.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

05.06.2004



Rozhodl jsem se navázat na White Dogův článek Komu vyprávět vtip a sepsat menší elaborát na téma „jak”. A protože není jediný univerzální způsob, nebudu psát o tom, jak vyprávět, ale o tom, čemu se při vyprávění vyhnout.

Takže mé rady jsou použitelné pro každého, kdo zná alespoň jeden vtip a bojí se, že se mu lidé budou smát.

První univerzální rada je tato: Smějte se vlastnímu vtipu ještě než ho dořeknete! Pokud budete říkat "...a ten chlápek, heheheheeee, von tam, hehehe, no prostě přijde, heheheee, a povídá jim... heheheeeeeee", k tomu si budete utírat slzy od smíchu, plácat se do stehen a hýkat tak, že vám nebude rozumět, garantuji vám, že se nikdo nezasměje. Tím spolehlivě zabijete sebelepší vtip.

Druhá univerzální rada: Říkejte vtip natřikrát a opravujte se! Pokud chcete dosáhnout černého pásku v disciplíně „zabiják vtipů”, řekněte vtip, v půlce se zaražte, řekněte: „Vlastně ne! Já to řek obráceně!”, zopakujte ho v jiné podobě, pak řekněte „Vlastně ne, ne, dobře to bylo!” a pak už je to jedno, už jsou stejně všichni otrávení.

Třetí univerzální rada: Pointa není důležitá! Říct před koncem vtipu „Jé, já zapomněl, jak to je...” je velmi spolehlivé — ale poněkud amatérské. Opravdový mistr pointu zvojtí, například ve vtipu založeném na slovních hrátkách (a takových je asi většina) zvolí jiná slova, prohodí je nebo jinak zmrší. Příklad: „Proč policajti lížou hodinky? Protože Tik Tak má málo kalorií!” — slabý vtip, ale někdo se může zasmát. Pokud ale řeknete „Protože Mentos je bez cukru!”, nezasměje se nikdo! (O tomhle postupu mluvil Miroslav Donutil.)

Tyto rady můžete použít i při vyprávění vtipů, kterým nerozumíte. Následující rady ale užijete pouze tehdy, pokud vtip chápete a dokonce rozumíte i tomu, co je na něm vtipného.

Čtvrtá rada: Použijte komickou výslovnost tam, kde není zapotřebí! Trik používaný některými televizními vypravěči vtipů. Příklad: „Baví se dva v base: Za co sedíš? — Kvůli slepicím! — Tys ukrad slepice? — Neukrad. Ty bestie vyhrabaly tchýni!” To je průměrný vtip, založený na slovní komice. Pokud ho chcete spolehlivě zabít, podejte ho tak, že jeden bude šišlat a druhý ráčkovat! Tak se všichni soustředí na vady řeči a vtip samotný zapadne.

Pátá rada: Každý vtip si vystačí se třemi postavami: „Jeden”, „druhej” a „avon”. Vhodné zvlášť u delších vtipů. Pokud ho podáte stylem "Jeden říká druhýmu.... a von na to... a von na to... a von povídá... a von mu říká... a von se zasměje a povídá...", tak u druhého, nejpozději třetího avonu posluchač ztratí nit a nehrozí, že by vtip pochopil nebo se mu nedejbože zasmál!

Šestá rada: Jen žádné hraní! Na tohle je machr Eduard Hrubeš, který v Neváhej a toč říká vtipy tak, jak jsou napsané na papírku. Sledujte ho při tom: Vtip nerozehraje, přečte ho stejně jako burzovní zpravodajství, pouze se školenou „moderátorskou” dikcí. Dělejte to jako on. Nedej Bože, abyste vtip ozvláštnili, vyprávěli ho pokaždé jinak nebo snad vyprávění doprovázeli „řečí těla”! A nezapomeňte: Pouze spisovně! Hovorová řeč je tabu! Každý vtip je pevně daný a pokud je jednou ve vtipu napsáno „Novák” a „Dvořák”, musí to být tito dva i kdyby trakaře padaly (a čáp ze skály sral, jak říká D-Fens). Veškerá improvizace se přísně zapovídá!

A konečně sedmá rada nad zlato: Vyprávět vtipy umí přeci každý! Jediné co potřebujete je koupit si Trnky — Brnky, zapamatovat si pár vtipů a pak je dychtivě vyprávět kolegům či spolustolovníkům pro pobavení! Delikátním mistrovským kouskem je počkat si, až bude někdo říkat vtip, který sami znáte, a se slovy "ne ne počkej já to řeknu sám" zabít vtip, který vyprávěl někdo jiný! Uvidíte, že si o vás všichni začnou povídat, jaká jste veselá kopa a dobrá parta!

A na závěr, jak jinak, ilustrační vtip: Chlapík si přisedne do kupé, kde sedí čtyři další a velmi se baví. Jeden vždy řekne číslo, třeba „Dvacet šest” — a ostatní se začnou hrozně smát. Když se vysmějí, další řekne „Osmnáct!!!” — a znovu výbuch smíchu. Chlapíkovi to nedá a zeptá se: „Prosimvás, čemu se smějete a proč říkáte ty čísla?” Jeden ze společnosti mu odpoví: „No víte, my se známe dlouho, často spolu jezdíme a vyprávíme si vtipy, takže je už všechny známe. No a tak jsme si je očíslovali a abychom ušetřili čas, říkáme jen ty čísla...” Chlapík povídá: „To je skvělej nápad! Můžu to zkusit?” Ostatní přikývnou, tak chlápek řekne: „Padesát tři!” — a nikdo se nesměje. Chlapík se zeptá: „Copak? To je nějaký slabý vtip, ta třiapadesátka?” „Ale kdepak, vtip je to dobrý... Ale jak jste to řekl — člověče! Vy vůbec neumíte říkat vtipy!”


Zadal Arthur Dent, 05.06.2004 15:59:51, 10 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/923

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - Piki (web)
(05.06.2004 16:49:28)

28
    

Re: - Arthur Dent (web)
(05.06.2004 16:55:57)

Ten je taky dobrej!
    

Re: - Trillian (web)
(05.06.2004 17:50:44)

tři---hehehe--cet---fakt dobrej, to snad neřeknu---šeeeeeeeeeeest!
    

Re: - Arthur Dent (web)
(05.06.2004 18:46:58)

... a pak že si ženský nepamatujou vtipy! {smile}
    


Jeětě jedna rada - Vlk (web)
(06.06.2004 22:20:21)

Zvažte komu vtip říkáte. Vzpomeň Arthure na jednoho našeho známého - vyprávěl se vtip o tom, jak si Rusové kupují motorovou pilu:
(Pro ty, co ho neznají:
Rusové chtějí jít s dobou a všude jim nabízí motorové pily, tak si jednu koupí, na ní je napsáno, že je schopna pořezat až 5 m^3 dřeva. Za týden se Rusové vrátí a reklamují:
Je pokažená, my jsme s ní dokázali nadělat jen 1 m^3.
Prodavač je přesvědčí, že to ení možné a asi si na ní musí zvyknout. Tak opět odejdou, ale za týden jsou tam znovu:
Opravdu je pokažená, pořezali jsme s ní jen 2 m^3 (praxe je praxe).
Nicméně prodavač je opět přesvědčí, ať to ještě zkusí, že jejich nejlepší pracovníci pořežou až 8 m^3 za hodinu. Za týden přijdou Rusové úplně zmožení:
Tak tři metry jsme dokázali, ale víc už to fakt nejde.
Prodavač si teda vezme pilu, že ji vyzkouší. Nastartuje a Rusové vykřiknou:
Co to tu tak vrčí?
)

No vtip docela dobrý, všichni se i zasmáli, dokonce už snad někdo vyprávěl další, když se ozval (po cca 5 minutách) náš známý:
Jo oni to řezali normálně...
Tak to ten vtip naopak povýší na druhou.
    

Re: Jeětě jedna rada - Arthur Dent (web)
(06.06.2004 22:25:30)

Ano, na toho známého si pamatuju. {smile} Několik let to pak ještě musel poslouchat... {big grin}

Možná WDog svou úvahu "komu" rozšíří ještě na "lidi s delším vedením" {smile}
    


 - Lena (web)
(08.06.2004 08:08:22)

Trnky Brnky prosim ne!!!
    

Re: - Arthur Dent (web)
(08.06.2004 10:18:12)

Á, koukám, že taky znáš tenhle druh vypravěčů... {big grin}
    


masový vrah vtipů - roe (web)
(13.06.2004 22:25:36)

vrahů vtipů je hodně, ale nikdo nepřekoná tohohle (skutečný zážitek): (původně z policejní akademie) Sedí dva chlapi v base a jeden má... jak vono to bylo... jo už vím, jeden má na zadku vytetovaný vánoce a velikonoce, teda jako na půlkách rozumíte, no a teď jeden se podívá na druhýho... jak to jenom bylo... no prostě pointa je v tom, že přijede mezi svátkama, no.
    

Re: masový vrah vtipů - Arthur Dent (web)
(13.06.2004 22:57:42)

To je mazec! {smile}
    
HotLinks
Zpět na článek