.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

30.05.2004



Známý Jan Janda napsal několik knih-neknih. Stáhnul jsem je a začal jsem číst... A musím se s vámi podělit o své dojmy, protože něco takového jsem opravdu nikdy neviděl. Pokud jste slabší povahy, tak ani nečtěte dál...

Nejprve snad k osobě autora. Jan Janda býval proslulý hacker a autor zasvěcených článků o IT. V současné době je odborník na ženské a najmě feministické weby. Vede obšírnou korespondenci s Májou, na kterou zatvrzelá Mája neodpovídá. Nedivím se jí — Jan Janda hodnotí a pak nechápe, proč se hodnocení hodnocenému nezamlouvá. Já budu též hodnotit, ale pokud se to Janu Jandovi nebude líbit, pochopím to.

Není v lidských silách přečíst víc než půl „díla” tohoto „jednoho z nejlepších středoevropských autorů v tomto žánru”, jak se sám skromně označuje (díky dgx, viz komentáře). Vybral jsem tedy tu „”"knihu""", o které její autor píše:

Pátá se jmenuje Hacker — odvrácená tvář života a je to opravdu bomba!!!

To veledílo si můžete stáhnout na adrese http://www.sweb.cz/neknihy/hacker.zip — šup do toho, stáhněte, otevřte a ponořte se spolu se mnou do tajuplného světa fantazie pana Jandy.

První, co čtenáře zarazí, je páně Jandův pravopis. Věty jako Kevin je již ve čtvrtém ročníku gimnázia, takže něco již umí, Začal studovat matematicko fizykální fakultu, Holky stejně usnuli a Všechny byli moc pěkné se proplétají textem a ukazují, jak důkladná je korektura příspěvků v periodikách, kam autor přispívá.

A nejde jen o tvrdá a měkká I/Y: Právě sem, ukládají různí síťový démoni informace o přihlašujících se uživatelech.

Sloh

Pan Janda se asi neustále nemohl rozhodnout, zda píše vymyšlené hackerské historky, sexuální fantazie nebo uživatelský manuál k Linuxu. Bohužel se mu nepovedlo ani jediné — historky jsou neuvěřitelné, sexuální fantazie popsány slovníkem laciných erotických brožurek a uživatelský manuál by měl mít přeci jen nějakou formu. Navíc pan Janda neudrží příběh a chvílemi se mu do textu dostává cosi snad z jeho seriálů: Pojďme nyní trochu odbočit od našeho příběhu s Kevinem a podívejme se podrobněji na program Redir. Je to redirektor, který přesměrovává pakety. O tom jsem psal již minule, takže to tady nebudu opakovat a podíváme se na něho rovnou podrobně.

Ke koloritu textu přispívají i prapodivné slohové konstrukce. Tak například autor neuznává odstavce. Úvodní odstavec má 1428 slov, začíná větou „Kevin se narodil před osmnásti lety jedné prostitutce” a končí větou „Že se jedná o opravdu skvělý program, dokazuje jeho výstup při spuštění bez zadání parametrů”. Kdyby nenásledoval výpis parametrů příkazu „wipe”, tak by odstavec pokračoval po celé délce kapitoly. Něco takového číst je utrpení, navíc v tomtéž odstavci autor probral Kevinovo mládí, seznámení s počítači (padne i pár termínů, např. rlogin nebo exploit, ať každý ví, že autor je hacker...), seznámení s Martou, první sex, druhý sex, zaměstnání, pár odkazů na hackerské stránky a popis programu Wipe. To nedokázal ani Bohumil Hrabal. A ten měl nějaké odstavce! (Ale neznal Wipe.) {smile}

První kapitola končí větou: Chcete-li tento proces ukončit, provede to příkazem kill 210. No tak to by stačilo ne? Stačilo, pane Jando!

Bohužel, následuje zmatená druhá kapitola, tvořená jedním odstavcem, který čítá 4268 slov, tentokrát bez popisu příkazů.

Sex

To se nedá popsat, to se musí číst. Nejprve sexuální sblížení:

"Tady je" odpoví dívka a jemně rukou zavadí o Kevinovo přirození. Za normálních okolností, by to Kevin bral jako jasnou výzvu o sex, ale teď má jiné starosti.

Pak vášeň:

Netrvá to dlouho a Marta začne křičet — orgasmus se dostavil. (Jojo, přijel autobusem v půl pátý z města! — pozn. aut.)

A nakonec několi skulinek, milování a hezky obloučkem zpět k PC:

Asi za hodinu se Kevin probudí a dostane opět chuť na milování. Marta je jiného názoru. Nějak jí bolí v rozkroku. Časté milování zanechalo na její milované skulince své následky. Jednou se milovali tak dlouho, že Marta musela použít vložku na silně podrážděnou skulinu lásky. (...) Zničená Marta odešla ráno rovnou do práce. Kevin ví, že bude mít čas na svojí hlavní lásku — exploity.

Pominu prapodivný sloh. Ale ta slova! Slovník není ani dráždivý, ani perverzní, ani erotický, je prostě uslintaný, ušmudlaný, ubohý! Jediné plus má autor za nehledanou vazbu „Výzva o sex”.

Detaily

Ale již za dveřmi ucítí známou vůni parfému Marty. Byla uvnitř a čekala na něho. V místosti byla citít marianka. Zase kouří ten sráč.

Ne že bych byl puritán, hovno v textu mne nerozhodí, ale faktickou poznámku bych měl: Jestli nějaká Marta hulí marihuanu, tak rozhodně za dveřmi nebude cítit její parfém, leda by používala sovětskou voňavku Dech Tajgy.

Pak ovšem zazněly první tóny písně Confusion od skupiny Elektric Licht Orchestra

A co na to Electric Light Orchestra?

Celé tři dlouhé roky studuje manuály Unixu a Linuxu. A výsledek na sebe nedá dlouho čekat. Brzy se stane softwarovým kouzelníkem, jak ve skriptu shellu, tak v jazyce C.

Tak jak to je — „tři dlouhé roky” nebo „brzo”? Navíc člověku, který je „nadaný hacker”, nebude trvat studium shell scriptu ani C tři roky!



Na konci třetí kapitoly jsem odpadl. Autor nade mnou zvítězil, jeho vlastními slovy: „zažil pocit výtěztví”. Letmo jsem ještě projel zbytek díla.

Mé hodnocení je následující: Podle mého názoru je to píčovina, jaké není rovno! Číst to nemusíte, je to ještě větší ztráta času než čtení tohoto příspěvku. {smile}


V textu použité citace pocházejí z výše zmíněného díla pana Jana Jandy.


Aktualizace: Jan Janda se mi mailem ozval:


Zdravim,
vy jste nejak proti me zaujaty, ale na jsem zvyklý:
http://www.neknihy.cz/user/nazory.asp?sql=all&id_knihy=188&app=0406185207


A moje odpověď:

Dobrý den, mýlíte se, nic proti vám nemám... Pouze jsem zhodnotil jedno vaše „dílo” a zkritizoval váš zcestný článek, kde jste kázal bludy. Toť vše. Kdyby byla vaše „nekniha” dobrá, napíšu o ní, že je dobrá. Ale ona není. Je zmatená, psaná prapodivným slohem žáka sedmé třídy a plná pravopisných chyb. Pokud se pod něco takového podepíšete, vystavujete se riziku podobných kritik.

Nebo máte snad dojem, že „jeden z nejlepších středoevropských autorů” neví, jak se píše správně „gymnázium” a „fyzikální fakulta”?

Pokud nemáte z mé kritiky vaší „neknihy” jiný dojem než ten, že jsem proti vám zaujatý, je mi vás opravdu hluboce líto.

S pozdravem...


Zadal Arthur Dent, 30.05.2004 16:43:39, 13 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/907

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - dgx (web)
(30.05.2004 17:45:58)

Srovnejte prosím:
[www.sweb.cz/neknihy/]
[www.freewebs.com/janda/]

Jan Janda ve chvíli, kdy se označuje za jednoho z nejlepších středoevropských autorů kyberpunkové literatury, začíná o sobě hovořit ve třetí osobě. To je rozhodně sympatické, že si takto vytváří sám od sebe odstup.

Motto: "Se svou schizofrenií nikdy nejsem sám."

    

Re: - Arthur Dent (web)
(30.05.2004 18:14:01)

To bezesporu. Já teď narazil na větu v jeho "knizeů Po stopách česko-slovenských hackerů ([www.freewebs.com/janda/hackeri.zip]) - ocituji doslova:

"No tak snad souhlasíte s tím, že to je úplný debil."
    


 - Benny/29A (web)
(30.05.2004 18:37:12)

vyyyborne jsem se zasmal. pan Janda je skutecne zkuseny hacker, linuxak, programator a velky milovnik zen, neslysel jsem o nem poprve a verim ze ne na posledy... takovy brouk Pytlik {big grin}
    

Re: - Trillian (web)
(30.05.2004 21:21:29)

asi má komplex z "práce všeho druhu" :o)
    


hu.. - Ebo (web)
(30.05.2004 22:42:35)

bacha aby Vám za to hodnocení "nehacknul" tenhle blog.. muhehe {big grin}

Jinak dost dobrá íčovina {smile}

    

Re: hu.. - Arthur Dent (web)
(30.05.2004 23:07:08)

Toho se nebojím... Já totiž jeho "hackerské" pojednání četl... {smile}
    


A je jasno! - Vesničan (web)
(31.05.2004 10:15:46)

Teď už vím, kdo zásadně domrvil fenomén známý pod jménem Zahořany. Teď vím, kdo se vnutil mezi úspěšně diskutující a znechutil jim nevázanou zábavu. Styl v ukázkách i pravopisné skvosty ukazují na jediného autora.
    


geniální dílo - Phil (web)
(31.05.2004 10:56:31)

Myslím, že bzchom m2li docenit postmoderní humor a filozofický náboj díla. Třeba tato věta mě svou tragičností úplně zmrazila: <I>"Měl sice téměř vše, co může mladý muž mít, jako je dobrá práce, hezká přítelkyně, hodně peněz, rychlé auto, ale stále nebyl spokojen. Chyběl mu anonymní přístup do Internetu pomocí modemu."</I> Šokující jsou také neobvyklé sexuální praktiky - jako když Kevin ejakuluje Martě rovnou do dělohy. Není divu, když už do mládí "má slabost ma děvčata". Také střípky z motorismu pobaví a poučí: <I>"Kevin šlápne na pedál a silný motor ho přilepí do sedadla". "Jeho skvělé auto dokáže jed téměř třista kilometrů za hodinu."</I>
    

Re: geniální dílo - Arthur Dent (web)
(31.05.2004 11:11:01)

Jojo, ejakulaci přímo do dělohy jsem četl, ale z textu nakonec vypadla, už by to bylo moooc dlouhý. Stejně tak jsem vynechal (jsou tam tři tečky) pasáž s přilepenou menstruační vložkou - tomu se tuším říká mysofilie... {smile}
    

Re: geniální dílo - e.t. (web)
(05.08.2005 14:25:55)

teda slabsi povaha snad nejsem takze jsem poctive docet - jen nejak ty rozinky k obedu mi behem cteni misty nejak nesedly{big grin}
    


Velký autor nebývá vždy pochopen... - Yfča (web)
(01.06.2004 21:48:28)

... což jsem zjistila před pár lety, kdy jsem na www.neknihy.cz prodávala svoje Ptákoviny. V té době tam pan Janda prodával asi tři tituly. Už při čtení ukázek měl čtenář dojem, že jde o slohy nepříliš úspěšného žáka prvního stupně základní školy. Na kritiku (nejen ohledně odborných nesmyslů a vyjadřování) reagoval velmi nerudně. :o))
    

Re: Velký autor nebývá vždy pochopen... - Arthur Dent (web)
(01.06.2004 22:02:24)

Jojo, to už jsem slyšel zprostředkovaně... Má asi chorobu nazývanou "hypertrofie ega" {smile}
    


 - maja
(02.06.2004 09:05:51)

jsem si jista, že kdyby mi někdo chtěl ejakulovat do dělohy, tak si můj gynekolog najde a zabije ho
    
HotLinks
Zpět na článek