.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

22.03.2004



Koukám na zprávy a protože jsou plné zhovadilostí ("Izrael nemá právo zabít Jásína. Je sice pravda, že Jásín vydával povely k sebevražedným atentátům, ale nikdo nemá právo ho zabít..."), čtu si u toho dnešní Týden. A v něm je zajímavý rozhovor s Blixou Bargeldem, frontmanem skupiny Einstürzende Neubauten.

Doporučuji si rozhovor, nazvaný Ani hovězí, ani kuře přečíst. Dnes už Neubauten nehrají brutální industriální hudbu jako dříve, jejich skladby jsou tiché a pro znalce jejich tvorby „dřív” až téměř překvapivé.

A proč na ten rozhovor upozorňuji? Jednak kvůli postoji Bargelda k moderním technologiím, internetu a nahrávacím společnostem ("Až nahrávací společnosti zahučí do pekla, já plakat nebudu. (...) Nemá to nic společného s pirátstvím nebo stahováním, je to jasná kapitalistická strategie. Investovali do něčeho a teď chtějí nejvyšší možný profit v dohledné době. Mainstream (...) jim to umožňuje, o nic jiného nejeví zájem.")

A pak také kvůli pasáži o koncertu ve Stuttgartu, kterou si dovolím ocitovat ve zkrácené verzi:

BB: Včera jsme hráli ve Stuttgartu a publikum bylo k nesnesení.
Týden: Proč?
BB: Nedokázalo ani chvíli držet huby! V našich písních je dnes hodně tichých míst a pauz: kapela se tedy náhle odmlčí a pauzu překlene žvanění z publika. (...)Někdo se rozhodne, že půjde na koncert, zaplatí za to a pak uprostřed produkce někomu volá mobilem.
Týden: Není to příznak dnešního interaktivního věku?
BB: Spíš je to znak toho, že kolem Stuttgartu žije mimořádné procento idiotů.

Blixo Bargelde, jak Vám rozumím!

(Rozhovor vyšel v časopise Týden, číslo 13, ročník 2004)


Zadal Arthur Dent, 22.03.2004 19:24:57, 3 komentáře...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/808

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

ticho - pavelm (web)
(23.03.2004 10:39:45)

Možná je to také tím, že nemálo lidí jde na koncert ne proto, že by je ta hudba opravdu zajímala, ale proto, že nemají čím zaplácnout večer - jdou se pobavit.
Ten výrok je vážně dost silný, ale to rozhořčení docela chápu.
Sám přímo nesnáším když třeba v kině někdo při tiché pasáži komentuje děj.
    

Re: ticho - Arthur Dent (web)
(23.03.2004 11:51:59)

To je právě to... Otázka je, jestli je koncert "zaplácnutí večera", něco na úrovni posezení v hospodě, nebo jestli je koncert umělecký výkon, podobně jako divadlo, kde se někdo snaží něco tvořit a od diváků vyžaduje alespoň elementární slušnost: Nerušit.

Samosebou je rozdíl mezi koncertem vážné hudby a rockovou tancovačkou. Ale určitá slušnost by měla být normou na obojím.

PS: Blixa Bargeld ještě dodal, a to jsem necitoval, že to řekne v klidu, protože se jim to ve Stuttgartu stalo už několikrát.
    


 - Carpenter (web)
(23.03.2004 22:07:15)

Trocha ironie? Blixa může být rád, že na jeho koncert ještě někdo přijde. Třeba se dožije i časů, kdy sál bude poloprázdný a zbyde tam pár "staromilců" vzpomínat na staré dobré časy...:o)
    
HotLinks
Zpět na článek