.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

28.08.2003



Všeho s mírou. Demagog — z řeckého „vůdce lidu”, později pejorativně člověk, který účelovou argumentací a propagandou chce strhnout masy za každou cenu. Slovník filosofických pojmů
Fanatismus — (z latinského fanatus, posedlý, ve vytržení; od fanum, svatyně), postoj člověka, který svým názorům a zájmům přikládá absolutní, pseudonáboženský význam a chová se podle toho zejména k odpůrcům. Slovník filosofických pojmů
S demagogií i fanatismem se jistě každý z nás někdy setkal. Stačí se podívat na rozhovor s jakýmkoliv politikem, celebritou, náboženským vůdcem (pozor, i ateismus je svým způsobem náboženství) a podobně.
Přestože mě mnozí považují za fanatika, domnívám se, že tomu tak není. Fanatik není přístupný cizím názorům a své názory nemění. Což naštěstí není můj případ.
Ale abych byl konkrétní, krásný a úsměvný příklad demagogie jsem objevil zde.
Neupírám autorovi jeho přesvědčení. Vážím si každého kdo má svůj názor. Ale na těchto stránkách se setkáváme s typickými prvky demagogického vyjadřování. Typická jsou zejména následující spojení:
a) Mnozí si myslí to a to, ale ve skutečnosti je to jinak. (Bez důsledného a logického vysvětlení).
b) Je všeobecně známo, že...
c) Již tisíce vědců tvrdí, že...
d) Tisíce laboratorních pokusů dokázaly, že...
e) Nikdy se nepodaří potvrdit (dokázat, vyvrátit) to a to...
No a pokud autor udělá www stránku, kde se v hlavičce objeví heslo „Jen idiot může věřit, že se neživá hmota sama...”, tak jde o demagogii a fanatismus nejvyššího kalibru.
Nemám nic proti lidem zastávajícím teorii, že život vznikl sám od sebe. Stejně tak nemám nic proti jejich názorovým odpůrcům. Nevysmívám se zastáncům teorie „Velkého třesku” stejně jako nepovažuji nutně za hlupáky odpůrce této teorie.
Ale nazývat někoho kvůli jeho přesvědčením idiotem znamená, že není něco v pořádku.
A dále ještě některé příklady demagogie — například používání velmi odborného názvosloví v neodborném textu, dávání nesmyslných příkladů:
a) Neživá příroda neumí podchycovat neperiodické fluktuace s nižší entropií
b) Na úvod si uděláme malý myšlenkový pokus: raketoplán doveze mrtvolu člověka na Mars, kosmonauté ji tam položí do vody a odletí. Dali jsme evoluci skvělý start: již hotové biomakromolekuly života. Bude se nějaká část této mrtvoly, alespoň jedna její buňka, vyvíjet? Každý chemik a biolog ví, že nikoli! Pomohou v tom nějak miliony let? Ani trochu! Proč tedy věřit pohádce, že se kdysi dávno, za mnohem horších podmínek, mrtvá anorganická hmota vyvíjela až k živé buňce, a pak ještě dál až k celé živé přírodě a člověku? Proč ani v náznaku nic takového dnes už nikde nepozorujeme?! Řeknu vám to: Protože celá evoluční teorie je jen jedna velká pseudovědecká lež a moderní náboženství.
Co si o tom mám myslet? Znám mnoho přesvědčených křesťanů — katolíků, Jehovistů a dalších. Žádný z nich ale není fanatikem (ani ten Jehovista ne). Znám plno „materialistů” a „ateistů” a mohu zodpovědně prohlásit, že je mezi nimi mnohem více fanatiků než mezi tzv. věřícími lidmi. Ale je mezi nimi i mnoho rozumných.
A k autorovi výše citovaných blábolů: jsem pevně přesvědčen, že kdyby takových bylo více, dodnes hoří na hranicích kacíři a země je placka.



Zadal White Dog, 28.08.2003 18:30:35, 21 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/387

Zpět na článek

HotLinks
Reakce na jiných stránkách (TrackBack)
Prevazne neskodny...: Tři postřehy od volantu
Prevazne Neskodny...: Čtenáři píší - pěkné hlouposti
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Pěkné... - Arthur Dent (web)

Zejména věta "Každý chemik a biolog ví..."
Už jsem tu několikrát demonstroval ošidnost onoho "to přeci ví každý". Tuto větu tedy překládám jako:
"Podle toho, co vím o chemii a biologii, si myslím, že nic takového možné není a protože chci, abyste si to mysleli taky, řeknu že to přeci ví každý!"
A pokud snad budete pochybovat, budete za blbce, protože "to přeci ví každý..." {smile}
    


web - David (web)

ta stranka je vubec cela hodne zajimava {smile}
    


 - saybye (web)

Mám někde doma korespondenci mezi tim nejvyšším chlápkem od Krišny a nějakým přírodovědcem, který se hloupě nechal do výměny názorů zatáhnout.

Když jsem to četl poprvé, myslel jsem že je to nějaká recese.

Škoda, že to nemam u sebe, pobavili byste se... ...argumentuje ještě "lépe" než autor odkazovaného článku
    


Demagogie - Filip Rožánek (web)

Jenže pozor, <b>každá</b> argumentace je svým způsobem účelová - protože jejím účelem je obhájit nějaké tvrzení.
    

Re: Demagogie - White dog (web)

To snad nikdo nepopírá. {smile}
    


Re: Demagogie - Arthur Dent (web)

Přesvědčit je jedna z funkcí komunikace (spolu s Vysvětlit a Dohodnout se...)

A podle psychologie komunikace je každá komunikace intenční, tj. účelová, prováděná s nějakým záměrem...
    


náboženství a evoluce - didactylos

V minulém semestru jsem absolvovala právě kurs "Náboženství a evoluce", který se týkal učení tzv.vědeckých kreacionistů. Ta stránka by dokonce mohla patřit podle obsahu právě jim. Je to dost militantní skupina hodně se rozšiřující po celém světě, založená na evangelikální církvi v USA. Při studiu jejich textů jsme se i docela pobavili. Jejich doslovné chápání biblických textů je někdy ohromující. Viděla jsem obrázek Noemovy archy s přesnými rozměry a dokonce se skladem potravin pro naloděná zvířata, byly tam i sušené ryby. A to nás přivedlo na myšlenku, že ani takoví zastánci bible si pořádně nepřečetli ani první kapitolu Geneze, protože tam jsou jako potrava pro člověka i pro všechna zvířata zmíněny jen plody. Je to dost děs, ale i to je samozřejmě náboženství, čili oblast našeho studia.
    

Re: náboženství a evoluce - White dog (web)

No jasně. Nic proti křesťanům nemám. Ale když se mě někdo snaží přesvědčit o totální blbosti a ohání se (obrazně) biblí, ve smyslu že je tam jen DOSLOVNÁ pravda, tak se ho zeptám, proč jsou ve čtyřech evangeliích vzájemné rozpory (a to zcela konkrétní a očividné). Zatím jsem se od fanatiků nedočkal kloudné odpovědi. Uznali, že tam rozpory jsou ale také uznali můj názor jako blbý a rouhačský.
    

Re: náboženství a evoluce - IP:194.160.125.66

    


hehe :-) - Ivan

Tak jsem si listoval dotyčným webem; jeho demagogie je až zábavná, ale mnohem zábavnější je třeba úryvek z lekce křesťanského chování:
"Říkáme promiňte či pardon i za hlasité kýchnutí, říhnutí, nepříjemné kašlání, smrkání apod. Dokonce i za pláč, kdy nás něco náhle a neočekávaně dojalo třeba uprostřed rozhovoru (nebo když nás dojalo, jak málo či špatně nás pohostili)." {big grin}))
Tak hned nebulte, když vám tchýně naservíruje šunkofleky místo řízků, nebo se aspoň za své dojetí kajte {smile}
    

Re: hehe :-) - White dog (web)

K jeho lekcím "křesťanského společenského chování" se možná vrátím v samostatném příspěvku. Se zájmem jsem si přečetl kapitolu o křesťanském chování u počítače, i když jsem nenarazil na rozdíl mezi "křesťanským chováním u počítače" a dle mého názoru "normálním slušným chováním".
    


Vědecký kreacionista - didactylos

Stránka Memento Pavla Kábrta je opravdu vědecky kreacionistická. Předám odkaz doc.Bělkovi z FF MU. Možná o něm ještě neví, (měli jsme k dispozici jen americké texty tohoto hnutí - zdráhám se nazvat ho křesťanským, i když oni se k tomu vehementně hlásí - ). Doc. Bělka bude mít jistě radost, texty jsou skvěle typické, je jich hodně a jsou v češtině. Ještě jednou díky za tip.
    


evangelia - didactylos

K těm evangeliím (to zrovna souvisí s mou bakalářskou prací). Když se křesťanství vydělovalo z judaismu, hlavně v době po pádu Jeruzaléma v roce 70, mělo několik různých názorových odnoží, evangelia vznikala v druhé polovině prvního století a je každé psané pro jinou cílovou skupinu čtenářů a vyjadřují spíš teologické zpracování Ježíšova života a učení než zachycení historického děje. Jsou v nich i vyloženě věcné rozpory, doslovně je prostě brát nelze, ale jsou rozhodně zajímavým materiálem ke studiu. Doporučuji číst je neliturgicky, tedy ve větších celcích, a zasazené do dobových souvislostí. I tak ovšem vypovídají něco jen o prvních křesťanských církvích, ale skoro nic o samém Ježíšovi jako historicé osobě.
    

Re: evangelia - White dog (web)

Ovšem. To všechno já (a jistě i ostatní lidé co přemýšlí mozkem) akceptuji. Ovšem pokud narazím na fanatika, tak mě docela baví, jak ho vyvedu z míry.
    

Re: evangelia - Arthur Dent (web)

Fanatik se nenechá vyvést z míry! {smile}
    

Re: evangelia - White dog (web)

Jasně, nenechá. A místo argumentů ti řekne něco jako "kážeš bludy".
    


Bohužel - Tokugawa (web)

Nelze příliš argumentovat ve věcech víry. Od toho je to víra, že musíte věřit, nikoliv vědět. Důkazy existence Boha nejsou. Můžete tudíž prezentovat svůj životní názor, svou filozofii, ale těžko budete hledat důkazy a pádné argumenty.
    

Re: Bohužel - White dog (web)

K tomu se dají říci pouze dvě slova: naprostý souhlas.
    


údiv - Oester

Ale země je často placka! Narozdíl např. od Země...
    
HotLinks
Zpět na článek