniky nejmenovaného města.
Domluvím se telefonicky na prohlídce. Třeba na 9:30.
Přijdu v 9:00 a čekám do 11:00. Pak na mě přijde řada.
"Dobrý den."
"Posaďte se, sestro, pište  — šestka vlevo dole, trojka vpravo nahoře."
Aniž by cokoliv dalšího řekla, bere do ruky vrtačku, ani se nezeptá, jestli nechci injekci, a začne mi zub vrtat. Nezeptá se, jestli třeba nechci bílou plombu, prostě vrtá.
Šílená bolest, nevím proč vrtá, co vrtá, vidím jen proužek kouře, který stoupá z mé těžce zkoušené mordy.
Po skončení exekuce (nebo tortury — jiné slovo mě nenapadá) přichází rozloučení.
"Přijďte zase za půl roku, další prosím."
Žádné „nashledanou”.
Připadám si ne jako pacient, ale jako položka v kartotéce, obtěžovatel, kterého je třeba rychle vyřídit a odkopnout.

Divíte se, že nemám rád zubaře? A že jsem se jich bál?

Nyní:
Ordinace na periferii nejmenovaného velkoměsta.
Domluvím se telefonicky na prohlídce. Na 11:00.
Přijdu v 10:58 a čekám do 11:01. Pak na mě přijde řada.
Následuje řada vstupních úkonů, jako rentgen. Tyto úkony provádí asistentka (nebo zdravotní sestra?). Čekám 5 minut, než se fotky z rentgenu vyvolají a pak vstupuji do ordinace.
"Dobrý den."
"Dobrý den, jsem rád, že vás poznávám."
Následuje krátké poučení, čím se zubař bude zabývat, na co se zaměří, proč dělali rentgen.
Pak se podívá na zuby, řekne co se kterým je.
Následně se domluvíme, kdy se zase sejdeme, a co se bude dít. Jak bude postupovat, že mi navrhne několik variant, co s mými zuby dělat.
Stále si připadám jako někdo, kdo je v podstatě vítaný. Kdo není jen položka v kartotéce, ale pacient, který shání pomoc.
Bavil jsem se s tímto doktorem a vysvětlil mu, proč zubaře nemám rád. Popsal jsem mu situaci s tou takyzubařkou. Řekl mi, že má stejné zkušenosti.

Podobné zkušenosti popsal Arthur již dříve zde. Nezbývá, než souhlasit.

To je tak těžké, chovat se k zákazníkovi, pacientovi, klientovi, slušně a vstřícně? Naštěstí je vidět, že to jde.


Zadal White Dog, 01.03.2004 14:49:21, 19 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/783

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Teď mi došla ta ironie... - Arthur Dent (web)
(01.03.2004 15:01:46)

On vlastně nejlepší zubař musí zákonitě se svými zuby chodit k horšímu kolegovi {smile}
    

Re: Teď mi došla ta ironie... - White Dog (web)
(01.03.2004 15:07:49)

Na tohle téma vyšla kdysi v (tenkrát ještě špičkovém) časopise VTM hádanka:
Ve městě jsou pouze dva holiči. Přijede cizinec a chce se nechat ostříhat. Vejde do prvního holičství a uvidí perfektně ostříhaného holiče. Tak se zajde podívat do druhého holičství a uvidí nedbale ostříhaného holiče. Neváhá ani chvíli a nechá se ostříhat u toho nedbale ostříhaného. Proč? {smile}
    

Re: Teď mi došla ta ironie... - Ozzy (web)
(01.03.2004 22:16:42)

jen k tomu VTM:
ano to byl skutečně špičkový časopis.Pamatuji...
    


tak tak - Mirun (web)
(01.03.2004 15:06:52)

dneska chodím k zubaři dokonce rád, ale ten rozdíl je logický - dříve neměl (nejen zubař, ale jakýkoliv pracovník) motivaci, dnes je to naštěstí o něčem jiném. Když to přirovnám k jinému oboru - málokdy dneska přijdeš někam do obchodu, kde za pultem stojí prodavačka, lakuje si nehty a na jakoukoliv otázku odpovídá: nevím, nemáme, zkuste to v "xyz" tam by to mohli mít...
(čti - jdi dop****e, nejsem tu kvůli tobě)
    

Re: tak tak - pixy (web)
(01.03.2004 22:47:05)

Přesně jsi mi připomněl předvčerejšek. Řekl jsem si, že když jsem ve "městě", zajdu nakoupit do malých obchůdků, abych zas dal vydělat jim a neživil pro změnu žádná teska a jiné molochy.

Prošel jsem celé centrum, abych se dostal do jediné "rybárny", která je na Kladně od nepaměti. Chtěl jsem nějakou "steakovou" rybu (tuňáka, nebo aspoň lososa či žraloka). Když jsem tam vešel, musel jsem se prodavačky nechtě zeptat, jestli tam ještě prodávají ryby. Měli tam chlebíčky, saláty, zákusky, vína, kávy - klasické "lahůdky/bufet". "A to jako chcete živýho kapra," povídá prodavačka a nenápadně hodí oken do zadního rohu, kde uvidím jakousi plechovou káď. Vysvětlil jsem jí, co chci - slyšitelně pokrčila rameny a dovedla mě za roh, kde se nacházely dva mrazáky (Algida v nich mívá nanuky), kde byly bez ladu a skladu naházené různé zbytky ryb. Prodavačka netušila, co je co zač a marně porovnávala nalezené balíčky s ručně psaným ceníkem nalepeným na zdi. Prchl jsem.

Vrátil jsem se zpátky na náměstí, kde je od nepaměti řeznictví (bývala to jedna z "hlavních" kladenských masen). Znáte je - bíle vykachlíkované, na zemi béžové dlaždičky s rozčvachtanou břečkou, prosklené pulty a háky s uzeným a salámy.

U pultu byla fronta asi deseti lidí. Vystavené maso obschlé, jen tak naházené, na větších kusech modrá razítka, poházené odřezky, od pohledu nechutné. Ani po pěti minutách se prodavačka, která vzadu s kýmsi kafrala, neuráčila jít obsaluhovat. Nebyl jsem jediný, kdo odešel.

Jel jsem do Teska.
    


jen otazecka - juneau (web)
(01.03.2004 15:08:30)

Mel ten zubar na strope nejaky plakat, obraz, motiv (...) ? Nase zubarka te polozi do kresla, ty (prirozene) kouknes na strop a tam je obrovsky plakat s nejakou zelenou krajinkou. Musim rict, ze je to vazne prijemny.... a jeste si s tebou povida o tanecnich, o skole, div ne o holkach {smile}

Nevim, treba by se vyplatilo zajet si k zubarce na vysocinu, ne? {smile} I kdyz, vypada to, ze jsi spokojeny {smile}
    

Re: jen otazecka - rony (web)
(01.03.2004 16:41:45)

hehe, tak to si bol este na dost malo zvyknuty.

ja som sa posadil v kresle a popri tom ako na mne makal, ja som sledoval televizor, ktory bol pod stropom v rohu pred mojimi ocami.

po tych niekolkych navstevach som mal zmaknute vsetky mexicke telenovely {wink}

    

Re: jen otazecka - Arthur Dent (web)
(01.03.2004 16:47:29)

No, v tom případě bych asi požadoval dvojitou dávku anestetik.
    

Re: jen otazecka - rony (web)
(01.03.2004 20:59:22)

ja som ho podozrieval, ze mi nedal ziadne a nic som necitil {wink}
    


Re: jen otazecka - Jana (web)
(01.03.2004 22:09:01)

Jen otázečka ? Jak se povídá u zubaře o tanečních a tom všem, když máš v puse třeba vrtačku {smile}
Ale znám to, moje zubařka je taky dobře upovídaná {smile}
    

Re: jen otazecka - Netorack (web)
(10.03.2004 20:15:24)

No velmi zvláštně {smile} Ukecaná zubařka je v pohodě, ale horší je, když klade otázky a čeká na tvé odpovědi. A že máš v puse 1-2 nástroje jí nevadí... Ale jinak je zlatá.
    


 - Lokutus (web)
(01.03.2004 15:14:04)

Au to bolí. To, jak se směju. Musím totiž souhlasit. Mám naprosto stejné zkušenosti. Když jsem se kdysi ptal své zubařky, proč mi nedá injekci, když vrtá, tak odpověděla, že potřebuje vědět, jak dlouho má ještě vrtat a kdyby mě to nebolelo, tak by to nepoznala. Vyprávěl jsem to svému nynějšímu zubaři a o něj se pokoušely mdloby. Musím přiznat, že mám naprosto skvělého zubaře (resp. zubního chirurga), ke kterému chodí i ostatní zubaři "na patře" pro radu. Pamatuji se, že nedávno White Dog chtěl doporučení na dobré zubaře. Kdyby ten můj bral nové pacienty nemohl bych ho nedoporučit. Po všech těch zkušenostech se "zubařkami" a soukromými klinikami je tenhle člověk, jako balzám na bolavé zuby.
    


Stastny bily pes. - loar (web)
(01.03.2004 15:38:27)

Muzu se jen optat, co je to za periferii? Kdyby totiz nebyla prilis jizni ci vychodni, tak bych taky uvitala sikovneho zubare. Moje pani zubarka je neco podobneho jako tva byvala, jen s tim rozdilem, ze mi behem sadistickeho vrtani vyklada o tom, ze si pamatuje, jak jsem byla jeste mala prdelka (chodila jsem do skoly s jejim synem).
Pro jistotu nechavam mail {wink}
    


 - řetěza (web)
(01.03.2004 16:26:33)

já bych měla pro změnu doporučení na naprosto skvělýho "rovnátkáře". v praze u náměstí míru je zubní ordinace, kde ordinují tři zubaři, dva klasičtí (asi matka a syn) a jeden co dělá rovnátka. je to takový starší pán, má tlustý skla a je zarostlej fousama, ale je skvělej!
zuby srovná dokonale, má milou postarší sestru a především zvláštnost - dveře do ordinace se nezavírají. když čekáte (těch 20 minut cca) tak můžete koukat jak si povídá s pacientem před váma a jak všichni laškujou. oridinaci má vyzdobenou trofejema z golfu, obrázkama hezkejch slečen (asi dcery) a je tam útulno. v čekárně rybičky v obřím akvárku, rádio, automat na kafe (pro čekající rodiče).
jen už asi nebere nový lidi...
    


 - dgx (web)
(01.03.2004 17:14:58)

tak si říkám, jestli není lepší mít zdravé zuby bez jediného kazu....
    

Re: - Roj (web)
(02.03.2004 02:11:54)

To neovlivnis. Jsou lidi, kteri maji holt smulu. {wink}
    


- = - Lukyn.cz (web)
(01.03.2004 18:24:15)

Podobnou zubařku jsem měl předtím taky. Tohle je fakt 100% rozdíl. {smile} Troufám si tvrdit, že kdybych tohoto zubaře potkal dřív (netvrdim, že se nenajde lepší), tak nemusim momentálně absolvovat čtvrt roku trvající zubní servis. Naštěstí je to servis perfektní a celkem bez nervů.{wink}
Při větších zákrocích tento zubař pouští rádio. Tuhle jsme všichni společně posluchali "Mrázek - ústředna" na Evropě 2 a všichni jsme se usmívali. {smile}
    


 - maja (web)
(02.03.2004 10:38:01)

nechtělo se mi tomu věřit, ale čtenářka neonka u mě v komentářích jednou líčila, že její zubařka z dětství se pokoušela pacošům trhat zuby už v čekárně a občas se jí to i podařilo
    


 - marja (web)
(03.03.2004 10:37:29)

uf... muj chrup nutne potrebuje stomatologa, ovsem ja trpim silenou fobii (proc zrovna ja...?!? sestra by si klidne nechala vrtat vsech tricet zubu co ma a ani by nemrkla!) a vy se vsichni nejak podezrele vyznate... doporucte mi prosim nekoho... mileho, tolerantniho... hihi, ja vim, nejsem na seznamce, ale nechci jit na blind k nejake te padesatilete zubarce, ktera mi utrhne hlavu{smile}
    
HotLinks
Zpět na článek