.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

12.07.2004



a určitě ne naposledy...

Napsal jsem článek Hledáte práci? Tak jen opatrně..., kde jsem se zmiňoval i o MLM, neboli Multi-Level marketingu. Od té doby se pravidelně střídají komentáře těch, kteří byli napáleni a kteří jsou proti tomuto „marketingu” s těmi, kteří stereotypně píší fráze jak vystřižené z propagačních brožurek: „Firma taata je naprosto nejlepší, vysoce hodnocená a od té doby co pro ně pracuju jsem šťastný(-á), vzala jsem svůj osud do vlastních rukou a kdybyste to udělali taky, tak byste nikdy nekritizovali” atd.

Chystal jsem se už delší čas napsat článek o tom, že jde vlastně o věčný spor mezi těmi, jejichž cílem je mít a mezi těmi, jejichž cílem je být. Naposledy jsem se k tomu odhodlával po přečtení komentáře jistého Libora:

Je mi trošku líto, že se tu navážíte do lidí, kteří se snaží dělat něco, o čem jsou přesvědčeni, že je správné. Zkuste se všichni zamyslet nad jednou věcí — kdo z Vás je v současné době štastný a spokojený? Děláte všichni to, co Vás skutečně baví? Můžete si dovolit to, co byste opravdu chtěli? Vzpomeňte si na vaše dětské sny — co jste chtěli od života (co mít, co dělat, kam se podívat, atd)? Porovnejte to s tím, kde jste nyní.. Myslím, že většina z nás zatím dělá věci, které nás třeba vůbec nebaví, ale potřebují peníze, které za to mají (tím myslím práci většiny z nás). Opravdu Vás vaše práce baví? Těm z vás, kteří máte práci, která Vás baví a naplňuje a dává vám dost peněz na Vaše potřeby, GRATULUJI. Ale vím, že Vás není moc.. Možná, že ne všechny lidi, kteří dělají MLM ta práce vždycky baví, ale alespoň se snaží dělat něco, co jim může pomoct k jejich pravému a hodnotnému životu — k naplnění jejich snů a přání. Tito lidé neprohrávají, protože svůj osud vytváření a nespoléhají na druhé. Je to tvrdá práce, ale je to také obchod a tam platí čísla. Není třeba nikoho přesvědčovat, je třeba jen dát lidem šanci a ti co chtějí jí využijí. Všem co se rozhodli vzít osud do svých rukou držím palečky — máte na to, jen to nevzdávejte a s ostatními si o tom klidně rád promluvím.

Ale dneska tomuto Liborovi odpověděl MUDr. Martin Vejražka docela dlouhým komentářem, který se mi velmi líbil. A protože by byla škoda, kdyby měl „zapadnout”, domluvil jsem se s autorem a z komentáře jsem s jeho svolením, za které ještě jednou děkuji, udělal regulérní článek. Zde je tedy odpověď MUDr. Vejražky výše citovanému Liborovi:




Milý Libore,

když už mě kamarádka upozornila na Tvůj příspěvek, pokusím se nerozšířit řady těch, kteří se do někoho „navážejí”. Přestože argumentace Tvého příspěvku je jako vystřižená z příručky MLM, odráží typické myšlení síťového obchodníka a jako taková je správně pasivně agresivní (někdo tomu říká asertivní): Na začátku se provokativně ptáš, kdo je v současné době šťastný (opravdu právě teď jsi?) a koho opravdu baví práce, abys o několik řádek dál připustil, že „ne všechny lidi, kteří dělají MLM ta práce vždycky baví”. Má-li být rozdíl jen v tom, že „se snaží dělat něco, co jim může pomoct k jejich pravému a hodnotnému životu”, pak tvrdím: Z mých přátel (a nikdo nedělá MLM) žijí a snaží se žít VŠICHNI hodnotný život. Myslím tím opravdu hodnotný, nikoli finančně bohatý (a jinak pustý). Sám mám práci, která mě baví. Peněz za ni možná z Tvého pohledu mám prachmálo, ale ke spokojenému životu to bohatě stačí. Na rozdíl od Tebe asi nikdy nebudu mít Rolls-Royce, dokonce ani BMW, ani vilu s bazénem. Ale už teď mám řadu přátel, které mám rád a kteří mají rádi mě. Věřím, že budu mít šťastnou rodinu. Dělám práci, o níž si myslím, že je obecně prospěšná a kterou okolí morálně oceňuje. Neříkám, že je život vždy jen procházka po rozkvetlé louce — ale to nikdy nebude ani s MLM.

Důvod proč reaguji, je ale docela jiný: MLM považuji za skutečně nebezpečné. Je to podnikání sice zákonné, ale nemorální. Je těžké na několika řádcích ukázat, proč si to myslím, ale zkusím to; další diskuse je možná e-mailem.

1. Všiměte si už z Liborovy argumentace, co je cílem MLM — vyřkněte odpovědi, které podbízí. Zjistíte, že jediné, o co jde, jsou prachy. Jiný cíl není. Nejde o to udělat něco užitečného. Nejde o to žít v příjemném sociálním prostředí. Nejde o to navázat plnohodnotné vztahy. Jde jen o tvrdý byznys s jediným cílem — vydělat. A ono opravdu není možné vše koupit. Pokud předchozí větě nevěříte, nemá cenu, abyste četli dál. V tom případě se dejte na MLM, go diamonds — a upřímnou soustrast.

2. Na rozdíl od „normálního” obchodu je naprosto v pozadí péče o zákazníka ve smyslu sehnat pro něj lepší zboží za nižší cenu, poskytnout lepší a příjemnější služby atd. Tady jde opravdu jen o to prodat a vydělat. Namítnete, že v mnoha kamenných obchodech je to podobné — podobné ano, ale tak daleko to ještě zdaleka nedošlo a (věřím) nikdy nedojde. Kamenný obchod by totiž okamžitě ztratil zákazníky, což se MLM nestane, neboť

3. v MLM je dobře skrytá nekalá konkurence. Výrobky jsou totiž prodávány v umělém obchodním prostředí, kde nemohou soutěžit svou cenou ani kvalitou. Prostředí funguje jen díky tomu, že je těsná vazba mezi prodávajícím a kupujícím — těsná v tom smyslu, že přesahuje standardní obchodní vztah. Síť je totiž z velké části tvořena na základě přátelství, příbuzenských vztahů, závazků apod. Zákazníci jsou ke koupi přesvědčováni jinými argumenty, než je kvalita a cena výrobku. Amway sice tvrdí, že jejich výrobky jsou kvalitní a cena tomu odpovídá, ale moc tomu nevěřím. Nejsem sice odborníkem v oblasti drogistického zboží, ale v jednom případě posloužit mohu: zubní pasta u Amway stojí kolem 150 Kč pro prodejce, 200 Kč pro konečného zákazníka. Za nejkvalitnější zubní pastu na trhu je opakovaně, v mnoha testech a dle názoru velké většiny zubařů považován Elmex — stejné množství je výrazně levnější. Je to opravdu tím, že Amway je o tolik kvalitnější? A je vůbec technicky možné, aby zubní pasta byla o tolik dokonalejší?

4. Nebezpečí (a společenské nebezpečí) MLM je mj. v tom, že (zne)užívá přátelských a příbuzenských vztahů. Vím o čem mluvím a viděl jsem, když jsem pracoval na lince důvěry. Přeměnu přátel, známých a příbuzných v obchodní partnery, kteří jsou navíc víceméně tlačeni (vím, že teď budou MLM obchodníci protestovat proti tomu „tlačení”) do obchodů na hraně (nebo za hranou) výhodnosti, unese jen málokterý vztah. Jedno z rizik MLM tedy zní: budete mít prachy. Budete mít diamanty. Budete NEšťastní. A pozor: většina lidí to neunese. Považujete za morální lákat do sítě nové ovečky?

5. Na předchozí zareaguje jistě několik MLM obchodníků s tím, že oni přece JSOU šťastní. Ano, dokázali ze svého hodnotového žebříčku vytěsnit dostatek jiných hodnot, než jsou peníze a požitky. Je mi jich líto. Držím jim palce, aby nikdy nepoznali, že jsou i jiné radosti než ony povrchní, kterých si nyní užívají. Oni naštěstí argumentaci v tomto bodu nepochopí...

6. Krajně nemorální je získávání nových členů sítě. Kdo viděl něco jako „Marketingový plán”, ví, o čem mluvím. Máte-li jej k dispozici, projděte si jej slajd po slajdu. Zjistíte, že je to všechno pravda, jen je postavená na „téměř reálných” podmínkách. Opravdu nakupujete měsíčně zboží za částku, se kterou se „pro jednoduchost” počítá? Opravdu pod sebe získáte „dejme tomu” jednoho obchodníka týdně?

7. Navíc MLM nemusí stát jen na zjevných, ale i na skrytých nákladech prvních linií. Pravda, lze je omezit. Libor, na jehož příspěvek reaguji, je například pokrývá soustavnými krádežemi a porušováním zákona (vím to jako jeho představený). Byl u nás opakovaně napomínán za zneužívání služebního telefonu. Stále zneužívá pro komerční účely akademickou internetovou síť a software, který je zakoupen za akademickou cenu s tím, že ke komerci nesmí být použit. Napomínání a důtky nepomohou. Bodejť: Kdyby pracoval v souladu s právem, tj. používal svůj počítač a připojoval se třeba z domova přes telefon, zisk by povážlivě klesl. V tomto případě se chová nejen nemravně, ale i protizákonně. Jemu to nepřijde zvláštní, na to už mu zbývá příliš málo morálního vědomí a považuje soustavné malé krádeže za normální. Já mu však už ruku nepodám. Argument, že přece kradou všichni, neobstojí — podnikání, které s tím do značné míry počítá, je prostě neetické.

8. Nikdo nepochybuje o tom, že MLM je tvrdá práce. Aby obchodník začal vydělávat (opravdu vydělávat, i po odečtení všech skrytých nákladů za telefon, kancelářské potřeby, jízdy autem...), musí pod sebe dostat pár oveček. To se nepovede každému (na to NAŠTĚSTÍ spousta lidí nemá žaludek) — a pozor, velká část odpadlých tratí. Dvojím způsobem: buď na těch skrytých nákladech (to má třeba VEBSO dobře pohlídané, takže tam ani moc ne), ale hlavně na práci, kterou přece jen vynaložili, a jež zůstala prakticky nehonorovaná — tj. dělali pro jiného zadarmo. Často na náklady dosavadního zaměstnavatele. Velmi hezké...

9. Síťová struktura je, ať si kdo chce říká co chce, přece jen pyramidová. Upozorňují obchodníci v prvním kontaktu, že kdyby fungoval předpoklad, že každý pod sebe získá jednoho člověka za týden, dojdou v ČR občané včetně nemluvňat za necelý rok? Samozřejmě budou ochotni vysvětlit, že nedojdou, protože slabší (zneužiti) odpadnou. Slabších je hodně a zneužívat je tak lidské...

10. Velmi se mi nelíbí marketingové „vymývání mozků” MLM. Studoval jsem psychologii a tak mohu říci, že jedno ze základních pravidel, které je vštěpováno každému frekventantovi jakéhokoli kursu jakékoli psychologické techniky je, že techniku nesmí za žádných okolností použít jinak, než ve prospěch klienta. Tzv. marketinkové plány jsou zjevně zpracovány školenými psychology, ale rozhodně neslouží jedině ve prospěch koncového „diváka” — naopak jím manipulují. To je nepřípustné. Opět namítnete, že klasická reklama a marketing dělají totéž. Není to totéž: rozdíl je v rozsahu, ale i v osobní prezentaci a v jednoznačně mířeném „doškolování” obchodníků v nižších liniích.

Dalo by se pokračovat, ale už je to až dost dlouhé a na tomto místě to utnu. (Stejně tleskám a za pozornost děkuji každému, kdo dočetl až sem). Měl-li bych shrnout svůj pohled na MLM, konstatuji: MLM je zákonné, ale krajně neetické. Většina nemorálností je v něm dobře skryta a programově skrývána. Nepochybně se tím dají vydělat velké prachy — ale to si také můžete založit hampejz. Hampejz má dokonce v mých očích jednu výhodu: každý ví, že jde o hampejz a že provozovatel je hampejzník. Obchodníci MLM se tváří jako svatoušci, dokonce mívají pamflet zvaný „etický kodex” (přečtěte si jej — nic moc v něm není). Akorát v prvním kontaktu nikdy neřeknou, za jakou firmu jednají... Jestli chcete prachy, jděte do MLM. Asi je vyděláte. Možná ale přijdete o přátele, rodinu. Možná přijdete o spoustu krásných věcí, o kterých ani nevíte, že je máte. Možná to ustojíte. V každém případě o to ale připravíte spoustu lidí, které nalákáte pod sebe. Z toho důvodu s Vámi nikdy nepůjdu na pivo. Z toho důvodu Vám nikdy nepodám ruku. Za to, že dosud spolupracuji s Liborem, se upřímně stydím. Mohu říci, že je to moje noční můra, ale situace je taková, že to do konce září musím vydržet. Oba dobře víme, že naše vztahy jsou už jen čistě pracovní a formální, a že poslední, oč Libora v září požádám, bude, abychom si opět začali vykat.

Martin


Zadal Arthur Dent, 12.07.2004 14:08:12, 36 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/976

Zpět na článek

HotLinks
Reakce na jiných stránkách (TrackBack)
Prevazne Neskodny...: Ještě jednou k MLM
Prevazne Neskodny...: Tebe práce baví?
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

 - Tokugawa (web)
(12.07.2004 14:31:27)

To je panečku článek! Bravo.
    

Re: - Arthur Dent (web)
(12.07.2004 15:03:02)

"Bravo" patří panu doktoru Vejražkovi...
    

Re: - Tokugawa (web)
(12.07.2004 15:20:59)

To nevadí :o)
    

Re: - Arthur Dent (web)
(12.07.2004 15:25:05)

To rozhodně ne. Pouze bych si nerad přivlastnil chválu, která patří jemu...
    

Re: - Tokugawa (web)
(13.07.2004 08:33:12)

Já pochopil, jak je to s autorstvím :o) Nechválil jsem Tebe, ale článek. Mimochodem i ten článek z ?října 2003? je dobrej. Vyhazuju všechny MLM ještě dřív, než stačí říct co chtějí, do telefonů nemám zájem a jakýkoliv podomní obchodník (byť by byl od Tele Komu) je můj úhlavní nepřítel :o)
    


Re: Už i doktoři jsou ekonomové? - Jan Vicher (web)
(11.09.2004 09:10:29)

Dobrý den,
článek pana doktora je silně zaujatý a zakládá se pouze na špatné zkušenosti a na nepodložených pocitech a jeho osobních dojmech. On je doktor, takže peněz jak sám říká moc nemá a je spokojen. Chci se jen zeptat zda tedy má cca 6.000,- čistého , nebo zhruba 20.000,- čistého. Pro bohatého člověka je obojí zanedbatelné, ale jistě připustíte že určitý rozdíl v těchto částkách je.
Poraďte prosím co má dělat člověk, který není VŠ a chce pracovat jako manager?
Mohu Vám uvést spoustu konkrétních příkladů lidí, kteří se stali díky MLM osobnostmi. Musím také zmínit, že je spousta podvodných MLM systémů a proto je třeba si dávat pozor!!! Doporučuji odkaz smazán -dotyčné stránky si jistě najdou své čtenáře i bez reklamy zde - A.D. k prostudování.
    

Re: Už i doktoři jsou ekonomové? - Arthur Dent (web)
(11.09.2004 10:54:08)

Člověk, který nemá VŠ a chce pracovat jako manager musí mít buď talent a vypracovat se, nebo má smůlu.

Můžete prosím uvést alespoň několik (nikoli spoustu, tak pět bude stačit) příkladů lidí, kteří se stali díky MLM osobnostmi?

Jen bych si dovolil podotknout, že "osobnost" není ten, kdo má hodně peněz... Ten kdo má hodně peněz je "bohatý", ovšem nikoli nutně a automaticky osobnost.

Tak prosím, čekám na ten seznam...
    

Re: Už i doktoři jsou ekonomové? - White Dog (web)
(11.09.2004 20:34:14)

1) Ten, kdo má hodně peněz není bohatý, ale zámožný, to je rozdíl. To není z mé hlavy, ale ze seriálu Simpsonovi, nicméně s tím souhlasím.
2) Pokud někdo nemá VŠ, může se stát managerem. Příkladem budiž já {smile} Na mé nové pozici jsem "manager obchodu". Což není totéž, jako že třeba vrátný je "enter manager" a uklizečka je "cleaning manager" {smile} Moje pracovní pozice je skutečně "managerská", tedy vedoucí (řídící). Měl jsem ale neskutečné štěstí... možná tomu věnuji samostatný příspěvek. Tedy - bez jisté dávky štěstí to nejde. Asi. Je ovšem pravda, že štěstí přeje připraveným.
3) Jaká je definice "osobnosti"?
    

Re: Už i doktoři jsou ekonomové? - Arthur Dent (web)
(11.09.2004 21:06:28)

ad 1 - Detail, ale zajímavý... Proč někdo může vést "kulturně bohatý život", ovšem nikoli "kulturně zámožný". Asi proto, že je možno být obohacen, ovšem ozámožnit se nelze...

ad 2 - však ano. Musí buď mít štěstí, musí se vypracovat nebo musí mít schopnosti.

ad 3 - Ptáš se chybně. Definice osobnosti je jasná, je to psychologický termín a najdeš ji v téměř každé učebnici psychologie, druhá kapitola, pokud tě to obzvlášť zajímá, tak tady: [www.seminarky.cz/detaily.phtml?id=1687] Touto osobností oplývá každý z nás, dokonce i ti, co s MLM nikdy do kontaktu nepřišli. {smile}

Ve výše zmíněném kontextu by ses spíš měl ptát na to, co si představuju pod pojmem "být osobnost" (nikoli mít osobnost... To je docela velký rozdíl!)

"Být osobnost" znamená ve výše zmíněném kontextu "být výjimečný člověk". A pokud tedy MLM generuje osobnosti, jak se tu pan MLMista snaží sugerovat, tak bych rád slyšel jejich jména - "opravdových osobností" (výjimečných lidí) je v ČR zhruba pár set, tak by alespoň jedno jméno mohlo být známé...

Pokud ovšem měl pan Vicher na mysli "oborové osobnosti", tak takové jsou všude a každý obor si jich několik vygeneruje... Např. takový Federico Faggin je v oboru mikroprocesorů a mikropočítačů osobnost, podobně jako například Konrad Zuse. A věřím, že i mezi MLMisty budou nějaké "oborové osobnosti", nějací Vonáskové či Dvořáčkové, kteří se v MLM proslavili nějakým obzvlášť pamětihodným činem - ale takových osobností je tolik, že by se jimi dalo dláždit a není to nějaká extra zásluha MLM.
    


Re: Už i doktoři jsou ekonomové? - Martin Vejražka (web)
(22.09.2004 17:30:49)

Pane Vichere,
až po dlouhé době jsem nahlédl do této diskuse, proto odpovídám se zpožděním. V mezičase Vám odpověděli jiní a nemám mnoho co dodat. Jen pár bodů:
1. Ekonom nejsem a nikdy jím nebudu. Stejně jako většina doktorů. Také se nepouštím do nějakých ekonomických rozborů, jak snadno zjistíte, pokud si projdete příspěvky zde i na Osobních financích (odkaz jinde). Nevím, kolik je ekonomů mezi těmi, kteří v diskusích s ekonomickými argumenty fundovaně či "fundovaně" vystupovali. To ovšem nic nemění na právu obou stran vyjádřit svůj názor (to jsem ale také už napsal jinde).
2. Nevím, proč Vás tolik zajímá můj příjem. Nenapíši Vám jej (i když i doktoři si dnes vydělávají o dost vyšší částky, než jaké uvádíte). Na Rolce to ale i tak nestačí, na pohodlný život ano. Srovnám-li svůj plat s příjmem, který slibují MLM obchodníci, jistý rozdíl se najde. Více jsem nezmiňoval a ani o to nejde.
3. Vím o několika manažerech bez VŠ. Myslím tím skutečné manažery, ne lidi, kteří pod sebou mají jen hrstku podřízených a pidifirmičku. VŠ obecně není zárukou kvality. Pro manažerské posty bývá často žádána, ne však vždy (na rozdíl od zkušeností) a už vůbec to nebývá jediná podmínka. Kromě toho si VŠ mohl kdokoli udělat, nebo si ji může dodělat -- pokud na to ovšem má chuť a schopnosti. Také je spousta lidí, kteří by manažery být chtěli, ale prostě na to nemají. Dělat z nich pseudomanažery je holý nesmysl. A čím se mají živit takoví lidé? Tím co umí! I "normální" prací se lze uživit, a mimochodem: nebýt lidí, kteří tak dělají, neměli by manažeři komu šéfovat. (Čímž rozhodně ani nenaznačuji, že by manažeři byli zbyteční -- bez dobrých šéfů by se zase neuživili jejich podřízení). Že je řada povolání nedoceněná je věc jiná -- to je ale potřeba řešit systémově, snažit se o jejich slušné ohodnocení. Pokud s takovým řešením umíte pomoci, udělejte tak. Nicméně lákat lidi, kteří jsou na takových místech a jsou tudíž společensky cenní, pryč a de facto tak ony nezbytné profese decimovat, je přesně proti systémovému řešení; je to dokonce řešení protispolečenské.
4. K tezi o lidech, kteří se díky MLM stali osobnostmi: z hlediska firmy nebo jiných skutečných osobností? Nebo se stali manažery (spojení Vašich myšlenek o manažerech a osobnostech mi poněkud uniká, mezi oběma pojmy vidím velký rozdíl).
5. O podvodných (raději bych použil označení "nezákonných") MLM systémech nemá cenu diskutovat. Mě se však nelíbí ani ty zákonné.
    

Re: Už i doktoři jsou ekonomové? - Jana Karásková
(02.10.2004 19:30:37)

Dobrý den,

nechci obhajovat ani jednu stranu, jen se zeptám pana doktora na jednu věc - tvrdí, že peníze nejsou všechno a všechno se za ně nekoupí. Tak se ho zeptám, jak je jemu na duši, když se musí dívat na to jak malinké děti umírají, jenom proto, že nemocnice nemají peníze, protože i ty co mají se dají na kanceláře ředitelů, na velké platy a podobně - myslím si,že pokud by bylo více bohatých lidí, kteří by některé peníze dali přístroje, které ty děti zachrání - bylo by lépe co říkate?
    

Re: Už i doktoři jsou ekonomové? - Martin Vejražka
(03.10.2004 08:43:35)

Paní Karásková,
1. není pravda, že u nás umírají děti pro nedostatek peněz -- tak kritická není situace ani v našem zdravotnictví. Pokud víte o případu, kdy se tvrdilo, že úmrtí nebo zhoršení zdravotního stavu bylo přímo způsobeno nedostatkem peněz, šlo o zanedbání péče, nebyly využity všechny možnosti řešení. V tom případě máte oznamovací povinnost (jde o ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti) a dejte tedy podnět k vyšetřování.
2. Ekonomice opravdu nerozumím, ale můj laický pohled je jiný: přibude-li MLM obchodníků, nepřibude ve společnosti peněz. Možná se mýlím, ale myslím si, že hrubý domácí produkt závisí více na výrobě než na prodeji výrobku. Amway, které stojí v pozadí této diskuse, nadto vyrábí mimo ČR, takže i při zvýšení prodeje velká část zisku uteče do zahraničí. Jinak je trh s drogistickým zbožím dobře zásoben, takže zvýšení produkce jedné firmy sníží produkci jiné firmy a z hlediska peněz ve státě se mnoho nestane -- leda by šlo o prodej dražších výrobků, což obchodníci Amway vehementně popírají (jakkoli jim nevěřím). Ani v tom případě ale peněz ve státě nepřibude, jen se přeskupí -- lidé začnou vynakládat svoje prostředky na něco jiného, než na co je dávali dříve. Nejlepší cestou, jak přidat peněz do státní kasy tedy je začít něco produkovat u nás, zaměstnat na tom naše lidi a pokud možno výrobkem nahradit dovozové zboží (a ještě lépe jej dokonce vyvážet). To se v případě většiny MLM neděje. Ale znovu říkám, nejsem ekonom a státním financím nerozumím.
3. Sponzoři našemu zdravotnictví pomohou v několika jednotlivých případech (a díky jim za to), rozhodně jej však nezachrání. Mnohem více potřebujeme systémové řešení problému, což sponzoring není -- u něj jde jen o flastrování vybraných nedostatků. Obecně lze říci, že přístrojového vybavení i léků je u nás víceméně dostatek (přesněji řečeno, nedostatek není tak kritický, aby ohrožoval životy). Ovšemže by situace mohla být lepší. Mnohem větší je však problém s prostředky na provoz a údržbu a platy zdravotnického i nižšího personálu. To žádný sponzoring nevyřeší (také jde o řádově vyšší částky, než je pořizovací cena přístrojů a nadstardního vybavení pokojů, které se ze sponzorských darů nejčastěji nakupují). Nutné je systémové řešení, jež se bohužel všem zúčastněným stále moc nedaří. Aby se povedlo, musíme být bohatší jako stát, pár zbohatlíků to opravdu nevytrhne. Tedy přímo na Vaši otázku: i když bude více bohatých lidí, není jisté, že to pomůže. Hlavně nesmí být víc bohatých jen proto, že vytahali více peněz z kapes mnoha jiných (třeba tím, že jim vnutili zboží, které vlastně nepotřebují) a učinili je tak chudšími -- to státní ekonomiku opravdu nezvedne a jen to prohloubí problémy sociálně slabších vrstev.
5. Znovu říkám, že ekonomické stránce věci nerozumíma nechápu tedy, že se mě na ni stále znovu ptáte. Navíc stále argumentujete ve smyslu "účel světí prostředky" a "pecunia non olet" -- nevadí, že je nějaké podnikání nemravné, hlavně když sype, penízky přece potřebujeme (i k bohulibým účelům). S tímto postojem nelze souhlasit. Dovedeno do extrému by to bylo stejné, jako chtít, abychom se všichni rozjeli do zahraničí vykrást cizí banky a získané peníze vložit třeba do zdravotnictví a školství. Nebo nabádat české dívky, aby u hranic obšťastňovaly zahraniční turisty a z výdělku dle předpisů platily daně. Opravdu by to do českých zemí přineslo peníze (a tentokrát i se zvýšením HDP). Možná by Vám na takových řešeních nepřišlo nic zvláštního, v tom případě ale nepochopíte ani moje výhrady vůči MLM. Mě by to přišlo naprosto zcestné a hlavně nemravné -- i přes výbornou snahu získat peníze pro potřebné.
MV
    

Re: Už i doktoři jsou ekonomové? - tomáš (web)
(21.02.2005 08:47:07)

Mejsem prodejce MLM. A nevydržím to neodpovědět. Pokud se někomu nedaří pracovat v nějakém systému (třeba MLM) Najde si jiný. Třeba pyramidu typu Genrální - několk "obyč." ředitelů - více náměstků - atd. až po mistry a dělníky. Je to každého volba.
Pokud někdo narazil na lumpa, který mu něco vnutil má o něm říci ostatním možná i "mateřské" firmě. Protože to se nedělá (mezi slušnými lidmi).
Mám jako zákazník některé zboží vyzkoušené. Přezto, že tady píšete o předraženém zboží mě takové nybídnuto nebylo. Např. prací prášek vypadá drahý na první pohled. Pokud si dáte tu práci a zjistíte za kolik měsíčně perete před tím než jej koupíte může situace vypadat poněkud jinak. Nejsem ekonom, ale na kupecké počty jsem zrovna nechyběl.
Přeji všem radost z toho, že můžeme volně diskutovat.
Tomáš
    

Re: Už i doktoři jsou ekonomové? - eagle (web)
(23.02.2005 22:13:43)

konkrétně prací prášek od Amway dopadl v testech státní zkušebny (testy byly uveřejněny v MF-Dnes) naprosto nejhůře, přemrštěná cena, ubohá kvalita, testováno na bílém a barevném prádle (na bílé prádlo měl nejlepší poměr kvalita/cena Lanza a na barevné některý z Bio Dosia, tehdy ještě Colon, bylo to před změnou značky). ..... prací prášek Amway měl podle těch testů naprosto nejvyšší cenu na jednu praní ze všech prášků co testovali .......... naprosto nevýhodná koupě.

A mimochodem, díval jsem se (někdy loni začátkem roku) do jejich ceníků (Amway) a to co prodávají je k sehnání v kamených obchodech mnohem levněji
    


Článek je dobrý, - Alraune (web)
(12.07.2004 16:22:08)

jen si na rozdíl od Martina Vejražky myslím, že na MLM se dokonce peníze vydělat nedají a že šance "nacpat" někomu něco je stále nižší. Upřímně řečeno, opravdová klasická šmelina je mnohem spolehlivější {big grin}))
    

Re: Článek je dobrý, - rony (web)
(13.07.2004 12:52:49)

smelina pokryva realny dopyt, kym MLM sa nanucuje systemom "my sme lepsi ako tamti"
kebyze nie je Herbalife tak chudnete efektivne a bez problemov aj dalsimi metodami. Kebyze nie je skvely Amway, tak si umyvate riad klasicky JARom {wink}
Kebyze nie su poistni poradcovia zvoniaci po bytoch, tak proste zdvihnem telefon.

MLM je opacny system riesenia problemu:

nieco potrebujem, tak chcem co najefektivnejsie to najst. MLM mi ponuka riesenia takmer vzdy v momente, ked potreba nie je akutna a snazi sa tu potrebu vyvolat {wink}
    


 - zodiak (web)
(12.07.2004 20:12:31)

Gratuluji velice pekny clanek
    


Tohle by se melo vylepovat - The Daily Czech (web)
(13.07.2004 08:41:04)

na zastavky vedle takovych tech inzeratu typu "Chcete vydelavat 20 tisic tydne? Volejte cislo...". Dost dobre.
    

Re: Tohle by se melo vylepovat - Vlk (web)
(13.07.2004 10:14:21)

To by bylo zbytecne - je to krasne, ale kdo by si to docetl. Ten inzerat je prece o tolik kratsi a vidina penez tak lakava ...
Jinak bych podtrhl, ze MLM je opravdu "letadlo" zalozene na zneuzivani pratelskych vztahu (kdo by odmitl koupit si od syna/dcery neco, aby mu pomohl se zacatkem podnikani ...)
    


jako největší svinstvo mi přijde právě ten bod 4 - Mudd (web)
(13.07.2004 10:41:07)

Míchání kamarádství s kšeftem.
Perfektní text.
    


Ježišmarjá ... - Paranoicus Maximus (web)
(16.07.2004 06:26:52)

... ne, že se můj názor na MLM nějak výrazně lišil od názoru autora (ve smyslu, že je to záležitost přinejmenším nemorální), ale ta argumentace ... doktore, sakra!!!
    


MUDr. Vejražka - Ladislav Strnad (web)
(17.07.2004 08:40:35)

Doktore, zcela s Vámi souhlasím,ač nejsem studovaný psycholog.Zůčastnil jsem se několika podobných školení když jsem hledal ve finanční nouzi přivýdělek ke svému zaměstnání. Většinou jsem odcházel v první možné přestávce, protože počítat umím a navíc odmítám vnucovat svým známým, nebo rodinným příslušníkům něco, o čem nejsem přesvědčen že právě teď potřebují.
V podstatě každé takové "letadlo" je založeno na technologii "vymývání mozků",v to počítaje i opakovaná školení.
    


Na jiném místě - Martin Vejražka (web)
(19.07.2004 07:27:10)

Jsem docela rád, že se i v dnešní komercializované době najdou lidé, kteří věc vidí podobně jako já.
V pátek jsm se rozhlížel po netu po jiných názorech a narazil jsem na velmi podobnou diskusi na Osobních financích
[www.osobni-finance.cz/diskuze/SubChild.asp?Qst=469&Main=64]
Umístil jsem tam odkaz na tyto stránky. Přes víkend se sešlo něco reakcí, tentokrát od zastánců MLM. Koukněte, jsou zajímavé.
Martin
    


Nový MLM - Pavel Řebíček (web)
(21.08.2004 19:44:37)

Komentář smazán - reklamu na MLM si strčte za klobouk, vážený pane.
    


VISION - Pavel Řebíček (web)
(15.10.2004 13:16:15)

V jedné z předchozích diskuzí jsem se zmínil o marketingovém plánu společnosti VISION.

Dal jsem si tu práci a můžete to porovnat - pokud chcete:

Pro lidi, kteří přicházejí do naší společnosti - nováčky: [www.vltava2000.cz/vision/goodsdetail.asp?strGoodsID=plangrwa]

po třech kalendářních měsícíh se přechází na profesionální plán:

[www.vltava2000.cz/vision/goodsdetail.asp?strGoodsID=mplan]

registrace do VISIONU stojí 30kč (papírová) nebo zdarma přes internet

Startovací balíček stojí 630kč (kufřík - Starter kit).

To jsou veškeré vstupní náklady. A pak už se nikde nic neplatí.
    


Jen nazor - Vaclav Macek (web)
(22.11.2004 14:12:11)

Mily pane Vejrazko

jsem rad, ze nekdo napsal naplno to, co si opravdu mysli o mlm. Nedavno mne kontaktoval jeden muj velice dobry pritel a vypravel mi o skvelem systemu, ktereho je ted soucasti a od te doby se snazim zjistit, jestli jeho volba byla spravna nebo spatna. Sam jsem se zucastnil jednoho seminare. Precetl nejake publikace sleduji diskuze na internetovych strankach a snazim se zjistit, co je na MLM dobre a co spatne.

1) Seminare
Prvni ctvrtina mi pripadala jako nocni mura -> asi pulhodinovy set teleshopingu, neco v tom smyslu: Vanoce se blizi, lide kupte si nase skvele veci pro Vase dobro pro dobro Vasich rodin a navic je to za body -> davy zacali vstavat a tleskat. Des
Druha ctvrtina byla o dost zajimavejsi probiraly se vyrobky s profesionaly, ovsem, s profesionaly, ktere patri k Amway ale kdyz jsem se ptal na ony vyrobky sve zname, ktera konkretne v kosmetice dela, davala one(ne)expertce z podia za pravdu.
Dalepak nechtejte vedet co si dneska lide kupuji aniz by vedeli k cemu to je a co to obsahuje. Vemte si jen kolik penez dnesni farmaceuticke firmy trzi na vitaminech. Ale malo ktery lekarnik vam rekne ze 90% techto komercnich vitaminu je synteticky vyrabenych. Co udelaji synteticke vitaminy ve vasem tele? Vetsina z nich se vylouci protoze je telo neni schopne zpracovat. To vam rekne kazdy lekar.
Ctvrta cast seminare byla opet nudna ovace lidem, kteri neco v siti Amway dokazali. Diamanti prvni stobodove zisky..... nuda a skandujici dav.
Ctvrta cast byl pribeh, ktery vypravel jeden Muz se svou manzelkou(jmeno si jiz opravdu nepamatuji). Byl to pribeh chudeho hocha, ktery potkal kouzelneho dedecka Amway a ten mu daroval bohatstvi slavu stastny zivot a zabezpeceni na deset dalsich generaci. Bylo to pusobive ale kolik takovych "Hloupych Honzu" je nase malinka zeme schopna pojmout...?
2) Literarura -> opakovat opakovat opakovat. V knize (Cash flow kvadrant od Roberta T. Kiyosakiho) musim priznat jsem asi v puli, se clovek dozvi par zasad jak funguje ekonomika. Jinak nic. Nadruhou stranu fakta(?) jsou podavana velmi pusobive a rozhodne mi velice rozsirila rozhledy ve financni sfere. Prinejmensim mne naucila videt veci trosku jinak....ekonomicteji.
3) Osobni pristup
Zalezi na tom kdo Vas kontaktuje ale ja musim rici ze ze strany meho kamarada necitim zadny tlak. Prave proto ze jsme kamaradi, tak citim ze on respektuje me nazory a nehodle me tlacit do neceho co by mi bylo proti srsti. Nechava vsechna rozhodnuti na me. A ja ho nadruhou stranu neodsuzuji nazaklade toho, ze se k Amway pridal.



Bude to asi jeste dlouha cesta nez si budu schopen udelat vlastni nazor na MLM ale zetim se mi nejevi nijak neeticke nemoralni nebo jinak spatne naopak prilisnou duveru k nim taky nemam. Jde jen o to, ze penize vam nikdo neda zadarmo a jakmile nekdo zacne do sveta volat pripoj se k nam a stan se bohacem...vetrim krysu...

Vaclav Macek


ps: Omlouvam se za diakritiku ale pisi z Linuxu a nejak jsem nenasel ceskou klavesnici... {sad} prominte, Vazeni spoluobcane {smile}
    


Nikdy nekončící diskuze! - Pavel S (web)
(07.01.2005 00:03:50)

Toto jsou nikdy nekončící diskuze. Každej si myslí že má pravdu a nikdo neustoupí. Každej by si měl hledět svýho. Jestli chce dělat MLM, ať ho dělá! Kdo chce být modernějším "otrokem" svého zaměstnavatele, ať jím je.
Kdo chce být OSVČ, ať jí je.
Proč každej chce kecat druhýmu do toho co dělá???!!! 40 let to dělali Komančové. To vám nestačilo???
Jestli je něco protizákonné, podejde trestní oznámení! Je to vaše občanská povinost! Jestli nechcete výrobky od nějakého distributora, tak je nekupujte!
Proč ze všeho děláte vědu???
Pokuď si berete vzory na složitost z našeho parlamentu, asi neděláte dobře. Ale je to váš problém, vaše ztráta času a vaše volba.
    

Re: Nikdy nekončící diskuze! - Bedrich Ambroz (web)
(08.01.2005 03:09:27)

Pripojuji se k nazoru Pavla, myslim ze to vystihl velmi dobre. Myslim, ze clovek ma mit moznost volby.
    


Muj nazor - Bedrich Ambroz
(08.01.2005 03:06:44)

Tak muj nazor:

ad 1) Pisete, ze jde o to pouze vydelat. Z me zkusenosti ale ve vetsine pripadu lide vstupuji do MLM proto, aby mohli delat to co je v zivote bavi, treba nekomercni aktivity a nebyt na tom financne zavisly. Zijeme v kapitalismu, uplna svoboda cloveka neni a to rikam BOHUZEL mozna bez dostatku financnich prostredku, vetsina lidi tento nedostatek pocituje. A myslim si, ze aktivni lide by jich meli mit vic nez lide, kteri se valeji doma u televize.

ad 2) Myslim, ze je to zde naopak. Prodavajici v MLM (distributor) vetsinou muze vysvetlit do detailu funkci a pouziti vyrobku (lide vetsinou nectou navody) a je pak moznom prodavat zbozi jako koncentrat A USETRIT TAK MNOHO PENEZ ZAKAZNIKOVI, a to nemluve o usetrene cene za medialni reklamu.

ad 3) Problem je v tom, ze clovek, ktery jineho privedl do systemu nic tomuto novemu cloveku neprodava - to nepisete pravdu. Ve strukture MLM to nefunguje prodavajici-zakaznik, ale partner-partner. U Amway je na vsechny vyrobky 3 mesice zaruka spokojenosti, takze kdokoliv muze vyrobek vratit a dostane penize zpet, takze mohu kamaradovi zakaznikovi s cistym svedomim cokoliv prodat. K te zubni paste - znovu musim opakovat, ze je to KONCENTRAT, obsahuje na objem vic aktivnich slozek nez bezna zubni pasta.

ad 4) MLM funguje prece tak, ze misto drahe medialni reklamy se plati sponzorska linie (sit) distributoru. Zaplati se tedy lide, kteri maji podil na tom, ze se dany vyrobek dostal az k Vam. Nevim co je na tom spolecensky nebezpecne. Vy pane doktore nejspis chodite do drogerky a platite ve vyrobcich drahou medialni reklamu z ktere si masti kapsu reklamni agentury a komercni televize. Ty maji pak penize na to vymyvani mozku jako jsou ruzne telenovely a Superstar. To je Vam milejsi? Pokud jde o to tlaceni, tak v kazdem systemu jsou lide, kteri to delaji eticky a kteri neeticky. Ale to zadny sebelepsi system nevyresi.

ad 5) Jsou stastni, protoze nektere sve kamarady ucinili stastnymi, tedy pomohli jim byt uspesnymi v MLM. Ale zase je to jenom o lidech.

ad 6) Model zutane jen modelem, a seriozni distributori to pri prezentaci reknou.

ad 8) Ty ovecky si nakupuji jedine proto, ze sami chteji, a nenakupuji si u toho co je privedl do systemu, ale primo od firmy, to uz jsem psal v ad 4).

ad 9) Zhodnotte jak vypada Vase zamestnani, cirkev, stat, jestli take nema tvar pyramidy. Jinymi slovy, kazdy spolek lidi, ktery ma nejak fungovat. Jinak by to byla anarchie.

ad 10) Musim zase podotknout, ze vsechno je o lidech. Jak prezentace, tak skoleni. Jestli nekdo s nekym manipuluje nebo oblbuje, tak to neni chyba systemu MLM ale toho kdo manipuluje.

No nevim, problemy jsou ve vsem, ale neni to tak cernobile, jak pisete.
    


Hlasitě nesouhlasím!!! - V. Junek (web)
(08.02.2005 23:27:49)

Vážený pane Vejražko.
Jsem člověk, který je ve svém osobním (a to myslím především duchovním) životě velmi šťasten a mnoho z mých přátel by to jen potvrdilo. Můj žebříček hodnot je mezi nimi velmi ceněn a já sám si myslím, že jsem člověk s rozumným přístupem k životu a lidem, s hlubokým a bohatým vnitřním životem. Ale...
Jak už tu nejednou zaznělo - žijeme v kapitalismu. Stále všem říkám, že mi nic nechybí, kdyby po mě stále někdo nechtěl více a více peněz. Práci vykonávám takovou, za kterou mi dají nejvíce peněz a to co bych rád dělal, potažmo, za co bych chtěl být placen, musím dělat ve volných chvílích. Tyto volné chvíle beru tudíž svým blízkým, neboť je se mnou nemohou trávit a já s nimi. Určitě se ptáte, proč nedělám to co mě naplní, i kdybych za to měl dostat něco míň než za práci, kterou musím dělat. Protože žiju v této krásně, nicméně chudé zemi. Platím nájem 12 000,- cizímu člověku a přesto si nemohu dovolit hypotéku za 10 000,-, protože nemám nic k zástavě. Platím 8 000,- splátky za půjčky, abych mohl spát na své posteli, jíst z talířů a mít na podlaze levnější koberec.
A pro tohle vše sám volím Vebso. Nejsem šílenec, který si myslí, že z toho zbohatnu, ale když mi někdo nabídne možnost přivýdělku, který mi pomůže k tomu, abych se svou rodinou mohl občas vyjet na nějaký zámek a jednou za 3 roky je mohl vzít k moři, tak volím Vebso. Tohle není způsob, jak z lidí vymámit peníze a nic jim nedat (případně je okrást). Je to jen malá příležitos, jen melouch, který mnohým znás jen vytrhne trn z paty. A věřte mi, že vím o čem mluvím.
A co se týká kvality produktů. To je jen velmi teoretická otázka. Kdo z nás nechodí nakupovat do super-hyper marketů? Jejich zboží prodávané pod vlastní značkou obchodního řetězce, je často prezentováno za prvotřídní kvalitu, ale kvuli tomu to MY nekupujeme. Do svého nákupního košíku to dávám jen proto, že nemám na drahé zboží, ale proto, že je levné. A Vebso takových produktů má tisíce (neříkám, že vše je levné) a já si tam nakoupím proto, abych ušetřil.
A světe div se, za to, že tam MY budeme nakupovat, si mnoho z nás může dvojím způsobem pomoci - ušetřit na některém zboží a zároveň si přivydělat na ten nehoráznej nájem....

Jen bych chtěl upozornit, že jsem nebyl nikdy kontaktován žádným dealerem nebo spolupracovníkem Vebsa, ale zajímám se o tuto problematiku a sbírám názory, postřehy a články o MLM. V brzké době se míním také zapojit, protože jediné co mne opravdu zaujalo je Vebso.

PS. Ještě jeden postřeh. Avon. Firma která MLM začala provozovat na mnohem neobratnějším způsobu osobního prodeje. Zeptejte se některé z žen, co si tím přivydělávají, zdali zbohatli, či museli omezit svůj duchovní život a změnit žebříček svých hodnot... Ne vážený pane, ty ženy se jen přizpůsobily dnešní situaci a trochu pomáhají svému rozpočtu. A kdo by si rád nepomohl, ať hodí kamenem...
    

Re: Hlasitě nesouhlasím!!! - tomáš (web)
(21.02.2005 09:05:40)

Velmi souhlasím s Vaším přístupem. Je mi to nějak povědomé. Pokud bych Vám mohl nějak pomoci informacemi o Amway či Vebso, můžete se na mě obrátit. Třeba jak zřídit přístup atd.
pokud je třeba můžete mě zastihnout na tel. č. 777 883 611
    


Re: Hlasitě nesouhlasím!!! - Očko (web)
(28.02.2005 19:57:45)

Jen podotýkám, AVON není MLM! AVON není o zbohatnutí, ale o přivýdělku. AVON nemá vyšší ceny nez v průměrné drogerii..A proto, AVON se prodává BEZ MANIPULACÍ.{smile}
    


Pro mě to je podvod a jsem přesvědčen, že nezákonný - Fred (web)
(15.08.2005 20:34:13)

Tak nějak omylem jsem se dopravil na schůzku se zástupkyní této pyramidy. Kdybych předem obdržel seriózní a pravdivé informace o co se jedná, zcela jistě bych si ušetřil cestu. Takže proč jsem přesvědčen, že nezákonný podvod? Protože ani za mák nevěřím na pohádku o o partnerských obchodech na jejich stránkách. Proč tam jsou sakra loga slušným firem s redirectem nikam? Takže co když sem dám ty odkazy a někdo v těch firmách si to přečte? Podá trestní oznámení, že si někdo buduje důvěru na jejich zavedených značkách? [www.bontonland.cz/] [fotostar.cz/] [unicef.cz/] [vltava.cz/] [kasa.cz/]
    


 - Fred (web)
(15.08.2005 20:36:08)

Ještě poprosím webmastera, aby smazal redirecty u těch odkazů co jsem sem dal, jsem přesvědčen, že zmíněné společnosti o aktivitách zmíněné firmy Vebso nemají ani ponětí.
    
HotLinks
Zpět na článek