.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

04.05.2004



Lidé si sem tam dávají různá předsevzetí, to je známá věc. Obvykle to souvisí s nějakými zdánlivě důležitými daty v kalendáři, jako třeba 1. leden nebo různé narozeniny. Jsou však výjimky, potvrzující pravidlo.

Předsevzetí se obvykle týkají snahy stát se jakoby lepším člověkem. Tak si lidé usmyslí, že přestanou pít, kouřit, že zhubnou, že každé ráno udělají 10 kliků nebo že letos opravdu najdou smysl života, vesmíru a vůbec.

Ne tak já. Dávám si také předsevzetí. Ale tak nějak nesmyslně. Sedím třeba s kamarády u piva a najednou si usmyslím, že se měsíc nedotknu alkoholu. A dodržím to. Vůbec to nesouvisí s žádným datem v kalendáři, jedná se vždy o impulsivní rozhodnutí.

Nebo jsem se před minutou rozhodl, že do konce června porazím Kostěje ve squashi. Což je samozřejmě předsevzetí jako hrom.

Podobných nesmyslů mě napadá dost, ale pořád jde aspoň trochu rozumná rozhodnutí, aspoň doufám.

Vyskytují se však i předsevzetí podivná, pozoruhodná, zvláštní.

Nejzajímavější předsevzetí, které jsem kdy zaregistroval, si dal jeden známý. Ten prohlásil, že pokud si do svých 40ti let nenajde ženskou, vstoupí do kněžského semináře. 40 let mu bylo někdy před týdnem. {smile} Přitom se tento člověk (mimochodem mimořádně vzdělaný a s neuvěřitelným rozhledem) nehlásí k žádné víře.

Mnoho let před tím si zase ten samý člověk dal předsevzetí, že si najde lepší zaměstnání. Aby si toto rozhodnutí pojistil, dohodl se se mnou, že pokud do určitého data zaměstnání nezmění, dá mi peníze, za které já najmu nějaké ranaře, aby mu dali nakládačku {smile} Velmi zvláštní přístup... Zaměstnání nezměnil, ale nějak jsem to promlčel.

Tak co myslíte, kde končí předsevzetí a začíná póza?

Před mnoha lety jsem byl já a dva mí spolužáci na takzvaném čundru — tedy tak tomu říkali oni, ve skutečnosti to byl týdenní výlet po Českém ráji. A já si náhle vzpomněl, že 12 hodin nepromluvím. Neměl jsem pro to žádný důvod. Ale dodržel jsem to. To ale už asi není ani předsevzetí, to je pitomost {smile}

Kdepak — den bez pořádného předsevzetí je promrhaný den.


Zadal White Dog, 04.05.2004 10:04:08, 6 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/862

Zpět na článek

HotLinks
Reakce na jiných stránkách (TrackBack)
Prevazne neskodny...: Kacířská mobilní myšlenka
Prevazne Neskodny...: Bowling, Music Club a jiné podivuhodnosti
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

40 let - dgx (web)
(04.05.2004 12:56:01)

>> do svých 40ti let nenajde ženskou

tady jde o speciální typ předsezetí, kdy zvolené datum se zdá být na hony vzdálené. Ale čas je prevít, deadline náhle proletí kolem nás a předsevzetí bere za své.

>> náhle si vzpomněl, že 12 hodin nepromluvím - kdybys byl žena, byl bys neodolatelná {smile}
    


 - juneau (web)
(04.05.2004 19:43:24)

sakrys, casto delam to same {smile} treba pokud jde o kompl, kde travim az moc casu, nebo prave o alkohol... tahl jsem to 94 dni (od nekdy az do sveho svatku), a nemohl s tim hnout nikdo. Bavi me mit podobne a jine presvedceni... dokazuji si, ze na to mam. Tak jako ty {smile}
    


 - moussa (web)
(06.05.2004 09:47:19)

dala jsem si předsevzetí, že si letos nechám vyndat jednu osmičku . . . . . . ale to bude bolet . . . . .moc bolet . . . . no do konce roku je ještě čas!
    

Re: - White Dog (web)
(06.05.2004 10:12:44)

Já si nechal vyndat dvě osmičky i bez předsevzetí, a nebolelo to.
    
HotLinks
Zpět na článek