.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

18.05.2004



Jedno velké trauma mě v mém životě stále pronásleduje. Nikdy jsem nejedl ostré jídlo. Myslím tím pochopitelně jídlo patřičně okořeněné, aby si chuťové buňky přišly na své.

Nepleťte si prosím pojmy pikantní a ostrý. Pikantní může být třeba i kandovaný zázvor (tfuj!), ale ostrý určitě není.

Pod pojmem „ostré jídlo” si představuji cosi, co příborem nabírám po maličkých soustíčkách, s vrcholnou opatrností vkládám do pusy a pak si vychutnávám slastnou bolest, po každém soustu trochu jinou. Leč neměl jsem nikdy štěstí se takového jídla dobrat.

S kolegy nebo známými jsem navštívil několik mexických restaurací. „Tam pojď, dáš si jídlo a nesníš to, to řeže jak břitva” varovali mě. Jak v Mezcalu, tak zejména v restauraci Azteca vaří skutečně výborně. Takové Chilli con carne nemá chybu. Tedy jednu ano. Čekal bych, že to jídlo bude aspoň trochu ostré. Jak v Mezcalu, tak v Aztece si k tomuto skvostnému pokrmu přiobjednávám misku feferonek. Přesto se o jídle nedá říct, že by se byť jen přibližovalo tomu, co si představuji pod pojmem „ostrý pokrm”.

Dával jsem si v Aztecu s kumpánem na pracovním obědě kuřecí Chilli con carne, pochopitelně i přes přídavek misky feferonek mdlé chuti. Vedle přisedly dvě starší dámy a chtěli si dát něco k obědu . Zeptali se tedy servírky, jestli je to Chilli con carne ostré. Servírka odpověděla, že je to velmi ostré jídlo. Zaslechl to kamarád a nahlas se ohradil, že to není pravda, že je to jídlo sice výborné, ale o nějaké ostrosti se nedá mluvit.

Možná je to dané mojí zvýšenou odolností. Jednou jsme byli s výše zmíněným kamarádem pozváni k známému vařit guláš. On vařil, já jsem dochucoval kořením.

Předem jsme upozornili zbylé tři hosty té pamětihodné žranice, že to uděláme trošilinku ostřejší. Ale že prý to nevadí, „my máme plechový huby, sníme všechno, jen se to nebojte pořádně okořenit”. Tak jsme okořenili.

Dopadlo to tak, že jsem celý guláš jedl jen já a můj podobně postižený kamarád. Ostatní pozvaní, kteří se holedbali svými plechovými hubami, snědli několik soust a prohlásili, že něco tak příšerně pálivého se nedá jíst, že to s jídlem nemá nic společného.
Mě ale gulášek moc ostrý nepřipadal.

Je také důležité si uvědomit, že i u ostrého jídla musí být cítit chuť. To znamená, že pod vrstvami pálivosti musí být cítit, o jaké jídlo se jedná, jaké sousto je slané, jaké sladkokyselé, a jaké má nějakou další z tisíců příchutí.

Je omyl myslet si, že pokud do jídla přisypu plný pytlík chilli koření, přidám pár sušených feferonek a kdoví co ještě, že dostanu ostré jídlo. Ne, dostanu blivajz. Udělat ostré a chutné jídlo musí být jistě velké umění. Jako důkaz budiž přijato moje tvrzení, že protože jsem nikdy nic ostrého u nás nejedl, tak asi žádný rodilý Čech nic takového ani ukuchtit nemůže, protože na to nemá talent. A tak jsem u nás kvalitní ostré jídlo nikdy nejedl, jak jsem již zmínil v úvodu tohoto příspěvku.

Tak se ptám: existuje v Praze nebo okolí nějaký podnik, kde by uspokojili moji touhu po ostřejším jídle? Nebo si budu muset počkat, až poletím v zimě na dovolenou do Indočíny?


Zadal White Dog, 18.05.2004 9:35:14, 18 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/887

Zpět na článek

HotLinks
Reakce na jiných stránkách (TrackBack)
Prevazne Neskodny...:
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - dgx (web)
(18.05.2004 09:48:03)

vidím že jsme stejná krevní skupina {smile}

Našel jsem zatím jen dvě 'ostré' restaurace. Jedna se jmenuje 'Sklep' a leží v průsečníku ulic Údolní a Úvoz (Brno), druhá je Břeclavi, kuchař je ital a jmenuje se Salvatore. Takže kdybyste měli někdy cestu....
    

Re: - White Dog (web)
(18.05.2004 09:56:31)

Díky za tip. Začátkem července jedu do Mikulova, budu sebou mít kolo, a tak si do Břeclavi zajedu na chutný oběd. Hodnocení tebou doporučené restaurace zveřejním, pokud na to nezapomenu.
    


Zazrak obeven - Mike Rosoft (web)
(18.05.2004 09:56:14)

Taky mam s ostrymi jidly podobny problem {smile}
Jednou jsem ale byl na nejakem jednani v jednom malem mestecku na jehoz jmeno si nemuzu vzpomenout (a za to se vazne nenavidim :]). Bylo to asi 30-50km od Hradce Kralove, na namesti asi jen jedna restaurace, mela jediny vetsi stul vzadu v rohu, jinak vse pro 4 lidi - dam kralovstvi a pul princezny tomu kdo mi rekne jake je to mesto.

... mno ale k pointe - Dal jsem si tam "pikantni gulas" jeste s jednim znamym a to bylo to nejuzasnejsi jidlo co jsem kdy jedl. Oba jsme sice meli chutove bunky lehce spalene a v obliceji jsme byli jeste hodinu cerveny, ale stalo to za to {smile}
    

Re: Zazrak obeven - Roj (web)
(18.05.2004 11:21:53)

A aspon svetovou stranu? Horice? Jicin? Chlumec? Jaromer? Opocno? Trebechovice? Pardubice? {smile} Castolovice? Vamberk? Borohradek? Holice?
    


Na komentář to bylo moc dlouhé :o) - Tokugawa (web)
(18.05.2004 10:11:19)

[blog.zbroj.info/2004-05.php#180949]
    


cejlon - Roj (web)
(18.05.2004 11:30:25)

Muj skorosvagr byl dele nez rok na Sri Lance. Privezli mi odtud pytel orisku kesu v chilli. Opravdu lahudka! Ma to vyhodu, ze mi na to nikdo nechodi {smile}
Ale rikal, ze to nic neni. Pry tam roste druh papricek, ktere pali i na dotek RUKOU. Jist to je pry pro netrenovanou osobu zivotu nebezpecne, bez prehaneni.
Ja tvrdim, ze ostre jidlo musi trochu palit i v zaludku. Mam to vyzkousene.
O konecniku nemluvim, tam pali i jidla chuti mdlejsi {smile}
    

Re: cejlon - dgx (web)
(18.05.2004 14:22:06)

ad paleni v konecniku

Jednou to prestane, jen dal papej ostre {smile}

U sebe jen cekam okamzik, kdy si zacnu v restauraci do gulase obracet cely sacek chilli, a mezi sousty si bicovat koprivama jazyk...
    

Už vidím tu objednávku - White Dog (web)
(18.05.2004 14:26:56)

"Pane vrchní, dal bych si řádně ostrý gulášek, k tomu extra sáček chilli a několik čerstvých kopřiv, prosím." {big grin}
    


A co pákistánská restaurace - sun7dots (web)
(18.05.2004 11:31:47)

Taky mám rád pálivá jídla a doporučuji malou pákistánskou restauraci Maisli (nebo tak nějak, nemůžu si vzpomenout jak se přesně jmenuje). Je to jednu stanici tramvají za VŠE. Dal jsem si tam něco v extra pálivé omáčce a abych se přiznal, měl jsem problémy to dojíst. Na druhou stranu, když si dáváš misku feferonek a ani to s tebou nehne, tak nevím jestli to bude stačit{smile}

Pak bych možná doporučil zajít k nám do hospůdky (Bastila v Chebu) a objednat si "jídlo s tou extrémně pálivou omáčkou, co pak dopíjí pan architekt" a oni už budou vědět{smile} Pan architekt má totiž taky plechovou hubu a k jídlu si dává udělat misku s hrozně pálivou feferonkovou omáčkou, kterou po jídle dopíjí{big grin})
    

Re: A co pákistánská restaurace - px30 (web)
(19.05.2004 10:46:15)

ta je vynikající - doporučuju jehněčí Vindaloo. To se opravdu dává do úst po malých kouscích a pak se dlouho trpí...

Je to tady:

[www.mapy.cz/handler.py?action=detail&mapWidth=552&mapHeight=420&tableName=resta&key=9977&objectType=0]
    


jóóó ostré jídlo - Zázračný Element (web)
(18.05.2004 11:45:17)

To u nás v zaměstnání máme číňany, co tu mají i orginální kuchyni..
To celý oběd červenám a slzavím (a okolo_stolující žasnou, že ještě žiju)
a pak ještě minimálně tři hodiny mně pálí když polykám, nebo piju vodu, žaludek hycuje a pak ještě to hrozně pálí v oné malé místností s rolí papíru{wink}
    


He.. - Ebo.. (web)
(18.05.2004 13:11:48)

Teda vy se pěkně "impregnujete"..hi..
    


 - Alraune (web)
(18.05.2004 14:37:57)

Feferonky k mexickému jídlu? Snad jalapenos {smile}
    


bhutana ghost - mao_boy (web)
(18.05.2004 15:18:06)

Paris - poblíž stanice metra Pont de Neuilly je taková nenápadná indická restaurace kde vaří takové nenápadné jídlo s nenápadným názvem...."bhutana ghost" .

Bylo to trochu ostřejší než jsem čekal- moje chuťové buňky byly zničeny už v prvních okamžicích po pozření tohoto ohnivého pekla. Žaludeční stěna byla propálena na několika místech o chvíli později.

Mohlo mě hned napadnout o co jde,když jsem se chystal k prvnímu soustu přestali zpívat ptáci, lidé zavírali oči a číšník se jen šibalsky usmíval...

Tehdy jsem ztratil chuť a můžu teď jíst cokoliv, heč!

mira

    


 - Lokutus (web)
(18.05.2004 17:23:32)

Pokud si chci někde dát ostré jídlo, tak tam musím jít se svou přítelkyní. Ona ostré nemůže, protože má nemocný žaludek. Pravidelně si objednává jídlo, které podle obsluhy není ostré a stejně pravidelně ho jím já, protože je ostré, jako sviňa. Já si objednávám "velmi ostré" jídlo a to jí zase moje přítelkyně, protože to zase pro změnu ostré není. Takže v zásadě vždy dostaneme, co chceme.
    


 - PetrVod (web)
(19.05.2004 01:09:53)

Pokud si nejsi liny uvarit, da se obcas koupit thajska pasta na kari... pridat kokos, nejake maso a zeleninu a je to docela fajn... Na obalu bylo v navodu na pripravu napsano "Pro dosazeni jemnejsi chuti pouzijte polovicni davku koreni". Myslel jsem, ze jsem celkem odolnej, ale ta jemnejsi chut me malem zabila.
    


 - Egi (web)
(22.05.2004 02:59:45)

Mno, jednou jsem si dal kdesi na Zizkove chilli gulas, ze mi staly slzy ve vocich, musel jsem si dat dve pauzy a myslim, ze jsem i krapet nedojedl. Narez jako prase. Ale to se asi kuchtikovi uklepla pazoura, priste uz to bylo taky takovy mdly ...
    
HotLinks
Zpět na článek