.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

02.05.2004



Tenhle příspěvek je o drobných radostech chlápka v lehce středních letech. A souvisí s elektronikou...

Součástky se mi sešly, díky jednomu pánovi z Olomouce (tímto ještě jednou děkuji) mám teď doma procesorů, že bych jimi mohl dláždit (myslím že rohožka z několika Z80 by bylo ještě drsnější použití než HUBův legendární blikač) a pomalu je načase z nich taky něco postavit.

Dneska jsem se dostal do té správné bastlířské nálady a říkal jsem si, že bych mohl zkusit zase něco malého udělat. V kontaktním poli mám mikrokontrolér 8051 s LCD displejem, tak proč si nepostavit čítač, že? Bude se hodit na oživování té Z80ky. A proč ho neotestovat na nějakém generátoru?

Postavil jsem na druhém kontaktním poli oscilátor, zapnul jsem zdroj — a nic. Kontrolní dioda ani neblikla, byl jsem tedy bez proudu. Není možná! Vypnout, proměřit, zapnout... a ejhle! Ze zdroje (použitý ATX zdroj) se najednou začalo kouřit. Dva proužky šedého dýmu, jako ze dvou cigaret, stoupaly ke stropu. Fascinovaně jsem na ně koukal asi deset vteřin, než mi došlo, že bych mohl vytáhnout napájecí šňůru.

Tak, ATX zdroj odešel. Vzal jsem tedy nabíječku od mobilu, kouknul se na ni a vidím: 4,8 voltu. Fajn, říkám si, přesně tolik potřebuju. Jenže pro sichr jsem vzal voltmetr a změřil si výstupní napětí. A bylo tam rovných 12 voltů.

No, třeba je to tím, že ten zdroj jede naprázdno. Zapojil jsem tedy větráček z chladiče procesoru jako zátěž a měřím — 9 voltů... Sice je to míň, ale stále to není těch 4,8. Takže jsem připájel stabilizátor, odpor, kondenzátory a získal tak zdroj 5.1 voltu a ze stabilizátoru kamínka pro chladné dny.

Zbytek byly už triviální kroky: Vzpomenout si, kde mám překladač pro 8051, vzpomenout si na syntaxi, asi 30x absolvovat cyklus „upravit kód — přeložit — přepojit dráty na programování — smazat FLASH — nahrát kód — přepojit dráty na provoz — otestovat” a nakonec jásat nad hotovým měřičem frekvencí.

A oscilátor mám jako bonus. {smile}

Zítra si prubnu zapojit ten procesor a zkusím totéž co HUB. Ale na rozdíl od něho JÁ už mám i paměti a obvody vstupu a výstupu... {smile}


Zadal Arthur Dent, 02.05.2004 23:35:21, 6 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/856

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Do toho! - HUB (web)
(02.05.2004 23:55:30)

Tak to ti závidím tvou "bastlířskou náladu". Já mám takovou depku že "na co šáhnu tak to bude k ničemu" takže raději poslední dobou nic nedělám. Mikrokontrolérů a návrhů mám spousty ale ta správná nálada...není.

Měřič frekvencí mám na seznamu.. uvidím kdy to dám{smile} Zítra přeji hodně štěstí a co nejméně přehrávání FLASHky!
    

Re: Do toho! - myshpa (web)
(03.05.2004 09:30:58)

hm ... ja tohle nikdy nechapal a uz asi ani nepochopim

to nadseni kdyz si clovek koupi igelitku plnou malych blech, ty donese domu, v seru sklepniho prostoru je vyklopi na stul, a za "smradu" pajky to vsechno paji "dohromady"

a po nekolika dnech pokusu nadsene skace okolo: "uz to blika!" {smile}

pak o nem tyden neslysite, a zase podobne zvolani: "uz mi to blika SOS"
    

Re: Do toho! - Arthur Dent (web)
(03.05.2004 12:24:56)

Já to taky nechápu... Já své igelitky vysypávám zásadně pod střešním oknem. {smile}

Mně to SOS nebliká... Já tam mám displej, mně to může SOS napsat {smile}
    


Jo.. - Ebo.. (web)
(03.05.2004 08:32:35)

některé ATXové zdroje ..jsou šité horkou jehlou..a podle toho to tak vypadá..
    

Re: Jo.. - Roj (web)
(03.05.2004 10:22:17)

Zvlast, kdyz se pusti bez zateze {smile}
    

Re: Jo.. - Arthur Dent (web)
(03.05.2004 10:41:41)

Zátěž tam byla - dva integráče a LCD displej {smile}
    
HotLinks
Zpět na článek