.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

13.07.2004



Pěkně jste se tu rozepsali o MLM. Já jsem obchodník. A jelikož jsem obchodník tělem i duší, a vždy jsem byl, tak mě kdysi tento způsob prodeje zajímal. Ne, že bych se toho chtěl účastnit. Mě to prostě zajímalo čistě profesně. Bylo to... fascinující, zajímavé. Inu slyšte:

Proncip MLM mi je známý od počátku devadesátých let. Samozřejmě jsem pochopil, že se jedná o elegantní variantu letadla. Přesto mě zajímalo, jak to ti lidé dělají.

Proto, když mi zazvonil jednoho krásného dne roku 1994 telefon, byl jsem připraven.

Nechtěl jsem nic prodávat, nechtěl jsem budovat síť zákazníků nebo prodejců, které získám. Mě zajímalo, jak to probíhá.

Ze stejného důvodu klidně jdu třeba na přednášku nějaké nábožnské sekty a podobně. Chci vědět, co hlásají. Protože nechci někoho odsuzovat bez toho, aniž bych ho aspoň trochu poznal.

"Nazdáááár! Vzpomínáš si na mě?"
"Jasně, Mirku, pamatuju si na tebe, co bys potřeboval?" odpovídám do telefonu.
"Vůbec nic! Jen se tak zajímám jestli se máš dobře, co děláš a podobně."
Blablablablabla zdvořilostní kecy, tedy z Mirkovy strany.
"No, když už tě mám na drátě, co děláš ve čtvrtek v 18:00? Měl bych pro tebe něco opravdu zajímavého."
Už dříve mi bylo jasné, proč mi volá. Ale nechtěl jsem se prozradit.
"A o co jde?"
"Ale, tak, kdybys měl zájem... není to žádný prodej, žádné shánění lidí, je to taková konzultační činnost."
Tak! Rybička se ulovila! Ale tou rybičkou jsem nebyl já, ale Mirek.
"Tak jo, mám čas."
"Výýýýýborně!" jeho pozitivní výraz byl vidět i přes telefonní sluchátko.
"Tak v 18:00 v bytě tom a tom v ulici tý a tý."

Tak jsem tam zašel. Proč ne.

Samozřejmě to bylo gumování mozku. Mirek kreslil na tabuli za 5500,- Kč (doporučuji koupit! ta tabule se vám móóckrát vyplatí!) nějaká schémata a grafy a podobně, ukazoval, jak se ty prachy vlastně válejí na ulici, a blbec kdo se pro ně neohne.

"První krok, který musíte udělat ještě dnes! Napište si jména všech lidí, co znáte. Protože to jsou ode dneška vaši nejlepší zákazníci."

Takže jasně. Degradovat kamarády, příbuzné, známé, na zákazníky. I když jsem obchodník a někdy si musím pomoci poněkud tvrdšími metodami, na tohle žaludek nemám.

Děkuji, nechci. Já mám rád i lidi, kteří ode mě nenakupují. Dokážu se přátelit s konkurenty. U mě není byznys na prvním místě. Zajít s kamarádem na pivo a pokecat o všem možném je pro mě cennější než mu něco prodat, střelit, bouchnout, nebo jak se kontraktu ještě dá říkat.

Celou dobu jsem mluvil o společnosti Amway. Ti jsou ještě v pohodě. Například proti brutálním metodám Herbalife.

A v rámci objektivity:

Prohlašuji na svou čest, že jsem některé výrobky společnosti Amway měl a užíval.

Šampon na vlasy — výborný, bez výhrad. Trochu dražší, ale dával jsem si ho na vlasy opravdu malinkoou kapičku a myl skvěle. Vydržel velmi, velmi dlouho.
Nějaký čistící prostředek — bez výhrad. Čistil dobře, spokojenost. Vyšší cena vyvážená opravdu střídmým dávkováním.
Nějaký prášek na praní — bomba. Do pračky jsme ho dávali několikanásobně méně než jakéhokoliv prášku konkurence. Pral bez výhrad.
Nějaký prostředek na nádobí — total neuvěřitelná záležitost. Naprosto homeopatické dávkování. Koncentrát rozředit a pak dávat do dřezu jednu mikrokapičku. Fakt to funguje, myje to skvěle a: 1 litr koncentrátu za asi 250,- Kč vydržel 4 nebo 5 let!!!

Tolik v rámci objektivity.

Jejich akviziční metody jsou mi snad až odporné. Nikdy s tím byznysem nechci mít nic společného. Existují pro mě i jiní lidé než zákazníci, konkurenti a ne-zákazníci.

Jejich výrobky (mluvím stále o Amwayi) jsou podle mého názoru špičkové.


Zadal White Dog, 13.07.2004 10:53:21, 14 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/978

Zpět na článek

HotLinks
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Neuvěřitelné... - Tokugawa (web)
(13.07.2004 11:23:48)

Můj dobrý kamarád a spolužák ze základky Mirek, kterého jsem dlouho dlouho neviděl... atd atp. Už ho neuvidím nikdy. (Ne, nezabil jsem ho :o)
    

Re: Neuvěřitelné... - White Dog (web)
(13.07.2004 11:37:37)

Tak to ho asi zabil někdo jiný... {smile}
    


 - dgx (web)
(13.07.2004 15:32:19)

Ted jsi mi připoměl mé dávné hobby, jak jsem na počátku devadesátých let vymetal všechny náboženské spolky a sekty v širokém okolí. Jedny z nejlepším zkušeností! Tehdy jsem přišel k rozhodnutí, že si založím svou vlastní sektu, nebo se stanu alespoň léčitelem. Bohužel z toho sešlo (nedostatek snahy), takže se živím jako spisovatel ... programů...
    


 - pixy (web)
(13.07.2004 15:37:54)

S tvým komentářem k výrobkům Amway naprostý souhlas. Lecco mi nevyhovuje, ale pár věcí mají naprosto skvělých (sprej na okna, přípravek na nádobí - s tím homeopatickým dávkováním je to dost přesné, výdrž několik let). A ceny už jsou taky přijatelnější než před několika lety...

Jen ty metody a "obchodování". Bez mučení přiznávám, že jsem v tom taky kdysi v raných devadesátých letech na pár měsíců trochu zabředl a nejsou to rozhodně mé nejlepší vzpomínky (a nejbolestněji si to pamatuje moje peněženka).

Leč zkušenost k nezaplacení. Aby člověk mohl říct "Never more", musí to mít aspoň jednou za sebou {smile}
    


Jedna osobní zkušennost - binarniladin (web)
(13.07.2004 20:57:22)

Přidám sem jednu takovou osobní zkušenost s MLM . Kdysi dávno, ještě na střední škole, jsem měl jednu kamarádku. Patřila k tomu druhu přátel, které právě v té době člověk poznává a kteří spoluformují jeho postoje a názory. Mezi lidmi, se kterými člověk vede svoje první zásadní debaty o životě , vesmíru a vůbec, patřila prostě k těm nejdůležitějším a nejnezapomenutelnějším. Po skončení školy sešla z očí, nikoliv z mysli. Měli jsme proto s kamarádem ohromnou radost , když nás několik let po skončení školy sama vyhledala a pozvala k sobě domů. Okolnosti se tehdy vyvinuly tak, že jsem se nakonec nemohl na domluvenou schůzku dostavit. Strašně mě to mrzelo a strašně jsem kamarádovi záviděl , že si dokázal udělat čas. Jenže, hned druhý den mi kamarád volal, že se nejednalo o přátelské setkání středoškoláků po letech a místo „vzpomínek starých zbrojnošů“ se probírali zázračně možnosti multi level marketingu. Byl to pro mě absolutní šok a v musím říct, že v životě jsem zažil jen málo větších zklamání. Jsem rád, že jsem tehdy nakonec nemohl přijít. Myslím , že vidět to LIVE , by mě asi zabilo a jak se znám, nezdržel bych se nějakého vášnivějšího gesta. Už takhle mi bylo, jako by mi někdo amputoval kus mládí. Musím říct, že by se mi totálně příčilo , přijít k příteli domů a místo obvyklé otázky „Na co dneska pijem?“ , se ho zeptat „Co to tu máš za flek na koberci?….a čím to čistíš?“……..fuj , ještě teď je mi z toho zle.
    

Re: Jedna osobní zkušennost - Arthur Dent (web)
(13.07.2004 21:25:07)

Člověk, který přijde k nám na návštěvu a zeptá se "co to tu máte za fleky?" a "čím to čistíte?" je buď:

1. člověk, kterého jsme si najali na úklid

nebo

2. u nás naposledy. {smile}
    

Re: Jedna osobní zkušennost - binarniladin (web)
(13.07.2004 21:43:36)

..:o)) jo jo ..souhlas...ale tenkrát mi fakt do smíchu nebylo.
    

Re: Jedna osobní zkušennost - Tokugawa (web)
(14.07.2004 06:45:58)

Mirek si se mnou domluvil schůzku dole na Můstku v Dunkin Donuts nebo kýho výra. No budiž, myslel jsem si, že pak půjdem někam (kino, hospoda...)

Vytáhl aktovku a papíry a pero. A bylo mi jasno. Nechápu ovšem, proč jsem neodešel. Pak ze mě vytáhnul moje záliby (Japonsko, domácí vína a tak) a začal kreslit grafy a křivky a ubezpečil mě, že se do Japonska mohu podívat ještě letos, pokud je to můj opravdový SEN. A pak mi narval knihu a pásku.

'Doprdele', říkal jsem si celou cestu domů. Taky jsem mohl být asertivnější a nevzít si to. Takhle to znamená, že se s ním budu muset vidět ještě jednou.

Kazetu jsem strčil do kazeťáku (ze zvědavosti, nikoliv abych se stal členem společnosti Amway) a ihned při těch kecech usnul. Knihu jsem ani neotevřel.

Mirek se ozval za měsíc a pozval mě se ženou (tehdy vlastně ještě Gaia nebyla má žena) k nim.

První, co bylo, že mě upozornili na japonský porcelán, který měli ve vitríně. Kde ho tak narychlo sehnali nechápu. Pak nám nalili domácí višňovku, podle etikety 50 let starou... Měli to promakaný.

Poslechli jsme si další keci a sledovali Mirkovu ruku, kterak nám na papíře kreslí vývoj naší finanční situace od bodu NYNÍ do bodu JAPONSKO. Blil bych. Nakonec se mi podařilo mu vrátit knihu i kazetu a s neurčitým příslibem se rozloučit.

Pro mne to ovšem bylo definitivní. Je mi to líto, byl to kdysi TAK DOBREJ kamarád...
    

Re: Jedna osobní zkušennost - Petr (web)
(15.07.2004 16:33:54)

Taky jsem mel kamarada. Pro zmenu nevratil nejaky dluh. Pak ho sr..o, ze ho stale upominam (vzdycky po pulnoci v nonstopu), takze jsem mu jednou rekl, ze az to bude chtit vratit, at se stavi. Od te doby jsem ho nevidel, krome jednoho zcela neuzitecneho setkani. Asi to nebyl tak dobry kamarad.
    


Re: Jedna osobní zkušennost - Petr (web)
(15.07.2004 16:32:00)

No, my nemame koberec {wink}

Ale na druhou stranu, kdyz me zajima, cim mejou fleky na koberci (napr. jsem udelal u tchyne uplne stejny), tak proc se nezeptat?
    

Re: Jedna osobní zkušennost - Arthur Dent (web)
(17.07.2004 10:49:27)

My taky ne {smile}

Ale blbě jsem se vyjádřil... Je samosebou rozdíl zeptat se "Hele, nemáte nějaký zkušenosti s mytím fleků od krve? U tchýně jsem zasvinil krví koberec..." a tím, když někdo řekne: "Podívejte se, jaké máte támhle fleky..."
    


MLM - JMH
(14.07.2004 15:06:22)

Che, MLM jsou stejné zmrdikecy a polopravdy jako jakákoliv jiná reklama. Akorát vám to často říkají známí, tak nás to často víc zasáhne (přesvědčí nebo nasere).
Jinak je to způsob jak rychle obsadit prázdný (nově vzniklý) trh. (Např. s povinným ručením, že). Marketingový nástroj, nic víc, nic méně.
    


 - Lokutus (web)
(17.07.2004 02:26:26)

Jojo. Mám také kamaráda Amwayáka. Pozval mě na ten jejich míting + všechny ty kecy okolo.

Kamarádi jsme pořád, ale dalo mi to pořádnou fušku, než jsem ho přesvědčil, že jsme stále JEN kamarádi.
    


 - Zuzana (web)
(28.09.2005 20:23:10)

Dobrý den.Slyšela a četla jsem již mnoho reakcí na Amweyáky.A toto je čistě jen a jen MŮJ subjektivní názor.I já mám své mnohé špatné zkušenosti.Vnucování,přesvědčování, argumentace atd.Vše vedlo k tomu, že jsem o firmě Amway nechtěla ani slyšet.Až do té doby, co jsem poznala člověka, který mi mimo jiné řekl:90% lidí bude běhat a prodávat,pouze 10% dokáže něco zorganizovat.Poté mi vysvětlil marketingový plán tak,že nepoužil žádná kolečka nebo grafy.Zmíním pouze jediné.Jde o to změnit zvyklost v nakupování.Místo investic do reklam,prodavačů,majitelů obchodů a celého distribučního kanálu od výrobce ke spotřebiteli,si na svou vlastní licenci nakoupím přímo od firmy za 70% ceny.A protože kvalita výrobků od prací a čistící řady až po pravou kávu je pro mne maximálně vyhovující,nemusela jsem nikdy využít práva 3měsíční záruky firmy na vrácení peněz.Ani licenci jsem během prvního půlroku nevrátila.Taky nemám jediný důvod.Zboží mi dovezou tam,kam chci,třeba na chalupu nebo na místo,kde právě budu na dovolené a nemusím shánět patřičné obchody.A i když jsem nikomu nic nenabízela,lidé chtějí kupovat.Každopádně jim vždy vysvětlím výhody jejich vlastní licence, než abych jim vnucovala výrobky a čekala na 30% provizi.A to poslední, co bych ráda sdělila:NEODSUZUJTE FIRMY-ZA VŠÍM JSOU LIDÉ A JEJICH SVOBODNÉ ROZHODNUTÍ.Mohou jakkoli přesvědčovat,že mám prodávat tvrdě,je jen na mě,jak se rozhodnu a co udělám.A pokud by mě někdo nutil,co mám nebo nemám dělat,tak mne nezajímají.Firmě Amway je úplně jedno kdo,jak a kolik využije.Já vím,že mi nabídne něco,co v žádném kamenném obchodě nedostanu.A tím je odměna za to,že nakupuji právě jejich výrobky.A ještě si vše odečtu z daní.Ještě jsem se nesetkala třeba s drogerií,která by mi zaplatila za to,že jsem její stálý zákazník.Zdravím všechny Zuzana
    
HotLinks
Zpět na článek