.: Rychlé menu: navigace .:. odkazy .:. kategorie .:. vyhledávání .:. archivy .:. autoři :.  

09.02.2004



Šel jsem dnes na pracovní pohovor. Nemám zrovna extra nutkání měnit zaměstnání, ale co kdyby se našla práce, která se prostě nedá odmítnout? Šlo o české zastoupení velmi významné zahraniční firmy — obor IT, kancelářská technika a spotřební elektronika. A jak to všechno dopadlo? Nenakreslil jsem stromeček ani zviřátka.

Šel jsem na pohovor s tím, že nemám co ztratit. Pokud mě nepřijmou, mám stále solidní zaměstnání ve firmě, která patří k nejlepším ve svém oboru.

Všechno začalo tak, že někdy kolem 20. prosince minulého roku vyšel v jednom deníku inzerát, pomocí kterého výše nejmenovaná společnost sháněla nové spolupracovníky. Možná dokonce posily našeho týmu.
Za deset dní jsem odpověděl. Napsal jsem CV a dokonce i motivační dopis.
Za měsíc se ozvali. Že se mám ještě ten den (dnes) dostavit do sídla jejich firmy. Dokonce tvrdili, že je moje CV velmi zaujalo a že můj motivační dopis byl perfektní. Chvíli jsem se vymlouval, že nejsem na pohovor připraven a ani vhodně oblečen, ale oni trvali na tom, že to musí být dnes.

Tak jsem se k nim vypravil.

Už v recepci oné firmy (kterou mimochodem dobře znám a profesně proti ní nemám žádné výhrady) jsem nabyl dojmu, že něco nehraje. Když se mě recepční zeptala za kým jdu, a já řekl jméno, usadila mě ke stolku a řekla „tady počkejte, ještě je tady někdo před vámi.” To se mě pochopitelně dotklo, nejsem přece na pracáku, abych čekal až na mě přijde řada. Jsem kvalifikovaný odborník, a jako takový očekávám adekvátní přístup.

Ovšem to nejhorší mělo přijít. Paní recepční mi donesla papír a tužku se slovy „zatím to vyplňte”.
A na papíře bylo toto:
1) Nakreslete listnatý strom — nezáleží na Vašich výtvarných schopnostech — na tento úkol použijte samostatný papír A4.
2) Nakreslete dvě zvířata, která jsou Vám sympatická — jedno domácí, jedno volně žijící. Opět nezáleží na výtvarném provedení!
3) Napište krátký seznam pěti profesí, které by se Vám líbilo vykonávat (pokud by ve Vašem životě neexistovala žádná omezení). Napište také pět profesí, které byste nechtěl vykonávat za žádných okolností.
4) Doplňte číselnou řadu: 14, 4, 18, 22, 40, ..... (vyberte z těchto možností: 62, 64, 68, 76, 85).

A jak to celé dopadlo? Kvůli cviku jsem si vyplnil číselnou řadu, došel na recepci a oznámil, že nemíním kreslit kvůli osobě XY žádná zviřátka ani stromy, maúcta a nashledanou.

Důvod:
1) Kreslení stromu je nějaká psychologická metoda zaměřená na určité rysy osobnosti. Kdysi jsem strom kreslil na gymnáziu (kreslili jsme to všichni), ale psycholožka mi tenkrát stejně nevysvětlila, co moje kresba znamenala. Na pracovní pohovor jsem nešel kreslit stromy, ale zeptat se, co by obnášela moje práce, a zjistit, jestli by mi vyhovovala.
Obecně proti kreslení stromů nic nemám. Několikrát se mi stalo, že ke mě přišlo malé dítě, v ruce drželo papír a pastelku a říkalo „stlejdo, naklesli stlomeček.” Tak jsem nakleslil stlomeček a nic obtížného to nebylo.
Nebudu ale stlomečky kleslit nějaké pelsonalistce, že.
2) Nebudu kreslit zvířata, která jsou mi sympatická — a to proto, že mám rád přírodu obecně, a nechci upřednostňovat jedno zvíře před druhým.
3) Nebudu psát seznam žádných profesí. Prostě se mi nechtělo.
4) Číselnou řadu jsem doplnil a odešel.

Kromě toho mi v tom testu vadila jedna věc. Vincent Vega ve filmu Pulp Fiction to vystihl slovy „prosím by neškodilo”.

Prošel jsem za svůj život mnoha vstupními pohovory, leckdy náročnými. Ale blbečka ze mě nikdo nikdy nedělal.

Škoda. Společnost je to jinak zajímavá a její produkty osobně považuji za dobré.

Na druhou stranu — v mém současném působišti se mi nějak začalo dařit, takže by stejně byla škoda odcházet.

Aktualizace — teď jsem si vybavil, že mi recepční (sekretářka) v té společnosti ani nenabídla něco k pití. Ani kávu, ani čaj, ani vodu s bublinkami, ani vodu bez bublinek. A to se mi skutečně ještě NIKDY nestalo!

***************
Aktualizace

Dnes se mi z té společnosti ozvali. Že to tak nemám brát, že by si rádi domluvili nový pohovor. A slibovali, že žádná zvířátka ani stromy malovat nebudu. A že dají vědět s dostatečným předstihem, a kdy by se mi to jako nejlépe hodilo a tak vůbec...
Tak nevím... uvidíme {smile}


Zadal White Dog, 09.02.2004 20:13:12, 15 komentářů...,
TrackBack URL tohoto příspěvku je http://www.maly.cz/tb.php/746

Zpět na článek

HotLinks
Reakce na jiných stránkách (TrackBack)
Prevazne neskodny...: Vepřík? Komunikativní buzíček?
Prevazne neskodny...: Sto deset lidí ze sta má mobil
Zobrazit komentáře v chronologickém pořadí

Znáš, předpokládám - Arthur Dent (web)
(09.02.2004 20:37:53)

poslední práce prof. D. Fense, doktora zmrdologických věd, o zmrdiagenturách, zmrdifirmách a hraní si na psychology u vstupních pohovorů, které je v takovýchto firmách běžné, že? {smile}
    


zmagořit.. - HUB (web)
(09.02.2004 23:18:28)

Těžko říct jak bych se na tvém místě zachoval já, ale rozhodně bych ten stromeček nakreslil vzhůru nohama a zvířátkům bych utrhl hlavy a nohy,.. no jo, po bitvě je každý generál{wink} zajímavý příběh !
    


Co je to za firmu? - Roj (web)
(10.02.2004 01:26:20)

Kdyz uz to nesmite rikat, tak aspon naznacte! {smile}
    

Re: Co je to za firmu? - White Dog (web)
(10.02.2004 09:56:39)

"Lacino-Matinko"
Víc naznačovat nebudu {smile}
Nechci tu společnost přímo jmenovat, občas některé jejich produkty prodám. A kromě debilního a mě urážejícího vstupního testu mi vlastně nic neudělali.
    


Podobné - Vlk (web)
(10.02.2004 07:52:22)

Ahoj, mám podobnou zkušenost - spousta firem si neuvědomuje, že v tomto okamžiku se jedná o vztah partnerský - já nabízím své schopnosti, oni nabízí uplatnění, já požaduji odměnu za práci, oni vytvořené hodnoty - v mnoha firmách se chovají jako za feudalismu - často ke své škodě (zužují si okruh potencinálních pracovníků).
    


 - pankreas (web)
(10.02.2004 09:49:44)

ale ja tomu docela rozumim... vzdyt si predstavte ten rozvrat, kdyby se v te firme zacali rezat kockofilove s milovnikama psu{smile}
    


Když už s tím přestanou? - Jiří Bureš (web)
(10.02.2004 09:50:43)

Na podobné praktiky personálních agentur mám svůj (negativní) názor. Když o tom tak přemýšlím, tak mám vůbec na tyto spolky negativní názor {smile}
Nehledě na to, že podobné čmáranice jsou ze strany adepta lehce manipulovatelné. Jednou nakreslím strom jako velký kruh postavený na obdélníku, podruhé to bude rozevlátá mazanice atd. Stačí si přečíst nějakou příručku typu Psychologem snadno a rychle.
    


Jak moc kdo chce tu práci - NZNamy (web)
(10.02.2004 15:10:26)

- o tom to je! :o) To je snad nad slunce jasné. Kdyby WD chtěl tu práci, tak si počká a ten papír (ve stejném stavu jako recepční) předá personalistce. :o) A pokud by i ta byla totální zmrdice, tak to je otázka co dělat dál, že... :o) Ale pokud by se dopnul k potencionálnímu šéfovi, bylo by pak jasno hned.

(A takové firmy fakt existují??? Já teda vážně dělám v neuvěřitelně seriózním sektoru... :o)
    

Re: Jak moc kdo chce tu práci - White Dog (web)
(10.02.2004 15:18:43)

Věta "Kdyby WD chtěl tu práci..." není přesná. Já jsem nevěděl, jestli chci tu práci, kvůli tomu jsem šel na ten pohovor, abych zjistil, jestli ji chci.
Připouštím, že pokud bych byl bez zaměstnání, v nějaké zoufalé situaci, tak bych třeba i ten stromeček kreslil. {smile}
K tomu ale naštěstí nedojde.
    

Re: Jak moc kdo chce tu práci - CzechDave (web)
(13.02.2004 00:30:17)

Mno, jste si poněkud (sebe)jistý {wink}. Už jsem viděl jinší kádry padnout - když to řeknu pěkne naplno - na hubu, což ve své povýšenosti prostě nečekali a velice nemile je to překvapilo. Asi bych to s tou sebejistotou tak nepřeháněl...
    


Pozor - myrna (web)
(11.02.2004 09:20:16)

Kamarád dělal test se stromy na semináři. Nejdůležitější je nakreslit kořeny, jinak jste ztraceni. Už si nevzpomínám proč, ale kterej magor kresli kořeny, když nejsou vidět? Jo eště, pokud strom nakreslíte někde na okraji papíru, pak jste introverti. Pokud chcete vypadat inteligentně, udělejte tam nějaký detail.
    


Pohovory - Mirek (web)
(11.02.2004 17:10:44)

Pěkný zážitek. To mě připomnělo dokument na ČT o těchto pohovorech. Měl jsem z něj dojem, že personalisté nás nutí kreslit, protože vysvětlovat význam kresby "přece nemůže žadný blbec"-narozdíl od číselné řady.
Jo, a todle je již tak profláklé (kreslení stromu), že jsme to měli i na seminář na VŠ - tam nám vyučující prostě řekla, nakreslete to takhle a máte největší šanci... Ať žije psychologie...
Na okraj: měls ten papír využít k tvoření origami - to by asi zírali na zvířátka a stromeček... {wink}
    


Tak to je... - Tokugawa (web)
(13.02.2004 13:07:19)

...dobré znamení, myslím si :o)
    
HotLinks
Zpět na článek